Počas chudnutia často narazíte na problém zvaný závodné stravovanie. Veľké kuchyne pri školách, či vo veľkých firmách často podávajú na chudnutie celkom nevhodné jedlo. Využívajú sa neraz vyše 50 rokov staré „normy“. Dukátové buchtičky, parené buchty. Alebo vyprážaný rezeň, biela ryža, kolienka a podobné energetické bomby s malým množstvom živín. Málo zeleniny, veľké množstvo soli (ako kde asi) sú tiež častým sprievodným javom.
Prečo sa stále takto varí? Dôvodov je hneď niekoľko.
Z toho dôvodu sa na poli závodného stravovania nedajú očakávať zásadné zmeny v dohľadnej dobe – ako by povedal úradník. My z toho môžeme vyvodiť dva praktické závery:
Uznávam, je to oveľa menej pohodlné. Aj kolegovia môžu mať poznámky. Že sa stravujete, ako zajac. Že trháte kolektív, ak si nechcete tiež dať bôčik. A podobne. Je dobré pripraviť sa na to. Biela vrana to v kolektíve nemá ľahké.
Tento článok je prevzatý z knihy Jedálniček na chudnutie a doplnený. Poďme teda doplniť celú tému o niekoľko poznámok.
Jeden tip: v zahraničí skúšali označovať zdravšie verzie jedál. Funguje to - ľudia jednoducho naozaj spravia to, čo sa im odporučí.
Ide o to, že bežne človek bez znalostí ani nevie posúdiť, ktoré jedlo je vhodnejšie. No spoľahne sa, ak to označí kuchár ako tip pre zdravšiu výživu. A prečo si nedať zdravšie? Takže ten tip je: navrhnite v jedálni, aby vždy označili, ktoré jedlo je "najzdravšie". V jedálni je dosť odborníkov, ktorí to rozoznajú a vyznajú sa v tom. Stačí variť s využitím podobných surovín - celozrnná múka, lepší olej, inak volené suroviny a aj pri podobnej cene výroby sa dá vykúzliť lepšie jedlo. Ak to jedáleň aj označí a viac toho predá, môže to neskôr viesť k postupnému posunu varenia smerom k zdravším jedlám.
Ak sa chcete stravovať v jedálni, máte na to iste aj dobré dôvody. Nie vždy je možnosť nosiť si vlastné jedlo. Inokedy je cena hotového jedla lepšia, než variť. Alebo máte kuchyňu, kde varia dobre. Je to vlastne jedno, aký dôvod tu je. Jednoducho môžete mať dôvod, prečo chcete jedlo jesť v závodnej jedálni. Čo teraz?
Navrhujem jednoduchý postup: jedzte tam. Jedzte normálne obedy. Ak sa dá vyberať, vyberte si vždy z ponuky to najlepšie čo sa dá. A to je všetko. Všetky ostatné opatrenia určené na to, aby ste sa zbavili veľkého brucha robte tak ako sa má. Obed teda bude možno nie celkom dokonalý.
Dajte tomu zhruba mesiac a pozorujte, čo sa bude diať. Je veľmi ľahko možné, že sa aj tak dostavia výsledky a vy budete mať o nejaké dva či tri centimetríky menší obvod pásu. (Kilá neriešte!) V tej chvíli viete, že niečo robíte dobre. Môžete pokračovať v nastavenom režime.
Viem, obedy v závodnej jedálni asi nie sú vždy dokonalou ukážkou, ako má vyzerať zdravá strava. Na druhej strane ale nie sú vždy až tak zlé, aby to bolo celkom nepoužiteľné.
Pri treťom bode sa pozastavím.
Viem, až tak chutné to niekedy nebude. Ale ak máme problém, tak toto môže byť konkrétne a okamžité riešenie.
Nakoniec ešte prejdime tému stravných lístkov. Niekedy sa ako "závodné stravovanie" nevyužíva bežná jedáleň. Zamestnanci dostanú stravné lístky a môžu ísť do reštaurácií v okolí.
Reštaurácie sú veľmi pestré. Nájdete mizerné aj dobré, vegetariánske aj mäsiarske. Dosť často však môžu mať výrazne väčšie porcie, než dáva zmysel. Pokúste sa trocha na to myslieť. Pretože, ak na obed zjete dvojnásobok, alebo dokonca trojnásobok energie, než akú by ste mali zjesť normálne, bude to problém.
Veľmi často býva najväčším problémom tuk. Ten v jednej porcii môže byť neprimerane vysoký. Príkladom môže byť obľúbená pizza. Ak si objednáte niečo zeleninové s malým množstvom syra, môže z toho nakoniec byť ako-tak prijateľná porcia. Sú pizzérie, kde robia aj z celozrnnej múky. No ak máte smolu, tak dostanete "syrovú" pizzu a bude to jazero eidamu, ktoré rozhodne nie je možné považovať za vhodné jedlo.
Práve preto je u reštaurácie ťažké odhadnúť, ako to vlastne bude vyzerať. Jednoducho, každá varí inak a budete musieť otestovať, či tie jedlá viete počas chudnutia využiť, alebo nie. Dá sa predpokladať, že na obed možno siahnete po "menučkach" čiže nejaké z hotových jedál v nižšej cene. Tam aj reštaurácie často prinesú niečo skôr ako zo závodnej jedálne a z tohto pohľadu to môže byť vlastne dobrá správa.
Mimochodom, tento problém vlastne neriešime len u nás. Ak si pozriete zahraničné články, aj inde to s tým stravovaním je viac, či menej komplikované.
High salt meals in staff canteens of salt policy makers: observational study
What are we eating? Consumer information requirement within a workplace canteen
Eating away at sustainability. Food consumption and waste patterns in a US school canteen - tento text už je trocha iná téma, ale zaujímavý rozmer.
Frequent lunch purchases from NSW school canteens: a potential marker for children’s eating habits?
Salt content in canteen and fast food meals in Denmark
Eating habits trajectories of students using university canteens
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.