Dnes sa pozrime na to, či má zmysel presne počítať energiu potravín. V tomto článku dostanete dve konkrétne rady. Prvá: nemá zmysel rátať energiu, nie je to možné. Druhá: Má zmysel rátať energiu, je to užitočné. Viem, je to na prvý pohľad nezmysel. Ale prejdeme si to a verím, že vďaka týmto dvom vlastne protichodným cestám nájdete tú pravú, strednú, pre seba.
Existuje viacero inštitúcií, ktoré sa venujú zisťovaniu, koľko energie majú rôzne potraviny. U nás, napríklad, aj Výskumný ústav potravinársky. Má databázu potravín a v nej sú mnohé informácie o zložení surovín aj jedál. Podobne existuje mnoho iných amatérskych i profesionálnych potravinových databáz.
Výpočet energie danej potraviny teda závisí na vzorcoch a na presnosti vstupných dát. Ani jedno nemusí byť presné.
Preto sa stáva, že ak si kúpite niektorý profesionálny nutričný program, časom vám budú chodiť vylepšené a opravené verzie. Rovnako v európskych potravinových tabuľkách budú možno trocha iné čísla, ako v tabuľkách pre americký trh. To všetko preto, že väčšina týchto čísiel sa nedá príliš presne odmerať, skôr sa vyratúva teoreticky.
Samozrejme, málokto z nás pracuje s týmito programami. Sú drahé a neoplatí sa ich kupovať pre jednotlivca. Ani pre malý kolektív tučkov :-) Také nástroje sú určené pre profesionálnu prax, pre nutričných poradcov a podobne. Pre nás sú tu stručnejšie, ale celkom vyhovujúce energetické tabuľky. Aj tie pripravujú odborníci a dajú sa kúpiť za znesiteľnú cenu. Stále však väčšinou nemá zmysel mať ich doma.
Ako normálny zdroj bežný človek bude používať rôzne kalorické tabuľky z internetu. Zvyčajne sú menej presné, ale pre domáce použitie to nevadí. Prečo sú nepresné?
V ďalšom texte sa trocha zamerajme na energiu. To je to, čo na prvý pohľad práve tučného bude zaujímať najviac.
Pre účely chudnutia odporúčam, aby ste nikdy nepočítali svoje jedlá len na celkovú energiu, teda kalórie či jouly. Je to veľmi nepresné a výsledkom môže byť priberanie aj pri dodržaní celkovej energie. Počítajte vždy na gramy živín. Je to síce menej pohodlné, ale ak s tým pár dní vydržíte, naučíte sa to odhadnúť. Nerátajte preto, že jedlo má mať trebárs 1600 kJ, ale riaďte sa, koľko gramov má mať bielkovín, koľko sacharidov a koľko tuku. Pre chudnutie aj zdravie sú dôležité práve ich pomery. Nie len súčet.
Poďme si predstaviť, že nejakí vedci presne zistili, koľko energie obsahuje paradajka. Skvelé! Poďme si ju kúpiť do obchodu. Ktorá to vlastne je? Nájdeme ju v kope tých zelených, ktoré ešte mali byť aspoň mesiac na kríčkoch? Alebo ide o tie s dobrou cenou, ktoré sú už trocha nahnité? Alebo je zabalená v tých luxusných paklíčkoch, s bonusovo predplesnenými kusmi? Nevieme. Nikto nevie.
Každá paradajka či iná potravina má v skutočnosti trocha inú chuť, ale aj zloženie.
Znamená to, že aj keď v tabuľkách máte „zemiakový chlieb“, nedá sa zaručiť, že zemiakový chlieb u vás v potravinách má naozaj tie hodnoty, ako očakávate. Bližšie číslo môže poskytnúť výrobca, ten totiž pozná zloženie a postup. Ale aj toto číslo bude zaťažené chybami.
Keby sme aj však vedeli veľmi presne určiť presné čísla, je to druhý problém:
Jedlo sa v našom tráviacom trakte bude vstrebávať rôzne.
Aj keby ste teda do seba vložili na miligram presne odvážené potraviny, neviete presne, koľko sa toho vstrebe. Zvyšok potom cez vás, Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, Moldavsko a Ukrajinu prejde až do Čierneho mora vami nevyužité.
Aká presnosť teda je reálne dosiahnuteľná? Ťažko povedať. Odhadujem, že aj keby ste to merali presne, tak plus mínus 500 kJ na deň bude rozdiel oproti realite posunutý. Nevieme, ktorým smerom. Skôr by som si tipol okolo 1000 kJ. Neverím, že sme schopní reálne to počítať na úrovni plus mínus 1000 kJ za deň.
Má. Presnosť pri počítaní je užitočná, drží nás na uzde. Či zjem 8000 alebo 9000 to nie je tak zásadný rozdiel. Ak sa rozhodnete chudnúť pri 8000 kJ na deň, dodržiavajte to. V skutočnosti raz prijmete trocha menej a inokedy trocha viac, ale to nevadí. Ak počítate správne na bielkoviny sacharidy a tuk, tak ak napríklad plánujete 50 gramov tuku, tak je jedno či to bude 45 alebo 55. A možno aj 60. Lebo hlavne že to nie je 120.
Drobná poznámka: Nesmiete však zneužívať fakt, že ak bude v poriadku 9000 tak s nimi budete kalkulovať ako s normou a v skutočnosti si doprajete 10 tisíc. To by vám dlho nefungovalo. Práve preto je tu počítanie a kontrola. Mnohí z nás totiž časom často povolia uzdu.
Tým, že sa budete disciplinovane držať v nejakej „norme“, budete mať predvídateľné výsledky. Aj keď teda presné čísla nedosiahnete, odporúčam vám tento prístup:
Vyhodnotenie spravte nasledovne:
Viem, ako nepohodlné je vážiť si potraviny a potom snoriť v energetických tabuľkách. Robil som to. Prešiel som tým. Nenávidel som to. Viem, ako rozpačito sa cítite, keď musíte z lakomo odrezaného chleba po odvážení ešte kus odrezať.
Ak ale tieto výpočty spravíte, naučíte sa odhadovať, koľko energie v potravinách zjete. Je škodou, že nás to za detstva nenaučili už v škole. Potom by sme nesadli na lep chutným porciám starých materí a ich dupľám. Ani rodinnému baleniu sladkého jogurtu spasenému večer pri televízore v dobrej viere, že jogurt je predsa mega zdravý. Keď nabudúce uvidíte nejaký veľkolepý plagát, ktorý odporúča aby ste jedli viac mliečnych výrobkov, hľadajte malé písmenká. Zistíte, že tieto kampane tu nešíri ani lekár, ani zdravotníci. Zvyčajne je to financované predajcami mlieka.
V úvode článku som písal, že nie je možné presne počítať potraviny a že to napriek tomu máte robiť.
Netreba vážiť s presnosťou na gram. Stačí presnosť na pár gramov. Značne vám to zrýchli prácu. A neskôr: Netreba vážiť, ako to viete odhadnúť.
Netreba počítať presne každú potravinu podľa iných tabuliek. Ak si zhruba pamätáte, že chlieb má okolo 1000 kJ, je jedno, či ich v skutočnosti má 798 alebo 1123. Ak si kúpite 20% syr, je jedno či to bude Kleopatra, alebo Fitness Ementál. Ak si dáte orechy, je jedno, či ich rátate, ako kešu, para, alebo vlašské. Zaokrúhľujte, odhadujte.
S trochou skúseností už nebudete vážiť, ani počítať. Odhad a intuícia vám napovie, že ku kusu chleba s tofu si môžete dať aj pár orechov. A hŕbu zeleniny.
Odhad a intuícia. Tie sa dajú získať len cvikom. Nikto sám od seba nevie, či žemľa s vajíčkom je energeticky zložená správne, alebo zle. Ak si ho ale raz odvážite a zadáte to do kalkulačky energie, získate predstavu, ako to asi má vyzerať. Už nabudúce vám stačí odhad na to, aby ste sa najedli správne aj bez váženia. Keďže pri tom učení a cvičení porozumiete vzťahom medzi živinami, získate časom intuíciu, ktorá vám našepká, že nejaké jedlo má napríklad málo vhodného tuku. Alebo priveľa bielkovín.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.