Sacharidy

Jedna z neprávom najviac démonizovaných zložiek potravy sú sacharidy. Tuční ľudia sa boja jesť chlieb, prílohy. Nazdávajú sa, že z nich sa priberá. V tomto článku sa pozrieme na to prečo ten strach vznikol, prečo je chybný a ako to vlastne s tými sacharidmi vlastne je.

Najskôr trocha teórie.

Sacharidy sú hlavným zdrojom energie. Mali by tvoriť podstatnú časť príjmu energie zo stravy.

Okrem iného sacharidy (glukóza) sú hlavné “palivo” pre mozog. Pri rôznych šialených nízkosacharidových diétách je možné očakávať, že aj mozog bude mať menej energie. To sa neprejaví tak, že by človek hneď mal problémy. Telo vie situáciu kompenzovať. No ako čas plynie tak sa môže zhoršovať napríklad zdravotný stav. Ak sú sacharidy v strave obsiahnuté menej ako 40% (za chvíľu o percentách viac) môže sa to nazvať ako nízkosacharidový režim a tento môže skrátiť život aj o niekoľko rokov. Viem, zástancovia rôznych paleo/nízkosacharidových smerov budú horlivo búšiť na znak nesúhlasu. Budete sa musieť sami rozhodnúť, čo vám dáva väčší zmysel.

Ak ale drasticky obmedzíte sacharidy, môžete často pozorovať niektoré problémy. Napríklad:

  • Únava – celkom logická vec, ak je málo “paliva”, mašina sa nepohne.
  • Spomalenie metabolizmu – tiež logické. Ak je málo energie, všetko sa spomaľuje. Telesné procesy sa správajú úspornejšie.
  • Pocit zimy – znova tu býva rovnaký problém: sacharidy sa v tele menia sčasti na tepelnú energiu. Ak je ich málo, môžete trpieť pocitom chladu.
  • Mimoriadna túžba po sladkostiach – celkom prirodzená záležitosť. Ak chýba cukor, telo pýta cukor. Niekto môže mať namiesto túžby po sladkostiach mať rôzne “čudné” chute a túžbu jesť nezvyklé potraviny.
  • Môže sa objaviť znížená imunita a náchylnosť k ochoreniu.
  • Pri cvičení slabosť a nízky výkon. Známe skúseným kulturistom. Ak nejedia sacharidy, nemajú silu a bez sily svaly neporastú.
  • U niekoho môže nastať aj hypoglykémia.

Ja odporúčam aby ste príjem sacharidov aj počas chudnutia držali v “normálnych” hodnotách. Čo to znamená? Za normálne sa odporúča, aby príjem sacharidov tvoril okolo 55 až 75 percent celkového príjmu. To sa dobre povie a ťažšie počíta!

Pre 55% príjem sacharidov to znamená, že 15% budú tvoriť bielkoviny a tuk by bol na úrovni 30% z príjmu energie.

Napríklad by ste chceli za deň prijať okolo 8300 kJ (okolo 2000 kcal). To je režim aký odporúčam v knihe jedálniček na chudnutie. Po prepočte na živiny by to znamenalo, že za deň máte zjesť asi 70 gramov bielkovín, necelých 70 gramov tuku a 270 grmov sacharidov. To je v súčasnosti najčastejšie odporúčané zloženie stravy v mnohých krajinách. Plus mínus – samozrejme – takto presne to netreba ani počítať ani vážiť.

Druhý príklad, ako môžete zmeniť zloženie živín je, že znížite množstvo tuku v strave a to v prospech sacharidov. Dostanete sa na čísla, ktoré večným dietárkam asi vyrazia dych:

Okolo 70% stravy budú tvoriť sacharidy a tuk môžete “zraziť” na 15%.

V tomto pomerne nízkotučnom režime budete chudnúť oveľa efektívnejšie, ako v režime s tukom v “normálnych” hodnotách a priškrtenými sacharidmi.

Pozor však: ak pôjdete v nízkotučnom režime, je mimoriadne dôležité, aby všetok tuk, ktorý zjete bol vhodný. To znamená orechy, semená, avokádo, olivový, tekvicový, repkový olej a podobné sú vhodné. Masť, maslo, oškvarky, syr, mlieko, kokosový, makový a podobné oleje sú nevhodné.

Pod pojmom sacharidy sa skrýva veľa rôznych látok.

  • Jednoduché sacharidy, cukry. Ak glukózu vnímame ako zložku sacharidov, tak je to dobrá zložka. Avšak ak ju izolujete vo forme cukru, tak to je pri chudnutí celkom nevhodná zložka. Podobne fruktóza – jednoduchá zložka. Ak je v jablku, je v poriadku. No izolovaná ako sladidlo je nevhodná. Voláme ich aj “rchle sacharidy”, pretože sa vstrebávajú rýchlo.
  • Zložené sacharidy sú rôzne “poskladané” jednotlivé zložky. Preto ich nazývame komplexné, alebo polysacharidy. Napríklad sacharidy v naturálnej ryži, či celozrnnej múke, alebo vo fazuli či šošovici sú pestrou “mozaikou” sacharidov. Pre telo sú prospešné a netreba sa ich báť. Ak si dáte chlieb, telo si z nech pomaly, ale “vytiahne” svoju glukózu. Energia sa z nich vstrebáva pomaly, majú nižší glykemický index. Typickým príkladom sú ovsené vločky. Odporúčané pri chudnutí i v športe ako vhodný zdroj energie. Voláme ich aj „pomalé sacharidy“. Preto, že sa vstrebávajú pomaly.
  • Nestráviteľná vláknina. To je tretia zložka komplexných sacharidov. Ich pravé mená ako celulóza, pektín, lignín možno nepoznáte. Určite ste však o nich už často počuli – súhrnne sa označujú pojmom potravinová vláknina. Tá sa síce v tele na energiu nemení, zato má iné funkcie pri trávení. Naše telo ju síce nevie spracovať, ale zásadne ovplyvňuje zdravie a to priaznivým smerom. Vytvára totiž živnú pôdu pre naše črevné baktérie. Bez vlákniny sa chudne ťažšie a môže byť vyššie riziko mnohých ochorení. Vláknina sa podieľa na dobrom trávení, znižuje cholesterol, riziko aterosklerózy, cukrovky a rakoviny. Najlepším zdrojom vlákniny sú strukoviny, zelenina a ovocie, celozrnné pekárenské výrobky.

Pri chudnutí nás najviac zaujímajú jednoduché cukry, pretože tie sa musia úplne zrušiť. Klasickým príkladom je repný cukor. Energia z rýchlych sacharidov sa do tela dostáva takmer okamžite, rýchlo, majú preto vysoký glykemický index a často sladkú chuť. Sladká chuť láka jesť viac a častejšie. Tým sa cukor dá označiť aj ako návyková látka. Ak si zvyknete jedávať sladké jedlá, prestanú vám chutiť normálne. Vychovajte tak deti a riskujete, že im to zostane na celý život. Odporúčam, pozrite si aj tabuľku glykemického indexu potravín.

Oplatí sa vám pamätať si aspoň niektoré ďalšie názvy pre rýchle cukry. Neraz ich totiž nájdete na obaloch potravín. Glukóza, fruktóza, galaktóza a maltóza. Výrobcovia radi zneužívajú nevedomosť zákazníka – na obale je veľký nápis „bez cukru“ a drobnými písmenkami nájdete napísané, že potravina obsahuje ako jednu z prvých zložiek glukózový sirup, glukózo-fruktózový sirup, kukuričný sirup, melasu, dextrózu, sacharózu, med, či sirup… A viete, čo sa deje.

Keby som pred vás postavil misku plnú cukru, asi by ste odmietli to zjesť. Ak sa to ale rozpustí v obľúbenom nápoji (kola, energetický drink) ľudia hneď pijú. Práve pri chudnutí si tieto radovánky musíte striktne zakázať.

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo. 

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.

Aj keď „palivom“ v tele je glukóza, telo si ju dokáže vyrobiť aj zo zložitých sacharidov. Preto vôbec nemusíte používať cukor, med a iné sladkosti. Vaše telo bude potom pracovať dokonca lepšie, ako keby ste jedli len cukor.

Množstvo sacharidov, ktoré má človek prijať za deň, záleží od jeho pohybovej aktivity. Čím viac pohybu, tým viac ich telo spáli.

Strach zo sacharidov

V úvode som písal, že sa budeme venovať strachu zo sacharidov. Kde vznikol? Prečo je tak silný? Pretože 1000-krát opakovaná lož sa stane pravdou. Vo svojej knihe V bubline internetu som podrobne popísal, ako vznikajú rôzne fámy, ako a prečo vzniká informačný chaos a komu to prospieva. Je súčasťou nielen informačnej vojny (cieľ: vyvolať informačný zmätok, naštrbiť dôveru k autoritám a neistotu) ale aj vojmy obchodnej. Tú proti nám vedú obchodníci. Tí vedia, že ak rozšíria nejakú hlúposť a ľudia to budú považovať za pravdu, naletia a kúpia si produkt, ktorý by normálne nekúpili. Tak sa rozšíril populárny kokosový tuk, alebo rôzne “zelené” nápoje z rôznych rias. Aby sa ľudia dokázali z tohto informačného zmätku spamätať, napísal som knihu V bubline internetu. Ťažká, ale mimoriadne dôležitá téma súčasnosti. Prečítajte si ju!

Takže ako je to s tým strachom? Na chudnutie sa už skúšalo všetko možné. Obmedziť tuk, obmedziť sacharidy, pridať tuk, pridať bielkoviny.

Technicky platí: ak bude CELKOVÁ energia menšia, než potreba, nasleduje chudnutie. Ale! Ak bude v strave veľa tuku a málo sacharidov, začne to meniť stav v tele. Nastávajú metabolické zmeny, tukové tkanivo ubúda menej ochotne. No ak znížite tuk a sacharidy ponecháte, tak začnete strácať práve tukové tkanivo.

Toto je informácie, aktorj octivá dietárka nikdy neuverí a neskúsi si to. Odporúčam, skúste to aspoň na mesiac. Prísne. Uvidíte, že stratíte jednu dierku tuku na opasku.

Nesprávne porozumenie terminológii – nie je “cukor” ako “cukor”

Ďalší dôvod strachu zo sacharidov je neznalosť. Mnoho ľudí správne vie, že cukor treba obmedziť. “Cukor = sacharid = sacharidy sú škaredé.” V skutočnosti však cukor je len jedna zložka sacharidov. Takže nehádžme preč celé vrece, ak je v ňom jedna nevhodná vec. Vyhoďme však vrece plné tých nevhodných vecí.

Po internete je plno článkov, ktoré píšu ľudia, ktorí o tom nič nevedia. Tí si radi zjednodušia terminológiu a je jednoduchšie napísať zlú ale populárnu radu. Ľudia čo chcú chudnúť sú pripravení, že im niečo zakážeme. Taká rada potom má väčšiu dôveryhodnoť. Akokoľvek je chybná.

Navyše teraz je móda paleo stravovania. Rôzni športovo založení nadšenci tvrdia, že máme jesť veľa mäsa a tuku a málo sacharidov. Neodporúčam tento smer.

Chybný odhad tuk

Ďalšia vec: mnoho ľudí podcení, čo spolu s tými sacharidmi vlastne zje. Neraz som už počul vetu “z chleba sa priberá”. To je nezmysel. Iste, ak zjete 3 pecne za deň, priberiete.

Ak si upečiete domáci celozrnn chlieb a môžete si pozrieť aj článok o chlebe pri chudnutí, môžete ho pokojne jesť. Napríklad ak do toho chleba pridáte zo 3 lyžice olivového oleja a zo dve bielka, získate pomerne príjemne vyvážené jedlo. 750 gramový chlebík by ste mohli rozdeliť na tri diely. Jeden diel zjete ráno, jeden na obed a jeden večer. K tomu zelenina a NIČ iné. Chudli by ste a pritom by ste mali živiny v poriadku.

Problém je v tom, že ľudia si na taký chlieb vŕšia ďalšie mňamky.

  • Maslo, alebo rastlinnú nátierku.
  • Syr.
  • Šunku.

Tým však prudko rastie množstvo energie, ktoré s tým chlebom zjete.

Priberá sa z toho, čo máte na chlebe natreté. Nie z chleba.

Len asi chvíľu potrvá, kým si zvyknete, že aj suchý chlieb je vlastne celkom chutná potravina.

Nesprávny preklad zahraničných zdrojov

Neraz je chybne preložený článok či celá kniha. Pred časom to bol Timothy Ferris a jeho Štvorhodinové telo. V originále ide o SLOW carb diétu. Teda diétu postavenú na pomalých sacharidoch. No v preklade to prekladateľ pochopil alo LOW carb a preložil ako nízkosacharidovú diétu. To však má úplne iný význam.

Ľudia potom žijú v omyle, pretože obľúbený autor má svoju autoritu.

Jednoduché odstránenie toho, čoho je najviac

Veľmi často sa ľudia čo chcú chudnúť nechcú nič učiť. Jednoduchšie je povedať “preč sacharidy”, ako vysvetľovať že niektoré sú “zlé” a inú “dobré”. To už by bolo na mozog veľa učenia.

Mimochodom, ktovie, ako to je. Niekedy sa dlhým dodržiavaním nízkosacharidovej a nízkoenergetickej diéty môže poškodzovať aj mozog. Ktovie, či jedným z prejavov nie je aj ona povestná “zaťatosť”, akou sa svojho jedálnička títo ľudia držia. Nedajú si povedať, poradiť a aj tak si nakoniec spravia po svojom.

Keď chýba to dobré, jeme horšie

Nakoniec ešte aj fakt, že ak budete jesť nízkosacharidovo, znamená to, že z vášho taniera zmizne viac, než polovica jedla. Dobre. Čím to chcete nahradiť?

  • Bielkovinami? Tých nemôžete prijať priveľa. Pretože inak tvrdo zaťažíte ľadviny. Rozklad bielkovín v tele je náročný proces a vznikajú pri ňom aj nežiaduce látky. Ak je bielkovín nezmyselne veľa, bude veľa nežiaducich látok. Takže veľa bielkovín = málo zdravia.
  • Tukom? Teraz je moderná myšlienka “tukového metabolizmu”. Lenže tuku tiež môžete priať len trocha navyše a stop. Vieme, že ak chcete schudnúť, tak sa chcete v tele zbaviť tuku. Nedáva zmysel zvýšiť príjem tuku v strave.

Týmto spôsobom si teda asi veľmi nepomôžete. Môže sa rozvinúť stav ketózy, ale ťažko povedať, či to je zlé, alebo veľmi zlé. Za dobré by som sa to označiť zdráhal. Skúsme klasický vegetariánsky test. Čo vám ide na chuť?

  • Vidíte behať po dvore sliepku. Ide vám na chuť? Máte túžbu chytiť ju a zarezať, aby ste ju s pôžitkom zjedli?
  • Vidíte med. Ide vám na chuť?
  • Vidíte banán. Ide vám na chuť?

Ospravedlňujem sa, že uvádzam potraviny v prirodzenom stave, ale tak musíte uvažovať aj vy. To že posledné storočia už nie je veľký problém sliepku upiecť je druhoradé. Zdá sa, že pre človeka je predsa len prirodzenejšia rastlinná otrava s občasným pridaním živočíšnej zložky.

Takže pri chudnutí dodržiavajte vyvážený pomer živín tak, ako to odporúčajú renomované univerzity a výživoví experti vo vyspelých krajinách. Neriaďte sa senzáciami z rôznych obskurných blogov, ktoré potrebujú zaujať až natoľko, že šíria nezmysly.

Ďalšie informácie o sacharidoch

 

 

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

22 Odpovedí

  1. Miro prosim porad, lebo ja som z toho jelen.

    Kolko mam jest konkretne tych bielkovit, tukov a sacharidov denne ak mam 168 cm a 60 kg a chcem zrazit 3-4 kg vahy?

  2. AHOJ MIRKO !!! CHCEM SA OPÝTAŤ OHĽADOM TÝCH SACHARIDOV. VYŠE POLROKA SOM PRIJÍMALA VEĽMI MALÉ MNOŽSTVO SACHARIDOV – V POSLEDNÝCH MESIACOCH IBA DO 20 G SACHARIDOV ZA DEŇ A 50 G BIELKOVÍN A TUK TAKMER ŽIADNY (LEN ČO BOL V RYBÁCH). A TO MÁVAM KAŽDÝ DEŇ V TÝŽDNI SILOVÝ TRÉNING A EŠTE SOM DENNO-DENNE PREJAZDILA NA BICYKLI 15-30 KM A EŠTE VEČER SOM MALA PLÁVANIE 30 MIN.

    SAMOZREJME TELO SI VŠETKO VYPÝTALO SPAŤ ČASOM A JA SOM ZAČALA MAŤ SKLONY K BULÍMII (RAZ DO TÝŽDŇA SOM SA ZAČALA PREJEDAŤ) , VÁHA ZAČALA STÚPAŤ, POTOM SOM TO KOMPENZOVALA HLADOVKOU, ABY SA MI ČÍM SKOR VÁHA VRÁTILA S5, A TO SOM SA TOTÁLNE DORAZILA, TELO MI PREPLO DO “ÚSPORNÉHO REŽIMU” HOCI SA STRAVUJEM MAXIMÁLNE RACIONÁLNE, JEM PRAVIDELNE UŽ AKO MÁM, STÁLE TELO UKLADÁ DO TUKU, CHCELA SOM SA SPÝTAŤ, ŽE ČI MI NEVIEŠ POVEDAŤ ASI AKO DLHO BUDE TRVAŤ TOTO OBDOBIE “ÚSPORNÉHO REŽIMU?”

    NAVYŠE VŠETKO MI KOMPLIKUJÚ HORMONÁLNE PROBLÉMY V TELE, OD SEPTEMBRA SOM NEDOSTALA MENŠTRUÁCIU, TERAZ MÁM PRÁŠKY NA TO NA BÁZE KYS. LISTOVEJ A INOSITOLU. SAMOZREJME NEVZDÁVAM SA A BOJUJEM ĎALEJ :)

    MÁM INAK 23 ROKOV, 158 CM, A TERAZ OKOLO 55 KG – AK AJ NIE VIAC UŽ :) UŽ SA NEVÁŽIM :) ALE V LETE SOM MALA 45 KG BOLA SOM V SÚŤAŽI DO FORMY TAK SOM 4 MESIACE BOLA NA SACHARIDOVYCH VLNÁCH…. JEDLA SOM MALA POŽEHNANE VEĽA, VŠETKO SOM SI POKAŠLALA PO TEJ SÚŤAŽI, ZAČALA SOM SA BÁŤ JESŤ, MENEJ SOM JEDLA , ABY SOM NEPRIBRALA – NO UROBILA SOM EŠTE HORŠIE – RAPÍDNE SOM SI SPOMALILA METABOLIZMUS A MÁM HROZNÉ PROBLÉMY S TRÁVENÍM…

    PROSÍM, NAPÍŠ MI, KOĽKO PODĽA TEBA BY SOM MALA PRIJÍMAŤ SACHARIDOV… KEĎ MÁVAM 5X V TÝŽDNI SILOVÉ TRÉNINGY ALEBO KRUHOVÉ ..ĎAKUJEM :)

  3. Andrea pod 130 až 150 gramov na deň určite nechoďte. Podľa výsledkov aj viac, ale všetko s nižším GI.

  4. Ďakujém krásne za odpoveď MIRKO. A ešte by som sa ťa chcela opýtať, že asi za aké obdobie si telo prestane ukladať – lebo stále je šoknuté (z 20tich gramov sacharidov zrazu na 150 g) že ako asi dlho zvykne byť to obdobie “úsporného režimu”? Pohyb mám 5x v týždni, papám pravidelne 6x denne, raňajkujem, mám maximálne racionálnu stravu – vyhýbam sa jednoduchým cukrom a trans-tukom na kilometre :)

    a prosím ťa nevieš niečo poradiť dobré na trávenie. Ráno si dávam ovsené vločky s jablkom, papám aj dosť veľa zeleniny ako ďalší zdroj vlákniny, občas si dávam psyllium, do zeleniny a vločiek si ešte dávam kúsok aj drvených ľanových semiačok, jabĺčko a vločky si zvyknem trošku posypať škoricou.

    A myslíš, že nevadí, že k obedu si dávam každý deň po novom aj prílohu? Buď varené zemiaky, alebo celozrnné cestoviny alebo hnedú ryžu – samozrejme spôsob prípravy “al dente”, aby sa zbytočne neštiepili škroby a nedráždili inzulínik :)a k olovrantu (buď cottage cheese, alebo eggcheese) si dám 1malý plátok celozrnného chlebíka vyrobeného zo šrotu.

    Ďakujééém za odpoveď, si supeer :) pre mňa vééľkou inšpiráciou a vzorom :)

  5. Andrea neviem a asi nikto nevie. Dvíhaj príjem postupne a sleduj to. Možno pôjde váha hore, to nerieš. Zaujíma ťa opasok a nič iné. Nezaškodí konzultovať s lekárom, ak je podozrenie na metabolickú poruchu tak určite to nie je na diskusiu cez internet. Na trávenie netreba užívať nič. Ak je problém, navštív gastroenterológa. Prílohy by ublížiť nemali, ak je tréning.

  6. MIRKO EŠTE PÁR VECÍ A UŽ DÁM POKOJ :)

    Občas si k olovrantu dávam aj také celozrnné krehké plátky so slnečnicou a vlákninou značky Bona vita – v jednom balíčku máš 6 tenkých plátkov … ale som si uvedomila, že sú “extrudované” teda vyrábajú sa pod tlakom vysokou teplotou čo je síce menšie zlo ako “pufované” ryžové chlebíčky, no tiež sa tým výrobným procesom zvyšuje glykemický index, čítala som, že tie z celozrnnej múky sú v poriadku ( majú 55,1 g sacharidov na 100g), preto som sa chcela spýtať, že či ich môžem papať …

    a ešte by ma zaujímalo, že keď si chlebík normálny celozrnný hodím do hriankovača, či tým ohrevom zvyšujem glykemický index toho chleba.

    a ešte som sa ťa chcela spýtať, že aký máš názor na “kokosový olej” – ja si kúsok dávam ráno do kávy a aj strúhaný 10g do vločiek… lebo je to paradoxné, hoci ide o saturovaný tuk, no keďže má stredne dlhé reťazce molekúl pôsobí inak ako iné saturované tuky…vraj skôr ako glukóza – rýchlo dodá energiu, ale vôbec nemá vplyv na inzulín, práve naopak – podporuje chudnutie (samozrejme s mierou)- sú tieto informácie pravdivé?

    – a aký máš názor na arašídové maslo ako zdroj “zdravého tuku”? vraj 1 PL denne je prospešná.

    – a posledná vec: vzhľadom na to, že sa pomerne stále stravujem možno až príliš podstivo, niektorí hovoria ( aj môj tréner) , že aspoň raz do týždňa treba zrešiť niečim nezdravým – aby sa oklamal metabolizmus a začalo rýchlejšie spaľovať…odporúčal by si mi to? lebo vraj na váhe možno ti pôjde o 1-2 kg hore, no zároveň keď sa vrátiš do pôvodného stravovania tak telo začne rýchlejšie spaľovať… je to pravda?

    ĎAKUJÉM ZA TVOJ ČAS :) A ZA TO, ŽE SI :)

    AĎKA :)

  7. Andrea v komentároch k článkom by som s radšej venoval téme, ktorá sa týka daného článku. Bona vita nepoznám. Chlieb v hriankovači by nemusel meniť glykemický index, nestretol som sa s takým názorom. Arašidové maslo je v poriadku ak je kvalitné. Raz do týždňa sa objesť je častá rada. Ja ju veľmi neuznávam. Kokosový olej je na dlhšiu diskusiu, ja sa mu vyhýbam.

  8. Ahoj Mirko.Čítala som všetko veľmi pozorne ale mám ešte zmätok. Meriam 159 cm, vážim 75 kg. Keď som začala asi pred 3 rokmi chudnúť, vážila som 112 kg.Znížila som príjem a zvýšila výdaj.Pomaličky to išlo, no už dlhšie stojím a nič. Samozrejme, strácam motiváciu. Rozhodla som sa pre sacharidové vlny,no neviem pri mojej výške,váhe ( mám 40 r. )ako na to. Nakoľko v mojom bydlisku je nedostatočne vybavené fitko a vždy beznádejne zaplnené chlapcami, cvičím doma 3 x do týždňa asi 1 – 1,5 hod s jednoručkami podľa zásobníka cvikov z Muscle a fitnes + 1 x do týždňa cyklistika cca 1,5 hod.Viac pri mojej časovej vyťaženosti nestíham. Prosím, môžeš mi poradiť ako na to? Ako si zložiť jedálniček? Ďakujem za odpoveď. Jana

  9. Jana odpoveďou na vašu otázku je celý tento web. Alebo niektorá kniha o chudnutí. Je treba dosť vedieť, potom to celé ide ľahšie.

    Sacharidové vlny vám neodporúčam, tie nechajme tým chlapcom z posilňovne. A ani tým by sme ich neodporúčali, len oni si povedať nedajú.

    Máte skvelé výsledky ak ste zrazili zo 112 na 75. Ak teraz trocha stagnujete, tak to vôbec neprekáža. Ak ide dole pás, všetko je v najlepšom poriadku. No ak aj pás stojí, potom radím zmenu cvičenia. Jednoručky na chvíľu nechajte na pokoji a choďte v tom čase na veľmi rýchlu prechádzku. Také cvičenie vám pomôže zhodiť. Ak sa to za takých 10 dní nepohne, začnite sa venovať tomu, čo jedávate, môže byť chyba aj tam.

  10. Zdravím Miro, kamarát, čo schudol cca. 30 kg, mi tvrdí, že treba jesť aj cukor (teda jednoduchý ako je repný, napr. v cukríkoch). Vraj sa bavil s jedným lekárom, ktorý mu povedal, že cukor je jediná výživa pre nervové bunky. Vraj teda nestačí jesť len zložité cukry ale aj rýchle. Kamoš teda jedol popri chudnutí aj pásik čokolády denne. Mne sa to vôbec nezdá. Potrebujem síce zhodiť len cca. 8 kg ale aj tak. Stretli ste sa s týmto názorom už niekedy?

  11. Gorazd je to hlúposť. Komplexné sacharidy sa v tele pomaly prerobia na glukózu, len to ide pomaly a to je zdravé. Rýchly cukor do tela dodá tiež glukózu, lenže tak rýchlo, že to ovplyvní hormonálny systém. Inými slovami je nutné jesť sacharidy, nie však rýchle. Cukor a med preto radšej nepoužívame. Čokoláda je iná téma. 85 a viac percentná kvalitná je zdravá.

  12. Miro, vďaka za názor. Myslel som si, že je to hlúposť. Ten lekár asi myslel glukózu a kamarát si z toho odvodil sacharózu a pod. :D Ale ten kamarát pri chudnutí prijímal iba 20g tuku denne, čo je tiež, aj podľa Vás, nezdravé. Ja nie som proti domácemu medu, nerafinovanému trstinovému cukru či dokonca trstinovej melase, ktorá je veľmi zdravá (železo, vápnik atď). Samozrejme v malom množstve, nie na kilá. Pri mojej váhe to určite nevadí…

  13. Gorazd pre zdravého človeka trocha cukru, melasy či medu určite nepredstavuje žiaden problém. Pre človeka s nadváhou je to diskutovateľné. Ale podľa výsledkov sa viete rýchlo zariadiť.

  14. Dobrý deň :) Chcela by som sa spýtať, stravujem sa zdravo, no popoludní si vždy dám grécky jogurt ktorý mi sám príde kyslý, tak si ho dávam s 1ČL medu a trochu škorice, myslíte že je to pri chudnutí nevhodné? Ďakujem :)

  15. Adriana skúste pár dní a pozorujte výsledky. Ak chudnete, jedna lyžička by ublížiť nemala.

  16. mirko rada by som sa ta spytala na tvoj nazor ohladom sacharidov..sestranica zacala chudnut vylucenim akehokolvek cukru.okrem toho ze neje sladkosti,neje ani ovocie,ziadne obiloviny,zemiaky dokonca ani sladke druhy zeleniny-mrkva,hrasok..je pravda ze krasne schudla-30 kg za 3 mesiace,dokonca teraz zacne jest velmi pomaly obiloviny,ovocie..ale aj tak..nepride teraz skor jojo efekt?stretol si sa uz s niekym kto by takto chudol a aj si to udrzal,co myslis je je vobec mozne? a je to vlastne zdrave??

  17. alica nízkosacharidové diéty zvyknú dosť významne spomaliť metabolizmus a potom môže byť návrat na normálnu stravu problém. Bude musieť skúšať a ťažko radiť. Kým pôjde bez sachardov tak asi váhu udrží, ale to je dosť nezdravý režim. No a ako ich bude pridávať, môže ísť hore aj váha. Takže musí experimentovať a dúfať že to nejako zvládne. Veľa pohybu by mohlo pomôcť.

  18. zdravim miro chcem sa spitat ib a tolko ze mam proteiin wpc 80% a je tam pisane 25g jedna davka lenze ja si davam takich 60,70g abí som mal viacej bielkovin kedze nemam tolko penazi a na ine bielkoviny sem tam aj tvaroh kupim a protwin mam 10kg zadarmo tak ze ci mi to niako neuskodi ked si davam viacej vopred vdaka

  19. mato kulturistický proteín nie je určený ako náhrada pestrej stravy. Množstvo bielkovín v potrave je odporúčané okolo 1 gram na kilo normálnej váhy človeka. Mierne vyššie dávkovanie krátkodobo nemusí ublížiť, ale ak sa to s bielkovinami preženie, môže to mať aj viaceré škodlivé dopady na zdravie. Takže 60 gramov na porciu je naozaj veľa. To je množstvo skôr na celý deň a k tomu potrebujete ďalšie živiny. to že to máte zadarmo je síce príjemné, ale neužívajte toho priveľa.

  20. Dobry den,
    chcem sa spytat, zacala som chudnut, mam trening 5x do tyzdna, jedalnicek mam na 1600 kalorii denne, 120g bielkovin, 200g sacharidov a 36g tukov, chcem sa spytat, kolko ovocia mozem prijat aby to telo spracovalo, pravdupovediac s tymi sacharidmi mam problem, vzdy mi chybaju sacharidy, je vhodne jest ovocie aj na olovrant? dakujem za radu

  21. zuzka tak nízko nastavený príjem by som asi diskutoval. Áno, s takými číslami asi spočiatku budete rýchlo chudnúť ale môže to spomaliť metabolizmus. bielkoviny podľa mňa určite pod 100 gramov, sacharidy by som sa nebál dať aj na 250 a možno 300 (neviem o vás nič, ťažko hádať) a tuk pokojne 50 gramov. Dodržte ostatné odporúčania z tejto stránky a malo by to fungovať. hlavne aby tie sacharidy neboli z cukru. Ovocie určite môžete, prednostne nesladké druhy. za pár dní, tak do 10 dní by ste mali vedieť povedať, či režim funguje, alebo nie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

Alkohol a chudnutie

Alkohol je pri chudnutí nepriateľom, ktorý vám bráni dosiahnuť výsledky hneď viacerými spôsobmi. Preto si vydajte svoj osobný zákaz používania alkoholu. Je to výhodnejšie a

Sacharidy

Jedna z neprávom najviac démonizovaných zložiek potravy sú sacharidy. Tuční ľudia sa boja jesť chlieb, prílohy. Nazdávajú sa, že z nich sa priberá. V tomto

Ako schudnúť

Návodov na chudnutie je už plný internet. Mnohé sú celkom nezmyselné. Väčšina je odpísaných. Ale tento môj návod sa vám nebude páčiť. Síce funguje, ale

Pitný režim

Piť treba. Lenže pitie je záležitosť, ktorej sa moderný človek priam úzkostlivo vyhýba. Za deň vypije tak dve tri kávy a po večeri možno pivo.

Prevod kJ na kcal

Kcal násobte číslom 4,2 a máte hodnotu v kJ. Alebo naopak kJ deľte číslom 4,2 a máte hodnotu v kcal. Príklad: 8 000 kJ = 1

Zdravé a nezdravé tuky

Tuk je jednou zo základných živín v našej potrave. Porozumenie tukom je látka, ktorú prenecháme odborníkom na chémiu. Aj pri veľkom zjednodušení látky to bude

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.