Jogurt - domáca výroba

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
Dia
Posts: 57
Joined: 17 Feb 2009, 15:20

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by Dia » 23 Nov 2009, 13:25

Ahojte,
kedze fin. kriza pomaly dolieha aj na nas rozhodla som sa vyskusat vyrobu domaceho jogurtu. No mala som si okrem receptu docitat celu diskusiu. Mlieko aj jogurt som pouzila spravne, ale zrejme som mlieko ohriala na vyssiu teplotu a jogurt nie je az taky tuhy ako by som chcela, ale je xpapax , zmiesala som s ovsakmi a nastruhala jablcko a bola to mnamka. Takze uz som mudrejsia a o tyzden skusim urcite znova xstrechx .

User avatar
eviska83
Posts: 43
Joined: 05 Nov 2009, 18:55

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by eviska83 » 05 Dec 2009, 12:34

Ahojte,
Tak prvy pokus vysiel celkom slusne- trosicku riedsi- ale inak super.Mam ale otazocku- po par dnoch v chladnicke sa v sklicku vytvorila vrstva vody asi 1 cm navrchu.je to normalne? moze sa to taketo konzumovat?

User avatar
apolenka
Posts: 27547
Joined: 18 Apr 2007, 14:19

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by apolenka » 05 Dec 2009, 13:36

eviska: myslím, že tá voda je v pohode. Stáva sa to aj u kúpnych jogurtov.
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.

User avatar
eviska83
Posts: 43
Joined: 05 Nov 2009, 18:55

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by eviska83 » 05 Dec 2009, 14:06

apolenka- dakujem.Aj ja som, si myslela - zmiesala som to a chutovo to bolo dobre.Myslim ze keby to bolo skazene asi by som to poznala,vsak? 8)

User avatar
luthien
Posts: 370
Joined: 14 Jan 2009, 21:45

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by luthien » 08 Jan 2010, 11:43

ahojte baby, takže včera večer som si namiešala po prvýkrát domáci jogurt - reku ako to dopadne, a čo nejak to zjem.....a ráno, na prekvapenie, som našla v hrnci pod dekou - super hustý jogurtík v pohárikoch od výživy...a to som sa bála, lebo v obchode mali biely len malý 125g biely bio jogurt, ale výsledok je naozaj super, zdá sa mi ešte hustejší ako originál...inak ako sa z neho vypočíta výživová hodnota, tak že spočítam hodnoty mlieka a jogurtu, alebo .....? to len tak pre upresnenie...ďakujem a hlavne ďakujem za receptík... xpapax
Last edited by luthien on 08 Jan 2010, 20:24, edited 1 time in total.
x-tý štart 4.3.2015- 86,5 kg konečný cieľ cca 65 kg

Image

User avatar
ivaza
Posts: 10117
Joined: 14 Jan 2007, 10:28

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by ivaza » 08 Jan 2010, 14:47

luthien wrote:inak ako sa z neho vypočíta výživová hodnota, tak že spočítam hodnoty mlieka a jogurtu,
áno
xclapx
44 rokov, 160 cm, počiatočná váha (6.1.07) - 110,9, cieľová (26.5.08) - 63,5 - cieľ udržať

Dia
Posts: 57
Joined: 17 Feb 2009, 15:20

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by Dia » 28 Jan 2010, 14:32

IVAZKA,
nevies mi, prosim Ta, napisat ci sa da robit aj z cerstveho kravskeho mlieka? Dali nam automat s cerstnvym mliekom, len je tam napisane, ze ho treba pred konzumaciou prevarit. Tak teda neviem ci vyskusat a ako s tym prevaranim.
Dakujem xdancex .

User avatar
apolenka
Posts: 27547
Joined: 18 Apr 2007, 14:19

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by apolenka » 28 Jan 2010, 14:42

Dia: určite sa dá. Len ho budeš mať viac tučný, ako v obchode plnotučný. Určite je tam oveľa viac tuku. Ja som chodievala niekedy na družstvo pre mlieko. A to bola sila. Zobrala som z vrchu smotanu, precedila a pri preváraní tam boli aj tak riadne mastné oká.
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.

Dia
Posts: 57
Joined: 17 Feb 2009, 15:20

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by Dia » 29 Jan 2010, 22:20

Apolenka,
vdaka. Tak to ani nejdem skusat. Aj tak sa mi nechce to mlieko prevarat a kontrolovat kozku xgrcx .

User avatar
apolenka
Posts: 27547
Joined: 18 Apr 2007, 14:19

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by apolenka » 30 Jan 2010, 11:19

Dia: a čo budeš potom s tým mliečkom robiť? Prevariť ho aj tak treba. Alebo si ešte nekúpila? Myslím, že pre deti by to bola ale ideálna potravina. Neviem však, či nejaké máš.
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.

bianka
Posts: 1
Joined: 28 Dec 2010, 18:18

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by bianka » 28 Dec 2010, 18:35

No čo, kočky, ešte vyrábate jogurty? Mne tá Olma spomínaná na 8. strane tejto témy vydržala na "reťazovú" výrobu takmer 2 roky thumb2 .
Potom už príliš zredla a ja som niekedy v októbri kúpila Hollandiu, odvtedy vyrábam z nej. V našom okolí pribudol mliečny automat, takže som prešla na čerstvé mlieko. Žiadne mastné oká na ňom neplávajú, na automate je napísaný obsah tuku tuším 3,8 %. Naberiem mlieko za 1,30 € (1 l = 0,70 €), doma nechám zovrieť, o tri hodiny precedím, pridám 180 ml jogurtu z minulej výroby, rozmiešam, nalejem do pohárikov, dám na noc do teplej vody pod deku a ráno mám jogurt.
Akurát že to musím opakovať každé 4 dni, lebo okrem mňa začal konzumovať jogurty aj manžel ;)
Moja večná vďaka tomuto fóru za jogurtový recept!

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by tini » 28 Dec 2010, 18:59

bianca, jasne, ja robim stale tiez, a tiez z automatoveho, ak sa mi tam podari ist, ale inak z toho horskeho mlieka cerveneho z tesca. Inak to je super, ze 2 roky, to by som neverila.. ja vzdy robim vlastne z noveho jogurtu, cize nie z urobeneho.. vidis, ani neviem preco;), mozno by som tiez mohla skusit cyklovat.. ;)
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
apolenka
Posts: 27547
Joined: 18 Apr 2007, 14:19

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by apolenka » 29 Dec 2010, 08:05

bianca: jogurt by sa nemal robiť z prevareného mlieka. Treba ho len ohriať na 40 %, aby sa nezničili priaznivé baktérie.
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by tini » 29 Dec 2010, 11:37

apolenka, ale to mlieko z automatu sa doporucuje prevarit, lebo je ozaj surove a nepasterizovane... aj ked viem, ze podaktori ho neprevaraju vzdy..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
apolenka
Posts: 27547
Joined: 18 Apr 2007, 14:19

Re: Jogurt - domáca výroba

Post by apolenka » 29 Dec 2010, 11:39

tini môj muž ho pije v pohode. V kupovaného má hneď hnačku, z automatového absolútne nič. Ale máš pravdu, že je to tam napísané. Len podľa mňa tým kvasením sa menia aj baktérie na priaznivé. Nie som odborník, ale možno mám pravdu :-)))
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.

Post Reply