BEŽECKÁ témička

Športom k trvalej šíhlosti
Post Reply
User avatar
jaro
Posts: 4089
Joined: 14 Sep 2008, 20:06

Re: BEŽECKÁ témička

Post by jaro » 07 Aug 2021, 21:57

dodo diky, to si ma ukludnil, keď to je len 13.1 míle toothsmile. A akcia je 13ho novembra, ešte daleko. https://www.26extreme.com/take-part/202 ... -marathon/
46r

dodoriven3
Posts: 919
Joined: 07 Mar 2020, 16:37

Re: BEŽECKÁ témička

Post by dodoriven3 » 08 Aug 2021, 08:06

Keďže si už niekoľko týždňov po opätovne odmietnutej endoprotéze liečim koleno a rameno (čiže nebehám), tak ma link veľmi potešil. Doslova som pookrial( ďakujem). Veľmi rád si pozerám podobné behy v prírode, dodáva mi to množstvo mentálnej energie a nádej, že námaha ktorú podstupujem nie je zbytočná a že možno aj mne sa na budúcu jar niečo podobné podarí.
Toho 13. som si dal do pripomienkovača, takže fandiť budem 😄
Drž sa.

amanda.k.
Posts: 4486
Joined: 07 Oct 2012, 13:06

Re: BEŽECKÁ témička

Post by amanda.k. » 08 Aug 2021, 08:40

dodo ja mám nejakú dobu problém s kolenom a že by mi mali niečo robiť s ním sa bojím ako čert kríža..ešte som teda nebola u dr. takže neviem čo to je...ešte sa len odhodlávam a mažem voltarenom

dodoriven3
Posts: 919
Joined: 07 Mar 2020, 16:37

Re: BEŽECKÁ témička

Post by dodoriven3 » 08 Aug 2021, 09:55

Amanda,
niekedy je dobré vedieť čo Ti je. Horšie ale je, že na prvý raz väčšinou ortopéd okrem svojmo vyšetrenia pošle len na obyčajný röntgen (dá nejakú injekciu, predpíše medikamenty) a to nestačí. CT je už oveľa lepšie, no aj tak treba k tomu ešte aj MR, aby bol ten obraz komplexnejší. No a to chodenie po doktoroch zaberá čas (je ale možné, že v krajských mestách kde tie CT a MR prístroje sú tak povediac po ruke, že ten postup bude rýchlejší 😄).

Nemusíš sa ale báť, že by Ti hneď išli meniť kĺb. A keby naozaj bolo zle, tak laparoskopická operácia je oproti endoprotéze uštipnutie komárom (záleží tam na výbere operatéra a akou metódou to robí. Napr. manželka pred cca tromi rokmi strávila na klinike aj s ostatnými operovanými skoro celý deň, no ja operovaný cca 10 rokov pred ňou na súkromnej klinike aj s ostatnými operovanými len cca 5 hodín), (jazvičku/y ledva vidíš.

Samotné maste síce dokážu čiastočne tlmiť zápal, no problém neodstraňujú. To by si sa tomu musela venovať oveľa komplexnejšie.

Držím palce nech Ťa kolená poslúchajú. Dá sa pokecať o kolenách aj viac, no tu to nie je vhodné. Dovtedy pridaj k mastiam aj nejaké voľnopredajné chondroprotektíva, ak máš pred tabletkami tiež rešpekt, tak aspoň viac potravinárskej želatiny a viac husleniny do stravy.

Maj sa pekne.

User avatar
jaro
Posts: 4089
Joined: 14 Sep 2008, 20:06

Re: BEŽECKÁ témička

Post by jaro » 12 Aug 2021, 23:40

Dnes odbehnutých 12km v parku. Prvých 10km som sa snažil bežať pod 7 minút na km, posledné dva kilometre som jemne zrýchlil a odbehol pod 6 minút/km (a prežil, haha) . Už sa teším, ako po dlhom čase znova odbehnem desinku za menej ako hodinu xdancex.
A tiež sa pridám do miestneho spolku lazarov. Často ma bolieva chrbat, hlavne po väčšej športovej námahe. Mam sa na čo zajtra tešiť thumb2. Nech sa nám darí thumb1!
46r

dodoriven3
Posts: 919
Joined: 07 Mar 2020, 16:37

Re: BEŽECKÁ témička

Post by dodoriven3 » 12 Nov 2021, 18:44

Jaro, daj zajtra, (alebo potom) vedieť ako si dopadol. xclapx :beh: xclapx

User avatar
Lenka6
Posts: 1639
Joined: 02 Jul 2010, 17:31
Location: Brodské

Re: BEŽECKÁ témička

Post by Lenka6 » 22 Jan 2024, 21:48

Čítam si nejaké staré témy.

S nostalgiou spomínam ako som chodievala behať. Teraz sa už neodvážim. Tiež po úraze mám problém s kolenom. Možno keby som vtedy neprestala mohlo to byť inak…Úraz sa mi stal doma.
39 rokov, 166cm
Image

amanda.k.
Posts: 4486
Joined: 07 Oct 2012, 13:06

Re: BEŽECKÁ témička

Post by amanda.k. » 23 Jan 2024, 05:11

lenka ja koľkorazy nemôžem ani ísť ! tak rýchlo ako by som chcela lebo muž frfle..ale keď chce vie ísť rýchlo aspoň po rovine alebo dole kopcom toothsmile zas samej by sa mi chodiť nechcelo nehovoriac že na nejaké odľahlejšie miesta by som sa bála..vidíš v húštinách okolo cyklotrasy všakovaké prístrešky..s kolenom som mala pred pár rokmi problém že som spadla na ľade a bez bolesti som ho nemohla asi 3/4 roka zohnúť...po pár rokoch ma v robote bolelo celý deň dr. ma poslala na rtg. výsledok že artroza 1. stupeň v 60 že skvelá diagnoza a vybavené toothsmile a liečba že pohyb..aj chodíme denne aspoň 8 km alebo viac..teraz v zime aj na mačkách občas

dodoriven3
Posts: 919
Joined: 07 Mar 2020, 16:37

Re: BEŽECKÁ témička

Post by dodoriven3 » 23 Jan 2024, 09:44

Amanda, Lenka,
ja som mal II. stupeň artr. už v 25-ke, no chcem zareagovať na ten beh, pohyb a bolesť. (Je logické, že ak by sme dopredu s istotou vedeli že sa niečo zlé stane, že by sme konali inak, no na druhej strane vieme, že kilá navyše sú zlé a ponesieme si následky, a aj tak je naše úsilie na odstránenie toho stavu nedostatočné xudivx ).

Niektoré obranné funkcie tela nám síce najprv pomáhajú (no pri našej ľahostajnosti - veď je to ešte znesiteľné), no neskôr prechádzajú v rôzne spazmy a škodia nám. Koleno je najzložitejší (a asi aj najväčší) kĺb v tele človeka.

Ak spadneš a tlak alebo ťah je väčší než bežné medze, tak sa tam niečo poškodí (neberieme v úvahu extrémne pády končiace zlomeninami a roztrhanými väzmi). V mieste natiahnutého svalu, pohmoždenej šľachy atp, sa okamžite tvoria určité nové, väčšinou obranné deje.

Ak tomu nevenujeme náležitú pozornosť (rehabilitáciu), môže sa stať, že tam nastane určitá disbalancia (t.j. niečo sa posunie, niečo skráti, niečo ochabne) a tá nám začne brániť v pohybe.

Keďže všetko so všetkým súvisí, dostávame sa do začarovaného kruhu: Bolestivé, nie úplne ohybné koleno nedovoľuje rýchli pohyb, no tým, že sa poriadne nepohybujeme a dokonca stále využívame obranné mechanizmy tela, (prenášame záťaž na iné súčasti, no tie sa nadmerne preťažujú), nás koleno ešte viac bolí a zmenšuje sa rozsah pohybu a pohyb ako taký.

Ako z toho von?
Masáž (samomasáž) kolena s postupným strečingom a až následným, postupným posilovaním kolena. Zhruba pred polstoročím vyšla v Olympii Praha, nádherná kniha (názov si už nepamätám), v ktorej boli ukázané všetky svaly ktoré majú tendenciu sa skracovať a ktoré ochabovať a dve cvičenkyne a jeden cvičenec tam predviedli všetky možné testy na celé telo, ako by sa mali cvičiť a čo robiť ak v teste nedosahujeme želané výsledky.

Chcel som hlavne povedať, že artróza v kĺbe môže byť, no vôbec nemusí byť len ona zdrojom bolesti, ale že je naopak skôr dôsledkom určitej disbalancii našich šľiach, svalov a fascií.

Prajem pekný deň. Behu zdar.

dodoriven3
Posts: 919
Joined: 07 Mar 2020, 16:37

Re: BEŽECKÁ témička

Post by dodoriven3 » 24 Jan 2024, 10:05

Doplnok: Redší a hustejší tuk existuje. Keď stúpa hmotnosť nad normu (kvôli priberaniu tuku), tak ten tuk obsahuje (medzi iným) určité množstvo vody. Čím viac priberáme, tým potom je tej vody v tuku menej. Rozdiel je cca 5 (až 10)%.
Dá sa teda povedať, že tuk chudších ľudí je redší, t.j. obsahuje o niečo menej energie.

U tej istej osoby s cca rovnakou hmotnosťou (+/-), ten ,,opticky redší tuk" nebude najskôr tvorený samotným tukom, ale sa tak bude javiť kvôli oslabenej koži, ktorá ho drží v určitom tvare.
Žiaľ aj to je súčasťou života.

Post Reply