Pečenie alternatívnych chlebov

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
Nia
Posts: 226
Joined: 02 Dec 2009, 17:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Nia » 20 Apr 2010, 20:55

Tini, recept od známej.

Nia
Posts: 226
Joined: 02 Dec 2009, 17:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Nia » 21 Apr 2010, 22:20

Takže dnes som piekla opäť, ale z dvojnásobnej dávky. Aby bol chlebík trošku vyšší. Kedže ja si k nemu dávam bohatú oblohu a taký maličký úplne zanikol a "pretekal".
Kupodivu sa podaril, taký krásny bochníček. Lahodí oku. Vyzerá úplne domáco. Alebo ako to správne nazvať. No mne teda aj vonia domovinou. Škoda, že sa dajú sprostredkovať iba tieto "chabé" zábery. Ale aspoň čosi. Som zvedavá, keď ho zajtra na desiatu okoštujem. Dala som trošku korenia a rasce. Soľ tam vôbec nechýba.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

vranka
Posts: 335
Joined: 11 May 2010, 08:01

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by vranka » 07 Jul 2010, 12:34

nia, skús hodiť recept, ak to nie je výrobné tajomstvo.
Ja sa chcem skýtať, dnes som piekla 100% celozrnný kysnutý, chuťovo je super, len neviem, ako je vhodný, teda hlavne tie kvasinky.
Image

Nia
Posts: 226
Joined: 02 Dec 2009, 17:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Nia » 03 Aug 2010, 21:05

Tak predošlý chlebík som piekla podľa tohto receptu; https://www.mimibazar.sk/recept.php?id=23911
To je ako odpoveď na Vrankinu otázku. Je to len taký provizorný, ale veľmi chutný.
Skutočne 100% celozrnný a podobný ako tie z obchodu, také ťažšie. Tiež je taký hutnejší. A nie sú tam ani konzervanty, pri čom vydrží bez zamrazenia aj 3 dni čerstvý v chlebníku. Ak by sa dal do chladu určite aj dlhšie.

No a dnes som mala zlý deň, tak som sa potrebovala odreagovať a skúsila celozrnné kaiserky.
Chuťovo výskušam až zajtra pri raňajkách a ak budú dobré, pridám recept.
Nie sú extra nadlahčené aj keď bolo v ceste droždie, no pracovala som s ním prvý krát a myslím, že celkom slušný výsledok. Nabudúce to snáď bude lepšie. Veď cvik robí majstra.
:roll:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Ľubka S
Posts: 14045
Joined: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Ľubka S » 16 Aug 2010, 20:46

Chlieb.
50g pohanka,100g ovsené vločky,10g ľan/mletý/,10g olivový olej,200g okara,280g celozrná múka,550g hladká múka,40g kvasnice,soľ asi 2 lyžičky,kmín podľa chuti,voda.
Najskôr uvarím pohanku podľa postupu na sáčku varím asi 1 minútu,vodu naviac nechám v tom.Namočím v teplej vode kvasnice,po asi 15 minutach vylejem kvások do premiešaných suchých ingrediencií bez hladkej múky a nechám postáť asi 15 minút.Po tom pridám hladkú múku a vymiesim.Cesto skôr tuhšie.Po vykysnutí ešte raz premiešam a spravím buď žemličky,alebo rozdelím do dvoch stredných pekáčkov.Pečie sa v celku 50 minút,žemličky kratšie,ale zas sú z toho 2 plechy.
Z tejto dávky po upečení som mala 1750g chleba,takže 100g=KJ- 867,9 B-7,3 S- 41,4 T- 5,7



Iná alternatíva:

100g ovsené vločky,400g celozrná múka,15g ľan,200g okara,50g otruby,360g hladká múka
40g kvasníc,2 lyžičky soli kmín.
Hmotnosť hotového= 1525g 100g: Kj 885,7 B-8,1 S-42,8 T -5,5
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

User avatar
kajka45
Posts: 8603
Joined: 16 Jan 2008, 22:18

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by kajka45 » 17 Aug 2010, 10:42

ĽubkaS : čo je to okara ?

User avatar
Ľubka S
Posts: 14045
Joined: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Ľubka S » 17 Aug 2010, 10:47

Kajka vzniká pri výrobe tofu zo sóje taká drť.Má dobré hodnoty a je sýtivá.Je jej každý týždeň veľa a tak využívam rôzne,do koláčov,suším do jogurtu a aj do placičiek.
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

User avatar
kajka45
Posts: 8603
Joined: 16 Jan 2008, 22:18

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by kajka45 » 17 Aug 2010, 10:51

ĽubkaS : ďakujem za vysvetlenie,to slovo som nikdy nepočula ;) to si vyrábaš sama,či kupuješ ?

inguska
Posts: 11
Joined: 11 Aug 2010, 09:30

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by inguska » 17 Aug 2010, 10:58

Ahojte

Ľubka S chcela by som sa ťa opýtať: píšeš, že tú drť dávaš do placiek. Mám to aj ja. Chcela som to spojiť s mladučkou cukinou (nastrúhanou) a urobiť si placky. Tie placky dávaš len tak na plech do rúry? Sú potom OK?

User avatar
Ľubka S
Posts: 14045
Joined: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Ľubka S » 17 Aug 2010, 11:32

Kajka tofu si vyrábam doma skoro každú sobotu,teda ke´d niekde netrjdám. :-)))

Inguska z cukiny som ešte nerobila,ale z mletého meska,ale asi by to šlo i keď asi by som pri tejto kombinácii skúsila radšej trochu potretú panvicu.Práve som nad tým dumala,že si spravím cukinové placky,ale okaru mám doma zamrazenú,tak musím večer na zajtra vytiahnuť.Robila som aj len z okary,dochutené cesnakom,cibuľkou a s vajíčkom a troškou hl.múky,ale nebolo to až tak mne podľa chuti.Skôr z niečim výraznejším. :D
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

Romanna
Posts: 2
Joined: 09 Jul 2010, 16:43

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Romanna » 18 Aug 2010, 19:24

Prosím, nemáte niekto napísaný recept na chlebík, ktorý piekla Nia? Páči sa mi, chcela som ho vyskúšať, no v linku uvedenom pri fotografiách som recept nenašla. :roll: Ďakujem.

Nia
Posts: 226
Joined: 02 Dec 2009, 17:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Nia » 23 Aug 2010, 16:37

Ahojte dievčatá,
potrebovala by som súrne radu ohľadom pečenia :roll:
Zaobstarala som si pekárničku, mimochodom neviem si ju vynachváliť, a teraz skúšam vlastné pečivko.
No a kedže som na prudko celozrnné, tak väčšinou min. 80%. Pokiaľ robím chlebík čisto v pekárničke krásne vykysne na dvakrát a je vynikajúci. Ale skúšala som len program cesto a urobiť si pletienky alebo žemličky. Vytvarovala som ich, potrela vodou, posypala a pod utierkou mi kysli ešte 30 minút. Všetko bolo O.K. ešte aj v trúbe pri pečení. Tesne po vytiahnutí boli krásne mäkkučké. Ale ako som ich dala vychladnúť pod utierku tak ztvrdli a zhutneli. Vôbec neboli nadýchané. A kedže recepty už boli odskúšané, iné gazdinky ich mali pekné. A mne spadli na akési ploskáče.
Nerozumiem, čo robím nesprávne.
Neviete mi poradiť?
Ďakujem.

User avatar
apolenka
Posts: 27547
Joined: 18 Apr 2007, 14:19

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by apolenka » 23 Aug 2010, 20:41

Nia: nedala si viac droždia ako treba? To mi pripomína taký problém.
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.

Nia
Posts: 226
Joined: 02 Dec 2009, 17:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Nia » 23 Aug 2010, 22:00

Apolenka,
je to celkom možné. Keď ja mám taký "zlozvyk", ak sa to dá tak povedať, že ho dám vždy o štipku viac ako je v recepte. Neviem, asi mám strach, že cesto dobre nevykysne.
Žeby práve tam bol pes zakopaný. :roll:
Už som si vypočula aj rady, že mám zlú trúbu alebo kastról s vodou pri pečení pečiva.
Ten prvý problém momentálne nemôžem riešiť, ale všetko ostatné skúsim.
Snáď už to konečne výjde podľa mojich predstáv.

marila
Posts: 11
Joined: 12 Jul 2010, 21:32

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by marila » 23 Aug 2010, 22:14

Nia:
kysnuté cesto po upečení musíš vždy nechať spariť, nezáleží na tom, či pečieš chlieb, žemle alebo ovocné koláče. Vždy prikry niekoľkými utierkami a nechaj vychladnúť zakryté. Ja keď pečiem chlieb alebo žemle, proste chlebové veci, po vytiahnutí z rúry ihneď potieram slanou vodou, ale môžeš aj čistou vodou, a zakrývam. Sú mäkkučké.
Ale celozrnné pečivo má časom tendenciu tvrdnúť a schnúť, preto dávam max 2/3 celozrnnej múky, zvyšok bielej. A po vychladnutí do mrazničky, lebo na druhý deň by boli suchšie.
Nech sa ti darí thumb1

Post Reply