Pečenie alternatívnych chlebov

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 19 Jan 2013, 10:36

djana, no je mi to veru cudne.. ake si dala muky? Mne sa tiez raz prepadol za celu ich karieru, avsak to som dala ine zlozenie muky, a tak bolo cesto dake redsie. Ja uz podla oka v takom pripade pridavam trocha muky. Ale ak si dala muky podla receptu, neviem, preco sa to prepadlo, tym octom by to nemalo byt, to je podla mna ten isty ucel ako ten vit. c na podporu kysnutia. Ja som tiez piekla na dlhom celozrnnom programe vlastne takmer vzdy. Neviem v com to teda moze byt. Ake sa ti to cesto zdalo? Ono podla mojej skusenosti by malo byt take pevnejsie, ked sa miesy, ze sa tak lepi na tie haky a vytvara taky hybajuci sa bochnik. Ked je riedke, teda redsie, vtedy sa mi to tiez zvyklo prepadnut.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Víla
Posts: 949
Joined: 04 Mar 2011, 19:48

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Víla » 19 Jan 2013, 10:45

No niekde som čítala ,ževraj celozrnnému chlebu by malo dlhšie trvať kým vykysne. Ale keď sa robí chlieb klasicky ručne, tak sa zvykne počas kysnutia cesto aj trikrát "prekladať" -trochu sa ponaťahuje a zroluje alebo poskladá (tak to robila moja starká). V pekárničke tento proces odpadá a možno tým sa práve urobia navrchu tie veľké bubliny a naspodku je cesto naopak ťažšie hustejšie. Stroj je stroj, ľudská ruka to nie je ;) A možno len ako tini píše treba to trochu "vychytať" vysledovať si to tak od oka aké to cesto je,či riedke či tuhé.
Image

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 19 Jan 2013, 17:15

no, ja som zas nerobila nikdy rucne chlieb. Teraz som stratila take tesnenie z pekarnicky, takze mi nemiesi. Inak ono ja nemam nejaku super speci a tym padom som niekedy mala pocit, ze nie je uplne rovnomerne chlebik premieseny, zaviselo od zlozenia muk. Zo spaldovej celozrnnej vysiel vzdy najlepsie, z raznej bol tazsi. Teraz teda to robim tak, ze vymiesim normalne v mixeri s tym hakom na cesto, a potom to prekycnem po vykysnuti do pekarnicky, kde to len peciem. Ja priznavam, ze som leniva gazdinka a v ruke sa mi to nechce miesti, ani som to vlastne nikdy nejak nerobila. Ja ked najblizsie urobim chlebik tak odfotim. Ale aj tak mi je to cudne, lebo podla toho receptu, aj ked nie vzdy je taky, ze je na nom pekny kopcek, ale aspon je do rovna.. Predtym sa mi tiez prepadali dost casto, vlastne takmer vzdy, kym som neprisla na tento receptik.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

djana
Posts: 330
Joined: 16 Apr 2012, 11:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by djana » 19 Jan 2013, 17:59

ahoj, tini, no použila som také ako ty, len som si množstvá znížila tak aby výsledná hmotnosť múk bola 450g, čiže som všetkého dávala 3/4 aby som zachovala pomer, mala som síce menej ražnej, lebo mi došla, ale len asi 30 g mi chýbalo, tak som to doplnila celozrnnou špaldovou a namiesto polosvetlej čo je v recepte, som dala hladkú chlebovú
ale nevadí, budem skúšať ďalej, ono chuťovo bol velmi dobrý, ktovie, či to nebude aj tými semiačkami, ono to vyzerá že dolu je taký hutnejší, smerom hore viac taký porézny alebo ako to povedať :D
teraz idem robiť vianočku, čo síce nevyzerá ako vianočka ale chutí tak, dávam do nej aj celozrnnú strednú múku, takže je určite zdravšia ako z obchodu ;)
Image

48 rokov, 166 cm
začiatok 16.4.2012 92 kg
1. ciel: 85 kg - 15.7.2012
2. ciel: 80 kg

„ Hlavnou príčinou utrpenia je egoistická túžba po vlastnom pohodlí a spokojnosti. “ Dalajlama

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 19 Jan 2013, 18:17

djana, a ko robis presne tu vianocku? kvoli comu si znizovala mnozstva muky na 450? mozno sa tam potom uplne presne neda navazit tie ostatne malicke veci, kvasnice atd.. ci? Ono totiz prave mnozstvo kvasnic je dost dolezite, a teda treba ich skor menej ako viac, mna to dost sokovalo, toto zistenie. No ale ktovie, mozno to suvisi aj s pekarnickou a podobne..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

djana
Posts: 330
Joined: 16 Apr 2012, 11:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by djana » 20 Jan 2013, 14:07

tini, mám pekárničku na 700 alebo 900 g chlebík a zvyknem pekávať ten menší, tam ide 450-500g múky, tak preto, ale budúci týždeň skúsim ten väčší, prídu aj deti, tak sa zje
čo sa týka vianočky, recept mám z netu, asi nie je velmi diétna, ale stále experimentujem s receptom, takže tu je
Moja vianočka
7 PL maslo rozpustené
5 PL olej
1 celé vajce
200 ml vlažné mlieko
420 g múka polohrubá
50 g pšeničná múka celozrnná (ja dávam 100 g celozrnnej strednej a o to menej polohrubej)
5 PL cukor kryštál (ja dávam 1 vanilkový cukor + 3 PL trstinového)
½ ČL soľ
Citrónová kôra (nemusí byť)
½ kocky droždia alebo 1,5 ČL droždie sušené
Ozaj tini, aké droždie používaš, či nemôže byť rozdiel aj v tom, ja to modré s lastovičkou :D
Image

48 rokov, 166 cm
začiatok 16.4.2012 92 kg
1. ciel: 85 kg - 15.7.2012
2. ciel: 80 kg

„ Hlavnou príčinou utrpenia je egoistická túžba po vlastnom pohodlí a spokojnosti. “ Dalajlama

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 22 Jan 2013, 10:36

djana, no najma vela tuku tam zda sa ide, inak ked by sa tam dal vacsi podiel celozrnky, tiez by to pomohlo. Ale isto je to lepsie ako z obchodu. Ja som robila take chlebiky, akoby mierne nasladko, aj to tam kdesi je tiez, vlastne som dala viac cukru 3pl, a potom pridala pernikove korenie alebo kakao. Inak vsetko to iste. A teda vyborne to bolo aj je chutove, a je to vhodne aj pre nas, aj ked tam je troska viac cukru, ale je to zas mnozstvo na 600g muky, tak to neni tragedia. Moze sa to skusit vlastne mozno aj s medom.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

djana
Posts: 330
Joined: 16 Apr 2012, 11:08

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by djana » 23 Jan 2013, 21:43

pomoc, zasa sa mi chlieb prepadol, ja už neviem, čo robím zle, tini, použila som ten tvoj recept, ale tak zje sa aj tak, len ten estetický dojem brxe
ešte skúsim použiť iné droždie
Image

48 rokov, 166 cm
začiatok 16.4.2012 92 kg
1. ciel: 85 kg - 15.7.2012
2. ciel: 80 kg

„ Hlavnou príčinou utrpenia je egoistická túžba po vlastnom pohodlí a spokojnosti. “ Dalajlama

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 24 Jan 2013, 14:06

djana, no to mi je luto fakt, som myslela, ze to musi vzdy vyjst.. ;(
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

skorica
Posts: 85
Joined: 20 Apr 2007, 16:33

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by skorica » 28 Mar 2013, 13:41

Zdravim. Hladala som vo fore, ale nenasla som o tom ani zmienku, preto davam do pozornosti kvaskovu mapu ludi, co ponukaju kvasok: https://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html. Isto sa najdu medzi vami ludia co si kvasok doma robia a aj taki, ako ja, co kvasok hladaju. Zadala som dopyt par ludom, neviem este, ci zareaguju, ale ak mate kvasok, ste z okolia PK a ste ochotni sa on podelit za nejaky maly revans, ozvite sa mi, mam zaujem. Dakujem.

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 28 Mar 2013, 19:31

skorica, co je to PK? No ja kvasok som prave zarobila v nedelu, teraz peciem taky mlady chlebik, uvidime;) Je to zatial v stadiu skusania;) Vyzrety by mal mat aj tak minimalne 10 dni, uvidime, ci mi tento prvy pokus vyjde..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Ľubka S
Posts: 14045
Joined: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Ľubka S » 31 Mar 2013, 10:36

Môj prvý kváskový chlieb.....
DSC00032.JPG
DSC00035.JPG
DSC00038.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by tini » 31 Mar 2013, 20:47

kraaaaasny,,, co si din davala, mas recept=? ja chcem zajtra piect...
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Priska
Posts: 4649
Joined: 11 Aug 2010, 19:33

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by Priska » 31 Mar 2013, 22:11

Mnam Lubka, mam na taky chut! thumb1
38r.
163cm/57kg (01.01.2015)

"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."

skorica
Posts: 85
Joined: 20 Apr 2007, 16:33

Re: Pečenie alternatívnych chlebov

Post by skorica » 01 Apr 2013, 20:29

PK je Pezinok.
Ak sa mi podari zohnat kvasok, tak tento tyzden sa do toho pustim. Ak bude co i len z 1/4 taky pekny ako tento od Lubka S, budem rada.

Post Reply