Jogurt - domáca výroba
-
- Posts: 57
- Joined: 17 Feb 2009, 15:20
Re: Jogurt - domáca výroba
Apolenka,
vdaka. Tak to ani nejdem skusat. Aj tak sa mi nechce to mlieko prevarat a kontrolovat kozku .
vdaka. Tak to ani nejdem skusat. Aj tak sa mi nechce to mlieko prevarat a kontrolovat kozku .
- apolenka
- Posts: 27547
- Joined: 18 Apr 2007, 14:19
Re: Jogurt - domáca výroba
Dia: a čo budeš potom s tým mliečkom robiť? Prevariť ho aj tak treba. Alebo si ešte nekúpila? Myslím, že pre deti by to bola ale ideálna potravina. Neviem však, či nejaké máš.
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.
-
- Posts: 1
- Joined: 28 Dec 2010, 18:18
Re: Jogurt - domáca výroba
No čo, kočky, ešte vyrábate jogurty? Mne tá Olma spomínaná na 8. strane tejto témy vydržala na "reťazovú" výrobu takmer 2 roky .
Potom už príliš zredla a ja som niekedy v októbri kúpila Hollandiu, odvtedy vyrábam z nej. V našom okolí pribudol mliečny automat, takže som prešla na čerstvé mlieko. Žiadne mastné oká na ňom neplávajú, na automate je napísaný obsah tuku tuším 3,8 %. Naberiem mlieko za 1,30 € (1 l = 0,70 €), doma nechám zovrieť, o tri hodiny precedím, pridám 180 ml jogurtu z minulej výroby, rozmiešam, nalejem do pohárikov, dám na noc do teplej vody pod deku a ráno mám jogurt.
Akurát že to musím opakovať každé 4 dni, lebo okrem mňa začal konzumovať jogurty aj manžel
Moja večná vďaka tomuto fóru za jogurtový recept!
Potom už príliš zredla a ja som niekedy v októbri kúpila Hollandiu, odvtedy vyrábam z nej. V našom okolí pribudol mliečny automat, takže som prešla na čerstvé mlieko. Žiadne mastné oká na ňom neplávajú, na automate je napísaný obsah tuku tuším 3,8 %. Naberiem mlieko za 1,30 € (1 l = 0,70 €), doma nechám zovrieť, o tri hodiny precedím, pridám 180 ml jogurtu z minulej výroby, rozmiešam, nalejem do pohárikov, dám na noc do teplej vody pod deku a ráno mám jogurt.
Akurát že to musím opakovať každé 4 dni, lebo okrem mňa začal konzumovať jogurty aj manžel
Moja večná vďaka tomuto fóru za jogurtový recept!
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Jogurt - domáca výroba
bianca, jasne, ja robim stale tiez, a tiez z automatoveho, ak sa mi tam podari ist, ale inak z toho horskeho mlieka cerveneho z tesca. Inak to je super, ze 2 roky, to by som neverila.. ja vzdy robim vlastne z noveho jogurtu, cize nie z urobeneho.. vidis, ani neviem preco;), mozno by som tiez mohla skusit cyklovat..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- apolenka
- Posts: 27547
- Joined: 18 Apr 2007, 14:19
Re: Jogurt - domáca výroba
bianca: jogurt by sa nemal robiť z prevareného mlieka. Treba ho len ohriať na 40 %, aby sa nezničili priaznivé baktérie.
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Jogurt - domáca výroba
apolenka, ale to mlieko z automatu sa doporucuje prevarit, lebo je ozaj surove a nepasterizovane... aj ked viem, ze podaktori ho neprevaraju vzdy..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- apolenka
- Posts: 27547
- Joined: 18 Apr 2007, 14:19
Re: Jogurt - domáca výroba
tini môj muž ho pije v pohode. V kupovaného má hneď hnačku, z automatového absolútne nič. Ale máš pravdu, že je to tam napísané. Len podľa mňa tým kvasením sa menia aj baktérie na priaznivé. Nie som odborník, ale možno mám pravdu
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Jogurt - domáca výroba
apolenka, nie, kvasenim sa zle bakterie nepolepsia;)), ak by tam teda nejake zle boli. Ono ja sama som na pohybach, viem ze z hladiska hygieny je bezpecnejsie pit prevarene, zas urcite asi este hodnotnejsie je neprevarene, lebo tym varom, aj ked len nie uplne prevarenim, ale zohriatim na 80 ci kolko to stupnov, tiez daco odide.. ja som to zatial vzdy pre istotu prevarila, najma preto, ze tie jogurty jedia aj deti. Moj kolega oni robia tak, ze do jogurtu prevaria, a do kavy davaju surove;))
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- apolenka
- Posts: 27547
- Joined: 18 Apr 2007, 14:19
Re: Jogurt - domáca výroba
No ktovie, ako to je. Ale ak sa urobia s prevareného, tak OK.
vek: 48, výška 164 cm, najmenej 57 kg/, cieľ 60 kg /dátum? - hlavne nastálo
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.
Váha 9.7.2012 - 66,8 kg.
Ide to veľmi ťažko, ale nádej zomiera posledná. A ja chcem zvíťaziť sama nad sebou.
-
- Posts: 643
- Joined: 31 Oct 2010, 18:33
Re: Jogurt - domáca výroba
Ahoj žienky, mliečko z automatu alebo od kravy doporučujem prevariť!!! Z mikrobiologického hľadiska si tým môže človek poriadne zavariť (minimálne deťom prevárať určite).
-
- Posts: 11
- Joined: 15 Jan 2011, 17:02
Re: Jogurt - domáca výroba
Osobne si myslím, že preváraním kravského mlieka z automatu alebo mlieka priamo od chovateľa kráv sa stráca veľa prospešných kultúr. Moja rodina odjakživa používa mlieko priamo od kráv bez pasterizácie a doteraz s tým nebol žiadny problém. Dokonca aj malé deti ho pili a nemali s ním žiadne problémy.
- hexe
- Posts: 5048
- Joined: 07 Apr 2010, 17:42
Re: Jogurt - domáca výroba
babenky aký mate názor na TO o domácom jogurte včera v Jste to co jíte???
Najvyššia váha: 80 kg - 1.1.2010
Najnižšia tu na fóre: 69 kg - 27. 11.2010
Začiatok leta: 76 kg Koniec leta: 71 kg
Začiatok jesene: 71 kg Koniec jesene:
- Lenka6
- Posts: 1640
- Joined: 02 Jul 2010, 17:31
- Location: Brodské
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Jogurt - domáca výroba
Moje skúsenosti s výrobou jogurtu.
Jogurty robievam uz asi 2 roky. Ponúkam vám praktické tipy, ktoré jeho výrobu zjednodušia, urýchlia a pritom je dosiahnutý vynikajúci výsledok.
1. Na vstupných surovinách záleží VEĽMI.
2. Doporučujem používať výlučne čerstvé mlieko, nie trvanlivé, a to najlepšie plnotučné (kvôli hustote jogurtu a výživovým hodnotám). Najviac sa mi osvedčilo krabicové červené horské mlieko z Tesca – 1 liter na dávku.
3. Východiskový jogurt (cca 150 g) by mal byt tiež normálny plnotučný biely (tzn. cca 3-4 percentá tuku). Podľa mojich pokusov je najlepší jogurt od českého výrobcu Hollandia (to je napríklad Selský jogurt predavaný v Kauflande, alebo biely jogurt Pilos z Lidla, alebo aj jogurt Clever z Billy). Tento jogurt sa umiestnil na prvom mieste v rebríčku najlepších jogurtov posudzovaných z hľadiska prítomnosti živej mikroflóry – a výsledný efekt hustého jogurtu to len potvrdzuje. Osobne preferujem jogurty, v ktorých „stojí lyžička“, nie jeho polotekuté varianty.
4. Mlieko netreba prevárať, pokiaľ ho kúpime v obchode a nie je rovno od kravy (už prešlo pasterizáciou). Stačí ho zohriať na tych cca 40 stupňov, čo je teplota o niečo vačšia ako naša telesná, pri skúške malíčkom by malo mlieko byt teplejšie, nie však horúce, aby sa jogurtové kultúry nezničili.
5. Do mlieka stačí zamiešať 150g jogurtu kľudne aj vytiahnutého rovno z chladničky. Zavrieť nádobu (keramická sa mi zdá byť na tento účel najlepšia, aj dobre drží teplo), obaliť ju malou dekou, a nechať postáť cca 12 hodín aj hockde na kuchynskej linke, nie je nutné ani klásť ju na radiátor a podobne, izbová teplota a deka postačí. Po 2 hodinách v chladničke bude jogurt ešte hustejší a pripravený na jedenie.
6. Takto pripravený jogurt vydrží v chladničke zopár dni, nám však ten litrík vydrží dni maximálne 2, lebo ho zjeme J. Niekedy vydržal aj cca 5 dní v chladničke a bol stále dobrý. Napriek tomu, že mlieko nepreváram, nikdy som nevypestovala nič podivné. Zlé výsledky som mávala pri hľadaní vhodných východiskových surovín - ak totiž človek použije jogurt, ktorý má málo živej mikroflóry (hoci je z reklamy), výsledný jogurt je moc riedky. Ak sa použije mlieko polotučné, výsledný jogurt je takisto redší. Mlieko trvanlivé je výživovo málo hodnotné a má vplyv aj na chuť jogurtu (nie je taký chutný).
7. Ešte jednoduchšie je vyrobiť jogurt v jogurtovači. Mám taký s litrovou nádobou. Do nádoby stačí naliať mlieko z chladničky, zamiešať jogurt a zapnúť. Je to verzia jednoduchšia, avšak menej ekologická, keďže počas výroby jogurtovač čerpá elektrickú energiu (cca 10 hodín). Jogurt v deke sa robí „zadarmo“, energia sa minie len na začiatku na zohriatie mlieka a to stojí len tých pár minút na sporáku – a netreba kupovať jogurtovač J...
8. Tip na záver: Podobným sposobom je možné si vyrobiť aj acidofilné mlieko. Stačí do litra mlieka naliať 2 dcl acidka.. Inak je postup ten istý. A finančný efekt zaručený.
Jogurty robievam uz asi 2 roky. Ponúkam vám praktické tipy, ktoré jeho výrobu zjednodušia, urýchlia a pritom je dosiahnutý vynikajúci výsledok.
1. Na vstupných surovinách záleží VEĽMI.
2. Doporučujem používať výlučne čerstvé mlieko, nie trvanlivé, a to najlepšie plnotučné (kvôli hustote jogurtu a výživovým hodnotám). Najviac sa mi osvedčilo krabicové červené horské mlieko z Tesca – 1 liter na dávku.
3. Východiskový jogurt (cca 150 g) by mal byt tiež normálny plnotučný biely (tzn. cca 3-4 percentá tuku). Podľa mojich pokusov je najlepší jogurt od českého výrobcu Hollandia (to je napríklad Selský jogurt predavaný v Kauflande, alebo biely jogurt Pilos z Lidla, alebo aj jogurt Clever z Billy). Tento jogurt sa umiestnil na prvom mieste v rebríčku najlepších jogurtov posudzovaných z hľadiska prítomnosti živej mikroflóry – a výsledný efekt hustého jogurtu to len potvrdzuje. Osobne preferujem jogurty, v ktorých „stojí lyžička“, nie jeho polotekuté varianty.
4. Mlieko netreba prevárať, pokiaľ ho kúpime v obchode a nie je rovno od kravy (už prešlo pasterizáciou). Stačí ho zohriať na tych cca 40 stupňov, čo je teplota o niečo vačšia ako naša telesná, pri skúške malíčkom by malo mlieko byt teplejšie, nie však horúce, aby sa jogurtové kultúry nezničili.
5. Do mlieka stačí zamiešať 150g jogurtu kľudne aj vytiahnutého rovno z chladničky. Zavrieť nádobu (keramická sa mi zdá byť na tento účel najlepšia, aj dobre drží teplo), obaliť ju malou dekou, a nechať postáť cca 12 hodín aj hockde na kuchynskej linke, nie je nutné ani klásť ju na radiátor a podobne, izbová teplota a deka postačí. Po 2 hodinách v chladničke bude jogurt ešte hustejší a pripravený na jedenie.
6. Takto pripravený jogurt vydrží v chladničke zopár dni, nám však ten litrík vydrží dni maximálne 2, lebo ho zjeme J. Niekedy vydržal aj cca 5 dní v chladničke a bol stále dobrý. Napriek tomu, že mlieko nepreváram, nikdy som nevypestovala nič podivné. Zlé výsledky som mávala pri hľadaní vhodných východiskových surovín - ak totiž človek použije jogurt, ktorý má málo živej mikroflóry (hoci je z reklamy), výsledný jogurt je moc riedky. Ak sa použije mlieko polotučné, výsledný jogurt je takisto redší. Mlieko trvanlivé je výživovo málo hodnotné a má vplyv aj na chuť jogurtu (nie je taký chutný).
7. Ešte jednoduchšie je vyrobiť jogurt v jogurtovači. Mám taký s litrovou nádobou. Do nádoby stačí naliať mlieko z chladničky, zamiešať jogurt a zapnúť. Je to verzia jednoduchšia, avšak menej ekologická, keďže počas výroby jogurtovač čerpá elektrickú energiu (cca 10 hodín). Jogurt v deke sa robí „zadarmo“, energia sa minie len na začiatku na zohriatie mlieka a to stojí len tých pár minút na sporáku – a netreba kupovať jogurtovač J...
8. Tip na záver: Podobným sposobom je možné si vyrobiť aj acidofilné mlieko. Stačí do litra mlieka naliať 2 dcl acidka.. Inak je postup ten istý. A finančný efekt zaručený.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- janica
- Posts: 627
- Joined: 01 Oct 2008, 22:16
- Location: zohor
Re: Jogurt - domáca výroba
Ahoj Tini.
To acidko si skusala? Ja totiz vypijem hektolitre zeleneho acidka ,takze toto by bola taka lacnejsia varianta.
Jogurty robievam.Volakedy som davala aj susene mlieko,ale potom som castejsie chodila akoze ochutnavat to susene mlieko priamo zo sacku ,tak ho z prevent.dôvodov uz nekupujem
Raz som nemala jogurt,iba kyslu smotanu a jogurt sa mi urobil aj tak.Teda mozno to bola urobena kysla smotana .
To acidko si skusala? Ja totiz vypijem hektolitre zeleneho acidka ,takze toto by bola taka lacnejsia varianta.
Jogurty robievam.Volakedy som davala aj susene mlieko,ale potom som castejsie chodila akoze ochutnavat to susene mlieko priamo zo sacku ,tak ho z prevent.dôvodov uz nekupujem
Raz som nemala jogurt,iba kyslu smotanu a jogurt sa mi urobil aj tak.Teda mozno to bola urobena kysla smotana .
44 rokov
166 cm / 82 kg
-------------------------------------------------------------------------
166 cm / 82 kg
-------------------------------------------------------------------------