BEŽECKÁ témička

Športom k trvalej šíhlosti
Post Reply
User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

BEŽECKÁ témička

Post by tini » 19 Nov 2012, 06:22

Ahojte BEZCI,
zakladam novu temicku pre vsetkych, ktori si zamilovali beh toothsmile Mozeme si sem pisať svoje postrehy, myslienky, skusenosti co sa tyka treningov, jedla, vykonu, pretekov, oblecka, vybavy celkove, cokolvek.. Alebo aj tipy na nejake dobre knizky..

A teda by sme kazdy mohli napisat aj svoje ciele, co planujeme do buducna, ci uz este tento rok a co buduci, myslim bezecke ciele toothsmile Cokolvek... Je to proste tema, kde mozeme zdielat svoje nadsenie, radost a bezecke skusenosti..

A keby ste mali niekto napad na nazov temy nejaky invencnejsi, sem s nim.. mna dako nist nem napada.. toothsmile

https://www.xn--bhn-fla5d8o.eu/bezeckaen ... vence.html
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
rozalka
Posts: 4608
Joined: 09 Apr 2010, 10:50

Re: BEZECKA temicka

Post by rozalka » 19 Nov 2012, 08:14

Ahojte, toľko očakávaná téma je na svete xstrechx . Verím, že ma bude motivovať a už xbehx zaradím pravidelne. Dnes po včerajšku výborný pocit. Odbehla som iba 3km, aj to som prestriedala s chôdzou, verím, že sa zlepším.
Môj cieľ na začiatok - beh zaradiť ob deň
- odbehnúť 3km v kuse

čoko
Posts: 64
Joined: 06 May 2010, 14:26

Re: BEŽECKÁ témička

Post by čoko » 20 Nov 2012, 18:28

Mozem sa pridat, ja ked beham iba na mieste - doma, aj to nie vytrvalostne, ale intervaly? Zacala som len prednedavnom, pretoze moj povodny pohyb uz nebol dalej mozny (prisli sme o strazenie deti a neviem to teraz inac poriesit, iba domacim cvicenim). Zaciatok bol tazky, dala som si 4 intervaly 30/60s a dalsie 2 dni mala svalovicu. Ale teraz to davam piaty tyzden a za ten cas sla kondicka rapidne hore - ked to porovnam s obdobim asi pred 3r, ked som behala pomaly a vytrvalostne, tak tieto intervaly su omnoho efektivnejsie na kondicku. Pomaly rozmyslam, ze by som sla niekedy aj von, prirodzeny beh je predsa len o inom, a z toho prameni aj moja otazka: ako sa obliect v tomto pocasi? Mozem ist behat najskor o 21.30, ked uz je dost chladno. Mam nejake vlnene termotielko, ale inac iba bezne oblecenie, neviem ako to nakombinovat, aby som neprimrzla k zemi, ale ani sa prilis neprehriala.

User avatar
rozalka
Posts: 4608
Joined: 09 Apr 2010, 10:50

Re: BEŽECKÁ témička

Post by rozalka » 20 Nov 2012, 21:02

Ahojte, ja dnes 3km, nejak ľahšie sa behalo, udýchať som ešte nevládala, ale bolo lepšie. Čoko, ja chodím tiež až po 17hod, už je prítmie. Mám športové tričko z cressu, a šuštiakovú súpravu, podšitú, zima mi nie je toothsmile . Vyvetrala som si hlavu, dokonca prestala bolieť. Super pocit...veľa zdaru do xbehx

matiss
Posts: 9
Joined: 21 Jun 2012, 18:13

Re: BEŽECKÁ témička

Post by matiss » 20 Nov 2012, 22:00

Ahojte, tak ja sa tu pridávam, kedže ja MILUJEM beh :)
PRAVIDELN behať som začal pravdupovediac pred 2 týždňami, ale hneď sa mi to zaľúbilo. Mám aktuálne vytvorený plán na 5km, kedže mám plochú nohu (pronáciu) a tak ma často bolí členok/holeň pri behu. Ale s kondíciou nemám problém ani na 10km. :( Takže už si len tú nohu vylepšujem :) Môj dlhohobý cieľ je zabehnúž maratón, a dlhodobejší cieľ triatlon :) :) Verím, že sa mi to podarí :) A mám na vás pár otázok :)
- Ako sa teraz obliecť na zimu ? Aké vrstvy ? čoho ?
- Čo jesť pred/po behu optimálne pre chudnutie :)
- Má niekto podobné problémy s bolesťou nôh ako ja ? ;) Počul by som na to rád nejaké rady.
- Akú mate priemernú tepovú frekvenciu pri behu ? pohybuje sa vám tiež pri závratných číslach ako mne ? ;) Ako vraj sa to časom zníži ale nejak to nepozorujem :D

A aby som sa len nepýtal, ale aj niečím prispel do tejto témy tak to je odkaz na túto super stránku :) Inteligentné tréningové bežecké plány, prispôsobuju sa behom, kondícii a samozrejme vlastnému cieľu. https://www.my.asics.co.uk Určite radím sa tam zaregistrovať, tie plány sú super, môj funguje na 100% :) Ako keď napríklad vidí že som šiel dnes rýchlejšie tak mi prispôsobí ďalšie behy, alebo keď som mal napríklad dvalovku alebo ma počas behu bolela noha tak mi tie tréningy znova prispôsobí na zvládnutie :) žiadne toľko vtedy, toľko vtedy a koniec :)

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: BEŽECKÁ témička

Post by tini » 21 Nov 2012, 05:48

ahojki coko, no vidis, ja som intervaly este neskusala, skusim dakedy v posilke, len aby ma z toho nevyvalilo;) Svalovice sa az tak nebojim, skor toho, ze to neudycham, to bezanie uplne rychlo;) Ono ale asi fakt bude pravda, ze to pomoze kondicke, aj pri normalnom behu, na rychlost, co by sa mi aj zislo. Tusim by som skusila po treningu v posilke hodit, myslis, ze by stacilo napriklad tie 4 si dat? Cas 30 a 60 by som hadam mohla zvladnut na zaciatok.. No vonku sa beha paradne, akurat teda o tej 21.30 to Ti nevadi, ze sa moc zobudis? mne teda uz tak neskoro behat nerobi dobre, lebo nemozem potom zaspat.

Co sa oblecenia tyka, tak ja v zime podla teploty - teraz vlastne prvu zimu to skusam, a vyskusala som, ze ked bolo pod nulou, mala som kratke a dlhe tricko take to funkcne, a na tom taku sustacku obycajnu (bez membran a podobne) podsitu. Ked je tak ako teraz, cize okolo 5stupnov, alebo viac, tak si dam bud iba to kratke, alebo iba to dlhe, a na to tu bundu. Vcera som si dala zas take funkcne tielko, a na to to dlhe (tenke tricko). A sustacku. Mam este aj take ine troska bundy, akoze aktivshell, ale nejak v poslednej dobe aj proti vetru sa mi dako dobre nosi ta sustacka (ma aj kapucu, to sa tiez dakedy zide). Na hlave mam celenku (alebo ciapku, ked je okolo nuly, to si dam aj rukavice tenke), a na krku taku satku. A na nohy mam take leginy, ale teplejsie. Dali by sa skombinovat aj normalne leginy s dakymi spodkami funkcnymi si myslim. Ale aj normalne nejake hrubsie teplaky, a pod to este dake spodky. Na vrch podla mna hlavne by nemala byt bavlna, lebo to ked sa spoti chladi. Tenisky mam normalne take nizke, sice su take teplejsie, lebo maju goratex. A na ne hodim este stucne, aby clenky neboli v kose (to som si ustrikovala, ale jedn ymam aj kupene)


Neviem, ako si na tom s peniazkami teraz, ale momentalne maju v lidli take bundicky na behanie - teda skor funkcne tricka, take tensie s dlhym rukavom (tie su super, ja mam take spodky vyskusane, aj teraz dost rozmyslam to kupit, ale momentalne na to asi neviem vyhradit peniazky, stoji 15e), a este maju take hrubsie tricko za 10. To je tiez s dlhym rukavom, a myslim fajn, moj kamarat to mal, pochvaloval si, da sa to nosit aj ako medzivrstva, ale aj ako vrchne tricko. To prve, co som pisala, to je skor ako medzivrstva.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: BEŽECKÁ témička

Post by tini » 21 Nov 2012, 05:57

matiss, super, parada, ze ta to bavi!!! O oblecku som pisala o prispevok vyssie;) Ono musi si to clovek sam vyskusat..
Pred behom jedavam jogurt s ovsakmi, asi tak hodinu, alebo niekedy aj 1,5-2hodiny, podla potreby a casu a stavu;) Davam do toho aj susene brusnice. Po behu tak o pol hodinu, do hodiny urcite sa najem normalne jedlo, ktore ma aj sacharidy pomale, aj bielkoviny, tukov treba menej v tomto jedle. Ked som moc vyflus, tak po dobehnuti dam trocha dakedho ovocka, na rychle doplnenie cukrov. Ale ak chudnes, tak je lepsie radsej nedat a potom sa najest o tu pol hodku.

Ploche nohy mam aj ja, treba to riesit, to same neprejde, najma ak budes behavat a nic s tym nerobit, moze ta boliet kdeco z toho, nielen clenky, aj kolena. Riesenie je ciastocne poriadne ortopedicke vlozky, a dobre topanky na behanie, ktore su zvnutra vystuzene (podrazka je vystuzena akoby pod tou klenbou). Celkove tie topanky by mali byt pevnejsie. A riesenie dlhodobejsie - to sa posnazim aj ja nejak - cvicenie na tie klenby, aby sa zlepsili. Je to sval, vraj sa to da ovplyvnit pravidelnym cvicenim. Skusim sem hodit aj viedo, nasiel na internete niehaluska tiez tu z fora. Mozno toho bude aj viac.

Ta stranka asics je super, aj ked plan si tam ja nerobievam, ale si tam zapisujem trasy, tiez sa mi to velmi paci ;)

Priemerku ja mam okolo tusim 120-140, nebehavam zatial nejak moc rychlo, aspon na treningu nie, na pretekoch mi vyjde priemerka tusim aj 160;)

Aku mas tepovku Ty? Ak moc vysoku, mal by si spomalit, trenovat treba ozaj skor pri nizsich cislach, teda postupne by clovek mal pridavat na tempe, a pri trenovani vytrvalosti tak ci tak netreba behavat nejak hrozne rychlo. A urcite teda nie na zaciatku.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: BEŽECKÁ témička

Post by tini » 21 Nov 2012, 06:07

Ja som bola tiez vcera behat. Bolo super, troska som si obmenila trasu, tak sa mi aj o daky polkilometer natiahla, skusim este cosik vymysliet, aby som to natiahla este cosik, ale asi to uz len behom o dalsi okruh bude mozne, Uvidim. Cize 6.7km mi to vyslo cca za 45min, nabuduce si vezmem gps a zmeriam to aj troska viac sofistikovane;) Stretla som dve srnky;), a jedneho kamosa, co tiez behava obcas. Rozhodne som mala lepsi cas, ako v nedelu, ale stale si pripadam trocha ako pochodujuci slon. Ale nevadi, tesim sa tomu aj tak, ze som bola, aj ked mimoriadne skoro som vybehla, uz o pol stvrtej u nas zapada slnko, to je hruuuza.. :roll: Spekulujem nad tym, ako by som mohla aspon raz cez ten tyzden odbehnut aj rano. len s robotou mito nijakovsky nevychadza, je to zrejme nerealne. Uz ostava len ta varianta bezat z prace a napojit sa na moj okruh. To skusim mozno zajtra uz;)
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

čoko
Posts: 64
Joined: 06 May 2010, 14:26

Re: BEŽECKÁ témička

Post by čoko » 21 Nov 2012, 17:48

tini, intervaly sa vraj nemaju behat v ten isty den, ako je posilovanie, teda najhorsie je pred posilovanim, ale idealne je dat intervaly v uplne iny den. Treba zacinat postupne, zozaciatku iba 3-4 intervaly 30/60, cize to mas velmi rychlo odcvicene. Ty mas uz mozno taku dobru kondicku, ze hned pri prvom cviceni budes citit, ze zvladas aj 5-6 intervalov. Odporuca sa to 2-3x tyzdenne. No a po kazdom tyzdni pridas bud dalsi interval, alebo ich trochu predlzis - treba adekvatne predlzit aj tu odpocinkovu cast, ciel je 8 intervalov 60/120.
Mna vecerny pohyb nezobudi, praveze mam stastie, ze po cviceni lahko zaspavam, co sa o inych situaciach neda povedat :roll: Par krat som skusila ranne cvicenie a to bolo super, cely den mi slo vsetko lepsie, bola som omnoho pohyblivejsia, len bohuzial si to neviem zariadit.
Dakujem za tipy na oblecenie, aspon som trochu v obraze, ako teplo sa obliect.

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: BEŽECKÁ témička

Post by tini » 21 Nov 2012, 18:38

coko, no ja by som tiez najradsej behala rano, ale to sa mi da len cez vikend, nemam to ako zladit s chystanim deti do skoly, odchodom do skoly a prace a podobne. To by som musela vstavat uz asi o pol piatej. Aj tak by som vsetko aj s behom stihla s odretymi usami. A v tejto zime by to bolo kvoli tme este narocnejsie, pretoze do lesa by som behat nemohla ist.. A potom taka spotena a ledva dako osprchovana a vlasy umyte, tak to zas do kosy von a pesi do prace, to by bolo tak na prechladnutie.. Zajtra sa pokusim ist tesne po praci. Inak ma napadlo, ze tie intervaly by som vlastne mohla robit v ramci treningu bezeckeho, co myslis??? Ved to by bolo idealne. Nemas nejaku vedomost, ci by to bolo lepsie na zaciatku, alebo na konci?? Alebo v strede? ;) Ono zas totiz neobetujem normalny beh v prospech intervalov toothsmile
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Víla
Posts: 949
Joined: 04 Mar 2011, 19:48

Re: BEŽECKÁ témička

Post by Víla » 21 Nov 2012, 23:48

Ahojte , hlásim sa do témy toothsmile Cieľ :do leta 2013 odbehnúť polhodinu .

Dnes som sa akosi zatúlala po nete a natrafila na tento krásny príbeh dvoch ľudí ,čo schudli a našli sa v behu. Som mala čo robiť aby som nezačala xbeex od dojatia :) Pekný príklad ako sa to dá aj pri troch deťoch. Otázka je, čo človek naozaj chce...
https://www.blog.runtheedge.com/2012/11/ ... ove-story/
Image

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: BEŽECKÁ témička

Post by tini » 22 Nov 2012, 06:06

vila, pribeh isto precitam, aj ked momentalne nemam velmi problem si xbeex aj bez citania dojemnych pribehov :-))) :-))) Akurat co uvazujem aj ja, ze sa pokusim behat viac, teraz som mala veru take nie prilis intenzivne obdobie v tomto smere, a najma predlzovat cas behu, bude to chciet opat doslednu organizaciu.. a som sa rozhodla ozaj uz aj tu vahu pustit cosi dole.. bude sa behat lepsie.. Tesim sa, ze zacinas thumb2 thumb2 thumb2
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
carpediemka
Posts: 226
Joined: 07 Feb 2009, 21:50
Contact:

Re: BEŽECKÁ témička

Post by carpediemka » 22 Nov 2012, 09:09

ahojte baby, chalani, Tini toto by bola otazka pre Teba, citala som clanok teda radu od mira, je pravda ze bicyklovanie nie je vhodne pre zostihlenie noh a spodnej casti tela? som taky hruskovity typ postavy, prave tieto partie mam problemove, je beh vhodnejsi? alebo sa to da kombinovat a bicyklovat pri nizkej zatazi?
dakujem za odpoved
Aktuálny cieľ : hocijaký ubýtok by potešil!
Image

čoko
Posts: 64
Joined: 06 May 2010, 14:26

Re: BEŽECKÁ témička

Post by čoko » 22 Nov 2012, 11:01

tini, jasne, do behu sa v pohode da zaradit intervaly. Co som citala, tak najprv cca 10min rozbehanie, potom intervaly (napr. niektori ked behaju okruhy, tak nemeraju cas, ale vzdialenosti), a potom este "vybehanie" pomaly vytrvalostne. Akurat mozno nezabehnes az taku vzdialenost, ako obvykle, alebo budes musiet po intervaloch na chvilu prejst na chodzu a az potom pomale behanie.
Ja som sa vcera vecer dostala von, dala som si aj nejake kopce, ale tam velmi rychlo fucim, snad sa to zlepsi. Cez vianoce chceme ist na nejake tury, tak musim zamakat na kondicke, aby som si to uzila xdancex
carpediemka, ja som tiez hruska a bicyklovanie mi veru nepomaha. Ale tento intervalovy beh je snad este horsi v tomto smere - svaly naberu na objeme a sadlo na nich to vsetko uhladi a vyzera, ze ho je este viac. Ja som zatial schudla 7kg a kym som nic nerobila, tak som sa uz takmer zbavila celulitidy, odkedy "beham", tak celula zase nabehla, aj obvod stehien a zadku stupol, vaha stoji... V lete to iste, vela sme bikovali a hned to malo taketo neprijemne nasledky. Akonahle som na jesen prestala sportovat, tak celula fuc a vaha o 1-2kg dole. Lenze ja chcem radsej kondicku, potrebujem ju, denne vlacim na chrbte 10kg dieta po nasom kopcovitom sidlisku a pokles kondicky hned velmi citim.

User avatar
carpediemka
Posts: 226
Joined: 07 Feb 2009, 21:50
Contact:

Re: BEŽECKÁ témička

Post by carpediemka » 22 Nov 2012, 12:46

hm, skusim aj vypady s cinkami, co to spravi xcinkax
Aktuálny cieľ : hocijaký ubýtok by potešil!
Image

Post Reply