Je to normálne?

Príspevky na uvedené témy
chilli
Posts: 72
Joined: 20 Oct 2008, 14:33

Re: Je to normálne?

Post by chilli » 18 Feb 2013, 13:34

Teraz jedávam približne takto:
Ráno okolo 8h miska ovsenej kaše - asi 3dcl mlieka + zodpovedajúce množstvo kaše a do nej si občas na chuť pridám za hrsť sušeného ovocia. Niekedy na ňu nemám chuť a dám si chlebík (2 menšie krajce) so syrom a zeleninou, alebo nasladko s maslom a lekvárom, bez zeleniny. Alebo si dám iba ovocie, to asi raz za týždeň - jablko a banán, a v tom prípade si asi o hodinu dám actimel alebo šálku mlieka.
Okolo 10h mávam desiatu, obvykle jedno jablko, ak som raňajkovala ovocie, tak si dám 150ml biely plnotučný jogurt, alebo polystyrény s trochou zeleniny (do 50g).
O 12h mávame obed, teraz zvyknem robiť aj polievku - zeleninový alebo mäsový vývar, dám si jeden tanier nahusto plný zeleniny, ak je vývar mäsový, tak aj trochu mäsa, prípadne cestoviny do polievky, ak sa mi zdá, že druhé jedlo má málo sacharidov. Potom nejaké hlavné jedlo, mäso s prílohou, alebo zelenina so syrom, ryžou, prípadne cestoviny so zeleninou a krémovým syrom a také podobné jedlá. Hľadám si aj tu recepty, upravujem aby mi chutili. Netreba mi toho už veľa, lebo sa dosť najem z tej polievky, približne zjem okolo 100g mäsa a 2 zemiaky, alebo zodpovedajúci objem iného jedla. K tomu ešte kúsok čerstvej zeleniny. Asi raz za týždeň si dám také jedlo ako palacinky, halušky, pirohy, pizzu, toho zjem podobný objem.
Ak nemám chute, nemám po obede žiadne jedlo až do 16h, pretože medzi 14-16h som mimo domu a ani nie som hladná. Ak mám chute, prídu zväčša po obede, tak ich zajedám 2-3ks orechami, alebo kúskom zeleniny, lyžicou jogurtu, 0,5dcl mlieka a pod. V poslednej dobe mi dobre účinkujú žuvačky.
O 16h si dám olovrant, teraz sa mi osvedčil ten jogurt s tvarohom a ovocnou príchuťou, čo som spomínala, má 200g. Ale niekedy si dám aj chlieb (1 plátok) so syrom, alebo polystyrén, väčšinou na olovrant nemám zeleninu.
Večeriame o 19h, obvykle chlieb (2 plátky) so syrom, šunkou, zeleninou, niekedy zvyšky od obeda, večer už ale zjem trochu menšie množstvo. Spať chodím po 22h, ak ma dovtedy prepadnú chute, tak si dám pár orechov alebo trochu mlieka.
Mäso mávame najčastejšie kuracie, občas morčacie, iné príliš neviem variť, asi raz do týždňa ryby. Čerstvej zeleniny zjem asi 50g ku jednému jedlu, viac mi nejde dolu krkom. Chlebík, cestoviny a podobné veci iba biele, celozrnné mi vôbec nechutia. Pijem iba čistú vodu, sladké vôbec nezvládam piť, príde mi zle, tak ma to aspoň neláka. Včera ma chytila depka, že som stále taká tučná a snáď to nikdy nezíde, jasné že som ju zajedla čokoládou xmurx zjedla som jej 80g a prišlo mi zle - normálne som sa prejedla! Ešte pred mesiacom by som po takej dávke len začínala...

aninka
Posts: 164
Joined: 11 Dec 2012, 10:19

Re: Je to normálne?

Post by aninka » 18 Feb 2013, 14:07

chilli, hm, a cisto technicky - co na tej strave chces skrtit? :-) Mi aj toto pripada dost malo... Ked budes mat niekedy cas, skus to nahodit do kalkulacky, uvidis, co ti vylezie ;-) Ale inac super, ze sa drzis bez sladkosti, len tak dalej (a zajedat depku z "tucnoty" cokoladou je...zaujimave, ale je mi jasne, ze sama vies, ze to nie je uplne ono :-))) )

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Je to normálne?

Post by tini » 18 Feb 2013, 20:06

chilli, ja si myslim tiez, ze vobec nejedavas vela, skrtenie sa mi nezda byt na mieste..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

chilli
Posts: 72
Joined: 20 Oct 2008, 14:33

Re: Je to normálne?

Post by chilli » 18 Feb 2013, 21:04

Ja nemám prehľad o energetických hodnotách, jedávam zatiaľ tak, aby som sa najedla dosýta. Ani nemáme funkčnú váhu, tak neviem zistiť presné hodnoty, iba relatívne k obalu ak sa dá. Ak niekedy musím jesť ďalšie jedlo skôr, lebo som už hladná, tak mi je jasné, že to predošlé jedlo nebolo dostatočné, a ďalší krát si dám viac, alebo nejako vylepším kombináciu ešte s niečím. Zataiľ len skúmam, učím sa. Stane sa aj, že uvarím niečo, čo podľa receptu vyzerá dobre, ale výsledok je nejedlý - potom mám problém, čím to jedlo rýchlo nahradiť, naposledy som skončila pri konzerve tuniaka s cibuľou, kukuricou a kuskusom. Som stále sýta, akonáhle začínam mať pocit, že by som si niečo dala, tak si dám ďalšie normálne jedlo. Tým že nebývam hladná, jem vždy dosýta, a naviac priberám, tak som mala pocit, že by som asi mala niečo ubrať. Ale keď vravíte že nie, tak ešte počkám, možno sa mi takto naštartuje metabolizmus a časom budem pri rovnakom režime chudnúť. Len je to na depku, keď sa človek snaží a výsledky nikde. Boli sme sa kúpať a ja som sa zase tak strašne hanbila za to, ako vyzerám. Samozrejme som si pri tom kúpaní aj pokazila režim, nestihla jesť tak ako by bolo treba, k tomu únava a hneď sa pridala veľká chuť na sladké, nakoniec som dospela do stavu, že je to už všetko jedno, keď mám byť aj tak tlstá, načo sa snažiť a ovládať... xmurx Ale čo už, idem ďalej a nabudúce si dám na takéto situácie pozor.

aninka
Posts: 164
Joined: 11 Dec 2012, 10:19

Re: Je to normálne?

Post by aninka » 18 Feb 2013, 21:25

chilli, este vydrz, ono sa to rozbehne. Neda sa chciet od organizmu/metabolizmu, aby sa spamatal za par dni alebo tyzdnov, a u kazdeho je to individualne, tak vydrz! :-) Inac, vaha na potraviny je celkom dobra investicia, netreba ani digitalnu (aj ked, je pohodlnejsia samozrejme), taka obyc Tescoma sa da kupit uz okolo 5e.

Paci sa mi tvoj "styl", ze keby si mala zacat byt hladna, tak sa najes, asi by som si z teba mala zacat brat priklad (u mna to teda posledne 2-3 tyzdne nevyusti do prezierania, ale do totalneho nechutenstva, tiez nic moc).

A uberat jedlo fakt netreba. Popripade si skus kupit vahu a nahadzat nejaky jedalnicek do kalkulacky - nie kvoli tomu, ze by si jedla vela, ale aby si mala aspon trochu prehlad, v akom pomere mas bielkoviny/tuky/sacharidy, kde je pripadne treba pridat alebo ubrat. Ale ak by to malo potom vyustit do toho, ze budes mat pocit, ze mas vlastne maly prijem, a mozes si tym padom dat nejake sladkosti, tak sa na to zatial vykasli - jest pravidelne je zaklad, v jedalnicku mas vacsinou dobre veci, a je super, ze zvladas jest aj "obycajne" zdrave veci, ked mas taky ten problem, ze ti je z niektorych jedal zle. Teraz sa ti to mozno zda ako vecnost, a ze sa nic nehybe spravnym smerom, ale ak vydrzis, tak ked si za rok-dva spomenies na toto obdobie, tak budes rada, ze si to zvladla (a to preleti velmi rychlo, takze sa to fakt vyplati :-) )

chilli
Posts: 72
Joined: 20 Oct 2008, 14:33

Re: Je to normálne?

Post by chilli » 18 Feb 2013, 22:18

Váha je super vec, dlho som ju používala, lebo s mojím kuchárskym talentom som si netrúfla bez toho variť, musela som ísť presne podľa receptu. Ale deti ju utopili a neviem, či ju ešte zachránim. Manžel sľuboval, že to opraví, ale už je taká snáď pol roka, a ešte ani novú batériu nezohnal, aby vyskúšal, či funguje. Musím ho zase trochu popohnať :D
Rok-dva, to ani nespomínaj, ja by som rada už v lete mala aspoň o 5 kíl menej, nech sa nemusím tak hanbiť... Snáď to nie je nereálny cieľ.

aninka
Posts: 164
Joined: 11 Dec 2012, 10:19

Re: Je to normálne?

Post by aninka » 18 Feb 2013, 22:31

Vahu daj nejak do poriadku ;-) A co sa tyka ciela, myslim, ze nie je nerealny - len je treba k chudnutiu pristupovat viac s rozumom ako s emociami. Cize nie "uaaaa, som strasne tucna a skareda, takze teraz nebudem jest...uaaa, ono to nezabera, dam si cokoladu". Ale skor "okej, chce to nieco zhodit, idealne to uz naspat nepribrat, co s tym urobime?". Takze si o tom nieco nastudovat, napisat si jedalnicky, zautomatizovat si zdrave a pravidelne jedenie...no, a samozrejme nejake tie "specificke poziadavky" kazdeho cloveka, ako napriklad u teba - prestat jest velke mnozstva sladkosti. A tak.

Co sa tyka toho roka-dvoch, nemyslela som to tak, ze dovtedy nic neschudnes, to nie :-D Skor tak, ze aj ked sa ti teraz zda, ze je hrozne, ze sa nic nedeje, tak je to v porovnani so zvyskom zivota skoro zanedbatelne, a treba to proste nejak vydrzat - a ze uz za ten rok ti to moze pripadat ako uplne davny a vzdialeny problem :-)

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Je to normálne?

Post by tini » 19 Feb 2013, 06:16

chilli, nuz ono ta vaha neni zly napad, lebo take pojmy ze "do syta", to mozes jest aj primalo, aj privela, ale aj akurat. A my to fakt tazko posudime. Ale posudis to tazko aj Ty sama, lebo je to relativny pojedm, co je "do syta", zalezi velmi, aj co presne clovek zje. Skus tu vahu a nejak si urobit prehlad o tom, kolko vlastne coho jedavas..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Drachma
Posts: 61
Joined: 10 Jan 2013, 19:05

Re: Je to normálne?

Post by Drachma » 28 Feb 2013, 11:08

tini wrote:babenky, len prakticka vec - tuk sa nikdy nemoze MENIT na svaly, je to uuuuplne ine tkanivo. Cize moze sa len tuk chudnut (cize sa zmensuje objem tukovych buniek, pocet sa tiez zmensit nemoze) a nabera sa na hmote svalov.
Veď jasné. Myslela som to obrazne - že tuk sa zmenšuje a svaly rastú. Mení - ako vymieňa sa, alebo nahrádza... Ale vďaka za upozornenie. Nech si niekto nepredstavuje bludy. 8)

Tambi
Posts: 1
Joined: 14 Oct 2021, 10:55

Re: Je to normálne?

Post by Tambi » 17 Dec 2021, 16:55

Za kvalitnú dovolenku je lepšie preplatiť. Je to tiež veľmi dobrý darček pre vás aj vašu rodinu. Ja by som bol šťastný.Objednávam si hračky na zábavné prázdniny pre deti z tejto webovej stránky https://www.filipkotoys.sk/. Obaja prichádzajú rýchlo a tovar je vysoko kvalitný.Najťažšie je však vybrať samotný atribút. Takže som stále v procese.Možno vám niekto povie, čo presne môže byť užitočné na dovolenke na mori

Post Reply