Kváskový chlieb

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
User avatar
Ľubka S
Posts: 14045
Joined: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Post by Ľubka S » 19 Jun 2013, 09:00

Helka pokus trvá..... toothsmile V noci bol v chladničke,teraz je v rúre,usúdila som,že tam bude najmenej teplo. toothsmile Cez obed naň vbehnem mrknúť a keby bolo treba upečiem.Je to zmeska ražná a špaldová a bez zŕn,len razca.Hlásenie podám. toothsmile
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

User avatar
Ľubka S
Posts: 14045
Joined: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Post by Ľubka S » 19 Jun 2013, 15:03

Piekla som po 17. hodinách,ten placatý som nechala tak.Vyšší som ešte raz premiesila a vytvarovala.Mala som asi trochu redšie cesto.Koštovka večer.
18.jún 2013 013.jpg
18.jún 2013 015.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

Yarrae
Posts: 18
Joined: 22 Apr 2013, 09:49

Re: Kváskový chlieb

Post by Yarrae » 27 Jul 2013, 06:12

Sikovne ste :)

Inak tie co robievate zemlicky, prosim Vas o radu: ked zarobite cesto, nechate ho vykysnut tak potom narobite zemlicky a zasa ich nechate vykysnut, teda ako by ste robili klasicky z drozdia? Ak ano, tak kolko Vam trvaju jednotlive kysnutia?

User avatar
rozalka
Posts: 4608
Joined: 09 Apr 2010, 10:50

Re: Kváskový chlieb

Post by rozalka » 27 Jul 2013, 07:06

Ahojte, ja by som tiež poprosila presný návod a postup na žemličky, poskúšam. ďakujem

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Post by tini » 28 Jul 2013, 12:47

ja najprv kvaskujem, ako na chlebik, cize 3x krmim po 12tich hodinach. Potom zamiesim cesto (do zemlickoveho davam aj olej a aj spaldovu muku a cosi viac aj chlebovej, alebo bielej), a toto dam kysnut do chladnicky. Tiez na cca 12 hodin. Potom vytiahnem, formujem na zemlicky, ak mam cas, necham chvilu podkysnut, ak nie, hned peciem.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
hexe
Posts: 5048
Joined: 07 Apr 2010, 17:42

Re: Kváskový chlieb

Post by hexe » 31 Jul 2013, 19:53

Ahojte kváskárky. Môj dnešný pokus s bosniakmi. Zamiesila som večer, pridala polovičnú dávku kvasníc a 150 g kvásku na kilo múky. (Ešte mám mladý kvások). Zmiešaná celozrnná a biela pšeničná a ražná chlebová. Postupy v recepte boli všelijaké miesenie :roll: , ja som iba raz vymiesila, šupla na noc do chladničky (som sa bála ako sa budú znášať náš vlastný kvások s adoptovanými kvasnicami toothsmile) ale nejak sa zhodli v tej zime. Ráno som vstala zavčasu, čo som bola zvedavá a tu sú raňajky. Trochu sa mi zdalo, že som urobila riedke cesto, tak som ráno ešte pridala trochu múky a nechala chvíľu podkysnúť.
Samozrejme v ďalších pokusoch dám viac celozrnnej.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image
Najvyššia váha: 80 kg - 1.1.2010
Najnižšia tu na fóre: 69 kg - 27. 11.2010
Začiatok leta: 76 kg Koniec leta: 71 kg
Začiatok jesene: 71 kg Koniec jesene:

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Kváskový chlieb

Post by Helka » 09 Aug 2013, 18:17

Hexe, máš ich krásne, a určite boli aj chutné. toothsmile
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
misela
Posts: 5038
Joined: 28 May 2008, 12:53
Location: levice

Re: Kváskový chlieb

Post by misela » 09 Aug 2013, 22:18

hexe krasne...si sikulka
max. 120kg 125cm pás
5/18 103kg, 105cm
5/19 85kg, 95 cm
5/20 76kg
6/20 73kg
7/20 65kg, 75 cm
10/20 64kg, 72 cm
01/21 63kg 70 cm

User avatar
hexe
Posts: 5048
Joined: 07 Apr 2010, 17:42

Re: Kváskový chlieb

Post by hexe » 11 Aug 2013, 09:07

helka mišelka,ďakujem, bolo to skôr šťastie začiatočníka. :D
Cez týždeň som skúšala kváskový s minimálnym množstvom droždia, vymiesila som v pekárničke, na noc dala do chladničky, ale už bol taký prekysnutý, čiže kysnúť celú noc je veľa. A potom sa mi v pekárničke ani nedopiekol, teda hodina pečenia nestačila. Napriek tomu som ho koštovala. ALE ma poriadne zdulo. :oops: no a po tých bosniakoch ma zas prehnalo, takže ako tu píše aj Víla, tuším mi to nejak nerobí dobre. Ale nevzdám to, možno si len potrebuje moje trávenie zvyknúť. Dnes idem robiť ďalší pokus, držte palce.
Image
Najvyššia váha: 80 kg - 1.1.2010
Najnižšia tu na fóre: 69 kg - 27. 11.2010
Začiatok leta: 76 kg Koniec leta: 71 kg
Začiatok jesene: 71 kg Koniec jesene:

User avatar
Ľubka S
Posts: 14045
Joined: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Post by Ľubka S » 11 Aug 2013, 11:54

Hexe no tak nech sa ti podarí! Ja teraz pečiem,ale teda tráviace potiaže nemám,jedine,že by som sa prejedla. :lol:
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

User avatar
hexe
Posts: 5048
Joined: 07 Apr 2010, 17:42

Re: Kváskový chlieb

Post by hexe » 12 Aug 2013, 20:32

ľubka podaril sa, podaril xdancex Teda tak začiatočnícky. Receptov som pozerala viac, som sa nevedela vysomáriť, tak som namiešala múky od brucha a vodu tiež pridala podľa pocitu. No mohlo byť asi redšie cesto.Keď tých návodov je veľa. Kysnúť som dala do takého košíka s utierkou. Najprv v chladničke, potom v studenej rúre. Dlho-predlho. No mohol byť aj vyšší, ale chutí výborne. Mala som ráno a teraz, zatiaľ tráviace problémy žiadne. Takže možno si len musí organizmus trochu zvyknúť. Tak budem skúšať piecť ďalej.
Image
Najvyššia váha: 80 kg - 1.1.2010
Najnižšia tu na fóre: 69 kg - 27. 11.2010
Začiatok leta: 76 kg Koniec leta: 71 kg
Začiatok jesene: 71 kg Koniec jesene:

Yarrae
Posts: 18
Joined: 22 Apr 2013, 09:49

Re: Kváskový chlieb

Post by Yarrae » 16 Sep 2013, 08:09

Vzhladom na nas zmeneny rytmus (trojmesacne babatko doma :) ) som zabudla dva dny zarobene kvaskove cesto v chladnicke. No skusila som ho upiect a chlebik bol dobry, len tam, kde to cesto vyliezlo z utierky bola tvrda korka. Dost ma to prekvapilo, lebo u pana Cuketky na fore sa hovori, ze v kazdom pripade musi chlebik ist do 24h od zarobenia cesta do rury, upiekla som ho len zo zvedavosti.

Zaujimalo by ma: pouziva niektora z Vas do cesta uvarene zrna? Ak ano, tak ake a ako dlho ich varite?

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Kváskový chlieb

Post by tini » 16 Sep 2013, 08:32

yarrae, no vidis, treba vyskusat.. ja som zrna varila, neviem kolko, treba ochutnat, ci su uz uvarene - makke. inak tiez zarabas kvasok z chladnicky na 3x?
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

michell
Posts: 1
Joined: 08 Oct 2013, 13:22

Re: Kváskový chlieb

Post by michell » 11 Oct 2013, 21:25

Ahojte chcem sa opytat kde robim v jedalnicku chybu ked mi stale vyskakuju vysoke cisla pri sacharidoch dakujem za kazdu odpoved Miska thumb1

User avatar
Ľubka S
Posts: 14045
Joined: 04 Sep 2009, 14:22

Re: Kváskový chlieb

Post by Ľubka S » 11 Oct 2013, 21:45

Michell čo sú vysoké čísla pri sacharidoch?
vek:57 vyska:155cm poc.vaha(12.5.09):71,4kg (12.11.09)63,1kg
28.2.2014 61,2kg 15.4.2014 56kg najnižšia váha 50,2kg
január 2016 60,5 kg
1.8.2018 zas 63 kg

Šťastie je cesta,nie cieľ.

Post Reply