Rastlinný receptárik

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Rastlinný receptárik

Post by tini » 04 May 2013, 07:13

Zakladám novu temicku na rozne rastlinne jedla, cize pripravene bez podielu zivocisnych potraviniek (bez masa, mlieka, vajec). Mohla by to byt temicka na inspiraciu ci obohatenie jedalnicka, jedla by mali byt pripravovane skor tymi zdravsimi postupmi (nie zrovna vyprazanim), najlepsie s pouzitim celistvych potravin, co najmenej spracovanych.

Chcela by som prispievatelov poprosit, aby sem vkladali recepty, ktore sami vyskusali, overili, a chutilo im ;) Samozrejme, ak sa hodi nejaky link inspirativny na receptiky tohto druhu, tiez je to vitane (aj ked nebudu recepty odskusane). Nemusia to byt len jedla prespekulovane ci inak velmi vynikajuce, kludne aj iba napady, co zosypat dokopy;), pre inspiraciu. Ak sa da prilozit foto, super, aj pripadne preratanie KJ na porciu, nie je to vsak podmienka. ;) Prosim ak by sa receptiky mohli pisat prehladne, nie v texte, aspon jednoducho odclenit suroviny od postupu. DAKUJEM toothsmile

Tato temicka bude mozno vhodnou pomocou aj pre ludi, ktori su postihnuti alergiou ma mlieko, vajcia, mozno ciastocne aj pre tych postihnutych celiakiou (aspon ja sama za seba isto budem pridavat aj mnohe jedla bezlepkove). Receptiky nesplnajuce podmienky na cisto rastlinnu bazu surovin, budu z tejto temicky kvoli poriadku presunute do temy "Recepty na vhodne jedla" - https://www.chudnutie-ako.sk/forum/viewt ... =8&t=60930, ktora funguje uz dlhsie.

Dobru chut, som zvedava, co sem bude pribudat toothsmile Iniciative sa medze nekladu, mna tiez obcas napadnu trocha sibnute napady, ale niekedy je vysledok prekvapivo fajn ;)
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 04 May 2013, 07:22

SALAT Z KLICKOV MUNGO A CELERU

Suroviny:

- klicky mungo fazulky - cca 150g
- surovy struhany celer - cca 50-100g
- nakrajany medvedi cesnak (pripadne ina bylinka)
- sezamove semienka - 10g

Postup:

Klicky Mungo fazuliek zmiesame so struhanym celerom a medvedim cesnakom. Posypeme sezamovymi semienkami.

Poznamky:

Mnozstva su od oka, ale vyslo mi to tak na jednu veceru, krasne to zasyti, je to take svieze jedlo. Ta mungo fazulka 150g je naklicena z 50g surovej mungo. Medvedi cesnak pridat podla chuti. Co sa mnozstva tyka, myslim, ze na veceru fajn. ;) Je to jedna porcia.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 04 May 2013, 08:15

KUCERAVY SALAT S MUNGO-KLICKAMI A FRANCUZSKYM DRESSINGOM

Suroviny:

- polovica hlavky kuceraveho salatu
- mungo klicky
- stava z polovice citrona
- voda 2-3 PL
- olivak 1 PL
- dijonska horcica 1Pl
- cesnak 1-2 pretlacene struciky (aj viac podla chuti)
- bazalka susena (alebo nejaka zmes korenia na baze bazalky a oregana)

Postup:
Salatik umyjeme, nakrajame na drobnejsie. Prisypeme Mungo-klicky. Z ostatneho zarobime v malom pohariku dressing a polejeme nim salatik. Riedime vodou podla potreby, ak niekomu bude vadit vyrazna chut horcice, staci dat mensie mnozstvo..

Poznamky:
Ja tento dressing luuubim, je velmi pikantny a vyrazny, zvycajne ho pouzivam na bezny ladovy salat, bola som milo prekvapena, ako to super chutilo aj s tymi Mungo klickami.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 04 May 2013, 08:31

OVSENA RANNA MISKA


Suroviny:
- ovsene vlocky cca 50-60g
- voda cca 1dcl (podla potreby)
- mrazene ribezle, egrese cca 150g (pripadne ine ovocko, cerstve).
- rozomlete lanove semienko 25g
- susene brusnice 10g (pripadne hrozienka)

Postup:
Vecer zalejeme ovsene vlocky vodou, primiesame susene brusnice a mrazene ovocie. Da sa pridat aj ovocie z domaceho kompotu, ktory nie je moc sladeny (najlepsie vobec - ak je sladeny, tak mensie mnozstvo). Prikryjeme a odlozime do chladnicky. Cerstve ovocie pridavat az pri konzumacii.
Rano misku vyberieme, pridame cerstvo rozomlete lanove semienka a ak pouzivame cerstve ovocie, tak aj to. Podla mna nie je nutne pridavat med ani ine sladidlo, od ovocka vlocky krasne prijmu chute, najma ak sa to dokopy namoci den predtym. Ak robim s ovocim z domaceho kompotu, pridavam vecer do zalievky aj trocha kompotovej stavy.

Poznamky:
Ak sa namacaju iba ovsaky s vodou, asi to kludne moze byt aj na linke, a nemusi putovat do chladnicky. Predmacane vlocky su lepsie stravitelne, maju navyse nejake prebudene enzymiky a viac rozstiepene fytaty, takze mineralne latky obsiahnute v ovse su lepsie vyuzitelne pre telo. Ja som sa namacaniu dlho branila, lebo mi viac chutili take chrumkave suche vlocky, avsak ked mi dosiel zdravotny profit z namacania, zvyklosti som zmenila, a kupodivu, chuti tiez ;) Dokonca mam pocit, ze aj viac ;) K tomuto jedlu dodam aj KJ, mam preratane.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 11 May 2013, 20:58

PIKANTNÉ ZEMIAKY SO ŠAMPIÓNMI

Suroviny:

- 300g zemiakov nakrajaných na štvrtky
- 200g vareného cíceru (vytiahla som z mrazničky)
- 6ks väčších šampiónov - nakrájaných na štvrtky
- 5ks varenej špargle
- 2 čl tahini
- 1 dcl vody
- 1 dcl paradajkového pretlaku (mixovaných paradajok zavarených)
- chilli korenie, čierne korenie
- pažítka
- sézam
- soľ

Postup:
- Do formy na pečenie naukladáme zemiaky, cícer, šampióny a všetko ostatné okrem špargle, pažítky a sézamu.
- Pečieme vo varnom hrnci (alebo v trúbe) na 200 stupňov Celzia 35min cca. Občas premiešame. 5 minút pred koncom pridáme nakrájanú šparglu, posypeme sézamom, na záver pažítkou.

Poznamka:

Podávame s nejakým šalátikom, ja som si pridala ešte cviklu. Vhodné na obed. je to na viac porcii, 2-3 podľa fázy ;)
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 11 May 2013, 21:04

ŠAMPIÓNY so ŠOŠOVICOVÝMI KLÍČKAMI

Suroviny:

- 6 - 7 ks väčších šampiónov - nakrájaných na štvrtky
- cca 150 g šošovicových klíčkov
- 1,5 dcl paradajkového pretlaku (mixovaných paradajok zavarených)
- chilli korenie, čierne korenie
- pažítka - može byť aj bazalka či petržlen
- konopné semienko
- soľ

Postup:
- Do formy na pečenie naukladáme šampióny a zalejeme paradajkovým pretlakom, okoreníme čiernym korením, soľou a chilli.
- Pečieme vo varnom hrnci (alebo v trúbe) na 200 stupňov Celzia cca 15-20min. Občas premiešame.
- Na tanieri do zmesi pridáme šošovicové klíčky, pažítku a posypeme konopným semienkom.

Poznámka:
Toto je jedna porcia. Môžeme podávať s chlebikom, ale nemusíme.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 12 May 2013, 06:58

SEMIENKOVÝ MUSLI - CHLEBÍK

Suroviny:
- 70g slnečnicové semienka
- 45g ľanové semienka
- 2PL ľanove semienka mleté
- 35g mandle
- 25g ovsáky
- 50g špalda
- 30g raž
- 1PL - 20g med
- 4-6g soli
- cca 250 ml vody

Postup:
- V miske zmiešame všetko okrem vody a medu.
- Med rozmiešame vo vode a primešame do zmesi. Nechýáe cca pol dna namáčať.
- Hranatú formu na pečenie chleba vystelieme papierom na pečenie, zmes v miske premiešame a uľapkáme do formy.
- Pečieme na 200 stupňov Celzia 20min, potom z formy vyklopime a pečieme ďalších cca 20 minút, na 175 stupňoch.
- Necháme vychladnúť a krájame na jednotlivé porcie.

Zloženie:
Hodnoty na 100g cca (presnejšie na 105g) - na jednu porciu - rozkrájané na 5ks
1244,4KJ, B 13g, S 27g, T 15,6g

Poznámky:
V recepte povodnom bol olivak, ten som vynechala, nedava mi tam zmysel. Vody som dala asi kolko pisem, uplne na chlp to neviem, lebo som aj troska pocas namacania prilievala. Zmes by mala byt taka nie prilis vodova na konci. Asi nabuduci pokus aj odfotim. Psylium nemam, sa mi to zda zbytocne kupovat, tak som dala miesto toho lanove semienka (ma to byt na vytvorenie slizu na zlepenie, zda sa, ze to fungovalo.
Co sa tyka hodnot a porcie, upeceny bochnicek mozno rozdelit akurat na 5 kusov, co by mohlo byt 5 porcii. Aj ked mne by sa tam ziadalo viac sacharidov, skusim nabuduce pridat aj nejak viac toho zrna a pripadne aj nejake susene ovocko. Ale inak to moze sluzit ozaj miesto jedneho jedla.

Povodny recept: https://www.maskrtnica.cz/vicezrnny-bochnik/
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 12 May 2013, 15:32

MUSLI TYČINKY - brusnicovo-hrozienkove - varianta 1

Suroviny:
- 50g spalda
- 50g raz
- 80g ovsaky
- 50g slnecnicove semienka
- 30g tekvicové semienka
- 50g lanove semienka
- 20g lanove semienka mleté
- 40g mandle
- 20g med
- 60g sušené brusnice
- 60g hrozienka
- 3g soli
- cca 350 ml vody

Postup:
- V miske zmiešame všetko okrem vody a medu.
- Med rozmiešame vo vode a primešame do zmesi. Necháme cca pol dna namáčať.
- Zmes utapkame do mensieho plechu na pecenie (cca 20x30cm), ktory vystelieme papierom.
- Pečieme na 200 stupnov Celzia 20min, potom z formy vyklopime na papier na druhom plechu a pečieme hore nohami ďalších cca 20 minút, na 175 stupňoch.
- Necháme vychladnúť a krájame na jednotlivé porcie.

Zloženie:
Hodnoty na 1 porciu - rozkrajane na 6ks
1446 KJ, B 12,6 g, S 39,6g, T 15,6g

Poznámky:
Povodny recept: https://www.maskrtnica.cz/vicezrnny-bochnik/
Chuti to vyborne, okrem ovocka to sladit netreba, len tie zrna su tam take tvrdsie, ked su len predmacane. Mnozstvo vody je dolezite, zalezi od toho konzistencia tyciniek, da sa prisposobit podla potreby.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 13 May 2013, 20:50

MOJ HUMMUS

Suroviny:
- 400 g uvareneho ciceru
- cca 1-2dcl vody v ktorej sa cicer varil
- 2PL tahini
- stava z 1 citrona
- 2 struciky cesnaku
- sol

Postup:
- Cicer namocime na 1 den a potom uvarime v neosolenej vode do makka.
- Uvareny cicer rozmixujeme ponornym mixerom s ostatnymi surovinami, vodu dolievame podla pozadovanej hustoty, cesnak a sol podla chuti.

Poznamka:
Mnozstvo je na 2 porcie. Pripadne moze sluzit ako natierka na chlebik, najma ak sa spravi hustejsia.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 13 May 2013, 20:57

ORECHOVA NATIERKA

Suroviny:
- 1 salka vlasskych orechov
- 1PL Cara zaliateho polovicou salky horucej vody
- 2PL medu
- 2PL slivkoveho domaceho lekvaru
- 2PL kakaa
- 1PL tekvicoveho oleja (moze byt aj iny)
- cca 1-1,5 KL praskovej stevie
- 3 polky zavarenych hrusiek
- stipka soli

Postup:
- Vsetky suroviny zmixujeme dokopy v mixeri, napoj Caro pridavame podla potreby postupne.
- Hustotu podla gusta a sladkost regulujeme steviou.

Poznamky:
- Slivkovy lekvar nemusi byt (moze byt iny domaci, napriklad marhulovy, alebo aj ziadny, s tym slivkovym je to dost podobne tej lieskovcovej natierke). Myslim, ze by sa dalo vynechat aj kakao, aby viac vynikla chut orechov, vyskusam nabuduce..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 13 May 2013, 21:07

LIESKOVCOVA NATIERKA

Suroviny:
- 1 salka lieskovcov
- 1PL Cara zaliateho polovicou salky horucej vody
- 2PL medu
- 3PL slivkoveho kompotu
- 3PL kakaa
- 1-2PL sezamoveho oleja (moze byt aj iny nevyraznejsi)
- cca 1-1,5 KL praskovej stevie
- stipka soli

Postup:
- Vsetky suroviny zmixujeme dokopy v mixeri, napoj Caro pridavame podla potreby postupne.
- Hustotu podla gusta a sladkost regulujeme steviou.

Poznamky:

- Chutovo pripomina nutelu, pridanim tuku sa zvysuje kremovitost hmoty (ale aj KJ, myslim nie celkom ziaduce). Miesto kompotu slivkoveho moze byt aj slivkovy lekvar.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 13 May 2013, 21:13

RIZOTO s cervenou SOSOVICOU a TOFU

Suroviny:
- 1,5 dcl ryze celozrnnej
- 1.5 dcl oranzovej sosovice
- 2 velke mrkvy
- 1 cibula
- 1 lahodkove tofu alfa-bio (je zo soje bez GMO)
- bio vegeta dm
- cierne korenie
- sezamove semienka
- petrzlenova vnat
- olivak

Postup:
- Na cibulke udusime nakrajanu mrkvu.
- Pridame lahodkove tofu, ochutime, pridame primerane vody.
- Vmiesame uvareniu oranzovu sosovicu a celozrnnu ryzu, na zaver pridame petrzlenovu vnat a posypeme sezamovymi semienkami.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 14 May 2013, 07:28

MUSLI TYČINKY - FIGOVE - Varianta 2

Suroviny:
- 50g spalda - predmacana a uvarena
- 50g raz - predmacana a uvarena
- 80g ovsaky
- 50g slnecnicove semienka
- 30g tekvicové semienka
- 50g lanove semienka
- 20g lanove semienka mleté
- 40g mandle
- 20g med
- 70g nasekane figy (najlepsie bio)
- 40g sušené brusnice
- 10g hrozienka
- 2g soli
- 1CL stevie
- cca 350 ml vody

Postup:
- V miske zmiešame všetko okrem vody a medu.
- Med rozmiešame vo vode a primešame do zmesi. Nechame cca pol dna namáčať.
- Zmes utapkame do mensieho plechu na pecenie (cca 20x30cm), ktory vystelieme papierom.
- Pečieme na 200 stupnov Celzia 30min, potom z formy vyklopime na papier na druhom plechu a pečieme hore nohami ďalších cca 30 minút, na 175 stupňoch.
- Necháme vychladnúť a krájame na jednotlivé porcie.

Zloženie:
Hodnoty na 1 porciu - rozkrajane na 6ks
1446 KJ, B 12,6 g, S 39,6g, T 15,6g

Poznámky:
Povodny recept: https://www.maskrtnica.cz/vicezrnny-bochnik/
Chuti to vyborne, skusila som viac prisladit steviou, vyzera to byt velmi zaujimave. Predvarenie zrn bol super napad, lebo pekne zmakli a cela tycinka je viac "konzistentna". Aj tak idem asi trocha dalej experimentovat, asi z mnozstvom vody, skusim to urobit suchsie. ;) S tymi figami to ma fantasticku chut. thumb1
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 14 May 2013, 14:40

FAREBNE RIZOTO S TAHINI

Suroviny:
- 1 salka ryze celozrnnej
- 0,5 dcl ryze indianskej tmavej
- 350g mrazenej zeleniny polievkovej (mrkva, hrach, karfiol, brokolica)
- 1/2 konzervy kukurice
- 100g varenej harricot fazule (ciernej)
- 1 velka cibula
- 1 lahodkove tofu alfa-bio (je zo soje bez GMO)
- 3 velke CL tahini
- cierne korenie
- sezamove semienka
- pazitka na posypanie
- sol
- 2PL olivak

Postup:
- Uvarime oba druhy ryze dokopy. Vody dame tolko ako ryze. Osolime 1/2 CL soli. Ryzu vo vode nechame zovriet na platni, potom stisime na najmensie a nechame vriet, kym sa voda nezacne stracat, potom vypneme a nechame dojst do makka.
- Na olivaku osmahneme cibulku a pridame mrazenu zeleninu, kukuricu, fazulku a tofu nakrajane na kocky, sezamovu pastu, sol, korenie a kratko spolu podusime (cca 5min), podlejeme trochou vody.
- Vypneme plamen, a vmiesame uvarenu celozrnnu ryzu, na zaver úz na tanieri posypeme pazitkou a sezamovymi semienkami.

Poznamka:
Z vyssie uvedenych surovin vznikne krasne farebne a chutne jedielko;), este aj moja mala sa tvarila, ze jej to chuti vraj vyborne;) Tahini doda chutovo rizotu zaujimavu podchut a aj konzistenciu. Mnozstva jednotlivych surovin sa daju variovat. Je to na viac porcii, ja som si dala na porciu 300g zmesi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

Monulienka
Posts: 69
Joined: 21 Mar 2013, 05:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by Monulienka » 14 May 2013, 21:07

CUKINA PLNENA SOJOVYM MASOM

6 mensich cukin (tusim sa to vola baby cukina)
sojove maso(texturat) - tu to predavaju ze to vyzera ako mlete maso
4 stredne paradajky
cibula
cesnak
olivovy olej
sol, vegeta

Sojove maso namocime. Cukiny umyjeme, pozdlzne rozrezeme a vydlabeme duzinu (nevyhazujeme ju). posolime a nechame odlezat. Na panvicu dame oliv. olej, na jemno nakrajanu cibulu, a cesnak, osmahneme, pridame vydlabanu duzinu, zliate sojove maso a pretlak z paradajok (hodit do mixera paradajky, trochu vody zo soj. masa a ak chcete chili papricku).
Povarime kym nezmakne cukina a neodpari sa trochu vody.
Na pekac ktory sme predtym vystriekali olejom poukladame polovicky cukiny, naplnime zmesou (ak nam ostane zmesy viac, kludne to tiez hodte na pekac) a dame do rury zapiect.

Ja som potom dala este na vrch aj syr, ale nie je to nutne.

Chutilo aj manzelovi (vyraznemu masozravcovi, momentalne vsak na nechcenej diete viac menej bez masa) aj detom.

DOBRU CHUT !!!!!
Image

Takto chudnem:
Zaciatok: Marec 2013 - 92.5
26.4. 2013 - 87.7
1.7. 2013 - 86.0

Neide o to ci mozes, ide o to ci chces!!

Post Reply