Rastlinný receptárik
- jaro
- Posts: 4089
- Joined: 14 Sep 2008, 20:06
Re: Rastlinný receptárik
Ked som bol v egypte, nevedel som sa (slusne povedane) dojest miestneho jedla "koshary" (koshari, kusheri..) . Syte, lacne, chutne a to nie som vegetarian . Staci len sosovica, ryza, cestovina, paradajkova omacka, oprazena cibulka. Tu je video recept na inspiraciu, tiez to asi tento tyzden vyskusam..: https://youtu.be/Jtw8yVTmnMM
46r
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Rastlinný receptárik
ZELENINOVA PANVICKA S PSENOM
Suroviny:
360g uvareneho psena
400g mrazenej zeleniny (baby mrkva, hrach, lusky, kukurica - zdroj Lidl)
1 velka cibula
1PL repkoveho oleja panenskeho
sol, cierne korenie
100g sosovicovych klickov
gomasio
Postup:
1. Na oleji troska poprazime cibulku, posolime, potom pridame mrazenu zeleninu a dalej "zohrievame" (hrasok aj ostatne ma byt chrumkave, nedusime, ozaj len ohrejeme).
2. Pridame uvarene pseno a zamiesame, okorenime ciernym korenim.
3. Podavame asi tretinu na porciu, na tanieri primiesame sosovicove klicky a posypeme gomasiom.
Poznamky:
Pseno treba pred varenim preplachnut horucou vodou, podla mojej skusenosti staci aj zovretou z kanvice. Varim ho len so stipkou soli. Vodu som davala od oka a prilievala podla potreby. Receptik na moje gomasio prihodim.
Je to krasne, farebne a take svieze jedielko nielen farbami, ale aj chutovo. Dolezite je zeleninku ozaj len zohriat a nedusit. Ja som to vobec nepodlievala vodou pocas pripravy.
Suroviny:
360g uvareneho psena
400g mrazenej zeleniny (baby mrkva, hrach, lusky, kukurica - zdroj Lidl)
1 velka cibula
1PL repkoveho oleja panenskeho
sol, cierne korenie
100g sosovicovych klickov
gomasio
Postup:
1. Na oleji troska poprazime cibulku, posolime, potom pridame mrazenu zeleninu a dalej "zohrievame" (hrasok aj ostatne ma byt chrumkave, nedusime, ozaj len ohrejeme).
2. Pridame uvarene pseno a zamiesame, okorenime ciernym korenim.
3. Podavame asi tretinu na porciu, na tanieri primiesame sosovicove klicky a posypeme gomasiom.
Poznamky:
Pseno treba pred varenim preplachnut horucou vodou, podla mojej skusenosti staci aj zovretou z kanvice. Varim ho len so stipkou soli. Vodu som davala od oka a prilievala podla potreby. Receptik na moje gomasio prihodim.
Je to krasne, farebne a take svieze jedielko nielen farbami, ale aj chutovo. Dolezite je zeleninku ozaj len zohriat a nedusit. Ja som to vobec nepodlievala vodou pocas pripravy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Rastlinný receptárik
MOJE "GOMASIO"
Suroviny:
50g lanove semienka
50g konopne semienka
sol morska
2CL nori vlocky
Postup:
1. Semienka poprazit nasucho na teflonovej panvici, len kym zacnu vonat, mierne, nenchat zhoriet.
2. Posolit morskou solou podla chuti
3. Po vychladnuti pomliet, napriklad v mlynceku na kavu, ale pustit ho len kratko, aby sa to nerozdrvilo na prach. Original sa to melie v mlynceku na obilie, alebo moze sa aj v maziariku.
4. Pridame nori vlocky, zamiesame, a uskladnime v chladnicke. Do tyzdna spapame.
Poznamky:
Mozeme touto zmesou posypat cokolvek, akekolvek hotove jedlo, ale aj chlebik, salat a podobne. Inak to Gomasio sa da kupit dokonca aj v bio-kvalite napriklad v DM, aj tych zdravych obchodikoch, tusim aj v auparku som to videla.
Suroviny:
50g lanove semienka
50g konopne semienka
sol morska
2CL nori vlocky
Postup:
1. Semienka poprazit nasucho na teflonovej panvici, len kym zacnu vonat, mierne, nenchat zhoriet.
2. Posolit morskou solou podla chuti
3. Po vychladnuti pomliet, napriklad v mlynceku na kavu, ale pustit ho len kratko, aby sa to nerozdrvilo na prach. Original sa to melie v mlynceku na obilie, alebo moze sa aj v maziariku.
4. Pridame nori vlocky, zamiesame, a uskladnime v chladnicke. Do tyzdna spapame.
Poznamky:
Mozeme touto zmesou posypat cokolvek, akekolvek hotove jedlo, ale aj chlebik, salat a podobne. Inak to Gomasio sa da kupit dokonca aj v bio-kvalite napriklad v DM, aj tych zdravych obchodikoch, tusim aj v auparku som to videla.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Rastlinný receptárik
BAKLAZAN - FAZULKA - ZELENINKA ako VECERA
Suroviny:
1 stredne velky baklazan
150g mrazenej zeleniny (baby mrkva, hrach, lusky, kukurica - zdroj Lidl)
100g fazule uvarenej
100g rajcinovej stavy domacej
cesnak roztlaceny
cierne korenie
petrzlenova vnat
Postup:
1. Do varneho hrnca (alebo truby ci grilovacej truby) dame do zapekacej misky baklazan nakrajany na platky, opecieme cca 10-15min - v polovici mozeme kolieska prevratit.
2. Na baklazan nasypeme mrazenu zeleninku, pecieme dalej cca 5min, kym sa rozmrazi a zohreje.
3. Do rajcinovej zmesi rozltacime cesnak, okorenime a nalejeme na zmes, nechame cca 2-3min zapiect. Na zaver posypeme petrzlenovou vnatou.
Poznamky:
Skvela vec na veceru, chlebik uz k tomu netreba, fazula dobre zasyti.
Suroviny:
1 stredne velky baklazan
150g mrazenej zeleniny (baby mrkva, hrach, lusky, kukurica - zdroj Lidl)
100g fazule uvarenej
100g rajcinovej stavy domacej
cesnak roztlaceny
cierne korenie
petrzlenova vnat
Postup:
1. Do varneho hrnca (alebo truby ci grilovacej truby) dame do zapekacej misky baklazan nakrajany na platky, opecieme cca 10-15min - v polovici mozeme kolieska prevratit.
2. Na baklazan nasypeme mrazenu zeleninku, pecieme dalej cca 5min, kym sa rozmrazi a zohreje.
3. Do rajcinovej zmesi rozltacime cesnak, okorenime a nalejeme na zmes, nechame cca 2-3min zapiect. Na zaver posypeme petrzlenovou vnatou.
Poznamky:
Skvela vec na veceru, chlebik uz k tomu netreba, fazula dobre zasyti.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- artemis24
- Posts: 935
- Joined: 26 Mar 2010, 17:45
- Priska
- Posts: 4649
- Joined: 11 Aug 2010, 19:33
Re: Rastlinný receptárik
Jaro Tinka, nasla som takvoto... https://www.vseovareni.cz/recepty/koshari/
...ale ta teta co to v tom videu varila, teda olejom nemsetrila...
...ale ta teta co to v tom videu varila, teda olejom nemsetrila...
38r.
163cm/57kg (01.01.2015)
"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."
163cm/57kg (01.01.2015)
"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Rastlinný receptárik
Nasla som takuto zaujimavu vecicku, davam na inspiraciu, este som neskusala.
https://www.jajsem.com/chleb-esejskych/
https://www.jajsem.com/chleb-esejskych/
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- mamina1
- Posts: 1292
- Joined: 08 Aug 2012, 11:15
Re: Rastlinný receptárik
Ok, tak ked mozu by aj recepty, co nie su uplne presne vyvazene na chudnutie tak prispievam tymito indicko-talianskymi cestovinami
500 gramov cestovin (my pozuivame bezvajecne)
1 - 2 cibule
4 - 5 strucikov cesnaku (tiez ak niekomu zle travi cesnak, moze ho vynechat, ale ak mozete, skor doporucujem pozuit
(4 - 5 tenkych platkov zazvoru - nepovinne pre toho, kto nema rad)
200 g paradajkoveho pretlaku
(nepovinne, je to uplne super aj bez toho: 250 g kyslej smotany alebo smotanoveho jogurtu alebo aj normalneho jogurtu)
2 cajove lyzicky kari korenia
2 cajove lyzicky kurkumy
1 kavova lyzicka horcicnych semiacok (cierne indicke, prinajhorsom mozno vynechat)
1 kavova lyzicka kuminu (rimskej rasce)
1 kavova lyzicka prasku asaphoetida (taky zlty zivicovy prasok, prinajhorsom tiez mozno vynechat. censak a cibulka spravia tiez dobru chut)
sol, pripadne vegeta ci solcanka
3 polievkove lyzice oleja
ak chcete, nejake chilli korenie alebo mlete papricky co su rozne dostat (zelene su vraj najzdravsie)
V 1 hrnci zmiesat paradajkovy pretlak, smotanu a cca 250 ml vody. Moze sa ponornym mixerom. Pridat sol, kurkumu a kari korenie.
Druhy hrniec na sporak, do neho olej. Ked je olej horuci, vhodit donho horcicne semienka, pockat kym vsetky popukaju (ako pukance z kukurice). Potom pridat kuminove semiacka, hned na to prasok asaphoetida a hned rychlo, snad do 5 sekund pokrajanu cibulu, cesnak a zazvor. Ked su usmazene, pridat pripravenu tekutinu (z 1. hrnca), pockat kym ide do varu. Ked vrie, pridat cestoviny, varit na miernom ohni do zmaknutia a absorbcie vacsiny tekutiny (nieco sa vpije este potom) a v pripade potreby pridat vodu.
Dobru chut.
500 gramov cestovin (my pozuivame bezvajecne)
1 - 2 cibule
4 - 5 strucikov cesnaku (tiez ak niekomu zle travi cesnak, moze ho vynechat, ale ak mozete, skor doporucujem pozuit
(4 - 5 tenkych platkov zazvoru - nepovinne pre toho, kto nema rad)
200 g paradajkoveho pretlaku
(nepovinne, je to uplne super aj bez toho: 250 g kyslej smotany alebo smotanoveho jogurtu alebo aj normalneho jogurtu)
2 cajove lyzicky kari korenia
2 cajove lyzicky kurkumy
1 kavova lyzicka horcicnych semiacok (cierne indicke, prinajhorsom mozno vynechat)
1 kavova lyzicka kuminu (rimskej rasce)
1 kavova lyzicka prasku asaphoetida (taky zlty zivicovy prasok, prinajhorsom tiez mozno vynechat. censak a cibulka spravia tiez dobru chut)
sol, pripadne vegeta ci solcanka
3 polievkove lyzice oleja
ak chcete, nejake chilli korenie alebo mlete papricky co su rozne dostat (zelene su vraj najzdravsie)
V 1 hrnci zmiesat paradajkovy pretlak, smotanu a cca 250 ml vody. Moze sa ponornym mixerom. Pridat sol, kurkumu a kari korenie.
Druhy hrniec na sporak, do neho olej. Ked je olej horuci, vhodit donho horcicne semienka, pockat kym vsetky popukaju (ako pukance z kukurice). Potom pridat kuminove semiacka, hned na to prasok asaphoetida a hned rychlo, snad do 5 sekund pokrajanu cibulu, cesnak a zazvor. Ked su usmazene, pridat pripravenu tekutinu (z 1. hrnca), pockat kym ide do varu. Ked vrie, pridat cestoviny, varit na miernom ohni do zmaknutia a absorbcie vacsiny tekutiny (nieco sa vpije este potom) a v pripade potreby pridat vodu.
Dobru chut.
Last edited by mamina1 on 12 Jun 2013, 11:47, edited 2 times in total.
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Rastlinný receptárik
recepty s konopnym semienkom
https://www.jajsem.com/konopne-seminko-j ... pne-mleko/
https://www.jajsem.com/konopne-seminko-j ... pne-mleko/
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Rastlinný receptárik
Moja verzia "KOSHARY"
Suroviny:
A. Paradajkova omacka:
- 500g domacej paradajkovej omacky (alebo z tetrapaku)
- 0,5 dcl vody
- 2 struciky cesnaku
- stipka skorice
- cierne korenie
- stipka soli
- 2 PL biele balzamico
- 1CL oleja (repkovy, olivak, podla chuti)
- mlete chilli
- 200g vareneho cicera
B. Zmes ryze a sosovice:
- 1 salka sosovice
- 1 salka celozrnnej ryze
- 1cl soli
- 4 salky vody
- 2 struciky cesnaku
- 3 PL paradajkovej zmesi
C. Varene celozrnne cestoviny
- 200 g surovych
D. Prazena cibulka
2PL oleja (repkovy)
polovica cibule vacsej
Postup:
1. Ryzu namocime do vody na pol hodiny, sosovicu tiez.
2. Do maleho hrnca dame 1PL oleja, nan pretlacime cesnak, zalejeme balzamicom a hned aj paradajkovou stavou. Ochutime vsetkymi ostatnymi ingredienciami podla rozpisu a varime cca 20 min. Na zaver pridame uvareny cicer.
3. Na oleji uprazime cibulku vo velkom hrnci, umiestnenom na zeleznej platni, posolime, len troska poopekame, vyberieme do extra misky (cibulka sa potom serviruje na hotove jedlo).
4. Do toho isteho hrnca po vybrati cibulky (troska jej tam moze ostat), vlejeme 4 salky vody, osolime, okorenime, pridame 3PL paradajkovej zmesi, nechame zovriet.
5. Do vriaceho pridame predmocenu sosovicu a ryzu, nechame vriet na miernom ohni 15min. Vypneme a nechame dojst cca 10-15min, kym sa voda nestrati a sosovica s ryzou uplne nezmakne. Odstavime z platne, hotovo.
6. Uvarime cestoviny v samostatnom hrnci.
7. Podavame porciu zo zmesi sosovice a ryze, na to trocha cestovin a na vrch omacku s cicerom. Posypeme prazenou cibulkou. Kto uhadne primeranu porciu, ten je frajer
Poznamky:
- V original recepty ten cicer treba prichystat samostatne, a sice taky vareny posypat rimskym kminom, susenym cesnakom, ciernym korenim a zaliat citronovou stavou. (ten kmin som nemala, tak preto som to hodila rovno do omacky, ostatne, nic tomu nechybalo, aj ked verim, ze v tej povodnej verzii to ma este dalsi rozmer navyse)
- Cele jedielko bolo skutocne fantasticke chutovo, myslim ze pri setrnom narabani s tukmi a cibulkou aj skutocne vhodne a zdrave (aj pri chudnuti). Omacka vynikajuca. Nabuduce kupim aj ten rimsky kmin (CO TO JE???) a pripravim to s tym cicerom original. Ale teda fakt ze paradicka, vydatne, chutne, mnam. Cudne mi to bolo s tymi cestovinami, podla mna ich tam nie je nutne prihodit, ale chutovo to bolo fajn aj s nimi
- Primerana porcia - skusim este preratat, ja som si dala preventivne tak 160g tej zmesi sosovice, dalsich 70g cestovin a omacky assi tak 80g, dokopy asi 300, od oka. Nebola to velka porcia, skor na chudnutie;)
- Tu je original link od Jara, z ktoreho som vychadzala https://www.youtube.com/watch?v=Jtw8yVTm ... e=youtu.be
Suroviny:
A. Paradajkova omacka:
- 500g domacej paradajkovej omacky (alebo z tetrapaku)
- 0,5 dcl vody
- 2 struciky cesnaku
- stipka skorice
- cierne korenie
- stipka soli
- 2 PL biele balzamico
- 1CL oleja (repkovy, olivak, podla chuti)
- mlete chilli
- 200g vareneho cicera
B. Zmes ryze a sosovice:
- 1 salka sosovice
- 1 salka celozrnnej ryze
- 1cl soli
- 4 salky vody
- 2 struciky cesnaku
- 3 PL paradajkovej zmesi
C. Varene celozrnne cestoviny
- 200 g surovych
D. Prazena cibulka
2PL oleja (repkovy)
polovica cibule vacsej
Postup:
1. Ryzu namocime do vody na pol hodiny, sosovicu tiez.
2. Do maleho hrnca dame 1PL oleja, nan pretlacime cesnak, zalejeme balzamicom a hned aj paradajkovou stavou. Ochutime vsetkymi ostatnymi ingredienciami podla rozpisu a varime cca 20 min. Na zaver pridame uvareny cicer.
3. Na oleji uprazime cibulku vo velkom hrnci, umiestnenom na zeleznej platni, posolime, len troska poopekame, vyberieme do extra misky (cibulka sa potom serviruje na hotove jedlo).
4. Do toho isteho hrnca po vybrati cibulky (troska jej tam moze ostat), vlejeme 4 salky vody, osolime, okorenime, pridame 3PL paradajkovej zmesi, nechame zovriet.
5. Do vriaceho pridame predmocenu sosovicu a ryzu, nechame vriet na miernom ohni 15min. Vypneme a nechame dojst cca 10-15min, kym sa voda nestrati a sosovica s ryzou uplne nezmakne. Odstavime z platne, hotovo.
6. Uvarime cestoviny v samostatnom hrnci.
7. Podavame porciu zo zmesi sosovice a ryze, na to trocha cestovin a na vrch omacku s cicerom. Posypeme prazenou cibulkou. Kto uhadne primeranu porciu, ten je frajer
Poznamky:
- V original recepty ten cicer treba prichystat samostatne, a sice taky vareny posypat rimskym kminom, susenym cesnakom, ciernym korenim a zaliat citronovou stavou. (ten kmin som nemala, tak preto som to hodila rovno do omacky, ostatne, nic tomu nechybalo, aj ked verim, ze v tej povodnej verzii to ma este dalsi rozmer navyse)
- Cele jedielko bolo skutocne fantasticke chutovo, myslim ze pri setrnom narabani s tukmi a cibulkou aj skutocne vhodne a zdrave (aj pri chudnuti). Omacka vynikajuca. Nabuduce kupim aj ten rimsky kmin (CO TO JE???) a pripravim to s tym cicerom original. Ale teda fakt ze paradicka, vydatne, chutne, mnam. Cudne mi to bolo s tymi cestovinami, podla mna ich tam nie je nutne prihodit, ale chutovo to bolo fajn aj s nimi
- Primerana porcia - skusim este preratat, ja som si dala preventivne tak 160g tej zmesi sosovice, dalsich 70g cestovin a omacky assi tak 80g, dokopy asi 300, od oka. Nebola to velka porcia, skor na chudnutie;)
- Tu je original link od Jara, z ktoreho som vychadzala https://www.youtube.com/watch?v=Jtw8yVTm ... e=youtu.be
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- mamina1
- Posts: 1292
- Joined: 08 Aug 2012, 11:15
Re: Rastlinný receptárik
Tini, ta rimska rasca ci kumin ci rimsky kmin je taka pribuzna nasej rasce, ale aromatickejsia. podla mna sa trebars vobec nehodi do slovenskych receptov ale pri trebars orientalnych jedlach je to s kuminom strasne dobre az do stpna zavislosti
podla mna sa ale rasca a kumin vobec nedaju navzajom nahradit. hodia sa do celkom inych receptov. sa nedivim ze to jaro vyhodil - je to co sa tyka ochucovania uplne ina vec ako nasa rasca a treba s tym vediet narabat. ja som to tiez nemohla ani citit kym som nedostala na to vhodne recepty.
super kombinacie su napr paradajky, fazulky, kurkuma a rimska rasca alebo namiesto paradajom kokosove mlieko ( potom je to kalorickejsie samozrejme a skvelo sa to hodi s mungom v roli fazuliek). vsetko to pekne ide dusit na cibulke.
alebo okra, paradajky, rimska rasca a kurkuma - tiez super kombinacia
podla mna sa ale rasca a kumin vobec nedaju navzajom nahradit. hodia sa do celkom inych receptov. sa nedivim ze to jaro vyhodil - je to co sa tyka ochucovania uplne ina vec ako nasa rasca a treba s tym vediet narabat. ja som to tiez nemohla ani citit kym som nedostala na to vhodne recepty.
super kombinacie su napr paradajky, fazulky, kurkuma a rimska rasca alebo namiesto paradajom kokosove mlieko ( potom je to kalorickejsie samozrejme a skvelo sa to hodi s mungom v roli fazuliek). vsetko to pekne ide dusit na cibulke.
alebo okra, paradajky, rimska rasca a kurkuma - tiez super kombinacia
Last edited by mamina1 on 12 Jun 2013, 11:48, edited 1 time in total.
-
- Posts: 667
- Joined: 05 Apr 2012, 08:24
Re: Rastlinný receptárik
42, 177, max. 08/11, zač. 04/12, - 12 16/5/12, - 20 24/8/13, 3. cieľ: - 9
Iba hlupák robí tú istú vec znova a znova a pri tom očakáva iné výsledky. A. Einstein
Iba hlupák robí tú istú vec znova a znova a pri tom očakáva iné výsledky. A. Einstein
- Víla
- Posts: 949
- Joined: 04 Mar 2011, 19:48
Re: Rastlinný receptárik
Ľudia joooj šlina mi teče až po pokrovcu Také dobroty tu dávate? Tá ryža zo šošovicou to bude asi nejaké pan-svetové jedlo Kamaráti mi spomínali ,že také podobné jedávali v himalájach Dal bhat sa to volalo , ja to robievam v podstate tak ako je tu popísané, po nepálsky mňam https://food-nepal.com/recipe/R008.htm Len to jedlo nie je pre mňa na chudnutie vhodné lebo sa ho furt obžeriem
- Víla
- Posts: 949
- Joined: 04 Mar 2011, 19:48
Re: Rastlinný receptárik
No ja robim len ten základný recept , šošovica ,cibuľa cesnak, chilli , príp. kurkuma alebo kari .Pomery tak podľa seba , som si ani nevšimla, že tam je toho masla až toľko A robim na oleji , no verim tomu, že na masle to už musí byť mega mňam Chutí mi to aj s bielou aj s natural ryžou .To maslo som ešte neskúšala , zatiaľ ani nemám dôvod , skôr sa snažím maslu vo varení vyhnúť - stále je to len maslo
- mamina1
- Posts: 1292
- Joined: 08 Aug 2012, 11:15
Re: Rastlinný receptárik
ja som robila ghi vela krat.
je to jednoduche. nakrajas masielko na platky, das do maleho hrnceka a na uplne tom naj naj najmensom plyne pomaly varis. casom mozes odstranovat take tuhe biele casti. trva to skor dlhsie, ale takych 45 min. otestuje sa tak, ze ked donho das kvapku vody, hned vysrsi von - teda maslo sa uz zbavilo vsetkej vody. potom sa prefiltruje, cez cistu bavlnenu alebo paprierovu vec a necha pekne v sklenej nadobke stuhnut.
akurat musim povedat ze nase ghi je od indickeho velmi odlisne. neviem preco. asi strava krav. to indicke je biele.
a v tom recepte co idem vypytat je odlisne to, ze ryza a lupane mungo sa varia dokopy. je to podla mna super a tiez tam ide maslo alebo ghi navrch, kolko kto chce (ja malo samozrejme . no musiiim to vypatrat a dat sem!
je to jednoduche. nakrajas masielko na platky, das do maleho hrnceka a na uplne tom naj naj najmensom plyne pomaly varis. casom mozes odstranovat take tuhe biele casti. trva to skor dlhsie, ale takych 45 min. otestuje sa tak, ze ked donho das kvapku vody, hned vysrsi von - teda maslo sa uz zbavilo vsetkej vody. potom sa prefiltruje, cez cistu bavlnenu alebo paprierovu vec a necha pekne v sklenej nadobke stuhnut.
akurat musim povedat ze nase ghi je od indickeho velmi odlisne. neviem preco. asi strava krav. to indicke je biele.
a v tom recepte co idem vypytat je odlisne to, ze ryza a lupane mungo sa varia dokopy. je to podla mna super a tiez tam ide maslo alebo ghi navrch, kolko kto chce (ja malo samozrejme . no musiiim to vypatrat a dat sem!