Rastlinný receptárik

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
User avatar
mamina1
Posts: 1292
Joined: 08 Aug 2012, 11:15

Re: Rastlinný receptárik

Post by mamina1 » 12 Jun 2013, 16:55

ja som robila ghi vela krat.
je to jednoduche. nakrajas masielko na platky, das do maleho hrnceka a na uplne tom naj naj najmensom plyne pomaly varis. casom mozes odstranovat take tuhe biele casti. trva to skor dlhsie, ale takych 45 min. otestuje sa tak, ze ked donho das kvapku vody, hned vysrsi von - teda maslo sa uz zbavilo vsetkej vody. potom sa prefiltruje, cez cistu bavlnenu alebo paprierovu vec a necha pekne v sklenej nadobke stuhnut.
akurat musim povedat ze nase ghi je od indickeho velmi odlisne. neviem preco. asi strava krav. to indicke je biele.
a v tom recepte co idem vypytat je odlisne to, ze ryza a lupane mungo sa varia dokopy. je to podla mna super a tiez tam ide maslo alebo ghi navrch, kolko kto chce (ja malo samozrejme :). no musiiim to vypatrat a dat sem!
39r, 173 cm
Prve chudnutie: 25kg dole. 10 mes do juna 2013.
v lete 2016 85kg po druhom dietati. :dietatko:
Odvtedy som tazsia o cca 10kg.. Teraz znova a matematicky :)
Image

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 12 Jun 2013, 19:02

MOJE "GOMASIO - 2 (sezam - lan)"

Suroviny:
6PL sezamove semienka
5PL lanove semienka
1PK konopne semienka
sol morska
1PL nori vlocky

Postup:
1. Semienka poprazit nasucho na teflonovej panvici, len kym zacnu vonat, mierne, nenechat zhoriet.
2. Posolit morskou solou podla chuti, pridat nori vlocky.
3. Po vychladnuti pomliet, napriklad v mlynceku na kavu, ale pustit ho len kratko, aby sa to nerozdrvilo na prach. Original sa to melie v mlynceku na obilie, alebo moze sa aj v maziariku.
4. Skladujeme v chladnicke. Do tyzdna spapame.

Poznamky:

Je to vynikajuce, so sezamom je to lacnejsia verzia ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
mamina1
Posts: 1292
Joined: 08 Aug 2012, 11:15

Re: Rastlinný receptárik

Post by mamina1 » 13 Jun 2013, 11:23

Ghi je pretopene, vycistene alebo purifikovane maslo, od necistot a vody. Bielkoviny tam normalne uz nebyvaju myslim aj tak :)

slubeny recept: Khiceri
vraj podla ajurvedy kompletne jedlo. v indii ludia fyzicky pracujuci alebo inac co potrebuju zvysene bielkoviny si k tomu zvyknu davat taky jogurtovy napoj (zvycajne rozmixovany jogurt s vodou, koriandrovou vnatou a stipkou soli)

trochu oleja, kludne moze byt aj olivovy
jedna stredna cibulka, kto chce moze aj par strucikov cesnaku - obe pokrajane na male kusky
(zlty prasok asaphoetida - ale nemusi byt, vraj zlepsuje travenie)
jeden stredny zemiacik, pokrajany na kocky
mala misticka ryze
mala misticka lupaneho munga alebo lupanej sosovice alebo lupanych ciernych fazuliek.
kurkuma
sol
tot vsjo
(poznamka: drahy daval ryzu a strukoviny 1:1 ale clovek si moze ten pomer priposobit, trebars dat viac strukovin a menej ryze)

na troche oleja: poprazi sa cibulka, pripadne s cenacikom. ku koncu sa moze poprazit aj kurkuma, ak mame silnejsiu. inak sa moze dat rovno potom do varenia.
na cibulke sa prve chvilu poprazi zemiacik (ten je tam na zahustenie celeho jedla) a potom sa prihodi premyta ryza a strukoviny.
zaleje sa vodou (orientacne cca 2,5-3 nasobok objemu ryze a strukovin dokopy), prida sa kurkuma (ak uz ste nepridali) a sol a vari sa do zmaknutia.

je to podla mna uplne super. do hotoveho jedla si zvyknu davat trochu ghi - coz sa moze nahradit trochou oleja ale nie je to tam nutne (podla toho, kolko sme dali oleja uz do varenia)
jedli sme to najradsej s nakladanym mangom alebo limetkou ("pickles")
39r, 173 cm
Prve chudnutie: 25kg dole. 10 mes do juna 2013.
v lete 2016 85kg po druhom dietati. :dietatko:
Odvtedy som tazsia o cca 10kg.. Teraz znova a matematicky :)
Image

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 15 Jun 2013, 21:33

SPAGETTI s PARADAJKOVO_FAZULKOVOU omackou

Suroviny na 2 porcie:
100g surovych celozrnnych spagiet

Do omacky:
cca 300ml krajanych paradajok (konzerva alebo doma zavarene)
2 struciky cesnaku
1-2PL bieleho balzamika
chilli podla chuti
200g varenej bielej fazulky
troska soli
trocha skorice
1PL olivaku

Postup:
1. spagety uvarime al dente.
2. Na olivak hodime roztlaceny cesnak, zalejeme balzamicom, a hned paradajkami. Ochutime ostatnymi koreninami podla chuti a varime cca 15min.
3. Pridame uvarenu fazulu, spolu cca 5 min povarime.

Poznamka:
Je to vynikajuce, syte, skvely obed. Na veceru a da zjest ta omacka;), chuti to aj ako samostatne jedlo super, fazulka na taku vecernu prilezitost vie urobit dobru sluzbu.. ;) Mnozstvo spagiet aj omacky davkujeme podla toho, ci chudneme alebo nie;)
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 15 Jun 2013, 21:38

KLICKOVY SALAT GOMASIOM alebo "AKO ZOSYPAT VECERU"

Suroviny:
- mungo klicky cca 150g
- razne klicky cca 100g
- 1/2 uhorky
- gomasio

Postup:
1. Zosypeme klicky dokopy a pridame nastruhanu uhorku, zamiesame.
2. Posypeme zhora gomasiom, papame ;)

Poznamka:
Mnozstva klickov su orientacne, podla potrebneho prijmu sa da preratat na vlastne potreby. Podobne uhorku pridavame podla chuti a hladu;). Gomasio to nadherne ochuti thumb1 thumb1 Ja som dala aj trocha citronu, ale nejak mi to tam nerobilo dobrotu, lepsie mi to bez toho pripada.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 15 Jun 2013, 21:43

ZAVARANA CVIKLA S JABLKAMI - zeleninka v sufliku

Suroviny:
- cvikla
- jablka
- trocha balzamica (alebo octu)
- trocha soli

Postup:
1. Cviklu umyjeme a pecieme v rure 1 hodinu. Osupeme a nastruhame.
2. Asi tretinove mnozstvo jablk umyjeme, odstranime jaderniky a tiez nastruhame.
3. Zosypeme dokopy, ochutime octom a troskou soli (podla chuti, ja davam ozaj len aby sa nepovedalo, mozno ani netreba).
4. Zavarame 10 minut.

Poznamka:
Takuto dobrotu mozno mat poruke napriklad v robote, v spajzke, kdekolvek, a v pripade potreby zeleninky k obedu ci veceri ci hockedy vytiahneme a papame. Velmo prakticke. Najzdravsia je jasne surova zeleninka, ale ani toto neni uplne bez zmyslu podla mna;) Samozrejme aj za surova sa da taky salatik pripravit.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
mamina1
Posts: 1292
Joined: 08 Aug 2012, 11:15

Re: Rastlinný receptárik

Post by mamina1 » 18 Jun 2013, 23:05

a este pridavam krasny diagram o kliceni
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
39r, 173 cm
Prve chudnutie: 25kg dole. 10 mes do juna 2013.
v lete 2016 85kg po druhom dietati. :dietatko:
Odvtedy som tazsia o cca 10kg.. Teraz znova a matematicky :)
Image

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 19 Jun 2013, 05:56

Ja pridavam vcerajsiu veceru. Ohromne chutila. Ono by tam mozno slo pridat este cosik, ale v tomto teple ma veru nic sytejsie nelakalo.

SAMPIONY S RASCOU A ADZUKI

Suroviny:

5ks vacsich sampionov
kmin
sol
cca 150g naklicena fazulka adzuki
1PL olivaku

Postup:

1. Nakrajame sampiony na hrubsie pasiky, hodime do zapekacej misky, posypeme kminom, solou a pofrkame olivakom.
2. Pecieme v trube (alebo varnom hrnci) cca 15min, pocas pecenia obcas premiesame.
3. Po upeceni vyberieme, pridame naklicenu adzuki fazulku a JEME..

Poznamka:
Ten kmin tam doda uzasnu chut.. velmi mi to pripominalo nejake jedlo z detstva, asi ked nasi robili sampiony plnene, zrejme tam davali kmin.. fantazia thumb1 A celkom lahucke. By som pridala aj razne klicky, keby mi omylom v chladnicke nesplesneli xmurx
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

bambulka245
Posts: 16
Joined: 26 May 2013, 21:45

Re: Rastlinný receptárik

Post by bambulka245 » 19 Jun 2013, 20:55

tini super receptik vyskusam a kde kupim tu fazulu pls? dakujem thumb1
28 rokov, 178 cm, 75 kg
sen: 62kg november 2013

User avatar
mamina1
Posts: 1292
Joined: 08 Aug 2012, 11:15

Re: Rastlinný receptárik

Post by mamina1 » 24 Jun 2013, 17:44

musim sa podelit s jednym napadom. doniesli mi vzorku dakych atkinsovych dietnych chlebikov, sice teda panovi atkinsovi moc neholdujem ale ten ich napad mi pride skvely pre zdravie aj chudnutie.
chlebiky su z 85% psenicne otruby a cca 15% razna muka, plus trochu soli. je to zlisovane do takych 10g chlebikov, jeden ma 128kJ, 3,1g sacharidov. plus psenicne otruby su uzasnych zdrojom zeleza a horcika (tunak detialy: https://nutritiondata.self.com/facts/cer ... sta/5742/2).
myslim, ze by sa to mohlo nejako dat urobit doma, nie?
39r, 173 cm
Prve chudnutie: 25kg dole. 10 mes do juna 2013.
v lete 2016 85kg po druhom dietati. :dietatko:
Odvtedy som tazsia o cca 10kg.. Teraz znova a matematicky :)
Image

User avatar
artemis24
Posts: 935
Joined: 26 Mar 2010, 17:45

Re: Rastlinný receptárik

Post by artemis24 » 28 Jun 2013, 16:46

Pridávam sem recept na moje obľúbené cestoviny, dúfam, že spĺňajú kritériá a že budú chutiť :)

Cestoviny s tofu a šampiňónmi

Suroviny na jednu porciu:
40g celozrnných cestovín (v surovom stave)
90g bieleho tofu (ja používam Alfa Bio)
1 väčšia paprika
1 malá cibuľka
80g šampiňónov
Olej
Sójová omáčka
Sézamové semiačka

Uvaríme si cestoviny. V panvici medzitým na troške oleja usmažíme cibuľku a pridáme na štvrťky nakrájané šampiňóny, papriku nakrájanú na pásiky, trochu vody a podusíme do mäkka. Potom pridáme na kocky nakrájané tofu a od oka pridáme sójovú omáčku a celé to spolu chvíľu miešame, aby to tofu aj celá zmes tú sójovú omáčku nasiaklo. Nakoniec k tomu pridáme uvarené cestoviny a celé spolu riadne premiešame. Ja som si to ešte na tanieri posypala troškou sézamových semiačok a dala k tomu jedno vajíčko len s trochou žĺtka (to je samozrejme individuálne, nemusí byť). Podľa chuti doplniť zeleninkový šalát.
Last edited by artemis24 on 12 Aug 2013, 17:39, edited 1 time in total.
Image


30 rokov, 167cm
Január 2013 - 81 kg
Máj 2013 - 70 kg
September 2013 - 62 kg
Júl 2014 - 58 kg

Miery:
Január 2013 : 96-85-113
August 2013 : 89-73-98
December 2013: 86-69-95
August 2014: 82-66-92

User avatar
Ani
Posts: 3400
Joined: 06 Sep 2007, 06:45
Location: okr. HC

Re: Rastlinný receptárik

Post by Ani » 05 Jul 2013, 20:28

Kičrí z fazule mungo

Suroviny: (množstvo pre 4 osoby)
• 1 hrnček ryže (basmati)
• 1 a 1/2 hrnčeka fazule mungo
• 8 hrnčekov vody, na varenie
• 1 červená repa
• 2 polievkové lyžice oleja, prípadne ghí
• čajová lyžička celého čierneho kmína
• soľ

Postup:
1. Zmiešame ryžu s fazuľou a zalejeme vodou. Necháme hodinu namočené, potom zlejeme a zmes prepláchneme.

2. Zmes dáme do hrnca, zlejeme 8 hrnčekmi vody, pridáme soľ a privedieme k varu. Pridáme nastrúhanú červenú repu a necháme variť pod pokrievkou cca 30 minút.

3. V malej panvici zohrejem ghí alebo olej a upražíme kmín, dokým nezačne charakteristicky voňať. Kičrí polejeme touto zálievkou, dosolíme a podávame.

Poznámka:
Ja som použila obyčajnú ryžu. Mungo som namočila o hodinku dlhšie než ryžu. Strčila som to všetko do tlakového hrnca na 10 minút. Použila som kokosový olej. A čierny kmín je ten rímsky. Jednoduchosť jedla prevýšila fantastická chuť. xhamx
Last edited by Ani on 23 Jan 2014, 18:52, edited 1 time in total.
"Animals are my friends... and I don't eat my friends."
vek: 51, výška: 164 cm
najviac: 90,8 kg (01/2013)
najmenej: 59,5 kg (06/2009)
cieľ 1: 79 kg (do 31.05.2024)

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 08 Aug 2013, 21:17

Mili ucastnici temicky, PROSIM, davajte sem receptiky vyslovene rastlinne.. nie s vajcom, ani nie so syrom, ani s inymi zivocisnymi vecami.. taketo prispevky prosim presunut do temy "recepty na vhodne jedla". Tuto som zalozila prave preto, aby tu boli vyvazene jedla, chutne, ale cisto rastlinneeee.. a neuznava sa ani take, ze sa to moze "vynechat". to jedlo by uz malo byt vyvazene cisto rastlinne.. DAKUJEM za pochopenie thumb1
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 09 Aug 2013, 14:59

Musli tyčinky na turistiku a pod. aktivity

Suroviny:
200g ovsenných vločiek (ja dávam polovicu jemných a polovicu obyčajných)
150g vlašských orechov (posekaných v ručnom mixéri na drobnejšie)
2 lyžice ľanových semiačok (1 lyžicu som dala mleté)
2 lyžice sezamových semiačok (alebo iných)
100g sušených marhúľ (alebo iného sušeného ovocka)
ryžový sirup/ryžový slad podľa potreby (ja dávam ryžový sirup)

Postup:
Ovsenné vločky nasucho opražíme na panvici až kým nezačnú voňať, treba miešať, aby sa
nepripálili. Rovnako opražíme oriešky a semiačka, radšej všetko osobitne, (semiačka môžeme
všetky spolu). Potom to zmiešame v miske, pridáme mleté ľanové semiačka(tie nepražíme), a počkáme kým to vychladne. Marhule na pár hodín namočíme do vody, a potom pokrájame na menšie kúsky a pridáme do zmesi. Nakoniec podľa potreby pridáme ryžový sirup a dobre premiešame,
zmes by mala mať takú lepkavú konzistenciu.
Natlačíme do vhodnej nádoby na pečiaci papier, (napr. misa z jenského skla, poprípade zapekacia
miska...). Pečieme asi 20 - 30 min. na 150°, viacmenej sa to len tak suší. Po vychladnutí
pokrájame na menšie tyčinky. Ja každú zabalím do fólie a uskladním v chladničke.

Edit: Ja som až teraz zistila, že som zabudla na sušené marhule, tak som to dodatočne upravila. toothsmile
Last edited by Helka on 18 Aug 2013, 13:07, edited 2 times in total.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Priska
Posts: 4649
Joined: 11 Aug 2010, 19:33

Re: Rastlinný receptárik

Post by Priska » 10 Aug 2013, 13:53

Veganske raw proteinove tycinky....

Na 10ks

200g ovsene vlocky
150g susene slivky
100g vlaske orechy
100g lanove semiacka
20g karob
300ml mandlove mlieko
40g raslinny protein https://www.sunwarrior.sk/blend/
sladidlo stevia

Vlocky, orechy, semienka som pomlela na jemno. Protein s karobom rozmiesala v mandlovom mlieku a zaliala suchu zmes. Slivky rozmixova a vsetko spolu poriadne pomiesila a tvarovala na tycinky (gulky).

1ks 1071Kj B-10, S-27, T-12 xpapax
38r.
163cm/57kg (01.01.2015)

"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."

Post Reply