Rastlinný receptárik
- mamina1
- Posts: 1292
- Joined: 08 Aug 2012, 11:15
Re: Rastlinný receptárik
ja som robila ghi vela krat.
je to jednoduche. nakrajas masielko na platky, das do maleho hrnceka a na uplne tom naj naj najmensom plyne pomaly varis. casom mozes odstranovat take tuhe biele casti. trva to skor dlhsie, ale takych 45 min. otestuje sa tak, ze ked donho das kvapku vody, hned vysrsi von - teda maslo sa uz zbavilo vsetkej vody. potom sa prefiltruje, cez cistu bavlnenu alebo paprierovu vec a necha pekne v sklenej nadobke stuhnut.
akurat musim povedat ze nase ghi je od indickeho velmi odlisne. neviem preco. asi strava krav. to indicke je biele.
a v tom recepte co idem vypytat je odlisne to, ze ryza a lupane mungo sa varia dokopy. je to podla mna super a tiez tam ide maslo alebo ghi navrch, kolko kto chce (ja malo samozrejme . no musiiim to vypatrat a dat sem!
je to jednoduche. nakrajas masielko na platky, das do maleho hrnceka a na uplne tom naj naj najmensom plyne pomaly varis. casom mozes odstranovat take tuhe biele casti. trva to skor dlhsie, ale takych 45 min. otestuje sa tak, ze ked donho das kvapku vody, hned vysrsi von - teda maslo sa uz zbavilo vsetkej vody. potom sa prefiltruje, cez cistu bavlnenu alebo paprierovu vec a necha pekne v sklenej nadobke stuhnut.
akurat musim povedat ze nase ghi je od indickeho velmi odlisne. neviem preco. asi strava krav. to indicke je biele.
a v tom recepte co idem vypytat je odlisne to, ze ryza a lupane mungo sa varia dokopy. je to podla mna super a tiez tam ide maslo alebo ghi navrch, kolko kto chce (ja malo samozrejme . no musiiim to vypatrat a dat sem!
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Rastlinný receptárik
MOJE "GOMASIO - 2 (sezam - lan)"
Suroviny:
6PL sezamove semienka
5PL lanove semienka
1PK konopne semienka
sol morska
1PL nori vlocky
Postup:
1. Semienka poprazit nasucho na teflonovej panvici, len kym zacnu vonat, mierne, nenechat zhoriet.
2. Posolit morskou solou podla chuti, pridat nori vlocky.
3. Po vychladnuti pomliet, napriklad v mlynceku na kavu, ale pustit ho len kratko, aby sa to nerozdrvilo na prach. Original sa to melie v mlynceku na obilie, alebo moze sa aj v maziariku.
4. Skladujeme v chladnicke. Do tyzdna spapame.
Poznamky:
Je to vynikajuce, so sezamom je to lacnejsia verzia
Suroviny:
6PL sezamove semienka
5PL lanove semienka
1PK konopne semienka
sol morska
1PL nori vlocky
Postup:
1. Semienka poprazit nasucho na teflonovej panvici, len kym zacnu vonat, mierne, nenechat zhoriet.
2. Posolit morskou solou podla chuti, pridat nori vlocky.
3. Po vychladnuti pomliet, napriklad v mlynceku na kavu, ale pustit ho len kratko, aby sa to nerozdrvilo na prach. Original sa to melie v mlynceku na obilie, alebo moze sa aj v maziariku.
4. Skladujeme v chladnicke. Do tyzdna spapame.
Poznamky:
Je to vynikajuce, so sezamom je to lacnejsia verzia
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- mamina1
- Posts: 1292
- Joined: 08 Aug 2012, 11:15
Re: Rastlinný receptárik
Ghi je pretopene, vycistene alebo purifikovane maslo, od necistot a vody. Bielkoviny tam normalne uz nebyvaju myslim aj tak
slubeny recept: Khiceri
vraj podla ajurvedy kompletne jedlo. v indii ludia fyzicky pracujuci alebo inac co potrebuju zvysene bielkoviny si k tomu zvyknu davat taky jogurtovy napoj (zvycajne rozmixovany jogurt s vodou, koriandrovou vnatou a stipkou soli)
trochu oleja, kludne moze byt aj olivovy
jedna stredna cibulka, kto chce moze aj par strucikov cesnaku - obe pokrajane na male kusky
(zlty prasok asaphoetida - ale nemusi byt, vraj zlepsuje travenie)
jeden stredny zemiacik, pokrajany na kocky
mala misticka ryze
mala misticka lupaneho munga alebo lupanej sosovice alebo lupanych ciernych fazuliek.
kurkuma
sol
tot vsjo
(poznamka: drahy daval ryzu a strukoviny 1:1 ale clovek si moze ten pomer priposobit, trebars dat viac strukovin a menej ryze)
na troche oleja: poprazi sa cibulka, pripadne s cenacikom. ku koncu sa moze poprazit aj kurkuma, ak mame silnejsiu. inak sa moze dat rovno potom do varenia.
na cibulke sa prve chvilu poprazi zemiacik (ten je tam na zahustenie celeho jedla) a potom sa prihodi premyta ryza a strukoviny.
zaleje sa vodou (orientacne cca 2,5-3 nasobok objemu ryze a strukovin dokopy), prida sa kurkuma (ak uz ste nepridali) a sol a vari sa do zmaknutia.
je to podla mna uplne super. do hotoveho jedla si zvyknu davat trochu ghi - coz sa moze nahradit trochou oleja ale nie je to tam nutne (podla toho, kolko sme dali oleja uz do varenia)
jedli sme to najradsej s nakladanym mangom alebo limetkou ("pickles")
slubeny recept: Khiceri
vraj podla ajurvedy kompletne jedlo. v indii ludia fyzicky pracujuci alebo inac co potrebuju zvysene bielkoviny si k tomu zvyknu davat taky jogurtovy napoj (zvycajne rozmixovany jogurt s vodou, koriandrovou vnatou a stipkou soli)
trochu oleja, kludne moze byt aj olivovy
jedna stredna cibulka, kto chce moze aj par strucikov cesnaku - obe pokrajane na male kusky
(zlty prasok asaphoetida - ale nemusi byt, vraj zlepsuje travenie)
jeden stredny zemiacik, pokrajany na kocky
mala misticka ryze
mala misticka lupaneho munga alebo lupanej sosovice alebo lupanych ciernych fazuliek.
kurkuma
sol
tot vsjo
(poznamka: drahy daval ryzu a strukoviny 1:1 ale clovek si moze ten pomer priposobit, trebars dat viac strukovin a menej ryze)
na troche oleja: poprazi sa cibulka, pripadne s cenacikom. ku koncu sa moze poprazit aj kurkuma, ak mame silnejsiu. inak sa moze dat rovno potom do varenia.
na cibulke sa prve chvilu poprazi zemiacik (ten je tam na zahustenie celeho jedla) a potom sa prihodi premyta ryza a strukoviny.
zaleje sa vodou (orientacne cca 2,5-3 nasobok objemu ryze a strukovin dokopy), prida sa kurkuma (ak uz ste nepridali) a sol a vari sa do zmaknutia.
je to podla mna uplne super. do hotoveho jedla si zvyknu davat trochu ghi - coz sa moze nahradit trochou oleja ale nie je to tam nutne (podla toho, kolko sme dali oleja uz do varenia)
jedli sme to najradsej s nakladanym mangom alebo limetkou ("pickles")
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Rastlinný receptárik
SPAGETTI s PARADAJKOVO_FAZULKOVOU omackou
Suroviny na 2 porcie:
100g surovych celozrnnych spagiet
Do omacky:
cca 300ml krajanych paradajok (konzerva alebo doma zavarene)
2 struciky cesnaku
1-2PL bieleho balzamika
chilli podla chuti
200g varenej bielej fazulky
troska soli
trocha skorice
1PL olivaku
Postup:
1. spagety uvarime al dente.
2. Na olivak hodime roztlaceny cesnak, zalejeme balzamicom, a hned paradajkami. Ochutime ostatnymi koreninami podla chuti a varime cca 15min.
3. Pridame uvarenu fazulu, spolu cca 5 min povarime.
Poznamka:
Je to vynikajuce, syte, skvely obed. Na veceru a da zjest ta omacka;), chuti to aj ako samostatne jedlo super, fazulka na taku vecernu prilezitost vie urobit dobru sluzbu.. Mnozstvo spagiet aj omacky davkujeme podla toho, ci chudneme alebo nie;)
Suroviny na 2 porcie:
100g surovych celozrnnych spagiet
Do omacky:
cca 300ml krajanych paradajok (konzerva alebo doma zavarene)
2 struciky cesnaku
1-2PL bieleho balzamika
chilli podla chuti
200g varenej bielej fazulky
troska soli
trocha skorice
1PL olivaku
Postup:
1. spagety uvarime al dente.
2. Na olivak hodime roztlaceny cesnak, zalejeme balzamicom, a hned paradajkami. Ochutime ostatnymi koreninami podla chuti a varime cca 15min.
3. Pridame uvarenu fazulu, spolu cca 5 min povarime.
Poznamka:
Je to vynikajuce, syte, skvely obed. Na veceru a da zjest ta omacka;), chuti to aj ako samostatne jedlo super, fazulka na taku vecernu prilezitost vie urobit dobru sluzbu.. Mnozstvo spagiet aj omacky davkujeme podla toho, ci chudneme alebo nie;)
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Rastlinný receptárik
KLICKOVY SALAT GOMASIOM alebo "AKO ZOSYPAT VECERU"
Suroviny:
- mungo klicky cca 150g
- razne klicky cca 100g
- 1/2 uhorky
- gomasio
Postup:
1. Zosypeme klicky dokopy a pridame nastruhanu uhorku, zamiesame.
2. Posypeme zhora gomasiom, papame
Poznamka:
Mnozstva klickov su orientacne, podla potrebneho prijmu sa da preratat na vlastne potreby. Podobne uhorku pridavame podla chuti a hladu;). Gomasio to nadherne ochuti Ja som dala aj trocha citronu, ale nejak mi to tam nerobilo dobrotu, lepsie mi to bez toho pripada.
Suroviny:
- mungo klicky cca 150g
- razne klicky cca 100g
- 1/2 uhorky
- gomasio
Postup:
1. Zosypeme klicky dokopy a pridame nastruhanu uhorku, zamiesame.
2. Posypeme zhora gomasiom, papame
Poznamka:
Mnozstva klickov su orientacne, podla potrebneho prijmu sa da preratat na vlastne potreby. Podobne uhorku pridavame podla chuti a hladu;). Gomasio to nadherne ochuti Ja som dala aj trocha citronu, ale nejak mi to tam nerobilo dobrotu, lepsie mi to bez toho pripada.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Rastlinný receptárik
ZAVARANA CVIKLA S JABLKAMI - zeleninka v sufliku
Suroviny:
- cvikla
- jablka
- trocha balzamica (alebo octu)
- trocha soli
Postup:
1. Cviklu umyjeme a pecieme v rure 1 hodinu. Osupeme a nastruhame.
2. Asi tretinove mnozstvo jablk umyjeme, odstranime jaderniky a tiez nastruhame.
3. Zosypeme dokopy, ochutime octom a troskou soli (podla chuti, ja davam ozaj len aby sa nepovedalo, mozno ani netreba).
4. Zavarame 10 minut.
Poznamka:
Takuto dobrotu mozno mat poruke napriklad v robote, v spajzke, kdekolvek, a v pripade potreby zeleninky k obedu ci veceri ci hockedy vytiahneme a papame. Velmo prakticke. Najzdravsia je jasne surova zeleninka, ale ani toto neni uplne bez zmyslu podla mna;) Samozrejme aj za surova sa da taky salatik pripravit.
Suroviny:
- cvikla
- jablka
- trocha balzamica (alebo octu)
- trocha soli
Postup:
1. Cviklu umyjeme a pecieme v rure 1 hodinu. Osupeme a nastruhame.
2. Asi tretinove mnozstvo jablk umyjeme, odstranime jaderniky a tiez nastruhame.
3. Zosypeme dokopy, ochutime octom a troskou soli (podla chuti, ja davam ozaj len aby sa nepovedalo, mozno ani netreba).
4. Zavarame 10 minut.
Poznamka:
Takuto dobrotu mozno mat poruke napriklad v robote, v spajzke, kdekolvek, a v pripade potreby zeleninky k obedu ci veceri ci hockedy vytiahneme a papame. Velmo prakticke. Najzdravsia je jasne surova zeleninka, ale ani toto neni uplne bez zmyslu podla mna;) Samozrejme aj za surova sa da taky salatik pripravit.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- mamina1
- Posts: 1292
- Joined: 08 Aug 2012, 11:15
Re: Rastlinný receptárik
a este pridavam krasny diagram o kliceni
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Rastlinný receptárik
Ja pridavam vcerajsiu veceru. Ohromne chutila. Ono by tam mozno slo pridat este cosik, ale v tomto teple ma veru nic sytejsie nelakalo.
SAMPIONY S RASCOU A ADZUKI
Suroviny:
5ks vacsich sampionov
kmin
sol
cca 150g naklicena fazulka adzuki
1PL olivaku
Postup:
1. Nakrajame sampiony na hrubsie pasiky, hodime do zapekacej misky, posypeme kminom, solou a pofrkame olivakom.
2. Pecieme v trube (alebo varnom hrnci) cca 15min, pocas pecenia obcas premiesame.
3. Po upeceni vyberieme, pridame naklicenu adzuki fazulku a JEME..
Poznamka:
Ten kmin tam doda uzasnu chut.. velmi mi to pripominalo nejake jedlo z detstva, asi ked nasi robili sampiony plnene, zrejme tam davali kmin.. fantazia A celkom lahucke. By som pridala aj razne klicky, keby mi omylom v chladnicke nesplesneli
SAMPIONY S RASCOU A ADZUKI
Suroviny:
5ks vacsich sampionov
kmin
sol
cca 150g naklicena fazulka adzuki
1PL olivaku
Postup:
1. Nakrajame sampiony na hrubsie pasiky, hodime do zapekacej misky, posypeme kminom, solou a pofrkame olivakom.
2. Pecieme v trube (alebo varnom hrnci) cca 15min, pocas pecenia obcas premiesame.
3. Po upeceni vyberieme, pridame naklicenu adzuki fazulku a JEME..
Poznamka:
Ten kmin tam doda uzasnu chut.. velmi mi to pripominalo nejake jedlo z detstva, asi ked nasi robili sampiony plnene, zrejme tam davali kmin.. fantazia A celkom lahucke. By som pridala aj razne klicky, keby mi omylom v chladnicke nesplesneli
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
-
- Posts: 16
- Joined: 26 May 2013, 21:45
Re: Rastlinný receptárik
tini super receptik vyskusam a kde kupim tu fazulu pls? dakujem
28 rokov, 178 cm, 75 kg
sen: 62kg november 2013
sen: 62kg november 2013
- mamina1
- Posts: 1292
- Joined: 08 Aug 2012, 11:15
Re: Rastlinný receptárik
musim sa podelit s jednym napadom. doniesli mi vzorku dakych atkinsovych dietnych chlebikov, sice teda panovi atkinsovi moc neholdujem ale ten ich napad mi pride skvely pre zdravie aj chudnutie.
chlebiky su z 85% psenicne otruby a cca 15% razna muka, plus trochu soli. je to zlisovane do takych 10g chlebikov, jeden ma 128kJ, 3,1g sacharidov. plus psenicne otruby su uzasnych zdrojom zeleza a horcika (tunak detialy: https://nutritiondata.self.com/facts/cer ... sta/5742/2).
myslim, ze by sa to mohlo nejako dat urobit doma, nie?
chlebiky su z 85% psenicne otruby a cca 15% razna muka, plus trochu soli. je to zlisovane do takych 10g chlebikov, jeden ma 128kJ, 3,1g sacharidov. plus psenicne otruby su uzasnych zdrojom zeleza a horcika (tunak detialy: https://nutritiondata.self.com/facts/cer ... sta/5742/2).
myslim, ze by sa to mohlo nejako dat urobit doma, nie?
- artemis24
- Posts: 935
- Joined: 26 Mar 2010, 17:45
Re: Rastlinný receptárik
Pridávam sem recept na moje obľúbené cestoviny, dúfam, že spĺňajú kritériá a že budú chutiť
Cestoviny s tofu a šampiňónmi
Suroviny na jednu porciu:
40g celozrnných cestovín (v surovom stave)
90g bieleho tofu (ja používam Alfa Bio)
1 väčšia paprika
1 malá cibuľka
80g šampiňónov
Olej
Sójová omáčka
Sézamové semiačka
Uvaríme si cestoviny. V panvici medzitým na troške oleja usmažíme cibuľku a pridáme na štvrťky nakrájané šampiňóny, papriku nakrájanú na pásiky, trochu vody a podusíme do mäkka. Potom pridáme na kocky nakrájané tofu a od oka pridáme sójovú omáčku a celé to spolu chvíľu miešame, aby to tofu aj celá zmes tú sójovú omáčku nasiaklo. Nakoniec k tomu pridáme uvarené cestoviny a celé spolu riadne premiešame. Ja som si to ešte na tanieri posypala troškou sézamových semiačok a dala k tomu jedno vajíčko len s trochou žĺtka (to je samozrejme individuálne, nemusí byť). Podľa chuti doplniť zeleninkový šalát.
Cestoviny s tofu a šampiňónmi
Suroviny na jednu porciu:
40g celozrnných cestovín (v surovom stave)
90g bieleho tofu (ja používam Alfa Bio)
1 väčšia paprika
1 malá cibuľka
80g šampiňónov
Olej
Sójová omáčka
Sézamové semiačka
Uvaríme si cestoviny. V panvici medzitým na troške oleja usmažíme cibuľku a pridáme na štvrťky nakrájané šampiňóny, papriku nakrájanú na pásiky, trochu vody a podusíme do mäkka. Potom pridáme na kocky nakrájané tofu a od oka pridáme sójovú omáčku a celé to spolu chvíľu miešame, aby to tofu aj celá zmes tú sójovú omáčku nasiaklo. Nakoniec k tomu pridáme uvarené cestoviny a celé spolu riadne premiešame. Ja som si to ešte na tanieri posypala troškou sézamových semiačok a dala k tomu jedno vajíčko len s trochou žĺtka (to je samozrejme individuálne, nemusí byť). Podľa chuti doplniť zeleninkový šalát.
Last edited by artemis24 on 12 Aug 2013, 17:39, edited 1 time in total.
- Ani
- Posts: 3400
- Joined: 06 Sep 2007, 06:45
- Location: okr. HC
Re: Rastlinný receptárik
Kičrí z fazule mungo
Suroviny: (množstvo pre 4 osoby)
• 1 hrnček ryže (basmati)
• 1 a 1/2 hrnčeka fazule mungo
• 8 hrnčekov vody, na varenie
• 1 červená repa
• 2 polievkové lyžice oleja, prípadne ghí
• čajová lyžička celého čierneho kmína
• soľ
Postup:
1. Zmiešame ryžu s fazuľou a zalejeme vodou. Necháme hodinu namočené, potom zlejeme a zmes prepláchneme.
2. Zmes dáme do hrnca, zlejeme 8 hrnčekmi vody, pridáme soľ a privedieme k varu. Pridáme nastrúhanú červenú repu a necháme variť pod pokrievkou cca 30 minút.
3. V malej panvici zohrejem ghí alebo olej a upražíme kmín, dokým nezačne charakteristicky voňať. Kičrí polejeme touto zálievkou, dosolíme a podávame.
Poznámka:
Ja som použila obyčajnú ryžu. Mungo som namočila o hodinku dlhšie než ryžu. Strčila som to všetko do tlakového hrnca na 10 minút. Použila som kokosový olej. A čierny kmín je ten rímsky. Jednoduchosť jedla prevýšila fantastická chuť.
Suroviny: (množstvo pre 4 osoby)
• 1 hrnček ryže (basmati)
• 1 a 1/2 hrnčeka fazule mungo
• 8 hrnčekov vody, na varenie
• 1 červená repa
• 2 polievkové lyžice oleja, prípadne ghí
• čajová lyžička celého čierneho kmína
• soľ
Postup:
1. Zmiešame ryžu s fazuľou a zalejeme vodou. Necháme hodinu namočené, potom zlejeme a zmes prepláchneme.
2. Zmes dáme do hrnca, zlejeme 8 hrnčekmi vody, pridáme soľ a privedieme k varu. Pridáme nastrúhanú červenú repu a necháme variť pod pokrievkou cca 30 minút.
3. V malej panvici zohrejem ghí alebo olej a upražíme kmín, dokým nezačne charakteristicky voňať. Kičrí polejeme touto zálievkou, dosolíme a podávame.
Poznámka:
Ja som použila obyčajnú ryžu. Mungo som namočila o hodinku dlhšie než ryžu. Strčila som to všetko do tlakového hrnca na 10 minút. Použila som kokosový olej. A čierny kmín je ten rímsky. Jednoduchosť jedla prevýšila fantastická chuť.
Last edited by Ani on 23 Jan 2014, 18:52, edited 1 time in total.
"Animals are my friends... and I don't eat my friends."
vek: 51, výška: 164 cm
najviac: 90,8 kg (01/2013)
najmenej: 59,5 kg (06/2009)
cieľ 1: 79 kg (do 31.05.2024)
vek: 51, výška: 164 cm
najviac: 90,8 kg (01/2013)
najmenej: 59,5 kg (06/2009)
cieľ 1: 79 kg (do 31.05.2024)
- tini
- Posts: 29949
- Joined: 26 Apr 2007, 14:57
Re: Rastlinný receptárik
Mili ucastnici temicky, PROSIM, davajte sem receptiky vyslovene rastlinne.. nie s vajcom, ani nie so syrom, ani s inymi zivocisnymi vecami.. taketo prispevky prosim presunut do temy "recepty na vhodne jedla". Tuto som zalozila prave preto, aby tu boli vyvazene jedla, chutne, ale cisto rastlinneeee.. a neuznava sa ani take, ze sa to moze "vynechat". to jedlo by uz malo byt vyvazene cisto rastlinne.. DAKUJEM za pochopenie
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
Ciel: Zit zivot naplno. Zivot je pohyb. Kalokagatia.
"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."
- Helka
- Posts: 1603
- Joined: 01 Jun 2012, 20:10
Re: Rastlinný receptárik
Musli tyčinky na turistiku a pod. aktivity
Suroviny:
200g ovsenných vločiek (ja dávam polovicu jemných a polovicu obyčajných)
150g vlašských orechov (posekaných v ručnom mixéri na drobnejšie)
2 lyžice ľanových semiačok (1 lyžicu som dala mleté)
2 lyžice sezamových semiačok (alebo iných)
100g sušených marhúľ (alebo iného sušeného ovocka)
ryžový sirup/ryžový slad podľa potreby (ja dávam ryžový sirup)
Postup:
Ovsenné vločky nasucho opražíme na panvici až kým nezačnú voňať, treba miešať, aby sa
nepripálili. Rovnako opražíme oriešky a semiačka, radšej všetko osobitne, (semiačka môžeme
všetky spolu). Potom to zmiešame v miske, pridáme mleté ľanové semiačka(tie nepražíme), a počkáme kým to vychladne. Marhule na pár hodín namočíme do vody, a potom pokrájame na menšie kúsky a pridáme do zmesi. Nakoniec podľa potreby pridáme ryžový sirup a dobre premiešame,
zmes by mala mať takú lepkavú konzistenciu.
Natlačíme do vhodnej nádoby na pečiaci papier, (napr. misa z jenského skla, poprípade zapekacia
miska...). Pečieme asi 20 - 30 min. na 150°, viacmenej sa to len tak suší. Po vychladnutí
pokrájame na menšie tyčinky. Ja každú zabalím do fólie a uskladním v chladničke.
Edit: Ja som až teraz zistila, že som zabudla na sušené marhule, tak som to dodatočne upravila.
Suroviny:
200g ovsenných vločiek (ja dávam polovicu jemných a polovicu obyčajných)
150g vlašských orechov (posekaných v ručnom mixéri na drobnejšie)
2 lyžice ľanových semiačok (1 lyžicu som dala mleté)
2 lyžice sezamových semiačok (alebo iných)
100g sušených marhúľ (alebo iného sušeného ovocka)
ryžový sirup/ryžový slad podľa potreby (ja dávam ryžový sirup)
Postup:
Ovsenné vločky nasucho opražíme na panvici až kým nezačnú voňať, treba miešať, aby sa
nepripálili. Rovnako opražíme oriešky a semiačka, radšej všetko osobitne, (semiačka môžeme
všetky spolu). Potom to zmiešame v miske, pridáme mleté ľanové semiačka(tie nepražíme), a počkáme kým to vychladne. Marhule na pár hodín namočíme do vody, a potom pokrájame na menšie kúsky a pridáme do zmesi. Nakoniec podľa potreby pridáme ryžový sirup a dobre premiešame,
zmes by mala mať takú lepkavú konzistenciu.
Natlačíme do vhodnej nádoby na pečiaci papier, (napr. misa z jenského skla, poprípade zapekacia
miska...). Pečieme asi 20 - 30 min. na 150°, viacmenej sa to len tak suší. Po vychladnutí
pokrájame na menšie tyčinky. Ja každú zabalím do fólie a uskladním v chladničke.
Edit: Ja som až teraz zistila, že som zabudla na sušené marhule, tak som to dodatočne upravila.
Last edited by Helka on 18 Aug 2013, 13:07, edited 2 times in total.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm
"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk
- Priska
- Posts: 4649
- Joined: 11 Aug 2010, 19:33
Re: Rastlinný receptárik
Veganske raw proteinove tycinky....
Na 10ks
200g ovsene vlocky
150g susene slivky
100g vlaske orechy
100g lanove semiacka
20g karob
300ml mandlove mlieko
40g raslinny protein https://www.sunwarrior.sk/blend/
sladidlo stevia
Vlocky, orechy, semienka som pomlela na jemno. Protein s karobom rozmiesala v mandlovom mlieku a zaliala suchu zmes. Slivky rozmixova a vsetko spolu poriadne pomiesila a tvarovala na tycinky (gulky).
1ks 1071Kj B-10, S-27, T-12
Na 10ks
200g ovsene vlocky
150g susene slivky
100g vlaske orechy
100g lanove semiacka
20g karob
300ml mandlove mlieko
40g raslinny protein https://www.sunwarrior.sk/blend/
sladidlo stevia
Vlocky, orechy, semienka som pomlela na jemno. Protein s karobom rozmiesala v mandlovom mlieku a zaliala suchu zmes. Slivky rozmixova a vsetko spolu poriadne pomiesila a tvarovala na tycinky (gulky).
1ks 1071Kj B-10, S-27, T-12
38r.
163cm/57kg (01.01.2015)
"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."
163cm/57kg (01.01.2015)
"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."