Rastlinný receptárik

Diskusia o tom, čo variť, piť, jesť. V tomto fóre sa prevažne diskutuje o receptoch, čo komu chutí, čo radi varíme.
Post Reply
User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 24 May 2013, 19:41


Kapustovo mrkvový šalát


Suroviny:
biela hlávková kapusta
1 mrkva
lyžica olivového oleja
lyžička balzamikového octu
lyžička umeoctu

Postup:
Kapustu postrúhame, mrkvu postrúhame na tom najmenšom strúhadle, pridáme lyžicu olivového
oleja, lyžičku balzamikového octu, lyžičku umeoctu, všetko spolu dobre premiešame, necháme
odstáť aspoň pol hodinu (môžeme aj viac).

Poznámka:
Množstvo kapusty si prispôsobíme podľa seba. Môžeme pridať aj naklíčenú šošovicu alebo mungo.
Umeocot dostať v zdravej výžive, je vyrobený fermentáciou z japonských sliviek umeboshi,
má slano kyslú chuť a z chemického hľadiska to vlastne nie je ocot, podporuje činnosť čriev
(niečo ako probiotiká), obsahuje enzýmy a minerálne látky.
Balzamikový ocot je vyrobený z kvalitných odrôd bieleho hrozna, dozrieva aj niekoľko rokov,
najkvalitnejší je taliansky balzamikový ocot, má liečivé účinky.
Balzamikový ocot aj umeocot by sa dali nahradiť aj citrónovou šťavou, ale v tomto šaláte
to nemám vyskúšané.
Last edited by Helka on 24 May 2013, 20:17, edited 1 time in total.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 24 May 2013, 20:14


Paradajková omáčka so sójovým mäsom


Suroviny:

1 balenie sojóvého ganulátu
1 krabička paradajok (kupujem také talianske, sú bez chemických prísad, neskôr
doplním názov)
cibuľa
trošku olivového oleja
bazalka, morská soľ,
2 lyžičky trstinového cukru ( keby bol pretlak z domácich sladkých paradajok, tak ani netreba)
trochu jemných ovsených vločiek

Postup:
Sojový granulát zalejeme vriacou vodou, pridáme lyžičku sojovej omáčky a nejaké koreniny
(provensalské bylinky, trošku kari, morskú soľ), necháme napučať aspoň 15 min.
Na oleji ozmažíme cibuľku, pridáme paradajkový pretlak, zriedime trocha vodou, pridáme sojový granulát, ochutíme soľou, cukrom, pridáme bazalku a povaríme, prisypeme trocha ovsenných
vločiek tak aby omáčka bola hustejšia a necháme prejsť varom.
Podávame s celozrnnými cestovinami, (špagety, penne..)

Poznámka:
Z uvedeného množstva je omáčky asi na štyri porcie.

Nezvyknem variť jedlá zo sojového mäsa, pretože je to vlastne výrobok zo sojovej múky
a nemá až také výživové zloženie, ale keďže mi chýbala omáčka na špagety, tak občas
si to uvarím a celkom mi to chutí, (a aj mužovi a to on je zarytý mäsožravec :-))) )
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 24 May 2013, 21:10


Polievka z červenej šošovice s pohánkou


Suroviny:
100 gramov červenej šošovice
koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler)
50 gramov pohánky
provensalské bylinky, drvená rasca, vegeta bez soli, morská soľ
kúsok morskej riasy (nemusí byť)
lyžica olivového oleja
lyžička umeocta (nemusí byť)

Postup:
Červenú šošovicu si môžeme na hodinku namočiť, ale nie je to nutné, ( nebsahuje puríny ako
iné strukoviny).
Dáme ju variť do hrnca spolu s nadrobno nakrájanou zeleninou, riasou, ochutíme koreninami
a soľou, povaríme až kým nie je zelenina mäkká a šošovica takmer rozvarená, pridáme pohánku, necháme prejsť varom a vypneme, pridáme lyžicu olivového oleja, lyžičku umeoctu a necháme
na platničke asi 20 minút, (aby pohánka pekne došla).

Poznámka:
Riasu nezabudnúť namočiť, po uvarení ju môžeme vybrať, ja ju tam nechávam, mne to tak chutí, len ju pokrájam nadrobno.
Pred pridaním pohánky by mala byť polievka redšia, pretože pohánka dosť napučí.
Do polievky si na tanieri môžeme pridať žeruchovú alebo petržlenovú vňať.
Ak to chceme mať ako hlavné jedlo, podávame s celozrnným chlebíkom.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
mamina1
Posts: 1292
Joined: 08 Aug 2012, 11:15

Re: Rastlinný receptárik

Post by mamina1 » 25 May 2013, 14:55

Gaspaco mojho draheho

1 kg zrelych rajcin
450-500g salatovych uhoriek
250g cervenej a zelnej papriky (bell pepper)
1 velka cibula
4 velke struciky cesnaku
3-4 polievkove lyzice olivoveho oleja
1,5-2 polievkove lyzice octu normalneho alebo balzamickeho octu (s balzamickym je vysledok trocha sladsi)
sol podla chuti

vsetky suroviny dame (uhorky osupane) pokrajane do velkeho hrnca, zmixujeme ponornym mixerom a prefiltrujeme cez sitko do pozadovanej konzitencie
skvela vec na pitie pred jedlom, su z toho viac menej cez 2 litre z receptu
39r, 173 cm
Prve chudnutie: 25kg dole. 10 mes do juna 2013.
v lete 2016 85kg po druhom dietati. :dietatko:
Odvtedy som tazsia o cca 10kg.. Teraz znova a matematicky :)
Image

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 25 May 2013, 16:13


Tofu s cuketou


Suroviny:
1 balenie bieleho tofu
1 cuketa (asi 400 gramov)
cibuľa
lyžička sojovej omáčky
lyžica olivového oleja
koreniny (provensalské bylinky, drvená rasca, bazalka, vegeta bez soli, morská soľ)
dve lyžice paradajkovej omáčky (pretlaku)

Postup:
Tofu pokrájame na kocky a namarinujeme v sojovej omáčke, poprípade v bylinkách. Cuketu
pokrájame tiež na kocky, (ak je staršia tak aj ošúpeme).
Na olivovom oleji osmažíme cibuľku, pridáme cuketu, podlejeme troškou vody, okoreníme
a osolíme podľa chuti, podusíme kým cuketa nezmäkne, potom pridáme marinované tofu,
paradajkovú omáčku a chvíľku ešte podusíme.

Poznámka:
Podávame s bulgurom, ryžou natural alebo cestovinami. Ja som si k tomu dala jačmenné krúpy,
ich príprava je opísaná vyššie v recepte.
Uvedené množstvo je na dve porcie.
Last edited by Helka on 25 May 2013, 18:43, edited 1 time in total.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 25 May 2013, 16:37


Cícerová (krémová) polievka


Suroviny:
120 gramov cíceru (v surovom stave)
2 mrkvy
kúsok morskej riasy
koreniny (rasca, provensalské korenie, vegeta bez soli, morská soľ)

Postup:
Cícer si namočíme cez noc do studenej vody, pred varením vodu vylejeme a dáme ho variť
v dostatočnom množstve vody s kúskom morskej riasy, drvenou rascou a provensalským korením.
Keď je už takmer mäkký polovicu množstva odoberieme a rozmixujeme ponorným mixérom.
Môžeme vybrať aj riasu a rozmixovať, alebo ju vyhodiť.
Do zvyšného pridáme na kocky pokrájanú mrkvu, povaríme kým mrkva nezmäkne a potom pridáme
rozmixovaný cícer, ten polievku pekne zahustí. Osolíme, necháme prejsť varom a odstavíme.
Do hotovej polievky pridáme lyžicu olivového (alebo tekvicového) oleja, lyžičku umeoctu a zamiešame.
Podávame s celozrnným chlebíkom. Môžeme posypať zelenou vňaťkou.

Poznámka:
Cícer a vôbec všetky strukoviny (okrem šošovice), by sa mali soliť až na konci, keď sú už
viacmenej mäkké.
Ak chceme polievku ešte sýtejšiu, môžeme pridať za hrsť pohánky a nechať prevrieť, ale pozor
pohánka napučí, tak pridať vody. Skúšala som obidve verzie a obe boli fajn.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 25 May 2013, 17:11

ARASIDOVY SEN - ZELENINOVO-STRUKOVINOVA PANVICA

Suroviny:

- 1 velka cibula
- 2PL olivaku
- 8 strucikov cesnaku
- chilli papricka
- 2 mrkvy
- 3 cukety
- 400g varenej fazule velkej
- 100g varenej fazule hariccot
- 500ml paradajkovej stavy (domacej alebo tetrapaku)
- 2dcl zavarenych krajanych paradajok
- 1 konzerva zavarenej kukurice
- 2 velke polievkove lyzice arasidoveho kremu (Erdnuss Mus Alnatura)
- cierne korenie, sol

Postup:
- Cibulku nakrajame a mierne poprazime na olivaku, aj 2-3 struciky cesnaku, pridame mrkvu, troska poopekame a podlejeme vodou (pripadne trochou bieleho vina).
- Pridame paradajkovu stavu, krajane paradajky a nakrajanu cuketu na male kusky. Dusime 10min.
- Pridame varenu fazulu, kukuricu, ochutime korenim, solou a pridame chilli papricky, ako aj nastruhany cesnak. Nechame zovriet a vypneme.
- Primiesame do zmesi arasidovy krem.

Poznamky:
Je to vyborne jedielko, arasidova pasta tomu doda vybornu chut;) Moze sa aj vynechat a bude to take zeleninovejsie, lahsie. Aj mnozstvo korenin, cesnaku a chilli papricky podla vlastnej chuti prisposobit - moze to byt bud jemnejsie, alebo pikantnejsie. S tou arasidovou pastou vsak jedlo ziska na takej zaujimavej chuti - celkove je do sladkasta a v kombinacii s chilli super (aj ked ja asi musim pridat papricky;); zvazovala som pridanie petrzlenovej vnate;)

Je to tak na 6 porcii po cca 420g (odhadom by tym mohlo byt polovica porcie strukoviny, druha polovica zelenina).
1 porcia - 420g, 1200 KJ, B-15,8KJ, S-36KJ, T-8,8KJ
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 26 May 2013, 07:56

Inak dakujem vsetkym prispievatelom za skvele receptiky, je to vynikajuca inspiracia, idem si to tusim aj tlaci do nejakej kucharskej knizky;)
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 26 May 2013, 13:25

NEDELNE "RATATOUILLE"

Suroviny:

- 1 velka cibula - nakrajana na pasiky
- 3 strucikov cesnaku - nakrajany na platky
- chilli papricka - nakrajana na platky
- 1 velka mrkva - nakrajana na kolieska
- 1 vacsi baklazan - nakrajany na kolieska a stvrtky
- 4ks cherry paradajok
- 200ml paradajkoveho pyre)
- 1PL bazalkoveho zeleneho pesta
- 1 CL bio-vegety (alnatura)
- 4ks susenych paradajok nakrajanych
- cierne korenie, sol
- zerucha, pazitka na posypanie
- voda

Postup:

- Nakrajany baklazan, mrkvu, cesnak, chilli papricku poukladame v radoch za sebou do zapekacej misky.
- Na vrch nasypeme cibulku a zalejeme zmesou paradajkovej stavy, bazalkoveho pesta, susenych paradajok a korenin, podla potreby zriedeneho vodou (tak 1dcl).
- Pecieme v rure cca na 200 stupnoch 30-35min.

Poznamky:
Druhy zapekanej zeleninky mozno obmienat a doplnat, v lete pridat cerstve paradajky.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Rastlinný receptárik

Post by tini » 26 May 2013, 13:31

ZELEROVE HRANOLKY od AJAMKY

Suroviny:

- 1 zeler
- bio-vegeta (alnatura)
- trocha oleja z rozprasovaca

Postup:

-Zeler osupeme a nakrajame na hranolky cca 1-1,2cm hrubky. Poukladame na papier na plechu. Jemne posypeme Bio vegetou a poprasime olejom z rozprasovaca, pripadne premiesame a zopakujeme.
- Pecieme v rure cca na 200 stupnoch 30-35min, obcas premiesame a ku koncu prelozime vyssie (ak chceme mat viac opecene).

Poznamky:

Podavame k comukolvek ako prilohu, treba to upiect tak do polmakka. Ja som dnes mala ako jedlo vyssie uvedene ratatouille, tieto zelerove hranoky a k tomu varenu sosovicu s trochou oprazenej cibulky. Vynikajuce thumb1 (miesto sosovice si viem velmi dobre predstavit iba zohriaty seitan special ;) )
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

User avatar
mamina1
Posts: 1292
Joined: 08 Aug 2012, 11:15

Re: Rastlinný receptárik

Post by mamina1 » 27 May 2013, 10:31

To mi pripomenulo, ze sme jedavali zeler ako chlieb - normalne osupat, nakrajat na take hrubsie platky a s roznymi natierkami to bolo super :)
39r, 173 cm
Prve chudnutie: 25kg dole. 10 mes do juna 2013.
v lete 2016 85kg po druhom dietati. :dietatko:
Odvtedy som tazsia o cca 10kg.. Teraz znova a matematicky :)
Image

User avatar
Víla
Posts: 949
Joined: 04 Mar 2011, 19:48

Re: Rastlinný receptárik

Post by Víla » 27 May 2013, 16:50

RÝCHLA MEXICKÁ ŠOŠOVICA

Suroviny:
uvarená šošovica /asi 250g suchej/môže byť aj šošovica z konzervy
1 mexická nátierka alfabio
150g paradajok
1 červená paprika
1 jarná cibuľka
/prípadne zelenina podľa chuti alebo chladničkovej zásoby/

Postup:
Studená varianta- všetko spolu zmiešame a môžme jesť
Teplá varianta- na troške oleja krátko oresujeme zeleninu a v miešame šošovicu s nátierkou

Poznámky:
Podávame s celozrnným chlebom,alebo len tak,uvedené množstvo vyjde na 3-4 porcie.
Image

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 09 Jun 2013, 13:53

Hustá polievka s fazuľkou azuki

Suroviny:
100 g fazule azuki
2 mrkvy
1 petržlen
50 g pohánky
kúsok morskej riasy
koreniny podľa vlastného výberu (drvená rasca, provensalské bylinky, morská soľ, lyžičku umeoctu,
lyžicu olivového oleja, lyžičku kvalitnej sojovej omáčky.)

Postup:
Fazuľku azuki si cez noc namočíme, vodu vylejeme a dáme variť s rascou, provensalskými bylinkami
a dopredu namočenou morskou riasou. Nesolíme, strukoviny by sa mali soliť až keď sú mäkké. Keď
je fazuľka mäkká pridáme na kocočky pokrájanú koreňovú zeleninu, osolíme a povaríme kým
zelenina nie je mäkká, pridáme pohánku, necháme prejsť varom a vypneme, necháme na platničke ešte asi 20 minút, aby pohánka pekne došla. Pridáme lyžicu olivového oleja, trošku sojovej omáčky
a trošku umeoctu, ten ani nemusí byť. Počítajme s tým, že pohánka dosť napučí.
Podávame s celozrnným chlebíkom. Ja som to mala s tofuovými placičkami, recept nasleduje.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 09 Jun 2013, 14:23

Tofuové placičky s mrkvou

Suroviny:
1 biele tofu
2 stredne veľké mrkvy
1 menšia cibuľka
5 - 6 lyžíc špaldovej alebo pohánkovej celozrnnej múky
2 lyžice kukuričného škrobu, (alebo arrowrootu, to je zdravšia náhrada kukuričného škrobu)
morská soľ, koreniny podľa chuti (cesnak,provensalské bylinky, zázvor, chilli papričky)

Postup:
Tofu rozmačkáme rukami, zmiešame s nahrubo postrúhanou mrkvou, nadrobno pokrájanou cibuľkou,
(ja som ju troška osmažila na olivovom oleji), pridáme kukuričný škrob a múku. Dala som špaldovú,
ale že s pohánkovou je to lepšie. Osolíme okoreníme, dobre rukou premiešame, vznikne také akoby
cesto. Vlhkými rukami tvarujeme malé placičky, ktoré môžeme opiecť na panvici, ale ja som to dala
na pečiaci papier, ktorý som trocha potrela olivovým olejom a aj vrch placiek som trošku potrela
olejom, (to by sa ani nemuselo). Dala som to piecť do rúry na 200° až kým neboli ružové, treba sledovať, aby sa moc nevysušili.

Poznámka:
V pôvodnom recepte sa placky podávali s horčicovou omáčkou, ale tú som teraz nerobila.

Horčicová omáčka:
Veľkú lyžicu biohorčice zmiešame s 2 lyžicami citrónovej šťavy, 5 lyžicami olivového oleja, podľa potreby ochutiť morskou soľou, mletým korením, poprípade lyžičkou medu. Množstvá si môžeme prispôsobiť podľa chute.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

User avatar
Helka
Posts: 1603
Joined: 01 Jun 2012, 20:10

Re: Rastlinný receptárik

Post by Helka » 09 Jun 2013, 15:25

Pšenový nákyp so sušenými slivkami a jablkami

Suroviny:
150 g pšena
8 - 10 lyžíc medu, rýžového sirupu, agávového sirupu (stačí aj menej)
200 g sušených sliviek (dopredu ich na niekoľko hodín namočíme)
0,5 kg nahrubo nastrúhaných jabĺk
2 lyžice škorice
100 g hrozienok
3 lyžice kukuričného škrobu

Postup:
150 g vriacou vodou premytého pšena, uvaríme na kašu v pomere 1:4 (t.j. 1 diel pšena na 4 diely
vody, (môžeme použiť aj obilný nápoj, napr. ovsenné mlieko, alebo jablčnú šťavu). Kašu necháme čiastočne vychladnúť a premiešame so sirupom alebo medom, ak sa pšeno varilo s jablčnou šťavou stačí dosladiť menej, alebo vôbec. Do vymastenej formy natlačíme polovicu vychladnutej
a osladenej pšenovej kaše, na to poukladáme odkvapkané sušené slivky. Strúhané jablká zmiešame
so škoricou, hrozienkami a kuričným škrobom, a dáme na slivky. Na to dáme druhú polovicu pšena, zarovnáme a dáme piecť asi na 35 - 40 min. do rúry na 180°C.
68 rokov, 163cm
01.2014 - Váha:66kg, Pás:70cm
07.2021 - Váha:77kg, Pás:71cm

"Neprestaneš behať preto, že zostarneš. Zostarneš, lebo
prestaneš behať."
Jack Kirk

Post Reply