Tepová frekvencia a spinning

Športom k trvalej šíhlosti
Post Reply
Lufa
Posts: 2
Joined: 28 Jan 2018, 16:12

Tepová frekvencia a spinning

Post by Lufa » 28 Jan 2018, 16:34

Zdravím Vás,
chcela by som poprosiť o radu, či názor ohľadne tepovej frekvencie. Dva mesiace chodím na spinning, spravidla 2-3x do týždňa. Nakoľko ma to baví a chcela by som pomocou tohto pohybu docieliť zmenu postavy :-D kúpila som si sporttester – hodiny na meranie tepovej frekvencie. Moja maximálna tep.frekvencia by mala byť podľa vzorca 220 – 44(vek) = 176. Ak mi ide o spaľovanie tuku, mal by sa môj tep počas tréningu pohybovať v hodnote 60-70% z maxima. Ak 70% tak by mal byť 123. Počas celých 50 minút tréningu som okrem niekoľkých prvých zahrievacích minút šla v rozmedzí od 168 – 179 tepovej frekvencie, čo si myslím, že je veľmi zle. A to som nešla na plný výkon ako hodiny predtým, pretože som chcela frekvenciu znížiť.
Ako som sa dočítala, takáto záťaž je dobrá na budovanie svalovej hmoty, vytrvalosť ale nie na spaľovanie tuku a rysovanie svalstva. Tu sa už nespaľuje tuk, telo si berie cukor zo svalov.
Čítala som tu príspevky tepovej frekvencie a behania. Radili ste si znížiť rýchlosť-tempo. Ale na spinningu si to neviem predstaviť. Pri tep.frekvencii akú by som mala mať, by som sa sotva zahriala...

User avatar
Miro Veselý
www.miro-vesely.sk
Posts: 3987
Joined: 27 Jan 2005, 06:45

Re: Tepová frekvencia a spinning

Post by Miro Veselý » 28 Jan 2018, 16:43

Lufa je to tak. Spinning nie je vhodný šport na chudnutie.
2003: 115 kíl. 2004: 80 kíl. 2019: 81 kíl, 55 rokov,191 centimetrov
miro-vesely.sk

chilli
Posts: 72
Joined: 20 Oct 2008, 14:33

Re: Tepová frekvencia a spinning

Post by chilli » 28 Jan 2018, 22:21

Lufa, ak mas maximalnu tepovku 176 tak ako je mozne, ze pri treningu dosahujes 179? Bud je zly vypocet (realne cisla pre tvoju osobu su ine nez tie ziskane vseobecnym vzorcom), alebo meranie nie je spravne. Maximalna tepovka je hodnota, ktoru by si dokazala udrzat taku dlhu dobu len velmi tazko a bola by to namaha po ktorej by ta po par minutach uz asi odviezli...
Vseobecne trening pri tepovke nad 90% pomaha na rast svalov a rozvoj maximalnych vykonov, co nie je zle - takymito treningami ziskas urcite lepsiu kondiciu a vacsie svaly spotrebuju celodenne viac energie, takze pri treningu sice nechudnes, ale ak by si si nenavysila stravu, malo by sa to prejavit casom aj na vahe. Urcite je lepsi takyto trening, nez ziadny. Ale zaroven taky intenzivny trening je pre neskusenych aj dost riskantny z hladiska zdravia a tiez po intenzivnych treningoch je vacsi problem nezjest viac jedla - telo si po nich pyta doplnenie energie velmi dorazne. Ak ta to bavi, zostan pri spiningu ale mozno ho zaraduj menej casto a pridaj aj sporty na budovanie zakladnej vytrvalosti v aerobnom pasme - to su tie pri idealnej tepovke okolo 70%MTF. Moze to byt pre teba rychla chodza, bezne bicyklovanie, pomaly beh - co ta bude bavit. To su sporty pri ktorych sa pocas cvicenia spaluje tuk (ale po cviceni uz nie). Pravidelne treningy pri nizkej tepovke zaroven pomahaju aj na to, aby si neskor pri vyssej namahe mala nizsiu TF.
Ak chces schudnut, zameraj sa primarne na stravu, chudnutie iba sportom nefunguje, sport spali prilis malo energie. Rysovanie pride same ked odide tuk - svaly pod nim mas, aj pekne vytvarovane, len ich cez tuk nevidno. Pri spiningu sa ti moze stat aj to, ze stehna ti narastu aj vacsie nez by sa ti pacilo. Preto nie je dobry jednostranny prilis intenzivny sport - na tvarovanie postavy to nie je ideal.

Lufa
Posts: 2
Joined: 28 Jan 2018, 16:12

Re: Tepová frekvencia a spinning

Post by Lufa » 31 Jan 2018, 11:25

Veľmi pekne Vám obom ďakujem za odpovede! Budem s tým musieť niečo robiť, myslím, že na začiatok pridať jedno kardio cvičenie namiesto jedného spinningu. Pretože mňa behanie, napriek tomu že si uvedomujem aké je super na spaľovanie tukov, nebaví. Snáď tá rýchla chôdza.... :-D Uvidíme. Registrujem za tie mesiace na sebe úbytok na objeme, hoci na váhe ani gram. Trošku ma to demotivuje, ale viem, že dôležitejšie sú centimetre. Určite sa však svojho cieľa nevzdám. Len tak pre info: výška 164, váha 75 (moje maximum), vek 44. Posledných 5 rokov štúdia mi pridalo pekne na objeme, telo kondične na bode mrazu a metabolizmus nefunkčný. Takže určite ten správny čas na zmenu :-D. thumb1

chilli
Posts: 72
Joined: 20 Oct 2008, 14:33

Re: Tepová frekvencia a spinning

Post by chilli » 01 Feb 2018, 21:44

Lufa pri nadvahe behanie vobec nie je idealne. Skor ta rychla chodza. Behanie pri nadvahe prilis zatazuje klby a navyse je to aj velmi demotivacne - pri behu kazde kilo naviac velmi citit, spomaluje ta, ovela dlhsie trva kym ziskas potrebnu kondiciu na ake-take vykony. A ked zistis ze tvoj vrcholny vykon - pre cloveka s nadvahou to zozaciatku obvykle nie je viac ako 15min behu, ti spalil KJ tak za lyzicu polievky, tak to zabalis uplne. Beh mozu skusat ti, co sa mu uz kedysi venovali a bavi ich, alebo ti co uz schudli (BMI max. do 30) a chcu si to skusit. Sama na sebe som si to overila - s obezitou som po dlhych mesiacoch treningu vedela s dusou na jazyku zabehnut o polovicu menej, nez po schudnuti na prvy sup bez akejkolvek kondicie. Jasne ze ma to pri tej nadvahe nebavilo, ked mi to neslo, a po par mesiacoch snahy som to nechala tak. Pri behu je tiez dost velky problem udrzat max. 70%MTF, vacsinou je to prve mesiace (aj roky) behania viac, aj ked clovek bezi uplne pomaly, a pri nadvahe duplom. Ak chces pridat jedno kardio do tyzdna tak skus cez vikend nejake dlhsie vylety, to je idealne kardio najma vo zvlnenom terene, na peknej trase si clovek ani neuvedomi ako presli 2-3 hodiny casu a hned ma odtrenovane, a s kondickou zo spiningu ti to urcite pojde dobre.

Post Reply