Houmi zbiera recepty
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Houmi zbiera recepty
Ahojte...
Rozhodol som sa založiť túto tému. Je ich tu už veľa ale všetky sú väčšinou založene ľudmi, čo sem už roky nechodia.
A navyše som Jarovi sľubil nejaké recepty omáčok z kurzu varenia pre ortodoxných mäsožravcov, tak ich sem postupne napíšem...
A bude fajn, keď su aj vy podelíte o nejaké recepty...
Tak pre motivaciu dnes o pečení mäsa...
Je jedno, či ide o roštenku, hovädziu panenku, jahňacie, kuracie, princíp je rovnaký....
Akurát z kuracích pŕs treba odrezať tenké časti, aby sa moc nevysušili, tie sa dajú použiť potom na inú prípravu....
Mäso v zásade nikdy nemarinujeme... Ak nám niektoré nevonia alebo dokonca smrdí, tak je buď staré, alebo ak nemáme radi ten typ mäsa, tak ho nekupujeme.... mäso má voňať svojou typickou vôňou a nie nejakym bylinkovo, mliekovo cesnakovým pácom
A princím prípravy.... na panvicu dame tolko oleja, čo stačí na pokrytie panvice, na to nasypeme riadne granulkovej soli....
mäso sprudka opečieme zo všetkých strán tak po 2 minuty z každej strany a potom vložime do rozpalenej trúby na 200°C na 5-7 minút, vyberieme von, okoreníme a necháme ešte pár minut odležať....
Nakrájeme, a podávame s nejakou grilovanou zeleninkou a vhodnou omáčkou alebo dipom... (Postupne pridám pár receptov... )
Na motiváciu jedna foto (z kurzu)
Rozhodol som sa založiť túto tému. Je ich tu už veľa ale všetky sú väčšinou založene ľudmi, čo sem už roky nechodia.
A navyše som Jarovi sľubil nejaké recepty omáčok z kurzu varenia pre ortodoxných mäsožravcov, tak ich sem postupne napíšem...
A bude fajn, keď su aj vy podelíte o nejaké recepty...
Tak pre motivaciu dnes o pečení mäsa...
Je jedno, či ide o roštenku, hovädziu panenku, jahňacie, kuracie, princíp je rovnaký....
Akurát z kuracích pŕs treba odrezať tenké časti, aby sa moc nevysušili, tie sa dajú použiť potom na inú prípravu....
Mäso v zásade nikdy nemarinujeme... Ak nám niektoré nevonia alebo dokonca smrdí, tak je buď staré, alebo ak nemáme radi ten typ mäsa, tak ho nekupujeme.... mäso má voňať svojou typickou vôňou a nie nejakym bylinkovo, mliekovo cesnakovým pácom
A princím prípravy.... na panvicu dame tolko oleja, čo stačí na pokrytie panvice, na to nasypeme riadne granulkovej soli....
mäso sprudka opečieme zo všetkých strán tak po 2 minuty z každej strany a potom vložime do rozpalenej trúby na 200°C na 5-7 minút, vyberieme von, okoreníme a necháme ešte pár minut odležať....
Nakrájeme, a podávame s nejakou grilovanou zeleninkou a vhodnou omáčkou alebo dipom... (Postupne pridám pár receptov... )
Na motiváciu jedna foto (z kurzu)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
50 rokov, 181cm, aktuálne 157,0kg (max. váha 180,1kg 26.12.2017),
27.7.2020 - 171,2kg * 26.10.2020 - 158,4kg * 21.12.2020 - 157,0kg
Už som schudol 23,1kg.
Cieľ: Nebáť sa sadnúť si na plastovú stoličku. :-)
27.7.2020 - 171,2kg * 26.10.2020 - 158,4kg * 21.12.2020 - 157,0kg
Už som schudol 23,1kg.
Cieľ: Nebáť sa sadnúť si na plastovú stoličku. :-)
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
OK, nevydržal som, tak prvý recept na najzákladnejšiu hnedú omáčku:
Hnedá omáčka Demi Glace
V žiadnom prípade nepoužijeme soľ!!! Ide o hustý vývar, ktorý slúži ako základ do omáčok a polievok.
Suroviny:
- 2kg hovädzie alebo teľacie kosti s kĺbmi, rebrá
- 100g cibuľa neočistená rozkrojená
- 200g mrkva
- 100g petržlen
- 100g zeler
- 0,5litra kvalitné červené víno
- 1PL rajčinový pretlak
- 50g cesnak neočistený, rozkrojený
- 5g Korenie celé, farebné
- 10g bobkový list
- 5g tymián
Postup:
Do rúry dám pomaly zapekať rebierko, ak máme tak aj zopár kostí. Pridáme aj koreňovú zeleninu.
Zapekanie potrvá dlhšie, snažíme sa dosiahnuť zlatistý povrch mäsa a zeleniny.
Potom všetko preložíme do veľkého hrnca.
Na plechu, kde sa pieklo zostalo dosť prismudnutej chuti. Tá je dôležitá, chceme ju.
Na plech vylejeme zo dva deci červeného vína a za 1PL rajčinového pretlaku.
To pomôže uvoľniť z plechu zapečené časti.
Prelejeme do hrnca a dolejeme vínom a studenou vodou. Dáme všetky prísady.
Privedieme do varu a pomaly varíme aj 5 hodín.
Sem tam z hladiny pozbierame penu aj tuk, aby bol vývar čistejší.
Vývar precedíme, všetko zo sitka vyhodíme, ďalej v príprave nepoužívame.
Snažíme sa zbaviť čo najviac aj mastnej škvrny vo vývare.
Dáme na sporák a redukujeme čo najviac.
Vo finále získate možno liter mimoriadne hustého demiglasu.
Precedíme a uložime v chlladničke alebo zamrazíme v menších nádobkách.
Hnedá omáčka Demi Glace
V žiadnom prípade nepoužijeme soľ!!! Ide o hustý vývar, ktorý slúži ako základ do omáčok a polievok.
Suroviny:
- 2kg hovädzie alebo teľacie kosti s kĺbmi, rebrá
- 100g cibuľa neočistená rozkrojená
- 200g mrkva
- 100g petržlen
- 100g zeler
- 0,5litra kvalitné červené víno
- 1PL rajčinový pretlak
- 50g cesnak neočistený, rozkrojený
- 5g Korenie celé, farebné
- 10g bobkový list
- 5g tymián
Postup:
Do rúry dám pomaly zapekať rebierko, ak máme tak aj zopár kostí. Pridáme aj koreňovú zeleninu.
Zapekanie potrvá dlhšie, snažíme sa dosiahnuť zlatistý povrch mäsa a zeleniny.
Potom všetko preložíme do veľkého hrnca.
Na plechu, kde sa pieklo zostalo dosť prismudnutej chuti. Tá je dôležitá, chceme ju.
Na plech vylejeme zo dva deci červeného vína a za 1PL rajčinového pretlaku.
To pomôže uvoľniť z plechu zapečené časti.
Prelejeme do hrnca a dolejeme vínom a studenou vodou. Dáme všetky prísady.
Privedieme do varu a pomaly varíme aj 5 hodín.
Sem tam z hladiny pozbierame penu aj tuk, aby bol vývar čistejší.
Vývar precedíme, všetko zo sitka vyhodíme, ďalej v príprave nepoužívame.
Snažíme sa zbaviť čo najviac aj mastnej škvrny vo vývare.
Dáme na sporák a redukujeme čo najviac.
Vo finále získate možno liter mimoriadne hustého demiglasu.
Precedíme a uložime v chlladničke alebo zamrazíme v menších nádobkách.
50 rokov, 181cm, aktuálne 157,0kg (max. váha 180,1kg 26.12.2017),
27.7.2020 - 171,2kg * 26.10.2020 - 158,4kg * 21.12.2020 - 157,0kg
Už som schudol 23,1kg.
Cieľ: Nebáť sa sadnúť si na plastovú stoličku. :-)
27.7.2020 - 171,2kg * 26.10.2020 - 158,4kg * 21.12.2020 - 157,0kg
Už som schudol 23,1kg.
Cieľ: Nebáť sa sadnúť si na plastovú stoličku. :-)
-
- Posts: 4489
- Joined: 07 Oct 2012, 13:06
Re: Houmi zbiera recepty
znie to fajn tak by som varila iba ten pretlak by som asi nedala..tak nejako som teraz varila polievku z hovädzích kostí iba bez toho predpečenia a v tlakovom hrnci .. čo asi čaro toho je že varíš tých x hodín pomaly .. a máme niekoľko pohárov polievky v pricucnutom pohári hej aj to víno som tam šľahla čo síce muž sa krútil...on je vlastne kuchár
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
No ano, čaro je v tom, že sa to varí úplne pomaly, tým z toho dostaneš viac chute... Tlakový hrniec je na to dobrý, že keď vznikne v hrnci vyžší tlak, tak aj teplota vriacej vody je ovela vyžšia, ako len tých 100°C pri normálnom varení... To je dobré na to, aby ti suroviny rýchlejšie zmäkli...
Pri tejto omáčke je to vlastne jedno, aké mäkké sú suroviny, neostávaju v nej, idú úplne preč. Ide o vývar...
A ešte po precedení sa čistá šťava redukuje čím viacej, aby z toho nebola polievka ale veeľmi hustý vývar... z ktorého sa ďalej robia ďalšie omáčky, a aj do polievky sa može dať....
Ale hlavne do omáčok k mäsu, ako napríklad Borievková omáčka, Omáčka z červeného vína a iné...
To dám sem postupne recepty....
Pri tejto omáčke je to vlastne jedno, aké mäkké sú suroviny, neostávaju v nej, idú úplne preč. Ide o vývar...
A ešte po precedení sa čistá šťava redukuje čím viacej, aby z toho nebola polievka ale veeľmi hustý vývar... z ktorého sa ďalej robia ďalšie omáčky, a aj do polievky sa može dať....
Ale hlavne do omáčok k mäsu, ako napríklad Borievková omáčka, Omáčka z červeného vína a iné...
To dám sem postupne recepty....
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
Keďže tu týždeň nebudem, tak pridám ešte jednu základnú omáčku...
V ďalších receptoch potom nadviažeme na tieto dve základné omáčky. Budú použité ďalej
Základná biela omáčka Beurre Blanc
Slúži priamo ako omáčka k mäsu, ale častejšie ako základ pre výrobu ďalších omáčok.
Suroviny:
- 100g šalotka
- 50g cesnak
- 250ml biele víno
- 150ml Cinzano
- 200ml smotana na varenie
- 200g maslo
- 5g bobkový list
- 2g nové korenie
- 2g tymián
- soľ
Postup:
Šalotku a cesnak nakrájame na drobno a zarestujeme na masle.
Osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, tymián, nové korenie a zalejeme bielym vínom.
Vyredukujeme takmer do sucha, musí byť vidieť tuk, ako sa škvarí. Zalejeme cinzanom.
Opäť vyredukujeme. Konzistencia musí byť hustá, sirupová.
Pomaly pridáme smotanu na varenie a varíme do zhustnutia.
Na záver prepasírujeme.
Nepoužitú omáčku zamrazíme v menších nádobkách.
V ďalších receptoch potom nadviažeme na tieto dve základné omáčky. Budú použité ďalej
Základná biela omáčka Beurre Blanc
Slúži priamo ako omáčka k mäsu, ale častejšie ako základ pre výrobu ďalších omáčok.
Suroviny:
- 100g šalotka
- 50g cesnak
- 250ml biele víno
- 150ml Cinzano
- 200ml smotana na varenie
- 200g maslo
- 5g bobkový list
- 2g nové korenie
- 2g tymián
- soľ
Postup:
Šalotku a cesnak nakrájame na drobno a zarestujeme na masle.
Osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, tymián, nové korenie a zalejeme bielym vínom.
Vyredukujeme takmer do sucha, musí byť vidieť tuk, ako sa škvarí. Zalejeme cinzanom.
Opäť vyredukujeme. Konzistencia musí byť hustá, sirupová.
Pomaly pridáme smotanu na varenie a varíme do zhustnutia.
Na záver prepasírujeme.
Nepoužitú omáčku zamrazíme v menších nádobkách.
50 rokov, 181cm, aktuálne 157,0kg (max. váha 180,1kg 26.12.2017),
27.7.2020 - 171,2kg * 26.10.2020 - 158,4kg * 21.12.2020 - 157,0kg
Už som schudol 23,1kg.
Cieľ: Nebáť sa sadnúť si na plastovú stoličku. :-)
27.7.2020 - 171,2kg * 26.10.2020 - 158,4kg * 21.12.2020 - 157,0kg
Už som schudol 23,1kg.
Cieľ: Nebáť sa sadnúť si na plastovú stoličku. :-)
- jaro
- Posts: 4089
- Joined: 14 Sep 2008, 20:06
Re: Houmi zbiera recepty
No pekne.. Pozerám, že na staré kolená asi budem musieť začať kupovať alkohol .
46r
-
- Posts: 4489
- Joined: 07 Oct 2012, 13:06
Re: Houmi zbiera recepty
a ja neviem či pri takýchto receptoch schudnem..ale asi záleží na množstve....
-
- Posts: 4489
- Joined: 07 Oct 2012, 13:06
Re: Houmi zbiera recepty
a by ma zaujímali recepty ako napr. kačacinu /prsia/ nepiecť celé hodiny....čo teda asi prvý príspevok naznačuje..taký štýl by sa mi páčil mäsko narýchlo urobiť k tomu zelenina a prípadne nejaký sós....
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
Jaro, no, do vela tých omáčok a sósov išiel alkohol...
Amanda, tam nás práve učili, že pri grilovaní sa maso robi velmi krátko... aby nebolo vysušené...
Jasne ale, že takto urobená kačica sa nehodí s kapustou a knedľou...
Ale tie prsia so zeleninkou su super...
Amanda, tam nás práve učili, že pri grilovaní sa maso robi velmi krátko... aby nebolo vysušené...
Jasne ale, že takto urobená kačica sa nehodí s kapustou a knedľou...
Ale tie prsia so zeleninkou su super...
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
Tak dnes pridám štyri omáčky z kurzu varenia k mäsu. Neskoršie pridám ešte zopár dipov a to bude z kurzu všetko
Omáčky sa používajú na podliatie mäsa na tanieri.
1.Omáčka z husacej pečene (foie gras)
Ide o omáčku k pečenému alebo grilovanému mäsu, nezáleží k akému.
Naozaj fantastická je k hovädzej roštenke alebo sviečkovici.
Suroviny:
- 500ml základná omáčka Beurre blanc (recept viď nižšie)
- 200g husacia pečeň
- 125g masla
- 1ks väčšia šalotka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1hrsť pažitky
- soľ
Postup:
Šalotku a cesnak nakrajame nadrobno a spenime na rozpustenom masle.
Pridáme základnú bielu omáčku, povaríme.
Husaciu pečeň si nakrájame na kocky a rozmixujeme.
Dobre vmiešame do vriacej omáčky, nevaríme, odstavíme skôr, ako sa začne oddelovať bielkovina z pečene.
Po chvilke cca 2-3 minúty vmiešame nadrobno posekanú pažitku.
Omáčky sa používajú na podliatie mäsa na tanieri.
1.Omáčka z husacej pečene (foie gras)
Ide o omáčku k pečenému alebo grilovanému mäsu, nezáleží k akému.
Naozaj fantastická je k hovädzej roštenke alebo sviečkovici.
Suroviny:
- 500ml základná omáčka Beurre blanc (recept viď nižšie)
- 200g husacia pečeň
- 125g masla
- 1ks väčšia šalotka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1hrsť pažitky
- soľ
Postup:
Šalotku a cesnak nakrajame nadrobno a spenime na rozpustenom masle.
Pridáme základnú bielu omáčku, povaríme.
Husaciu pečeň si nakrájame na kocky a rozmixujeme.
Dobre vmiešame do vriacej omáčky, nevaríme, odstavíme skôr, ako sa začne oddelovať bielkovina z pečene.
Po chvilke cca 2-3 minúty vmiešame nadrobno posekanú pažitku.
50 rokov, 181cm, aktuálne 157,0kg (max. váha 180,1kg 26.12.2017),
27.7.2020 - 171,2kg * 26.10.2020 - 158,4kg * 21.12.2020 - 157,0kg
Už som schudol 23,1kg.
Cieľ: Nebáť sa sadnúť si na plastovú stoličku. :-)
27.7.2020 - 171,2kg * 26.10.2020 - 158,4kg * 21.12.2020 - 157,0kg
Už som schudol 23,1kg.
Cieľ: Nebáť sa sadnúť si na plastovú stoličku. :-)
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
2.Borievková omáčka
Suroviny:
- 200ml hnedá omáčka Demi Glace
- 100ml biela omáčka Beurre Blanc
- 100g maslo
- 1ks väčšia šalotka
- 3 strúčiky cesnaku
- 10g Borievky (jalovec)
- farebné korenie
- soľ
Postup:
Šalotku a cesnak nakrajame nadrobno a spenime na rozpustenom masle.
Pridáme hnedú aj bielu omáčku, korenie, borievky, soľ.
Povaríme, precedíme a zredukujeme.
Suroviny:
- 200ml hnedá omáčka Demi Glace
- 100ml biela omáčka Beurre Blanc
- 100g maslo
- 1ks väčšia šalotka
- 3 strúčiky cesnaku
- 10g Borievky (jalovec)
- farebné korenie
- soľ
Postup:
Šalotku a cesnak nakrajame nadrobno a spenime na rozpustenom masle.
Pridáme hnedú aj bielu omáčku, korenie, borievky, soľ.
Povaríme, precedíme a zredukujeme.
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
3.Omáčka z červeného vína
Suroviny:
- 200ml hnedá omáčka Demi Glace
- 250ml červené víno
- 100g kryštálový cukor (dá sa použiť čisto len med 200g dokopy)
- 100g včelí med
- 100ml vody
- 100g maslo
- 1ks šalotka
- 3 strúčiky cesnak
- farebné korenie
- 5g tymián
- soľ
Postup:
Cukor a med (alebo len med) rozpustíme vo vode a dáme variť, kým sa voda nevyparí a melasa neskaramelizuje.
Pri tomto postupe karamelizovania sa melasa nepripáli ku kastrolu.
Šalotku a cesnak nakrajame nadrobno a v druhom kastroliku spenime na rozpustenom masle.
Pridáme koreniny a soľ, a pridáme k skaramelizovanej melase.
Premiešame, zalejeme červeným vínom, dobre premiešame, povaríme, precedíme a zredukujeme.
Suroviny:
- 200ml hnedá omáčka Demi Glace
- 250ml červené víno
- 100g kryštálový cukor (dá sa použiť čisto len med 200g dokopy)
- 100g včelí med
- 100ml vody
- 100g maslo
- 1ks šalotka
- 3 strúčiky cesnak
- farebné korenie
- 5g tymián
- soľ
Postup:
Cukor a med (alebo len med) rozpustíme vo vode a dáme variť, kým sa voda nevyparí a melasa neskaramelizuje.
Pri tomto postupe karamelizovania sa melasa nepripáli ku kastrolu.
Šalotku a cesnak nakrajame nadrobno a v druhom kastroliku spenime na rozpustenom masle.
Pridáme koreniny a soľ, a pridáme k skaramelizovanej melase.
Premiešame, zalejeme červeným vínom, dobre premiešame, povaríme, precedíme a zredukujeme.
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
4.Omáčka ku kačke
Suroviny:
- 200g včelí med
- 250ml biele víno
- 100ml Gin
- 300g hrozno biele
- 2ks pomaranč
- 2ks hruška
- 1ks jablko
- 50g koreň zázvoru
- 4-6ks klinčeky
Postup:
Pomaranč ošupeme a vyfiletujeme, aby nemal medzidužinové blanky.
V hrnci nasucho skaramelizujeme med, zalejeme vínom.
Pridáme nakrájané ovocie bez jaderníkov.
Počas varenia pridáme nadrobno nakrájaný zázvor, Gin a klinčeky. ďalej varíme, aby zmes trošku zhustla.
Prepasírujeme a ďalej redukujeme.
Farebne aj konzistenciou musí pripomínať marhuľový lekvár. Od druhu ovocia farba môže byť aj tmavšia višňová.
Suroviny:
- 200g včelí med
- 250ml biele víno
- 100ml Gin
- 300g hrozno biele
- 2ks pomaranč
- 2ks hruška
- 1ks jablko
- 50g koreň zázvoru
- 4-6ks klinčeky
Postup:
Pomaranč ošupeme a vyfiletujeme, aby nemal medzidužinové blanky.
V hrnci nasucho skaramelizujeme med, zalejeme vínom.
Pridáme nakrájané ovocie bez jaderníkov.
Počas varenia pridáme nadrobno nakrájaný zázvor, Gin a klinčeky. ďalej varíme, aby zmes trošku zhustla.
Prepasírujeme a ďalej redukujeme.
Farebne aj konzistenciou musí pripomínať marhuľový lekvár. Od druhu ovocia farba môže byť aj tmavšia višňová.
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
A ešte sľúbené tri dipy. Posledné recepty z kurzu varenia pre Ortodoxných mäsožravcov, viď skoršie príspevky.
Dipy sa používajú na namáčanie upečeného mäsa už po odkrojení pred konzumáciou:
1.Barbecue dip:
Suroviny:
- 200g cibuľa
- 30g cesnak
- 50g čerstvé chilli papričky
- 1liter kvalitný kečup
- 200g med
- 100ml Worchester omáčka
- 100ml sójová omáčka
- 300ml červené víno
- 10g čierne korenie celé
- olivový olej
- soľ
Bonusová ingrediencia:
- Liquid smoke - Tekutý dym (dá sa kúpiť v špeciálnych obchodoch alebo na nete)
pridáme podľa chuti, nie veľa, cca 1ČL.
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno, speníme na olivovom oleji.
Pridáme nakrájaný cesnak, chilli a med, necháme mierne skaramelizovať.
Pridáme kečup a všetky ostatné ingrediencie, varíme a redukujeme počas stáleho miešania
kým nedostaneme konzistenciu hustejšieho lekváru tmavo červenej farby.
Barbecue dip môžeme uskladniť aj niekoľko mesiacov v chladničke vo vhodnej nádobke.
Dipy sa používajú na namáčanie upečeného mäsa už po odkrojení pred konzumáciou:
1.Barbecue dip:
Suroviny:
- 200g cibuľa
- 30g cesnak
- 50g čerstvé chilli papričky
- 1liter kvalitný kečup
- 200g med
- 100ml Worchester omáčka
- 100ml sójová omáčka
- 300ml červené víno
- 10g čierne korenie celé
- olivový olej
- soľ
Bonusová ingrediencia:
- Liquid smoke - Tekutý dym (dá sa kúpiť v špeciálnych obchodoch alebo na nete)
pridáme podľa chuti, nie veľa, cca 1ČL.
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno, speníme na olivovom oleji.
Pridáme nakrájaný cesnak, chilli a med, necháme mierne skaramelizovať.
Pridáme kečup a všetky ostatné ingrediencie, varíme a redukujeme počas stáleho miešania
kým nedostaneme konzistenciu hustejšieho lekváru tmavo červenej farby.
Barbecue dip môžeme uskladniť aj niekoľko mesiacov v chladničke vo vhodnej nádobke.
50 rokov, 181cm, aktuálne 157,0kg (max. váha 180,1kg 26.12.2017),
27.7.2020 - 171,2kg * 26.10.2020 - 158,4kg * 21.12.2020 - 157,0kg
Už som schudol 23,1kg.
Cieľ: Nebáť sa sadnúť si na plastovú stoličku. :-)
27.7.2020 - 171,2kg * 26.10.2020 - 158,4kg * 21.12.2020 - 157,0kg
Už som schudol 23,1kg.
Cieľ: Nebáť sa sadnúť si na plastovú stoličku. :-)