Houmi zbiera recepty
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
2.Šafránový dip:
Ide o najlepšie využitie majonézy, aký poznám.
Chuť tohoto dipu je fantastická, doslova návykovo dobrá...
Suroviny:
- 400g majonéza
- 100ml biele víno
- 3-4 strúčiky cesnak
- 10g čierne korenie mleté
- 10g ružové korenie celé (môže byť aj viacej, má ho byť hojne, je v tom fantastické)
- 20g pažitka
- štipka šafrán
- soľ
Postup:
Do vína dáme šafrán a zotretý cesnak. Skoro úplne vyredukujeme.
Zvlášť do misky dáme majonézu a nadrobno nasekanú pažitku.
Vmiešame zredukované víno, pridáme mleté aj rúžové korenie.
Osolíme a dáme vychladnúťdo chladničky.
Ide o najlepšie využitie majonézy, aký poznám.
Chuť tohoto dipu je fantastická, doslova návykovo dobrá...
Suroviny:
- 400g majonéza
- 100ml biele víno
- 3-4 strúčiky cesnak
- 10g čierne korenie mleté
- 10g ružové korenie celé (môže byť aj viacej, má ho byť hojne, je v tom fantastické)
- 20g pažitka
- štipka šafrán
- soľ
Postup:
Do vína dáme šafrán a zotretý cesnak. Skoro úplne vyredukujeme.
Zvlášť do misky dáme majonézu a nadrobno nasekanú pažitku.
Vmiešame zredukované víno, pridáme mleté aj rúžové korenie.
Osolíme a dáme vychladnúťdo chladničky.
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
3.Bylinkový dip:
Suroviny:
- 200g Jogurt biely
- 200g Smotana kyslá
- 1PL Dijónska horčica
- 1/2ČL med
- 3-4 strúčiky cesnak
- 10g čierne korenie mleté
- 5g tymián čerstvý
- 5g pažitka čerstvá
- 5g petržlenová vňať čerstvá
- citrónová šťava
- soľ
Postup:
Všetky suroviny dobre zmiešame.
Množstvo byliniek je ľubovolné, podľa chuti a vlastného odhadu.
Rovnako môžeme použiť aj iba jednu bylinku, napríklad bazalku a bude bazalkový dip.
Osolíme a dáme vychladnúť do chladničky.
Suroviny:
- 200g Jogurt biely
- 200g Smotana kyslá
- 1PL Dijónska horčica
- 1/2ČL med
- 3-4 strúčiky cesnak
- 10g čierne korenie mleté
- 5g tymián čerstvý
- 5g pažitka čerstvá
- 5g petržlenová vňať čerstvá
- citrónová šťava
- soľ
Postup:
Všetky suroviny dobre zmiešame.
Množstvo byliniek je ľubovolné, podľa chuti a vlastného odhadu.
Rovnako môžeme použiť aj iba jednu bylinku, napríklad bazalku a bude bazalkový dip.
Osolíme a dáme vychladnúť do chladničky.
-
- Posts: 4489
- Joined: 07 Oct 2012, 13:06
Re: Houmi zbiera recepty
budem sa inšpirovať ale cukor med variť a kupovaný kečup asi nie...skôr by ma zaujímala úprava määääääska ako si písal kačacinu narýchlo.vždy som len pomaly piekla nevedela som že dá sa narýchlo a kapusta nie je podstatná i keď robievala som a všakovakú so slivkami zavarenými s jablkami a s domácim vínom ovocným a knedľu vonkoncom nie
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
Amanda, tak to sú určité postupy, ktoré používajú kuchári väčšiny aj tých lepších reštaurácií...
Tie horšie by som povedal, že používajú hotové, kupované omáčky a dipy... nehrajú sa takto s tým Napríklad v Metre som videl tú omáčku Demi glacé v práškovej forme Fuj...
A keď hovoríš o tom kečupe.. jasne, že domáci je domáci... asi narážaš na Barbecue dip...
Ja milujem k mäsu barbecue.... a som si kupoval rôzne hotové omáčky... ale ti poviem, že na túto sa nechytá žiadna kupovaná...
A cukor alebo med..... nuž, keď potrebuješ do receptu karamel.... z mrkvy ho nespravíš....
A jasne, že recept je recept.... Ja si doma vela receptov upravujem tak, aby mi vyhovovali....
A potom toto niesu také omáčky, ako napríklad tekvicová, alebo hrachová... s týmito sa mäsko len podleje, nieje to akože polievkový tanier zemiakovej omáčky.... . Použije sa málo tej omáčky, t.j. málo medu alebo cukru... a potom takto pečené mäso so sladkou omáčkou sa nejedáva denne, ale väčšinou len výnimočne...
Úprava mäska, na čo si sa pýtala, je hneď v prvom príspevku tejto témy... ale čo sa týka kačky, ide len o prsia...
tie sa pečú aj s kožou s tým, že tá sa najemno nareže na mriežku a tak sa pečie podľa toho postupu v prvom príspevku...
Celá kačka asi nejde takto upiecť....
Som niekde písal, že tieto recepty som sem zavesil len preto, že niektorí, napr. Jaro, mali o to záujem....
A zo mňa neubudne, keď sa o to podelím, čo nás učili na kurze... tento bol pre Ortodoxných mäsožravcov, ale robia aj kurzy zdravej stravy.. Maju veľa kurzov...
Pozri si stránku pregurmanov.sk
Ďalej už budem vešať len zdravé recepty a zdravšie verzie nezdravých receptov, ktoré si zbieram do mojej vlastnej zbierky....
A tiež by ma potešilo, keby aj ostatní sem semtam prispeli, nech sa dozviem niečo nové, fajné...
Tie horšie by som povedal, že používajú hotové, kupované omáčky a dipy... nehrajú sa takto s tým Napríklad v Metre som videl tú omáčku Demi glacé v práškovej forme Fuj...
A keď hovoríš o tom kečupe.. jasne, že domáci je domáci... asi narážaš na Barbecue dip...
Ja milujem k mäsu barbecue.... a som si kupoval rôzne hotové omáčky... ale ti poviem, že na túto sa nechytá žiadna kupovaná...
A cukor alebo med..... nuž, keď potrebuješ do receptu karamel.... z mrkvy ho nespravíš....
A jasne, že recept je recept.... Ja si doma vela receptov upravujem tak, aby mi vyhovovali....
A potom toto niesu také omáčky, ako napríklad tekvicová, alebo hrachová... s týmito sa mäsko len podleje, nieje to akože polievkový tanier zemiakovej omáčky.... . Použije sa málo tej omáčky, t.j. málo medu alebo cukru... a potom takto pečené mäso so sladkou omáčkou sa nejedáva denne, ale väčšinou len výnimočne...
Úprava mäska, na čo si sa pýtala, je hneď v prvom príspevku tejto témy... ale čo sa týka kačky, ide len o prsia...
tie sa pečú aj s kožou s tým, že tá sa najemno nareže na mriežku a tak sa pečie podľa toho postupu v prvom príspevku...
Celá kačka asi nejde takto upiecť....
Som niekde písal, že tieto recepty som sem zavesil len preto, že niektorí, napr. Jaro, mali o to záujem....
A zo mňa neubudne, keď sa o to podelím, čo nás učili na kurze... tento bol pre Ortodoxných mäsožravcov, ale robia aj kurzy zdravej stravy.. Maju veľa kurzov...
Pozri si stránku pregurmanov.sk
Ďalej už budem vešať len zdravé recepty a zdravšie verzie nezdravých receptov, ktoré si zbieram do mojej vlastnej zbierky....
A tiež by ma potešilo, keby aj ostatní sem semtam prispeli, nech sa dozviem niečo nové, fajné...
-
- Posts: 4489
- Joined: 07 Oct 2012, 13:06
Re: Houmi zbiera recepty
no minule inšpirujúc sa tvojimi receptami som redukovala a redukovala sós spod kuracích balíčkov bolo tam domáce ríbezľové víno..co dúm dal..a celkom zaujímavo teda taký redukovaný na tie balíčky navrch že neboli také vysušené../kuracie stehno vykostené varené vajce vnútro..radšej by som praženicu ale muž ohŕňa nos.../
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
Mňam, to mohlo byť super....
-
- Posts: 4489
- Joined: 07 Oct 2012, 13:06
Re: Houmi zbiera recepty
no dnes som si k tomu batôžku orestovala 1kg papriky tiež bola podliata vínom ale časť na obed a časť na večeru resp. neskorý obed...večer už radšej nejesť...
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
mnaam, orestovanú aj pečenu papriku milujem.... len sa jej vyhýbam, robi mi stráášnu kyselinu
Mám problém so žlčníkom, čo už...
Aj ked robim lečo, dam tam papriku len koli chuti, robim viacej paradajkové....
Mám problém so žlčníkom, čo už...
Aj ked robim lečo, dam tam papriku len koli chuti, robim viacej paradajkové....
-
- Posts: 4489
- Joined: 07 Oct 2012, 13:06
Re: Houmi zbiera recepty
no či ti môžem do tvojich receptov...dnes som hodila do tlakového hrnca 2 balíky morčacích sŕdc..podliala ríbezľovým vínom..dala dusiť..medzitým na woku asi 6 cibúľ a keď boli ako tak do nich lopatku múky...čo asi 3/4 hod. sa robili tie srdcia ? tak do nich tú cibuľu a som si zmyslela že ešte dám huby sušené nech vezmú prebytočnú tekutinu tak som dala pár hrstí zavrela hrniec nech to dôjde a išli sme na huby..po asi 4-5 hodinách som otvorila hrniec a mňááám/no ešte kurkuma čierne korenie a rasca/..takže takto ja varím ..od oka a čo ma napadne improvizujem ...a huby sme nenašli iba 1 bedľu...ja niekedy mám problém ?/akože čosi tam cítim / s nejakou vnútornosťou vpravo pod rebrami ale teda preventívka nič neukázala ..tak hreším ďalej...kyselinu nepoznám...ale muž sa sťažoval na kyselinu kým jedol cukor..cukor roky už nejem teda na vianoce asi 1/3 pôvodného množstva dám do orechových obdĺžnikov či štvorčekov teda orech vajce cukor..keď som skúšala bez cukru so stéviou po týždni pekná asi 1m pleseň..asi ten cukor konzervuje trochu
- Houmi
- Posts: 440
- Joined: 19 Aug 2010, 14:14
- Location: Brátyslava, nééé?
Re: Houmi zbiera recepty
Amanda, nie, že či môžeš, ak máš fajn recept tak musíš
Morčacie srdcia som nikdy nejedol.... wau... to je nápad.... Musím sa po nich popozerať a vyskúšam aj ja....
Cibuľa,červené víno, kurkuma, to znie velmi dobre...
Ďakujem za nápad, určite vyskúšam....
Morčacie srdcia som nikdy nejedol.... wau... to je nápad.... Musím sa po nich popozerať a vyskúšam aj ja....
Cibuľa,červené víno, kurkuma, to znie velmi dobre...
Ďakujem za nápad, určite vyskúšam....
-
- Posts: 4489
- Joined: 07 Oct 2012, 13:06
Re: Houmi zbiera recepty
no myslím že boli z metra tie srdcia..už nejakú dobu čakali v mraziaku
- jaro
- Posts: 4089
- Joined: 14 Sep 2008, 20:06
Re: Houmi zbiera recepty
Podľa mňa je 45 minút v tlakovom hrnci dosť veľa na srdiečko .
Postnem tu jeden môj obľúbený recept, nazval som ho:
Lenivé špízy .
Všetky suroviny si pripravím ako na špízy, nahrubo nakrájam cibuľu, papriku, vykostené kuracie stehná (moje obľúbené), aj mrkvu tam na kolieska frcnem, pár strúčikov cesnaku, nejakú slaninku, párok či klobáska ak je, kľudne aj nejaké rajčinky či inú zeleninu. Všetko ako je nakrájané prcnem na veľký pekáč, posolím, okorením, trocha poolejujem, trocha horčice, červenej papriky, celý kmín, co dúm dal, fajne premiešam a dám dobre zapiecť, kľudne sa to nakoniec môže nechať trocha pripáliť pre autenticitu. Recept ako keď psíček a mačička varili, ale tá vôňa ... Príloha čokoľvek..
Postnem tu jeden môj obľúbený recept, nazval som ho:
Lenivé špízy .
Všetky suroviny si pripravím ako na špízy, nahrubo nakrájam cibuľu, papriku, vykostené kuracie stehná (moje obľúbené), aj mrkvu tam na kolieska frcnem, pár strúčikov cesnaku, nejakú slaninku, párok či klobáska ak je, kľudne aj nejaké rajčinky či inú zeleninu. Všetko ako je nakrájané prcnem na veľký pekáč, posolím, okorením, trocha poolejujem, trocha horčice, červenej papriky, celý kmín, co dúm dal, fajne premiešam a dám dobre zapiecť, kľudne sa to nakoniec môže nechať trocha pripáliť pre autenticitu. Recept ako keď psíček a mačička varili, ale tá vôňa ... Príloha čokoľvek..
46r
-
- Posts: 4489
- Joined: 07 Oct 2012, 13:06
Re: Houmi zbiera recepty
no jaro možno menej nepozerala som bohvieako na hodiny...no kým sa urobila tá cibuľa ...ja ani vajce !!! neviem odsledovať dĺžku varu..odbehnem k pc a konečná špízy sme už roky nemali minule dcéra robila /v brne takže mimo dosahu môjho jazyka/
- jaro
- Posts: 4089
- Joined: 14 Sep 2008, 20:06
Re: Houmi zbiera recepty
Pred mnohými rokmi som raz zabudol, že varím vajcia. Voda sa vyvarila, vajca zhoreli, smrad sme z domu dostávali dlhé týždne. Bacha na to .
Nedávno ste tu spomínali pečenú papriku. Ja milujem ajvar, to je vlastne pomletá pečená červená paprika s pár prísadami. Tuším olej, baklažán, pretlak. Som si ho v posledných týždňoch párkrát kúpil, jemne pikantný, no bomba. Ale sa musím s nákupmi krotiť, lebo ja to viem jesť aj samotné, rýchlo sa míňa.
Som našiel fotku tých mojich lenivých špízov. Nie je to moc estetické, príloha je karfiolová ryža
Nedávno ste tu spomínali pečenú papriku. Ja milujem ajvar, to je vlastne pomletá pečená červená paprika s pár prísadami. Tuším olej, baklažán, pretlak. Som si ho v posledných týždňoch párkrát kúpil, jemne pikantný, no bomba. Ale sa musím s nákupmi krotiť, lebo ja to viem jesť aj samotné, rýchlo sa míňa.
Som našiel fotku tých mojich lenivých špízov. Nie je to moc estetické, príloha je karfiolová ryža
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
46r
-
- Posts: 4489
- Joined: 07 Oct 2012, 13:06
Re: Houmi zbiera recepty
aj ja by som vedela jesť ajvar nemierne veľa tak radšej nekupujem vlani som kúpila v metre..no ja nezabudnem na vajcia ale nikdy neviem presne koľko sa varili..prepeličie si robím s "majonézou" z jogurtu cibule a vňatiek žbrk oliváku..karfiolová ryža to som tiež chcela niekedy skúsiť ale nevydalo aj halušky som čítala že karfiolové namiesto slaniny malo ísť tofu