Ja a môj boj.

Príspevky na uvedené témy
whiteiris
Posts: 11
Joined: 11 Oct 2010, 23:00

Ja a môj boj.

Post by whiteiris » 11 Oct 2010, 23:30

Ahojte..
Mám asi problém a súvisí to so stravou.
Mám 19 rokov. Som vegetariánka 2 roky. K tomu som pridala "diétu"-mnou vytvorenú, keďže pre vegetariánov veľa diét nie je. Tú mám už cez rok. A navyše už to bude polroka čo som vegán.
Keď som bola len vegetariánkou, jedla som naozaj všetko okrem mäsa, rýb. To som pekne priberala a priberala až moje BMI bolo 24-25 -úplne presnú hodnotu si už nepamätám. Navyše to bolo na mne vidieť-mimochodom nepribrala som kvôli tejto zmene v jedálničku, pribrala som polroka pred tým, cez letné vylihovanie...
Takže ako som už povedala, môj BMI bol horší ako som si želala, a tak som sa odhodlala k diéte. Bez bieleho pečiva, bez cukru, okrem morskej soli iná nie, iba vodu piť a minerálky, žiadne sladkosti od čokolád až po slané pečivo nič. Za to veľa zeleniny, ovocia, sójových výrobkov, jogurtov, mlieko, všetko pekne pripravené, malé porcie viackrát denne, atď, atď. Navyše som cvičila a cvičila. Ráno i večer. Rodičia aj okolie sa čudovali ako toto môžem vydržať...ale oproti tomu čo prišlo to ešte nebolo nič. Mikuláš/Vianoce/Silvester/Veľká Noc/Narodeniny/Oslavy/... -nikdy som túto diétu neporušila. A na to som pyšná, lebo asi sami viete aké je to zložité a ťažké a koľko sebapresviedčania to chce.
Lenže problém bol, že som nechudla! A nechudla! A nechudla! Som jedna z tých, ktorým záleží veľmi na vzhľade a postave a potrebujem sa cítiť dobre vo svojej koži. Za celý ten čas som schudla 2 kilá. Myslím periódu 1 celého roka. Samozrejme, že som vyhľadala aj dietológov, ale tí po tom čo videli čo jem - mám zapísaný každý jeden deň koľko som presne zjedla a koľko som presne cvičila - takže oni nič nedodali. Skôr sa čudovali ako to je možné, že nechudnem, že všetko je správne a reči, ktoré som už toľkokrát počula. Myslím, že vedia o tom oveľa menej lebo ničím takým si neprešli. Tiež ma poslali na vyšetrenie lynfatických uzlín, ale nič nezistili, ani z krvi. Organizmus fungoval správne.
Tak som sa rozhodla o inú formu diéty. Veľmi známu - 90 dňovú diétu delenej stravy. Držala som ju úspešne až do konca, namiesto mäsa a rýb som jedla tofu čo sójové syry. Časom som zistila, že tam nie sú vajíčka ani mlieko a že som vegán. A tak som si tento status udržovala a držím až dodnes.
Takže príbeh pokračuje. Pred 3 mesiacmi prišlo leto a ja som konečne nemusela sedieť v škole. Namiesto toho brigáda a 8 hodín na nohách. Trochu menej jedla, tak o 30%. A nečakane váha išla dole. Schudla som za 2 mesiace 8 kíl. Chýbali mi už len 2 k vytúženej váhe. Ale leto skončilo.
Prišla škola a ja som sa vrátila domov. Aj keď som každý deň cvičila, chodila všade pešo, bojovala zo všetkých síl a ešte viac zradikalizovala vegánstvo, nič nepomohlo, priberala som. Dnes mám z 8 schudnutých kíl 4 späť. Jem podľa mňa málo, lebo iných vidí prejedať sa doslova oproti mne.
Aby ste mali predstavu dnes som mala deň kedy som sa prejedla. Mala som jedno jablko, 3 mandarinky-cca 80gramov, 3 kukurice varené -čisto na vode ako vždy, 3 mrkvy, 70g brokolice čerstvej, 2 banány a hrsť orechov-asi 40gramov. Môžem povedať, že som zjedla naozaj veľa, lebo sme boli na nákupoch a zelenina a ovocie chutí lepšie keď je čerstvé. Taktiež som dnes bola v posilovni 20 minút beh na kardio, 20 minút steper na kardio, brušáky pokiaľ mi vôľa stačila a necítila som bolesť v hrudníku ( - inak si nedám pokoj, lebo nemám pocit, že cvičím), mimo to som prešla celé mesto, do školy, zo školy domov, na doučovanie, zas domov, na kozmetiku, do centra, do posilky, zas domov. Takéto túry robím každý deň aj keď mám málo času, donútim sa nájsť si ho pre pohyb. Ak môžem, využijem každý pohyb a šport.
Bohužiaľ ale nič mi už nedáva zmysel.
Jem len zeleninu a ovocie a tofu raz do týždňa. Pijem len a len vodu. Nežujem ani žuvačky. Nepijem ani čaj. Jednoducho už mi to pripadá ako totálna askéza, ale potom sa pozriem na seba, nemám žiadne badateľné znaky narušenia organizmu. Nič nechudnem. Nemôžem povedať, že si telo ukladá všetko čo zjem, lebo cez spomínané leto som jedla menej a chudla som.
Dnes som z toho naozaj smutná. :(
Čo si o tom myslíte?
Som otvorená kritike, myslím, že ju zvládnem...

User avatar
tini
Posts: 29949
Joined: 26 Apr 2007, 14:57

Re: Ja a môj boj.

Post by tini » 12 Oct 2010, 06:50

ahojki whiteiris, nuz, tak ozaj ze sokujuci pribeh.. hmmm.. az mi je daco divne pisat, ked sa tym zaoberali odbornici a nic, a ja som len obycajny clovek. predsa len skusim este nejake doplnujuce otazky. Co si jedavala cez to leto, ked si pribrala na BMI 24-25? A aky bol ten jedalnicek v case, ked si schudla tie 2kg pocas roka? myslim, konkretne aky, kolko si toho jedla a co presne, aspon nejaky priklad bezneho Tvojho sttravovania.. aj to by ma zaujimalo, taky priklad jedalnicka pri tej 90dnovke, ked si chudla. podla toho, co pises, ze jes teraz, tak mas skutocne pravdu, ze jes veeelmi malo. uff, mne ten Tvoj jedalnicek pride tak na 3200KJ dokopy, jak som to tak priebezne nahadzala do kalkulky. to je skutocne hlboko pod bazalom. Este k tomu cvicis a makas, chodis peso. zaujimalo by ma aj, z akeho dovodu nejedavas nic ine okrem ovocka, zeleniny, a obcas tofu, podla toho co viem, do veganskej stravy patria aj ine potraviny, rozhodne napr. obilniny, aj kopu inych. hmmm. Nechcem nejak predbiehat, kym teda nenapises viac o tych jedalnickoch, ale jedna z moznosti mi pripada, ze svojim sposobom jedenia si si mohla spomalit metabolizmus, a preto je mozne ze to chudnutie proste neide, neslo. Ono BMI 24-25 neni objektivne vela, je to horna hranica normalu (to nehovorim, ze sa z nej nema chudnut, ale chudne sa odtial narocnejsie ako z vyssich cisiel). mas kombinaciu malo jedla a vela pohybu, a vlastne stale menej toho jedla. rozmyslala som aj nad tym, ze mozno si cez 90dnovku jedla viac, kedze si ju drzala podla dakej knihy, a tam su isto rozne veci okrem zeleniny a ovocka, takze Tvoj organizmus sa mozno zacal spamatavat.. ked si mu vsak nasadila opat tvrdsiu dietu, zas to slo hore, resp. sa zasekol. To je len idea, napis cosi k tym konkretnym jedalnickom.. Ono urcite si v dakom kruhu, je dobre ho preseknut, je dost mozne, ze sa to aj bude dat ale nie uberanim, no navysovanim stravy. Pri takomto jedalnicku si poskodis zdravie na sto percent o nejaky cas.. Vela veci, ktore telo potrebuje, v nom nie su. Aj ked nejes nezdrave veci, chyba Ti tam vela zdravych, co do poctu aj roznosti - vlastne jedavas minimum bielkovin, tukov, a komplexne sacharidy skoro ziadne.. Si mladucka, telo funguje, potrebuje toho viac na prevadzku.. ale nevzdavaj sa, vzdy sa da cosi vymysliet. Napis prosim aj, kolko teraz vazis, merias, ake mas BMI..
41 rokov, 178 cm, cca 63,5kg, max vaha 92kg,
Ciel: Zit zivot naplno. ;) Zivot je pohyb. ;) Kalokagatia.

"Dobre vidime iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné."

JuloPP
Posts: 349
Joined: 24 Mar 2010, 12:24

Re: Ja a môj boj.

Post by JuloPP » 12 Oct 2010, 07:08

no nechcem rypat ale podla mna si z nas robis srandu
Image
vek:34 čoskoro
výška: 170 cm
váha na počiatku: 122 kg
cieľová váha: 77 kg

cindi
Posts: 5829
Joined: 26 Jan 2007, 09:44

Re: Ja a môj boj.

Post by cindi » 12 Oct 2010, 07:51

whiteiris: no pokial si myslis, ze veganska strava je o jednom jablku, banane a mandarinke, tak s tym daleko nezajdes. Mala by si vediet, ze aj vegetarianska strava musi byt vyvazena a nutricne vyzivna. Mala by si sa asi nad sebou zamysliet, lebo takto si mozes len ublizit. Ty svojmu telu absolutne nedodavas potrebne ziviny, z coho cerpas bielkoviny, z kuska tofu, ktore zjes? A co tak komplexne sacharidy, nic Ti to nehovori? Neverim, ze na tuto stravu odbornici povedali, ze je to OK.

whiteiris
Posts: 11
Joined: 11 Oct 2010, 23:00

Re: Ja a môj boj.

Post by whiteiris » 12 Oct 2010, 17:48

Ahoj tini, nuž počas toho prvého jedla som jedla napríklad:
Raňajky: aktivia jogurt, desiata: aktivia jogurt, obed: 240gramov jablkov, 80 gramov mrkva, 120 gramov cuketa, togu (100g/477kJ) 90 gramov, olovrant:jablko 200gramov, večera: 160gramov ananás, 1 aktivia, druhá večera: jogurt biely.
Alebo iný deň:
Raňajky: jogurt biely, desiata: pohár mlieka 250ml - nízkotučné, obed: syr(20%tuku) 50 gramov, tofu (100g/616kJ) 80 gramov, rajčina 140 gramov, šalát 100g, olovrant: mlieko 300ml -nízkotučné, večera: 40gramov syr (20%tuku)
V týchto dňoch som cvičila:
200 naťahovaní na nohy (taká vec čo aj v reklamách ju ponúkajú, na poslňovanie, zväčša červenú a modrú časť to má, dúfam, že viete čo myslím), 200 naťahovaní na ruky, 200 brušákov plus do výdrža 20 krát, 10 minút bicyklovanie na stacionárnom bicykli (záťaž 4-ak to poznáte) a 12:8 -čiže 12 sekúnd som makala makala na maximu, 8 sekúnd pomaly, a zas 12 rýchlo, 8 pomaly..a tak 10 minút...
Toto bolo počas leta minulý rok.
Cez ten rok kedy som schudla tie 2 kilá sa nedá presne povedať čo som jedla, lebo v tom som mala aj tú 90dňovú diétu a aj diétu na zvýšenie metabolizmu. Ako hovoríš, áno, aj toto napadlo doktorke. Tak som išla do centra kde mi zmerali bazálny metabolizmus a dali mi tam aj jeden typ diéty kde to bolo zamerané pre jedlo pre vegetariánov. Na raňajky som mávala vločky so sušeným ovocím a mliekom alebo pohárom 100% šťavy grepfruitu, na obed napríklad mango s tvarohom nízkotučným, obed bol niečo vo forme zapečenej zeleniny so syrom/tofu/hummus/bujóny pre vegetariánov/zemiaky/ryža/otruby/cícer alebo cestoviny celozrnné špenátové, alebo fenel-ak to poznáte, sójové kúsky.., na olovrant bolo niečo podobné desiatej a na večeru niečo ako obed... -toto prebehlo od januára do polovice marca 2010 - a výsledok? Pribrala som do konca januára rázne zo 74 na 76 a potom som vo februári klesla na 75 a tam váha zostala až do konca. Metabolizmus bazálny som mala mierne znížený, zvýšil sa mi len o nejaké 2%tá. Vtedy som si tam našla aj vlastnú trénerku, a podľa jej pokynov som cvičila 3 mesiace. Ako som teraz písala, neschudla som ale čo je horšie, nebolo to tým že som nabrala svalovú hmotu ale tuky! Čo bolo pre mňa psychicky zničujúce, pretože som sa zverila odborníkom a bohužiaľ sa im to nepodarilo.
90 dňovú diétu poznáte..ale kto nie, pre príklad: Deň bielkovinový (keďže bol asi najproblematickejší) raňajky: ovocie-to bolo vždy na raňajky, každý deň... desiata: ovocie, obed: tofu (alebo syry som používala-sójové syry už len) so šalátom- ja som si zväčša dala tak 5 listov hl.šalátu, k tomu jednu mrkvu, jednu rajčinu, minimum olivového oleja s vodou som použila na tofu, a večera: to isté čo na obed iba polovičná verzia.

JuloPP- nie, nerobím si srandu. Ale predstav si, ako mi dnes ráno bolo keď som si prečítala, že je to až tak neskutočné, že toto musíš napísať. Ale naozaj je to tak ako som napísala/píšem. Preto to vnímam aj ako problém lebo ma to neskutočne nielen fyzicky ale aj psychicky zaťažuje.

Cindi: Nemyslí si, že vegánska strava funguje len na ovocí alebo len na zelenine. To naozaj nie. Ale ja som skombinovala vegánstvo s diétou. Čiže napríklad nejem ryžu, ani dlhozrnnú a so šupkou, žiadnu, aj keď mi je jasné, že vegáni ju jedia. Nejem zemiaky. Nepije kávu. Nepijem džúsy/čaje. Nejem olej/soľ/cukor. Vegáni vylučujú len med, čiže rafinovaným keby nemám túto mnou vymyslenú diétu kľudne jem. Bielkoviny som počas 90dňovej diéty v bielkovinové dni a počas času pred tým mala aj napríklad zo syrovátky. Tiež som jedla už rôzne vegetariánske výrobky ako sójové párky, "burgery" sójové, tiež som jedla pshylium či klíčky a mnoho mnoho ďalších vecí čo mi poradili priatelia, rodina, internet, televízia. Skúšala som hocičo. Neviem či ma napadne niečo.. napr. ľanové semienka som si pridávala do stravy. Tiež vitamíny na doplnenie. Alebo lyžičku škorice do horúcej vody a to som pila raz denne.
Dietológ jeden mi povedal, že to je v poriadku, že jem zdravo. Bolo to v období január 2010 čiže pred zvyšovaním bazálneho metabolizmu inou doktorkou a pred vegánstvom a pred 90-dňovou rozlišovacou diétou. Potom doktorka čo mi skúmala tú hladinu metabolizmu mi povedala, že áno, že jem málo-preto mi to aj merala, a dala mi knihu GI-glykemický index, v ktorej bola spomínaná diéta od januára do polovice marce-2 týždne, ktoré sú rozvrhnuté v knižke som 3krát vystriedala...

Ďakujem vám všetkým, že ste si dali námahu prečítať si môj "sloh", a dokonca že ste mi odpísali, cením si to, aj komentáre. Skutočne. Rada si vypočujem vaše ďalšie rady, otázky, komentáre...

whiteiris
Posts: 11
Joined: 11 Oct 2010, 23:00

Re: Ja a môj boj.

Post by whiteiris » 12 Oct 2010, 17:53

A ešte som zabudla:
Výška- 175 cm
Váha: - 1.7.2009 - 75kíl
- 1.1.2010 - 74kíl
- 20.3.2010-76kíl
- 5.4.2010 - 75kíl
- 1.7.2010 - 74kíl
- 1.9.2010 - 66kíl
- 15.9.2010- 68kíl
- dnes - 71kíl
Tá váha od 1.7.09 do 1.7.10 klesala a stúpala ale nikdy nebola nižšia ako 72 kíl a nikdy vyššia ako 76kíl.

fatfighter
Posts: 117
Joined: 16 Feb 2009, 16:38
Location: Sedliakov

Re: Ja a môj boj.

Post by fatfighter » 12 Oct 2010, 19:31

ahojki...no ja supr odbornik nie som, ale mne to strasne znie po pokazenom metabolizme...skor ale v duchu, ze mas velmi nizky prijem dlhodobo asi uz rok a telo uplne preplo na setrenie vsetkeho ......

hladam som v tvojich prispevkoch co vlastne vsetko jes, ale okrem ovocia a zeleniny, som tam nic nenasiel....

nenapisala by si napriklad jeden cely den co napriklad dnes si zjedla?
to nemas ani jedlove ulety? ziadny utok na sladkosti alebo vysokokaloricke jedlo?

fatfighter
Posts: 117
Joined: 16 Feb 2009, 16:38
Location: Sedliakov

Re: Ja a môj boj.

Post by fatfighter » 12 Oct 2010, 19:34

si veganka alebo vegetarianka?

whiteiris
Posts: 11
Joined: 11 Oct 2010, 23:00

Re: Ja a môj boj.

Post by whiteiris » 12 Oct 2010, 19:39

Ahoj fatfighter, takže som vegánka. Od toho apríla. Plus moja diéta do toho.
A dnes? Takže: raňajky: jablko, obed: 4mrkvy, 2 kukurice-klasy, olovrant: hrsť orechov- to je môj úlet na "vysokokalorické jedlo", večera (o 18:35cca): brokolica-asi 150gramov, hrach-hrsť -spolu uvarené vo vode. Som hladná, ale našťastie idem von a vonku nie je už prístup k ovociu či zelenine, takže dnes som s jedením skončila. Inak, som aj abstinent.

fatfighter
Posts: 117
Joined: 16 Feb 2009, 16:38
Location: Sedliakov

Re: Ja a môj boj.

Post by fatfighter » 12 Oct 2010, 19:51

hm...no whiteiris...tak tvoj problem je vyrieseny....je to uplne zaseknuty metabolizmus...ja to poznam..to co drzis je taka typicka crash null diet ale teda drasticka....mas uplne telo prepnute do sporiaceho rezimu...

a to vazne nemavas ziadne ulety, ked proste uz nevydrzis a vrhnes sa na vsetko?
ja priznavam , ze ja by som tiez dokazal pod nejakymi okolnostami aj niekolko tyzdnov bezat na takychto prijmov, ale stale nie....
ja to poznam, proste telo dlho nevydrzi taky enormny tlak, a telo vypne uz cloveku vedomiu a ide jednoducho zrat....bez ohladu na to, ze vedomie oznamuje ze nie...

ja sa ta pytam radsej rovno ako PPPtak- obzerny bulimik, si anorekticka alebo bulimicka? ale neuraz sa pjosim ;)

whiteiris
Posts: 11
Joined: 11 Oct 2010, 23:00

Re: Ja a môj boj.

Post by whiteiris » 12 Oct 2010, 21:29

Ak mám záchvat hladu, tak to prebieha tak že za deň zjem 4 jablká namiesto 2. A podobne. Nikdy to nie je jedlo mimo diéty. Nikdy nič mimo vegánstva. Ani tá žuvačka. A ak to spravím, cítim takú vinu, že na druhý deň si dám vodný deň.
A na tvoju otázku či som anorektička alebo bulimička...Nuž skúšala som aj schválne cestu bulímie, ale hned pri prvom pokuse sa mi to nepodarilo a tak som to nechala tak. Anorektičke asi tiež nie som lebo niečo jem. Ale aj tento príspevok som zaradila som, pretože si nemyslím, že je to normálne. Hlavne tá záťaž na hlavu a presviedčanie samej seba. Hľadám jednoducho pomoc, lebo inak neviem až kam to povedie...

fatfighter
Posts: 117
Joined: 16 Feb 2009, 16:38
Location: Sedliakov

Re: Ja a môj boj.

Post by fatfighter » 12 Oct 2010, 21:39

no, ja ti teda hadzat diagnozy nejdem, mne viac krat vyhodili, ze som anorektik.ale som obzerny bulimik
no anorexia nie je o tom, ze anorektik je raz za dva tyzdne a to 1 zeleninovy list...
a bulimia, tiez nie, ze zje clovek pol jabka a bezi na to zachod xgrc1x ..

hm, tak ja tu uz bohuzial viacej asi nepomozem, bo ja sam sebe si neviem pomoct...

ale urcite mas zaseknuty metabolimus a bazalny metabolimus ti klesol aj na 50%
a teda musis mat zeleznu volu, ze nie si hladna, alebo, ze mozno ty uz ani hlad uz ani tak necitis...

ja mam sam zdegradovany pocit hladu...ja ho necitim uz niekolko tyzdnov....ja poznam stale len psychicky hlad sa vrhnut na chladnicku a poriesit si tak vsetky moje zivotne problemy....
normalne pocity hladu a sytosti su u mna v prdeli...ale teraz robim re-food prozess a take veci sa zvyknu vyrovnavat po 8 tyzdnoch...

fatfighter
Posts: 117
Joined: 16 Feb 2009, 16:38
Location: Sedliakov

Re: Ja a môj boj.

Post by fatfighter » 12 Oct 2010, 21:45

preco si veganka? kvoli presvedceniu alebo kvoli stihlosti?
to aj kvoli zuvacke mas pocity viny?

whiteiris
Posts: 11
Joined: 11 Oct 2010, 23:00

Re: Ja a môj boj.

Post by whiteiris » 12 Oct 2010, 21:48

S tým hladom je to tak, že celý celý ten čas som hladná. Ale už to nie je také zlé ako na začiatku a taktiež mi už nevadí ak niekto je hocičo pri mne. Dokonca na to nemám ani chuť. Mám skôr chuť na čerstvý krajec chleba s maslom- už od začiatku tohto roka. A na pohár vychladeného mlieka -to je najnovší pocit, asi mesiac trvá :lol: je to smiešne, že sa človek takto trápi, ako pozerám koľko nás tu je a trpí...
Aj keď si myslíš, že si nepomohol, nie je to tak. Aspoň viem, že aj iní ľudia majú problémy a musí bojovať ďalej. Tak ďakujem :)

Ytak
Posts: 5326
Joined: 19 Aug 2008, 21:49

Re: Ja a môj boj.

Post by Ytak » 12 Oct 2010, 21:52

whiteiris: pomoct ti zial neviem, aj ked ma tvoj problem zaujal, len jednu poznamku mam, teraz robim s 2 indami, ktori su vegetariani, zatial mame spustu roboty tak sme sa nestihli velmi bavit na tuto temu ale dost ma prekvapilo ked Sarangan hovoril ze vela zapadnych ludi si mysli vegetarianstvo = zdrava strava ale to vraj tak vobec nieje toothsmile...no a k tomu trpeniu, ja nemam pocit ze trpim, skor trpim ked nejem pravidelne (som hladna a mam motanie) a nepijem dostatocne (boli ma hlava) a nezacvicim si (chyba mi energia) xpapax xchlastx xcinkax
_________________
Cemeteries have fences because everyone's dying to get in.

Post Reply