ako správne cvičiť???

Športom k trvalej šíhlosti
Post Reply
helik00
Posts: 3
Joined: 30 Jun 2013, 09:21

ako správne cvičiť???

Post by helik00 » 30 Jun 2013, 09:45

dobrý deň, rozhodla som sa, že treba so sebou niečo konečne robiť a tak som sa začala zdravo stravovať a 5x týždenne som začala chodiť do posilky. a práve tu sa začal môj problém. na začiatku si vždy dám 10 minút kardio na rozohriatie- prvé tri týždne som mala eliptický trenažér, teraz končím ďalšie tri týždne stepper a ďalšie tri týždne som chcela bežiaci pás- rýchla chôdza, potom dám hodinku cvičenie s činkami a na strojoch a potom ešte 45 minút kardio. pri kardiu som sa vždy snažila dodržiavať MTF do 140. môj priateľ mi však stále hovorí že to je blbosť, že pri takej nízkej frekvencií nikdy neschudnem, že to robím úplne zbytočne, vlastne celý eliptický trenažér či stepper sú mi na dve veci, že ja by som mala behávať na páse, čo ja však odmietam, pretože ma často bolievajú kolená a mnohonásobne viac na bežiacom páse. tiež som zistila že keď som začala chodiť na bežiaci, viac sa mi začali tvoriť ešte viac kŕčové žily.
pred týždňom sa priateľovi začali jeho kamaráti, ktorí cvičia roky, vysmievať, akú má nemožnú frajerku, že ma v posilke pozorujú ako cvičím, že vôbec neviem cvičiť, že cvičim blbosti, že nechápu načo mi je stepper, že je to úplná blbosť, že tým nič nedosiahnem, že keď cvičím s činkami tak si dávam strašne dlhé prestávky ( trvajú tak najviac 30 sekúnd), že by som mala mať maximálne 10 sekundové, sa ho pýtali či sa tým snažím schudnúť alebo ešte viac pribrať, že by som mala cvičiť pri oveľa vyššej intenzite, tak, aby som ledva lapala po dychu ( a to teraz mám vždy všetko úplne mokré a tričko vždy žmýkam, mám pocit že mi srdce ide vyskočiť).
cvičenie ma strašne baví, ale posledný týždeň nechodím, strašne sa hanbím, cítim sa blbo že na mňa z každej strany niekto čumí a má ma na posmech že neviem vôbec cvičiť. vážne to robím až tak zle jak to oni hovoria? ako mám správne cvičiť? prosím, poraďte mi, som zúfalá :(
dakujem za každú dobrú radu
ospravedlňujem sa že som sa tak rozpísala, ale mala by som problém to zhrnúť do troch viet :/

User avatar
Priska
Posts: 4649
Joined: 11 Aug 2010, 19:33

Re: ako správne cvičiť???

Post by Priska » 30 Jun 2013, 10:05

Ahoj Helik, a co tak cvicit par hodin s osobnym trenerom? Lebo to je odveci radit ako mas cvicit a ci dobre cvicis, takto cez pismenka... Mas nejaky treningovy plan? Ucil ta niekto cvicit? Aku mas postavu? Ako sa stravujes? To su velmi podstatne body...
38r.
163cm/57kg (01.01.2015)

"Nas zivot je taky, akym ho robia nase myslienky..."
"Disciplina je mostom, medzi cielmi a vysledkami."

helik00
Posts: 3
Joined: 30 Jun 2013, 09:21

Re: ako správne cvičiť???

Post by helik00 » 30 Jun 2013, 10:17

ahoj, no ja by som mala veľmi rada trénera, ibaže si to nemôžem dovoliť, som rada keď nejak naškriabem na permanentku. je mi jasné že takto sa nedá zhodnotiť ako civčím a ako to mám robiť, ale proste zatiaľ chcem aspoň potvrdiť alebo vyvrátiť či to, čo som písala robím zle, akú mám mať tepovú frekvenciu, či moja je ozaj taká nízka keď cvičím cca do 170, keď podľa toho čo som pozerala by som mala mať 140, aké dlhé prestávky medzi sériami, či to ozaj skrátiť na 10 sekúnd, ibaže sa bojím, že druhú sériu by som už vôbec nedala, či je stepper a eliptický ozaj taká strašná blbosť a čím to mám nahradiť :(

User avatar
misela
Posts: 5038
Joined: 28 May 2008, 12:53
Location: levice

Re: ako správne cvičiť???

Post by misela » 30 Jun 2013, 12:55

helik tazko sa ti takto radí...z tých chlapov v posilovke si nic nerob, nech si hladia svojho...ty si cvic tak, aby si sa citila v pohode...pokial mas na pase problemy s kolenami, nechod na neho, su to tvoje kolena a nerobila by som nic, co by mi ich poskodilo...orbitrek je v pohode...netusim aku mam frekvenciu pri orbitreku, ci paliciach, no drzim si také tempo, aby som v pohode mohla rozpravat a aby som sa citila prijemne a pekne chudnem...ak chces, môzem si ho niekedy odmerat, no rozculovalo ma neustale pipanie hodin...pri chudnuti je potrebné makat urcitý cas, cize az po 20tich minutach ti telo zacina palit tuky...ak si po cvicení neskutocne hladná, musis nabuduce ubrat, lebo telo ti palilo cukry nie tuky a potrebuje ich doplnit...a série? ked som chodievala na kruhak, cvicili sme 3 serie po minute...prestavka trvala tak do pol minuty...no to bolo vzdy pod taktovkou trenera...drz sa
max. 120kg 125cm pás
5/18 103kg, 105cm
5/19 85kg, 95 cm
5/20 76kg
6/20 73kg
7/20 65kg, 75 cm
10/20 64kg, 72 cm
01/21 63kg 70 cm

fm7632
Posts: 1
Joined: 30 Jun 2013, 21:37

Re: ako správne cvičiť???

Post by fm7632 » 30 Jun 2013, 22:05

v zasade sa da ale povedat, ze mali pravdu. cvicis zle - ak ledva lapas po dychu a pulz mas na 170.

pre efektivne chudnutie treba mat pulz v urcitom rozmedzi. pocita sa to podla veku. bud is najdes na internete kalkulacku, alebo si to mozes kuknut aj tu:
https://www.chudnutie-ako.sk/sport-chudn ... te-si-tep/

nie som si isty, ze je tvoj postup spravny. ja som cez zimu tiez chodil do posilky a striedal som kardio a posilovacie dni(a oddych samozrejme). rozohrievanie a uvolnovanie som si ale nedaval z casovych dovodov. iba rychly strecing.

mozes sa ale kukat, ako cvicia tebe podobny ludia(myslim takych ktori chcu schudnut, nie nabrat svaly) s trenerom: v posilke kde som chodil ja mali tiez 10-15 min zahriatie, potom posilovanie(vacsinou cca 50 min) a na konci tiez asi 10-15 min. kardio uvolnenie. v tvojom treningu mas to koncove kardio moc dlhe podla mna, lebo po posilovani potrebujes svalom rychlo dodat energiu, aby sa prestali spalovat svaly a aby sa zacali budovat nove. lenze ty tym dlhym kardiom predlzujes procesy, kedy sa spaluju svaly. ked mas posilovaci den, tak po navrate z posilky je dolezite sa najest bielkovinami a sacharidmi.

btw. ja som kardio stroje striedal pri kazdej navsteve(ked som mal kardio den). v jeden den som kludne cvicil na 2-3 strojoch. jednak na kazdom zapajas ine partie a takisto aj su rozne narocne. napr. na bicykli som na zaciatku dokazal podat lepsi vykon ako na pase.
ci bol moj postup spravny netusim(ale momentalne som skoro na -20kg oproti predchadzajucemu letu, takze vcelku aj hej).

v kazdom pripade, podla otazky sudim, ze si malo studovala. odporucam si precitat napr. tieto stranky a najdes tam kopu odpovedi na tvoje otazky. pripadne prides aj na dalsie dolezite veci.

a z toho, ze sa ti kolegovia posmievaju si nic nerob. ako vidis, maju este menej vedomosti o chudnuti ako ty.
pri chudnuti su dolezite 3 oblasti: sport - strava - motivacia. ked po stvrtroku uvidis viditelne zmeny, tak jednak to bude pre teba dalsia sebamotivacia a kolegovci budu zavidiet - che to len vydrzat ;)
Image

helik00
Posts: 3
Joined: 30 Jun 2013, 09:21

Re: ako správne cvičiť???

Post by helik00 » 30 Jun 2013, 22:42

fm7632 ja som si to práveže pozerala v tabuľkách a na niekoľkých stránkach, mala by som mať 138, ibaže práve kvôli tomu nízkemu tepu mi ti mudrci hovoria ze pri takom nizkom nikdy neschudnem, ze to robim uplne zbytocne, preto idem do 170 a aj to mi hovoria ze je to malo. takze podla nich by som mala mat asi aspon 220 :( a ti kolegovia by toho mali o chudnutí vedieť oveľa viac ako ja, keďže cvičia už dlhé roky a robia tam osobných trénerov :(
a ďakujem vám veľmi pekne za rady :)

mr_kaktus
Posts: 94
Joined: 20 Jun 2011, 10:29

Re: ako správne cvičiť???

Post by mr_kaktus » 01 Jul 2013, 10:27

schudnes aj na nizkych tepoch aj na vysokych tepoch. ide skor o to co chces trenovat. ale ak zacinas s cvicenim uplne v pohode si nejaky mesiac - dva drz tepy do tych cca 140 ci kolko a potom si skus pravit nejaky z testov/merani na urcenie treningovych zon a ist podla toho (co sa tyka kardio cvicenia).

btw.kardio po silovom treningu je super a velmi odporucane (to co pisal fm7632 o "paleni" svalov nie je v tomto pripade pravda :) )

a este jedna vec. to ze je niekto osobny trener este neznamena ze je nejak extra vzdelany v oblasti vyzivy a pod. a uz tie rady ako je 170 bpm malo svedcia o tom ze to budu nejaki samozvani odbornici, pripadne absolventi nejakeho 3 tyzdnoveho rychlokurzu. :)

Post Reply