BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky

Glykemický index potravín

Prísne dodržanie odporúčaní glykemického indexu + pravidelné cvičenie môže mnohým z vás stačiť ako úplný návod na chudnutie. Nemusíte tomu ani rozumieť o čo ide. Stačí ak prísne dodržíte požiadavky. Tabuľka glykemického indexu povie možno viac ako veľa slov - tú si zapamätajte a to je všetko.

Veľmi orientačne a nepresne sa dá povedať aj v skratke, pod pojmom potravina rozumiem prevažne sacharidové jedlo (sladkosti, múčne jedlá, zemiaky, ryža, cestoviny, vločky, med a podobne). Takže nepresne ale jednoducho:

  1. Čím je potravina sladšia, tým horšie. (Nemusí platiť vždy, pretože o sladkú chuť sa stará fruktóza a tá glykémiu neovplyvní. No aj fruktóza je pre zdravie nevhodná a ľahko sa mení na tuk.)
  2. Čím menej je potravina celozrnná, tým horšie.
  3. Čím viac potraviny zjete naraz, tým horšie.
  4. Čím menej tuku a bielkovín potravina obsahuje, tým horšie.
  5. Čím viac cukru, tým horšie. (Teda najhorší je samotný cukor, med a podobne.)

Glykemický index je parameter, podľa ktorého sa potraviny môžu triediť. Potravinám s vyšším glykemickým indexom sa vyhnite. To je všetko. Ak by ste začali jedávať výhradne len potraviny s nízkym glykemickým indexom, asi by ste začali chudnúť. Odrazu by ste začali byť sýti a bez záchvatov žravosti. Práve preto sa vám tento inak vlastne skôr odborný parameter jedla tak oplatí sledovať. Ak vás teória nezaujíma, pokojne teóriu preskočte.

Nasledovné riadky platia pre zdravých ľudí, nie pre diabetikov. Aj keď padajú slová ako krvný cukor, inzulín, nejde o cukrovku.

Čo je to glykémia?

Glykémia je hladina glukózy v krvi. Glukóza je krvný cukor. Krvný cukor je zásobník energie v tele. Táto energia je takpovediac pripravená na „okamžité použitie“ priamo v krvi. Ak potrebujete začať rýchlo utekať, alebo si chcete premyslieť ako to s tou glikémiou vlastne je, spotrebovávate energiu.

  • Svaly na pohyb,
  • mozog na rozmýšľanie,
  • tráviaci systém na trávenie,
  • metabolizmus v tele musí prikúriť, aby ste nevychladli.

Táto energia sa teda "berie" z cukru v krvi. Do krvi sa dostáva z pečene a do pečene sa dostane z tráviaceho systému. V krvi toho cukru zas nie je až tak veľa. Je to len pár gramov, okolo 5 gramov cukru v krvi v celom tele. Viac by bol problém a menej by tiež bol problém. Preto má telo vlastný regulačný mechanizmus, ktorý sa stará o to, aby hladina krvného cukru bola podľa možnosti stále zhruba rovnaká. Preto na všetky zmeny hladiny krvného cukru rýchlo reaguje.

  • Pri nedostatku krvného cukru vyvoláva pocit hladu, aby človek čo najrýchlejšie doplnil energetické zásoby. Tento had býva často veľmi intenzívny.
  • Ak je krvného cukru prebytok, organizmus ho z krvi „stiahne“ a uloží túto nadbytočnú energiu do tukových zásob. Niečo premení aj na teplo. (Ak sa v odborných článkoch o tejto téme dostanete k pojmu postprandiálna termogenéza, tak to je presne ono - tvorba tepla po jedle sa to preloží do ľudskej reči).

Ako sa telo zbaví prebytočnej glukózy v krvi? Na to slúži inzulín. Inzulín je hormón, ktorým organizmus reguluje (okrem iného) aj hladinu krvného cukru. Akonáhle stúpne v krvi hladina glukózy, telo zvýši aj hladinu inzulínu. Inzulín má za úlohu uložiť cukor do buniek, kde ho uskladní vo forme tuku. A keďže ide o veľmi dôležitú vec, zopakujem inými slovami to isté ešte raz: Ak je v krvi energie (vo forme krvného cukru) prebytok, inzulín ju z krvi odstráni a uloží vo forme tuku do vašich tukových buniek - zvyčajne v oblasti brucha alebo aj v hrudnom koši. Asi tušíte, že to nie je to najlepšie, čo sa vám môže stať.

Nakreslime si to teraz do grafu.

Dáte si napríklad tanier šošovice.

Sacharidy sa po zjedení veľmi pomaly začínajú tráviť. Rozkladajú sa na jednoduchšie a jednoduchšie. Len to ide pomaly. Na konci trávenia je z toho celého aj trocha glukózy. Avšak tak málo, že krvný cukor to ovplyvní len málo. Krivka glykémie niekedy hodinku po jedle možno ide trocha vyššie, ale nie je to nič významné. Taký výkyv nie je potrebné nijak riešiť (zo strany tela) takže vy ste najedení, z jedla trávenie pomaly "vyberá" energiu. Vy ste teda sýti a zároveň môžete aj niekoľko hodín fungovať, ste pri sile.

Postavme teraz proti tomu nevhodné jedlo.

Dáte si napríklad koláčik. Jasné, viem, len výnimočne. Viete, čo sa stane? Koláčik je sladký. Okrem sacharidov sú tam takmer okamžite dostupné jednoduché cukry vrátane glukózy. Telo takmer nemusí tráviť - glukózu vie z potravy "vytiahnuť" takmer okamžite. Takže už pol hodinku alebo hodinu po zjedení sladkosti by ste si glukomerom namerali hyperglykémiu. A to aj v prípade, že nemáte diabetes. Avšak dve hodiny po jedle, možno trocha neskôr môžete znova glukomerom namerať, že glykémia je možno dokonca až nízka. Funguje to takto:

  1. Zjete koláčik a v organizme vznikne náhly prebytok energie;
  2. preto sa vylúči inzulín, aby znížil zvýšenú hladinu krvného cukru;
  3. energia, ktorú telo nepotrebovalo sa zmení na tuk;
  4. hladina krvného cukru sa po hodine a pol zníži, až pod „normál“;
  5. telo zaregistruje rýchly pokles hladiny krvného cukru a vyšle požiadavku do mozgu: krvný cukor klesá, treba rýchlo doplniť energiu;
  6. človek dostane neovládateľný hlad na sladké a naje sa - zvyčajne zas nejakej sladkosti;
  7. tým sa zas rýchlo zdvihne hladina krvného cukru a celé to pokračuje od začiatku…
Tak tučnieme - najedení za takmer stáleho hladu a neodolateľnej chuti po sladkostiach.

Hypoglykémia

Stav, keď je v krvi málo krvného cukru môže mať u rôznych ľudí rôzne následky. Ak jedávate potraviny s vysokým glykemickým indexom, hodinu až dve po ich zjedení sa hladina krvného cukru zníži pod normál. Potom sa môžu objaviť rôzne príznaky hypoglykémie. Telo vám však nepípne ako počítač. Nerozsvieti sa vám červená kontrolka "ten koláčik pred hodinou a štvrť spôsobil hypoglykémiu". Telo sa ozve úplne inak.

Prečítajte si niektoré nižšieuvedené typické príznaky hypoglykémie. Ak niektorými z nich trpíte asi hodinu až dve potom, čo ste jedli, odporúčam vám, aby ste podrobnejšie analyzovali vašu stravu - možno len jedávate jedlá s príliš vysokým GI.

Začnime zoznam príznakov tou najpriamejšou a najzrozumiteľnejšou vecou a to je pocit hladu. Ide o vtieravú túžbu niečo zjesť, často niečo mastné, alebo sladké. Niekto tomu hovorí "vlčí hlad", iní "záchvat hladu" kedy vyhladovanec :-) stráca sebakontrolu a žerie všetko, na čo narazí. (Žerie - to nie je vulgarizmus, ale popis spôsobu jedenia v takom stave.)

A ešte ďalšie prejavy hypoglykémie, spravidla sa neobjavujú všetky naraz. Niekto je nalačno hádavý, iný malátny a iný uzimený... V zásade by ste mali jesť tak, aby k takýmto prejavom nikdy nedošlo. Ak to dokážete, začnete chudnúť.

Zmeny nálady smerom ku negatívnym pocitom

  • sklon ku hádkam, výbušnosť (hnev, zlosť, krik, nevrlosť)
  • nechuť niečo riešiť, robiť
  • malátnosť, nerozhodnosť, alebo apatia
  • celková podráždenosť, nesústredenosť
  • nervozita, netrpezlivosť, pocit neistoty

Zmeny pocitov a telesných funkcií

  • potenie sa - celkové, alebo len ruky, či nohy
  • zívanie, ospalosť, niekedy závrate
  • sklon ku koktaniu, zhoršená súvislosť reči, alebo chyby výslovnosti, prerieknutia
  • "škvŕkanie" v bruchu
  • večer po najedení nie a nie zaspať, alebo časté prebúdzanie sa v noci
  • silnejšie búchanie srdca, alebo čudné pocity v hrudi
  • bolesť hlavy (klasika - bolesť hlavy môže byť spôsobená mnohými inými príčinami, veľmi často je len signálom nedostatku tekutín)
  • ťažko od žalúdka, čudné pocity v bruchu
  • trasenie sa - vnútorné, alebo napríklad ruky
  • pocity zimy
  • slabosť, alebo podlamovanie nôh (ak chodíte na tréningy a nedáte si na záver "rýchle sacharidy", možno to poznáte :-)

Tieto a im podobné pocity môžu byť príznakmi hypoglykémie. Ak zistíte, že je to aj váš prípad, nevadí. Spravte protiopatrenia:

  • jedzte prednostne potraviny s nízkym GI
  • jedzte častejšie, než vám klesne hladina krvného cukru pod "normál"

Ak udržíte hladinu krvného cukru a inzulínu na zhruba stále rovnakej úrovni, zakrátko sa zbavíte nárazových záchvatov hladu, často aj zlosti, slabosti a iných príznakov, ktoré človek spravidla rieši tým že si dá koláčik... ...a priberie.

Čo je to glykemický index?

Glykemický index hovorí o tom, ako rýchlo a ako intenzívne potravina ovplyvňuje hladinu krvného cukru. Čím vyššie číslo, tým "horšia" potravina pri chudnutí.
  • Hroznový cukor (glukopur) je čistá glukóza. Vstrebáva sa okamžite.
  • Sladká tyčinka či sladká malinovka sa na glukózu zmení takmer okamžite. Taká potravina má vysoký glykemický index.
  • Špagety uvarené na spôsob al dente sa budú v žalúdku najskôr spracovávať, kým sa rozložia na „stavebné prvky“, ktoré telo vie použiť. Uvoľnia energiu pomalšie. Preto majú stredný glykemický index.
  • Brokolica má nízky glykemický index. Telu trvá dlho, kým sa mu podarí z tak komplexnej potraviny získať aspoň nejaká glukóza.

Možno si niektorí z vás povedia, že je to pekná otrava zas otročiť nejakým číslam. To už nestačí, že si treba potraviny "ako u blbých" vážiť a počítať "kalórie"? Nestačí. Je rozdiel, či zjete 1000 kJ energie vo forme torty, alebo vo forme ovsených vločiek. A ten rozdiel je nielen veľký, ale je vo vašom záujme regulovať si to. Ak totiž zjete tortu, takmer okamžite sa cukor znej dostáva do krvi. Veľmi rýchlo sa vyplaví inzulín. Cukor z torty sa "zmení" na tuk a rýchly výkyv glykémie spôsobí následný hlad. A tak zhruba hodinku po vypití malinovky dostanete ukrutnú, možno až neovládateľnú chuť na niečo dobré. Nie však preto, že by váš organizmus potreboval doplniť energiu! Len preto, že ste si to navodili konzumáciou nerozumnej potraviny.

  • malého kúska (asi 40 gramov) torty, alebo
  • vo forme krajca celozrnného chleba (asi 100 gramov), alebo
  • kila a pol paradajok.

Je vo vašom záujme sledovať si to. Nebudete mávať hlad.

Ako príklad nech slúžia rodinné rituály, kedy po sýtom nedeľnom obede nájdeme popoludní celú rodinku v cukrárni na krémešoch...

Ale ešte trocha pozor.

Samotný GI nie celkom stačí. Zaujíma nás aj množstvo, koľko potraviny zjete. Ak si z banánu (vysoký GI) dáte len trocha, nič sa nestane. Ak si z kaše z ovsených vločiek (nižší GI) dáte veľký tanier, glykémia sa môže razantne zvýšiť.

Preto vznikli takzvané výmenné jednotky - pomocou nich si diabetici kontrolujú stravu. Orientačne si to môžete merať pomocou glukomeru.

Viac informácií:

Pomalé a rýchle sacharidy

V súvislosti s glykemickým indexom a teda rýchlosťou vstrebávania energie z potravín sa často (hlavne v športovej literatúre) používa pojem rýchle cukry, pomalé cukry. Rýchlosťou sa tu rozumie práve to, ako rýchlo je daná potravina schopná dodať energiu.

Napríklad kulturisti po tréningu dopĺňajú "rýchle sacharidy" aby čo najrýchlejšie doplnili tvrdým cvičením vyčerpanú energiu, aby telo mohlo naštartovať rast svalov. To nenapodobňujte. Kulturistika nie je zdravý, ani prirodzený šport, ale mäsiarstvo. Ide o rýchly rast mäsa a to neraz aj za cenu ohrozenia zdravia. Pokiaľ sa chcete venovať kulturistike, zoznámte sa aj s rizikami.

Pri chudnutí nás zase zaujímajú "pomalé sacharidy", pretože tie môžete pokojne zjesť a hladina krvného cukru sa pritom prakticky vôbec nezmení. Taká potravina dodáva energiu pomaly, takpovediac rovnomerne. Výsledkom je dlhší pocit sýtosti a hlavne žiadny následný neovládateľný hlad.

Pri chudnutí potrebujeme, aby hladina inzulínu a krvného cukru boli pokiaľ možno stabilné. To sa dá dosiahnuť len tak, že

  1. budete jesť potraviny, ktoré majú nízky glykemický index
  2. absolútne sa vyhnete hladovaniu - to sa dá zaistiť len ak jete 5 - 6 krát za deň

Práve to je aj odpoveď na otázku, prečo je mnoho ľudí tak neúspešných, ak sa snažia chudnúť formou hladovky. Potom aj malé množstvá (spravidla nesprávne volenej) potravy spôsobia kolísanie hladiny krvného cukru. Čiže - zjedia málo, no skoro všetko sa mení na tuk a ešte sú aj pekelne hladní.

Nemyslite si, že budete úspešne chudnúť, ak si za deň dáte 3 jedlá. Oveľa lepšie výsledky dosiahnete, ak budete papať 6× denne. Zhruba každé 3 hodiny.

Ak je z hľadiska GI „bezpečná“, ešte to neznamená, že jej môžete zjesť neobmedzené množstvo.

Meranie, presnosť, tabuľka GI

Glykemický index potravín sa meria dosť ťažko. Ide totiž o meranie hladiny glykémie u dobrovoľníkov určitý čas po zjedení testovanej potraviny. Samozrejme, každý človek je trocha iný (ostatne aj každá potravina) a tak čísla v rôznych tabuľkách bývajú často málo podobné iným tabuľkám. Z toho si však nič nerobte. Tabuľka glykemického indexu je orientačná a vy môžete pracovať aj odhadom.

Glykemický index nemusíte "počítať" s presnosťou na jednotky. Zaujíma vás len orientačne. Ak je vysoký, napríklad nad 75, s takou potravinou sa buď rozlúčte, alebo ju konzumujte vždy len s niečím iným (viac za chvíľku). A naopak, ak je GI nízky, tak nie je zas až tak dôležité, či je to číslo 30, alebo 43. Tabuľka teda pre vás môže byť len orientačným odrazovým bodom. Vhodné potraviny si čoskoro zapamätáte a potom už nemusíte kontrolovať čo máte zjesť.

Glykemický index je o cukre - alebo o chlebe.

Rôzne zdroje uvádzajú rôzne čísla. Niektoré zdroje za referenčnú potravinu považujú glukózu, iné biely chlieb. (Glukóza má glykemický index 100, biely chlieb má glykemický index 130.) Vôbec sa tým nezaťažujte. Opakujem, nie sú dôležité presné čísla, stačí ak viete že máte voliť potraviny prednostne s čo najnižším GI.

Riedime glykemický index

Už som spomenul, že ak už máte zjesť potravinu, ktorá má vysoký glykemický index, môžete zámerne spomaliť vstrebávanie energie. Tak dosiahnete to, že síce zjete koláčik, ale nenarobí také "škody" ako keby ste ho zjedli samotný.

Najskôr teória, ktorú papagájujeme všetci, vrátane mňa, ale upozorňujem: nespoliehajte sa na to! Niektoré faktory (napríklad kyslosť) možno GI znížia, ale pri meraní glukomerom to môže byť zanedbateľný rozdiel.

Vstrebávanie energie sa dá spomaliť:

  • Tvrdosťou potraviny rozumiem jej fyzikálne vlastnosti. Keby ste si nalámali a pochrúmali surové špagety, organizmu by trvalo dosť dlho, kým by ich pomaly "rozpustil" a zmenil na energiu. Mali by veľmi nízky glykemický index. Rovnaké špagety uvarené na spôsob "al dente", čiže nie práve celkom mäkké už majú stredný glykemický index, lebo sú mäkšie a organizmus ich môže rýchlejšie spracovať. A ak by ste konzumovali rovnaké špagety, na ktoré ste pri varení zabudli, jedli by ste špagety s vysokým glykemickým indexom, pretože sú rozvarené a celkom mäkké. Organizmus nemusí "bojovať" s ich mechanickou štruktúrou, ale hneď dostáva energiu. To v praxi znamená, že tepelná úprava potravín spravidla zvyšuje glykemický index. Zemiak pomerne krátko uvarený v šupke nie je vážnou energetickou "bombou". Ale ak robíte pečené zemiaky, alebo "fučku", už je to pokrm, ktorý priam "bleskovo" dodáva energiu so všetkými negatívnymi následkami... Tie isté zemiaky, len s inou kuchynskou úpravou teda majú oveľa vyšší glykemický index.
  • Veľmi spoľahlivý spôsob, ako spomaliť vstrebávanie je jedenie potravín obsahujúcich vlákninu. To znamená predovšetkým zeleniny. Vláknina pôsobí, ako bariéra, ktorá účinne spomaľuje vstrebávanie energie. Avšak nemyslite si, že ak si dáte smoothie z jablka, že to pomôže. Tá vláknina musí byť prirodzená, v danej potrave. Napríklad jablková šťava (či smoothie) je sladkosť, celé jablko je oveľa vhodnejšie.
  • Glykemický index zníži aj obsah bielkovín, či tukov v potrave. Ak už musíte zjesť napríklad biely rožok, bude mať nižší glykemický index, ak si ho dáte s plátkom šunky, alebo syra. Ale túto radu berte s veľkou rezervou, pretože kus syra či šunky zvýši celkovú energetickú hodnotu potraviny... Účinné to bude v prípade, že si dáte napríklad pol rožka s šunkou... Hlavne pridanie bielkovín spomalí trávenie a tým aj nárast glykémie... Preto je výhodné vždy kombinovať v jednom jedle sacharidy s bielkovinami a tukmi. Teda nejesť samotné zemieky a inokedy samotné mäso, ako by vám asi radili (často až nepríčetne zapálení) zástancovia oddelenej stravy.
  • Čím viac jedla zjete jednorázovo, tým horšie. Preto sa oplatí radšej konzumovať malé porcie, ale viackrát za deň. Telo nevie spracovať veľké množstvo potravy inak, ako uložením do tukových zásob. Preto sa vyhýbajte opulentným obedom, kde sa podáva mnoho chodov a končíte prepchaní, ako kŕmne husi. Viem, je príjemné prejesť sa dobrotami, ale následky vo forme obezity sú drastické.
  • Kyseliny možno znižujú glykemický index. Toľko teória. V praxi radšej počítajte s tým, že nie. Ocot, alebo kyslý nálev môže zmierniť glykemický index. Kyseliny totiž spomaľujú trávenie. Iste, nežiadam, aby ste si tortu polievali octom - to ju fakt radšej nejedzte. Občas sa na trhu dajú vidieť "zázračné" pastilky na chudnutie, napríklad jablčný ocot v tabletkách za dosť drastickú cenu. Ak by ste tieto tabletky hltali spolu s jedlom, bola by istá šanca, že sa tým málinko zmierni glykemický index. Rovnakú službu však spraví aj ocot, stačí si ho kvapnúť na šalát. Účinok bude rovnaký, len namiesto pár stovák mesačne zaplatíte pár halierov... Oveľa rozumnejšie a jednoduchšie však je proste nejesť potraviny s GI nad 75 vôbec, alebo len veľmi striedmo.

V praxi teda...

Ak teda plánujete papať niečo s vysokým glykemickým indexom - napríklad koláčik - pripravte sa na to vopred. Nejedzte ho v žiadnom prípade nalačno. To by spravil priveľa škody.

Ak viete, že si chcete dať koláčik, najskôr si dajte veľkú porciu zeleniny a zapite ju prípadne vodou. Po krátkej pauze si užite svoj koláčik. Možno vám mierne dvihne hladinu krvného cukru, určite však nie tak dramaticky, ako keby ste ho zjedli "len tak".

Samozrejme, koláčik je zbytočná energetická bomba - nenabádam vás jesť šalát s cukrovinkami, je to len príklad, ako máte postupovať, ak už viete, že budete jesť jedlo s vyšším glykemickým indexom. Nie je zdravé jesť sladkosti, ale ak už musíte, potom nech sú aspoň škody čo najmenšie. Ak veľmi chcete, dajte si sladkosť, ale začnite protiopatreniami! Najskôr veľa zeleniny (nie ovocie), potom potravina s vysokým GI. A veľmi málo! Nie že zblajznete celú bábovku a budete hľadať kakao. Tak sa chudnúť nedá.

Iný príklad "riedenia" GI: ako základ si dajte niečo s nízkym GI (napríklad ovsené vločky) a potom trochu "zakázanej" potraviny, napríklad osladenú kávu - ak inak nedáte...

Samozrejme, lepšie je, ak budete jesť prevažne potraviny s čo najnižším glykemickým indexom.

To znamená, že sa treba vyhýbať hlavne potravinám s pridaným cukrom - ten zbytočne a značne zvyšuje glykemický index. Preč s rôznymi sladkými raňajkovými cereáliami. Vyhýbajte sa napríklad zrelým banánom a veľmi sladkým druhom ovocia.

Čo teda jesť a čo nie?

Prosím, nepovažujte glykemický index za faktor úplného vylúčenia niektorých potravín. Potraviny nie sú "dobré" a zlé". Používajte glykemický index skôr ako mierku - čím vyššie číslo, tým menej takej potraviny konzumujte, prípadne menej často. Nesnažte sa však úplne vylúčiť sacharidy len preto, že niektorí americkí autori vás k tomu nabádajú vo svojich bestselleroch. Glukózu potrebujete - je to "palivo" nielen pre svaly, ale aj pre mozog! S nedostatkom sacharidov môžete naraziť na problémy o ktorých bude reč za chvíľku.

Nepodliehajte preto strachu z jedenia sacharidov, ktorý navodili autori, ako Atkins. (Nízkosacharidová Atkinsova diéta je medzi ľuďmi síce mimoriadne populárna, ale zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny. A aj sám doktor Atkins akosi nebol práve štíhly, už aj to o niečom vypovedá.)

Pokojne si dajte denne kus celozrnného chleba. Čo na tom, že nemá práve malý glykemický index? Tak si k nemu dajte trebárs biely jogurt - spomeňte si na pasáž o kyselinách. A kúsok syra. Ak také jedlo začnete napríklad kalerábom, budete sýti a nič "zlé" sa nemôže stať.

Sacharidy sú základom našej stravy a preto sa im v žiadnom prípade nevyhýbajte.

Veľmi účinne vám pomôže, ak využijete glykemický index pri voľbe a výbere potravín. Úplne sa vzdajte potravín s nezmyselne vysokým glykemickým indexom, ak existujú podobné potraviny s nižším GI a zároveň bohatšie na živiny. Nejedzte teda biele pečivo, alebo biely chlieb. Jedzte celozrnné pečivo a celozrnný chlieb. Práve takto môžete glykemický index využiť vo svoj prospech. Škrtnite len úplné somariny - sladkosti, torty, malinovky, biele pečivo... (Prepáčte mi expresívny výraz somariny, ale nezdržal som sa :-)

Kde nájdem tabuľku GI potravín?

Zdrojov je veľa. Pozrite si GI tabuľku potravín na tejto stránke.

Všeobecnejší pohľad na glykemický index:

Pre chudnutie je totiž téma "glykemický index" veľmi dôležitá, až zásadná vec. Navyše je to dôležitá téma aj pre diabetikov a ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami. (Zvýšenie hladiny krvného cukru má u nich za následok zvýšené riziko tvorby krvných zrazenín, ktoré môžu ohroziť život! A naopak - znížený krvný cukor zas vedie ku zbytočnému rabovaniu chladničiek a teda ku obezite.)

Nesprávna strava môže veľmi negatívne ovplyvniť pracovný výkon a tiež vzťahy na pracovisku, či v škole. Malátnosť, nesústredenosť či nervozita nie sú dobrým základom pre prácu. Výbuchy hnevu, zlosti, podráždenosť zas zhoršujú medziľudské vzťahy. Možno by stálo za úvahu, či automaty na sladkosti a koly nie sú príčinou zlého prospechu a správania mnohých žiakov. A sladké bufety na pracoviskách podobne... Ak si niekto dá 3 pirohy a sladkú kolu, dosť pravdepodobne bude hodinu driemať a potom sa začne vadiť s kolegami...

Aj tak sa dá na problematiku glykemického indexu pozrieť - nejde len o obezitu, kde sa dá táto znalosť efektívne využiť.

Ďalšie informácie

Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.