Miro Veselý, chudnutie-ako.sk

Zloženie potravín

Píše Miro veselý od roku 2004.

Nečakajte, že vám niekto nalinkuje jedálny lístok na týždeň. Je nutné, aby ste si sami vedeli zostaviť vlastný jedálny lístok,

  • ktorý vám bude chutiť (ak sa budete nasilu džgať potravinami, ktoré vám chuťovo nesedia, nevydržíte to dlho);
  • ktorý vám bude prospievať zdravotne (dobrá postava, nálada, čulosť, lepší intelektuálny výkon);
  • ktorý bude z dostupných surovín (márne vám poradím jesť čerstvého tuniaka, ak u vás nedostať ani mrazeného);
  • ktorý môžete jesť bez obáv (niekto nemôže niektoré potraviny napríklad pre alergiu).

Chcete schudnúť? Bojujte: učte sa.

Základnými zložkami potravín sú bielkoviny, sacharidy a tuky. Veľmi schematicky sa dá povedať:

  • bielkoviny sú stavebné látky, zabezpečujú „stavbu tela“,
  • sacharidy nám dodávajú energiu, čiže „silu hýbať telom a duchom“,
  • tuky majú tak veľa úloh, že bude jednoduchšie žartom povedať, že sú potrebné na „naolejovanie stroja zvaného telo“.

Ďalšími dôležitými zložkami potravín sú minerálne látky, vitamíny a stopové prvky. Ak sa povie napríklad 100 gramov bielkovín, neznamená to 100 gramov mäsa. Pozrite sa vždy do energetických tabuliek, koľko ktorej zložky obsahuje daná potravina. Napríklad 100 gramov netučného mäsa obsahuje okolo 18 gramov bielkovín, žiadne sacharidy a okolo 12 gramov tuku. Zvyšok tovorí voda a malé množstvo iných látok.

V ďalšom texte sa budeme rozprávať o jednotlivých živinách v ich čistej, izolovanej podobe. V takej sa v potravinách vyskytujú len zriedkakedy. Väčšinou sa v potravinách vyskytuje viac živín naraz, v rôznych pomeroch zmiešaných s ďalšími látkami ako vláknina, alebo voda.

Racionálna výživa

Alebo taká majonéza. Neraz ju spomínam ako odstrašujúci príklad nevhodného jedla. K mastnému rezňu a zemiakovým hranolkám je tatárska omáčka veľmi nevhodná. Ak ale chcete vyrobiť zeleninový šalát a dobre ho ochutiť, jedna zo zložiek dressingu bude aj olivový olej. Nič zlé sa nestane, ak namiesto oleja dáte lyžicu kvalitnej majonézy. Nekupujte nejakú „light“ verziu. Normálnu, poctivú majonézu z vajec a oleja. Alebo ešte lepšie, vyrobte si vlastnú z prvotriedneho oleja.

Základom stravy nech sú potraviny obsahujúce takzvané pomalé sacharidy. Celozrnný chlieb, cestoviny, celozrnná ryža, v šupe varené zemiaky, ovsené vločky. Sacharidy by mali tvoriť asi 55% energetického príjmu. Pri redukcii váhy radšej menej, pri športovaní a u zdravého človeka viac.

  • Pri výbere sacharidov je dobré pracovať aj s tabuľkami glykemického indexu potravín a kde to je možné, siahnite radšej po sacharidoch s nízkym glykemickým indexom.
  • Tuk z mäsa a mliečnych výrobkov by mal byť v potrave zastúpený len malou mierou, uprednostňujte rastlinný tuk, napríklad tepelne neupravený olivový alebo ľanový olej.
  • Bielkoviny je ideálne kombinovať tak, aby polovica bielkovín bola živočíšneho pôvodu (mäso, vajcia, mliečne výrobky) a polovica rastlinného pôvodu (strukoviny, sója, cereálie)
  • Zeleninu jedzte v dávke najmenej pol kila denne, radšej kilo. Ak zjete dve kilá, nič zlé sa nestane. Uprednostnite výrazne farebné druhy, napríklad žltá, zelená paprika, brokolica, paradajky… Každé jedlo začnite jedením zeleniny. Po porcii zeleniny zjedzte jedlo, v ktorom sa kombinujú bielkoviny, sacharidy a tuk. Tým dosiahnete komplexný prísun živín a pocit spokojnosti a sýtosti.
  • Jedzte každé 3 hodiny. Ak dodržíte pitný režim, nič podobné hladu nepocítite. Možno ráno pred raňajkami. A tak je to správne.
  • Ovocie jeden až dva kusy denne, ideálne dopoludnia.
  • Vylúčte, alebo takmer úplne vylúčte: sladkosti, lekvár, sirupy, údeniny, vyprážané pokrmy, živočíšny tuk (koža z kuraťa, bôčik, slanina), malinovky, biele pečivo, biely chlieb, vianočky, koláče, zákusky, bagety, mastnejšie mäso, mäsové konzervy, maslo. Pri chudnutí žiaden alkohol, ani málo, ani víno, či pivo. Nenechajte sa učičíkať článkami o tom, aké zdraviu prospešné je každodenné pitie vína.
  • Obmedzujte, ale nevynechávajte: orechy, tuk, nátierky, chudé mäso, vaječné žĺtka, syry, zemiaky, ryža a iné prílohy, celozrnný chlieb, ovocie, müsli, kompóty, lekvár, rožky. Aj maslo môžete tu a tam použiť. Ale málo.
  • Uprednostňujte: mastné morské ryby kuracie mäso bez kože, mliečne výrobky polotučné, zakysané, jogurty, tvaroh, vaječné bielka, sóju, šošovicu, tofu a iné strukoviny
  • Pite čistú vodu 2 až 3 litre denne. V lete a pri fyzickej záťaži aj viac.
  • Ešte slovko k jogurtom. Voľte jogurty s 1,5% až 3% tuku. Teda 1 a pol gramu až tri gramy tuku na 100 gramov jogurtu. Tučnejšie jogurty sú pri chudnutí nevhodné. Nízkotučné jogurty zas už nie sú tak celkom jogurt, skôr akýsi pudingovitý krém, ktorý sa vám pri chudnutí nehodí, pretože obsahuje veľa rýchlych sacharidov. No a hovoríme len o bielom jogurte. Nekupujte ochutené.

Toľko krátky prehľad odporúčaní k racionálnej strave. Viem, ak s tým len začínate, budete v tom mať ešte chvíľu chaos. Vydržte. Čítajte ďalej.

 

Komentáre k článku: Zloženie potravín

  1. martina 27. mája 2012

    chcela son sa spytat ci je v poriadku jest jogurty s obsahom tuku 0.5 s tym, ze sacharidy su obsiahnute 4.9 na 100ml.su to jogurty Agro milk-slovensky vyrobok. a tiez tvaroh odducneny jemny sacharidy 6, tuk 0.1 bielkoviny19

  2. Miro Veselý 27. mája 2012

    martina nie, veľmi nízkotučný jogurt odporúčajú dnes už azda len jeho výrobcovia. V článku https://www.chudnutie-ako.sk/cisla/ako-citat-obaly-na-potravinach/ je napísaného viac. Takže aj pri chudnutí sa odporúča asi 3% jogurt.

  3. martina 3. júna 2012

    dakujem za usmernenie a radu, lebo moj manzel sa rozhodol chudnut ma asi 10 kg nadvahu a hovoril, ze sa neciti dobre s tolkymi kilami navyse tak sa mu snazim pomoct chudnut : ))) som rada, ze sa mozem na Vas obratit kedykolvek

  4. martina 13. júla 2012

    dobry den pan vesely, chcem sa spytat aku hodnotu kj ma ovocie,ktore je nedozrete konkretne zelene nedozrete jablka a hrusky? dakujem

  5. Miro Veselý 13. júla 2012

    martina to neviem, či niekde bude uvedené. Asi o málo nižšiu.

  6. martina 17. júla 2012

    chcela by som sa spytat kolko kj maju supky z jablk, alebo aku vyzivovu hodnotu…dakujem

  7. Miro Veselý 17. júla 2012

    martina to neviem či niekto bude mať takú informáciu.

  8. jana 6. októbra 2012

    ahoj miro.v jednote zvyknem kupovat sojove valasske placky zo zlozenim-ovsene vlocky,sojovy granulat,voda,kukuricna muka,vajahit(to neviem co je :-( dalej cesnak korenie morska sol.na obale zial nie su udaje o KJ,pomer bielkovi-sacharidov-tuku.vobec neviem ako mam takyto vyrobok ratat,ked si chcem vypocitat energeticku hodnotu jedla.nevies prosim ta aspon tak odhadom kolko takyto sojovy vyobok moze mat kj na 100 gramov,a tiez kolko asi bielkovin.tie iste maju aj v zdravej vyzive,len su drahsie.vyraba daniel harustiak

  9. Miro Veselý 7. októbra 2012

    jana ak zloženie nepozná ani výrobca tak ja to naslepo neodhadnem. Možno keby som to videl a ochutnal. Ak to jedávate výnimočne, tak to nepočítajte, netreba sa stresovať. Ak pravidelne, tak skúste kontaktovať výrobcu. Možno vám povie zloženie, alebo pozná energetické hodnoty.

  10. lulu 8. októbra 2012

    dobry den.chcem sa spyatat kolko kj ma take bezne jedlo v restauracii klasicke,slovenske masite.napriklad hovadzi gulas so 4 bielymi knedlami,taka normalna porcia.alebo svieckova na smotane.stacia mi priblizne hodnoty,aby som si uvedomila co som doteraz jedla a trochu sa nakopla.hladala som to aj na internete tusim 3000 tam pisali niekde,neviem,zda sa mi to vela to nemoze byt pravda predsa

  11. Miro Veselý 8. októbra 2012

    lulu ja by som povedal, že skôr 4000 kJ ak rátame k jedlu aj kolu. záleží na reštike značne to kolíše. ale zvyčajne je to niekoľkonásobne viac, než by človek potreboval.

  12. lulu 8. októbra 2012

    fiha tak to je nasup..zrejme si tak skoro svieckovu nedam.ale diky miro,aj za tuto stranku.vazim si aj tvoju ochotu odpovedat aj na taketo primitivne otazky.mozno ta to aj otravuje,no verim ze si tym ziskavas sympatie ludi.

  13. Miro Veselý 8. októbra 2012

    lulu primitívne otázky sú fajn, ľahko a rýchlo sa dajú zodpovedať a tá tvoja bola dosť neotrepaná. môže pomôcť aj iným. menej mám rád otázky typu “ako mám schudnúť poraď” ktoré niektorí píšu ako komentár ku článku “ako schudnuť” :-) na také už často neodpovedám

  14. marta 29. októbra 2012

    casto si zvyknem odstavovat zeleninu,no nikdy neviem ako ju mam ratat-nie je v energ.tabulkach.tak napriklad 2 dc mrkvovej stavy-kolko ma kj?

  15. Miro Veselý 29. októbra 2012

    marta to dosť záleží na tom aká je kvalita zeleniny a jej zrelosť a budú v tom veľké rozdiely. Počítam tak 400 kJ určite na deci, možno viac. Odporúčam riediť najmenej 1:1 s vodou.

  16. marta 30. októbra 2012

    ak je energ.prijem tak vysoky-zvyknem pit tak 2-3 dcl neriedenej stavy,tak to kludne mozem ratat za jedno jedlo z piatich.otazkou je energia je jedna vec a obsah zivin druha.mysliste si pan Vesely ze takyto pohar zeleninovej stavy mozno ratat ako plnohodnotne jedlo?na desiatu by to predsa malo stacit.vobec nemam odhad aky pomer bielkovin a sacharidov moze byt v takom pohari?ako to mam vypocitat?ked vlaknina vlastne ostava v odpade..tuky nie su problem,da sa pridat olej alebo orechy..ale co tie bielkoviny?sacharidy?kolko ich tam moze byt,v napr.2 dc sladkej dozretej mrkvovej neriedenej stavy?

  17. Daniela 30. októbra 2012

    mám problém. Zistili mi intoleranciu na mliečnu bielkovinu. prevažne jem makové koláče a ryby aby som nahradila mlieko ako inak ho môžem nahradiť a či existujú cenovo dostupné recepty na jedlo bez mlieka. A tiež či sa dá schudnúť bez mlieka, keď všade ide jogurt, kefír alebo samotné mlieko.

  18. Miro Veselý 30. októbra 2012

    marta ako samostatné jedlo to rčite nie je najlepší nápad, nemáte tam bielkoviny ani tuk. odporúčam naštudujte si podrobnejšie info o výžive, lebo ak vám odpoviem na otázky, vyvstanú vám ďalšie. postup na stravovanie a aj ako to rátať je na tomto webe už spracovaný

  19. Daniela 30. októbra 2012

    koláče a ryby jem preto aby som doplnila vápnik :D

  20. Miro Veselý 30. októbra 2012

    Daniela nezávideniahodný druh alergie, lebo dnes mlieko ide takmer všade. Určite sa zaujímajte o vegánske recepty, zistíte, že je veľmi pestrý výber možností, ako mlieko s prehľadom nahradiť. Ľahké to však určite nebude, lebo budete musieť tvoriť nový zvyk. Ale určite nájdete kopu spôsobov ako sa chutne najesť, žiaden strach. Chlieb si upečiete sama, zelenina, ovocie a strukoviny, tofu, sójové mlieko, kešu mlieko… Dá sa.

  21. Andrea 22. novembra 2012

    Dobry den,
    v prvom rade dakujem za stranku, aj mailovy kurz teraz, paraada! dufam vydrzim, ale vase rady su cenne. Mam vsak otazku: Ako postupovat pri tehotenstve, alebo ked sa snazim otehotniet? Som vegetarianka a masove vyrobky (ani ryby) urcite jest nezacnem, ale neviete, ci su tam nejake obmedzenia, alebo sa mozem nadalej riadit Vasimi radami? A co sa tyka dennej “davky” kalorii je to ako? treba ju zvysit? Nechcela by som urcite “jest za dvoch”. Dakujem.

  22. Miro Veselý 22. novembra 2012

    V tehotenstve je možné ísť na vegetariánskej strave s prehľadom. V tejto téme nie som doma, radšej sa o správnom zložení vegetariánskej stravy poraďte. Ale podľa väčšiny súčasných zdrojov je to v poriadku a bezpečné. Čo sa týka množstva stravy na to môžete využiť tabuľky. Napísal som o tom podrobnejší článok, možno vám príde vhod. https://www.chudnutie-ako.sk/cisla/ako-jest-v-tehotenstve-a-nepribrat/

  23. Andrea 22. novembra 2012

    Ďakujem!

  24. Alžbeta 13. decembra 2012

    Dobry den

    Vašich 10 krokov mi velmi pomohol naučil ma sebadiscipliny ,lebo som dost leniva a ja potrebujem inšpiraciu, a teraz mi to ide pekne ,zeleninu mam rada dobre je že nie nariadkovany presny jedalniček .Dakujem

  25. Zuzka 13. decembra 2012

    Ahoj Mirko,len sa chcem uistiť,či naozaj je zdravé čo píšeš…500 g zeleniny pred jedlom,to znamená 5x500g =2,5 kg zeleniny denne…To by stačílo aj pre kozu :D Nemôže to spôsobič nadúvanie? Problemy s pečeňou, alebo so žlčníkom?

  26. kika 13. decembra 2012

    zuzka-podla mna je to hlavne zbytocne.dr.bukovsky odporuca 100 g zeleniny na 10 kg vasej hmotnosti.to znamena pri vahe 60 kg treba zjest 600 g zeleniny a ovocia dokopy.z coho ovocia staci 200 g a zeleniny 400 g.ak si to rozdelite do 6 porcii vijde vam 100 g zeleniny alebo ovocia k jedlu.nic netreba prehanat.potom je zbytocne vela bielkovin-lebo aj zelenina obsahuje bielkoviny a ne je miesto na ine zdroje ako napr.strukoviny,sojove mesa,pripadne ryby.ak ste hladni,napite sa vody.20 minut pred jedlom

  27. Miro Veselý 13. decembra 2012

    kika to čo odporúčam sú orientačné čísla a značne záleží na tom, aké ovocie a zelenina to je. Brokolice stačí zjesť možno 100 gramov a človek sa nasýti. Taký kaleráb sa dá zvládnuť ľahko a bežný maslový tak do ruky má 300 gramov. Paradajok nie je problém zjesť aj ku pol kilu. Sú to 3 väčšie alebo 4 malé paradajky. Ak pri chudnutí jemne obmedzujeme celový príjem jedla, navýšené množstvo zeleniny a ovocia by nemalo robiť ťažkosti. Inak neodporúčam jesť 500 gramov zeleniny pred jedlom, ale uvádzam to ako vrchnú hodnotu. Väčšinou odporúčam jesť asi kilo zeleniny denne, v jednotlivých článkoch môžu byť rozdiely. Odporúčam začať menšími dávkami a postupne ich navyšovať. S doktorom Bukovským som sa pred časom práve o tejto veci radil osobne, či je v poriadku zjesť 2 kilá zeleniny a nevidel v tom problém. Znovu ale záleží aj na tom, v akom je človek zdravotnom stave, niekto nemôže niektoré druhy zeleniny, alebo má ťažkosti s nafukovaním. Preto opakovane radím začať chudnutie konzultáciou u lekára, tieto veci sú individuálne.

  28. kika 13. decembra 2012

    miro dakujem za vsetkych za tvoje nformacie,ktore neustale doplnas a vazim si ta aj za to,ze veci konzultujes aj s bukovskym,hoci by si nemusel-mas uz predsa svoj nazor a vlastne skusenosti.

  29. Miro Veselý 13. decembra 2012

    kika vďaka. ja predsa len nemám vo výžive takú kvalifikáciu, ako profesionáli. ja hovorím viac z vlastnej skúsenosti.

  30. ela 15. januára 2013

    ahoj,v tabulkach som nasla mungo klicky.zvyknem si ich aj ja casto klicit.ale neviem ako ste to mysleli-to sa mysli ta zeleno-biela fazulka dokopy aj s tym naklicenym fuzom?akoze tak sa vazia?lebo inak asi neviem ci len tie klicky samotne predavaju alebo ako.

  31. Katka 10. marca 2013

    miro, chcem sa informovať, či môžem jesť polievku raz za deň. Veľmi mi chýba. Snažím sa jesť podľa jedálnička. Je to super. Cítim aj výsledky. Zistila som, že som sa zle stravovala.

  32. Miro Veselý 11. marca 2013

    Katka polievka je široký pojem. Sú také, ktoré môžete jesť bez toho aby ste ich považovali za jedlo a iné, ktrých jeen tanier už je jedlom a to nevhodným. záleží na tom, čo do nej dáte. ak múku, smotanu, tuk, potom je lepšie sa vyhnúť. zeleninové vývary sú určite v poriadku.

  33. Marcela 25. februára 2014

    Ahoj Mirko, snažím sa učiť jesť podľa Tvojich rád, čo mi veľmi pomáha, jem zeleninu pred jedlom, ale väčšinou je v surovom stave a musím povedať, že je to pre mňa problém. radšej mám zeleninu pripravovanú tepelne, nie je taká ťažká na žalúdok. Mení sa niečo tým, že je pripravovaná nad parou, alebo na panvici? Taká surovú kapustu zjesť mi robí fakt problém.
    Ďakujem za všetky rady a pomoc pri hľadaní sa v čase chudnutia.

  34. Miro Veselý 25. februára 2014

    Marcela tepelnou úpravou nič nepokazíte. Najlepšie je to jesť striedavo a pestro. Trebárs z paradajok sa až po tepelnej úprave dá vytiahnuť ten správny účinok, takže nie je treba sa obávať v pare udusiť zeleninu. Práve v pare je to ideálne, pretože z nej potom neunikajú vitamíny do vody. Surová kapusta je naozaj ťažká, ale skúste ju zmiešať s mrkvou a jogurtom, dochutiť a máte výborný šalát. Ak je “ťažký” na žalúdok, poraďte sa radšej aj s lekárom, čo sa deje. Bežné dávky zeleniny by nemali byť záťaž.

  35. Erik 3. marca 2014

    Ahoj Miro,

    ako sa prosimta vazia ovsene vlocky v  kj kalkulacke? V surovom alebo varenom stave? Robim si ich podla tvojho receptu z emailu o vlaknine, takze cca 80g vlociek zalejem cca. 2dc vody + otruby a necham zovriet (hotovo do 2 minut). Vaha je potom znasobnena a je to dost vydatna porcia, tak neviem ci nemam ubrat (+ susene slivky a hrozienka).

    Dakujem za odpoved,

    Erik

  36. Miro Veselý 3. marca 2014

    Erik odporúčam niečo si tu prečítaj, všetky odpovede nájdeš. Ak nie je uvedené inak, vždy sa všetko uvádza v surovom stave. To že sa niečo naplní pri varení vodou nezmení energetickú hodnotu. Ak chudneš, tak ku 80 gramom vločiek by som už asi veľa hrozienok radšej nesypal, skôr by to znieslo viac bielkovín a tuk.

  37. Aďa Belková 14. júla 2014

    Ahoj, Miro, dovoľ, aby som ťa upozornila na preklep v tomto texte: “Racionálna výživa …

  38. Miro Veselý 14. júla 2014

    Aďa ďakujem za upozornenie, chybný text som zrušil.

  39. Zuska 6. augusta 2014

    Ahoj,čo mám robiť,už sa vzdať?Mám 45 rokov , cvičím v posilke 3-4 x týždenne ,strava nepravidelná , ale iba zelenina a bielkoviny , občas pivo.Váha sa drží a nehne sa ani o chlp! Celý mesiac sa trápim a nič! Pomôž, poraď…Vďaka

  40. miro 14. januára 2015

    Ahoj,môj problém začal po skončení športovej činnosti a k tomu sa pridal aj úraz po autonehode v roku2008.Od tej doby bojujem z mojou nadváhou.Je super že sa mi dostala vaša kniha do rúk.Tá mi dáva nádej na zlepšenie môjho zdravotného stavu.Moje BMI sa vyšplhalo až na číslo35,7 pri46r.výške198cm,pás119 a o váhe 140kg.Pri prepočítaní mám mať denný príjem 10866kjB71,S373,T85.Ešte som len na začiatku ale po dvoch týždňoch sa cítim oveľa lepšie a hlavne sviežo.Ešte sa mám čo učiť hlavne pri zostavovaní správneho jedálneho lístka. Vidím vo vašich skúsenostiach novú cestu ku plnohodnotnému životu.Zato vám patrí veľká vďaka.S pozdravom Miro

  41. Miro Veselý 14. januára 2015

    miro držím palce. ak sa cítite lepšie a sviežo, tak to robíte dobre.

  42. Barbora 15. mája 2015

    Je v poriadku dať si na večeru okolo 18:00 praženicu z troch celých vajec? Ďakujem.

  43. Miro Veselý 15. mája 2015

    Barbora keďže sa bavíme na webe o chudnutí tak predpokladám, že chcete chudnúť. Asi by som volil menšiu dávku. Ak nepridáte žiaden tuk 2 MENŠIE vajcia budú asi lepší nápad a k tomu asi 100 gramov celozrnného chleba. To by mohlo byť primerané.

  44. akcive 16. januára 2016

    Ahoj pan Miro,uz 2 tyzden cvicim rano a vecer po 1 h. a schudla som len 3kg. chcela by som sa vas spytat ze ci to neni malo?

  45. Miro Veselý 16. januára 2016

    akcive naopak za 2 týždne sú 3 kilá celkom pekný výsledok. Odporúčam však výsledky chudnutia kontrolovať meraním obvodu pása, pretože kilá toho veľa nepovedia a u ženy zvlášť. Stačí menzes a kilá sa menia…

  46. Helena 11. mája 2016

    Ďakujem za moxnost zúčastniť sa 10-dnoveho kurzu. Žijem niekoľko mesiacov mimo Slovenska a preto nemôžem si veľmi vyberať čo budem jest. Ale snazim sa s tou zeleninou pred jedlom a množstvo jedla obmedzujem.
    To, že každý deň dostávam email a informacie mi veľmi pomaha. Na začiatku som mala veľký problém s tým, že som nemala šajnu koľko energie, ktorá potravina obsahuje a myslela sim, že s tým hodím. Aj to, že tu sa najčastejšie udáva všetko v kaloriach. Ale za pár dní som sa trochu do toho vzila. Dakujem

  47. Eva 2. novembra 2016

    Mirko, veľmi pekne Vám ďakujem za Vaše e-maily a všetky Vaše odpovede. Sú veľmi inšpirujúce, a dúfam že som konečne naštartovala tú zdravšiu verziu svojho stravovania. Prajem Vám všetko dobré a držte nám palce za svojim zdravším JA.

  48. vitalita 16. novembra 2016

    Mirko, posielam veľké ďakujem za vašu snahu pomôcť tým, ktorí prejavili záujem poučiť sa z vašich skúseností pri chudnutí a zdravšom stravovaní. Ale zároveň obdivujem aj vašu trpezlivosť pri odpovediach na ich otázky. Bolo by fajn, keby si aspoň dali tú námahu a pozornejšie prečítali vaše rady a články. Našli by tam veľa odpovedí na svoje otázky. A vaše videá nemajú chybu. Sú milé,vtipné, poučné i motivačné.

  49. Miro Veselý 16. novembra 2016

    vitalita ďakujem :-)

  50. Jan 27. apríla 2017

    Chcem sa len spýtať, či je knäckebrot vhodná náhrada za chlieb a pečivo?

  51. Miro Veselý 27. apríla 2017

    Jan knäckebrot je výborný druh pekárenského výrobku, je celozrnný a trvanlivý. Ak nie je poruke iný celozrnný chlieb, je knäckebrot výborný.

Pridajte komentár:

Napíšte vašu otázku, alebo komentár k článku...

Vyplňte ešte: