Tip na raňajy: chlieb, cottage, pečená cvikla

Je to práve pečená cvikla, ktorú chcem dať do pozornosti. Lahôdka, ktorú som objavil až na staré kolená. V spojení s kúskom jedla vznikne chutné a zdraviu prospešné sýte jedlo vhodné pri chudnutí aj ak st zdraví.

Takéto raňajky oceníte či už chcete schudnúť, alebo sa zaujímate o rozumnejšiu stravu. Príprava je až zúfalo jednoduchá a zvládne ju každý.

Kúpiť si kelímok syra cottage zvládne aj nevariaci chlap. Ten sa môže dochutiť cesnakom, alebo rovno vyklopiť na chlieb tak azda pol kelímku.

Upiecť si vlastný chlieb v pekárničke. Recept na domáci chlieb z pekárničky ktorý sa mi osvedčil síce popiera viacero zásad pečenia chleba (priveľa rasce, napríklad) ale tá chuť je ochromujúco dobrá. Ak nemáte domáci ražný chlieb voľte niektorý kupovaný, odporúčam celozrnný s obsahom vlákniny aspoň 5%.

Tip: posledne som zistil, že ak sa do pekárničky nevložia háky, stačí cesto pomiešať pred začiatkom pečenia a chlieb je celkom v poriadku. Zvláštne. Ale však super! Aspoň v ňom nemám jamy po hákoch a nemusím na vyberanie hákov myslieť.

A konečne pointa. Na stretnutí ľudí z fóra kde debatujeme o chudnutí padol recept: cviklu chytíme, zabalíme po jednej do alobalu a pečieme. Nepozdávalo sa mi to. Predsa nie je možné, aby nejaká blbá cvikla... Poznáte to. Ale skúsil som. Hodina pečenia v rúre večer a ráno som vybral už vychladnuté kúsky.

  1. Ošúpať cviklu trvá asi 10 sekúnd. Vezmite si chirurgické rukavice, inak červené ruky!
  2. Na tanieri ju pokrájajte na plátky.
  3. Posoľte, ale len veľmi málo.
  4. Pokvapkajte kvalitným balzamikovým octom. Kvalitný znamená že je hustý, drahý a má chuť, ktorá stojí za to, koľko ten ocot stojí. Tie lacné riedke žbrndy z hypermarketu sa síce ako balzamikový ocot označujú, ale nenechajte sa pomýliť.
  5. Pokvapkajte kvalitným olivovým olejom. Aj tu uprednostnite extra panenský. Radšej si priplaťte, ako kúpiť v hypermarkete niečo bez chuti, farby a zápachu.
  6. Papajte.

Takéto jedlo je ako raňajky vhodné. Zásobí vás rozumnou energiou, vláknina zaistí plný pocit sýtosti a môžete vyraziť na nejaký výlet. V prípade, že chudnete by som chleba odkrojil menšie množstvo a pridal by som viac bielkovín, čiže syru cottage. U zdravého človeka treba chleba odvaliť poriadny krajec.

Takto pripravená cvikla má neuveriteľne zaujímavú, jemnú chuť. Tým, že sa nevarila, zostala všetka chuť a živiny v nej.

Napísal
Miro Veselý 
18. augusta 2019
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.