Tip na raňajy: chlieb, cottage, pečená cvikla

Píše Miro Veselý od roku 2004. Info...

Je to práve pečená cvikla, ktorú chcem dať do pozornosti. Lahôdka, ktorú som objavil až na staré kolená. V spojení s kúskom jedla vznikne chutné a zdraviu prospešné sýte jedlo vhodné pri chudnutí aj ak st zdraví.

Takéto raňajky oceníte či už chcete schudnúť, alebo sa zaujímate o rozumnejšiu stravu. Príprava je až zúfalo jednoduchá a zvládne ju každý.

Kúpiť si kelímok syra cottage zvládne aj nevariaci chlap. Ten sa môže dochutiť cesnakom, alebo rovno vyklopiť na chlieb tak azda pol kelímku.

Upiecť si vlastný chlieb v pekárničke. Recept na domáci chlieb z pekárničky ktorý sa mi osvedčil síce popiera viacero zásad pečenia chleba (priveľa rasce, napríklad) ale tá chuť je ochromujúco dobrá. Ak nemáte domáci ražný chlieb voľte niektorý kupovaný, odporúčam celozrnný s obsahom vlákniny aspoň 5%.

Tip: posledne som zistil, že ak sa do pekárničky nevložia háky, stačí cesto pomiešať pred začiatkom pečenia a chlieb je celkom v poriadku. Zvláštne. Ale však super! Aspoň v ňom nemám jamy po hákoch a nemusím na vyberanie hákov myslieť.

A konečne pointa. Na stretnutí ľudí z fóra kde debatujeme o chudnutí padol recept: cviklu chytíme, zabalíme po jednej do alobalu a pečieme. Nepozdávalo sa mi to. Predsa nie je možné, aby nejaká blbá cvikla… Poznáte to. Ale skúsil som. Hodina pečenia v rúre večer a ráno som vybral už vychladnuté kúsky.

  1. Ošúpať cviklu trvá asi 10 sekúnd. Vezmite si chirurgické rukavice, inak červené ruky!
  2. Na tanieri ju pokrájajte na plátky.
  3. Posoľte, ale len veľmi málo.
  4. Pokvapkajte kvalitným balzamikovým octom. Kvalitný znamená že je hustý, drahý a má chuť, ktorá stojí za to, koľko ten ocot stojí. Tie lacné riedke žbrndy z hypermarketu sa síce ako balzamikový ocot označujú, ale nenechajte sa pomýliť.
  5. Pokvapkajte kvalitným olivovým olejom. Aj tu uprednostnite extra panenský. Radšej si priplaťte, ako kúpiť v hypermarkete niečo bez chuti, farby a zápachu.
  6. Papajte.

Takéto jedlo je ako raňajky vhodné. Zásobí vás rozumnou energiou, vláknina zaistí plný pocit sýtosti a môžete vyraziť na nejaký výlet. V prípade, že chudnete by som chleba odkrojil menšie množstvo a pridal by som viac bielkovín, čiže syru cottage. U zdravého človeka treba chleba odvaliť poriadny krajec.

Takto pripravená cvikla má neuveriteľne zaujímavú, jemnú chuť. Tým, že sa nevarila, zostala všetka chuť a živiny v nej.

 

Komentáre k článku: Tip na raňajy: chlieb, cottage, pečená cvikla

  1. Zuzana 8. augusta 2011

    Dobrý deň, práve som objavila túto super stránku a neviem sa vynadívať… tiež potrebujem schudnúť a chcela som si ísť kúpiť tabletky, ale už nechcem. Mám dve otázky, mám kúpené vlákninové tabletky, ako sa pozeráte na ich užívanie – začínam s chudnutím – a či sa dá pečená cvikla upiecť na aspoň dva – tri dni, nemôžem ju piecť každý deň. Tiež by som potrebovala radu, nemám veľmi čas na cvičenie a tiež môj zdravotný stav mi neumožňuje návštevu fitka alebo iného organizovaného cvičenia ( aerobik, zumba, joga ) – postačí mi na začiatok viac pešej chôdze a chodenie po schodoch ? Ďakujem, Zuzana

  2. miriam 10. augusta 2011

    neviem ako mam schudnut a to beriem tabletky ALLI ale nechudnem po nich…prosim poradte mi…dakujem

  3. lucia 8. januára 2012

    Narobil si mi chute, ale nespomenul si taky detail – pri akej teplote sa to pecie? Nakrajat ju treba pred pecenim? A balit do alobalu po jednom platku, alebo cely nakrajany kus? Alobal netreba prepichnut, aby unikala para?

  4. Miro Veselý 9. januára 2012

    lucia ako je napísané v recepte: cviklu chytíme, zabalíme po jednej do alobalu a pečieme. takže nekrájať pred, teplota nerozhoduje, trebárs 200 stupňov. Diery netreba.

  5. lucia 26. januára 2012

    Miro, este raz dakujem za dobry tip, pecena cvikla je ozaj vyborna! Teraz to pouzivam aj ako prilohu namiesto zemiakov – nakrajam na mesiaciky, obalim v zmeske oliv. olej + pretlaceny cesnak + tymian + drvene chili papricky, dam do jenskej misy a sup do truby, 200C asi 3/4h. Alebo do vacsej jenskej misy to nahadzem rovno aj s masom (vykostene kuracie stehna), po pol hodine prihodim este na kocky nakrajanu papriku (kapiu), o dalsiu polhodku je jedlo hotove – minimum prace, minimum riadov a chut uzasna :-)

  6. vierka 11. februára 2012

    Mám takú otázku : používa niekto na pečenie taký ten halogénový hrniec ?
    Je to taká sklenená misa na podstavci a zdroj tepla je zhora a teda vraj halogénový.
    A je príprava stravy v ňom zdravá ?
    Láka ma nižšia spotreba energie a sľubované zrýchlenie prípravy stravy.
    Dosť ma nervuje predstava hodinového hicovania trúby na 200 st.C kvoli
    2-3 cviklám. . .

  7. emulienka 14. marca 2012

    Ahoj MIRO začala som s dietou od 17. januára vážila som 77kg doo dnešného dna mám 70 kg a to je 14 marec stojím na váhe ale kg dole už idu pomenej dva týždne mám tu istu váhu ako dalej porad!
    dakujem

  8. emulienka 14. marca 2012

    zabudla som ti napísat dodržujem pitný režim rano pohár s citronom na lačno až potom ranajky ! ale pravda je že ranajky mam o 8: 00 a potom obed o 12:00 tak neviem že nnemávam desiatu potom o 15:00 alebo 15:30 olovrant o 18:00 večera a potom o 20:30 idem spat takže medzi jedlami pijem vodu s citonom neviem či toto ti bude stačit a chodím plávat dva alebo tri dni v týždni sem tam aj chodza do mesta pešo!

  9. emulienka 14. marca 2012

    Dnes som mala na obed pečenu cviklu je to mnam…. dobré velmi som si pochutnala aj s rybou a ladový šalát je to užas ! skuste tu CVIKLU je ozaj dobráááá!

  10. vierka 22. marca 2012

    ahoj, Miro,
    chápem, že odpovedať dookola na tie isté otázky ťa už nebaví, ale
    názor na “halogénový hrniec je predsa len všeobecnejšie užitočné . . .
    Nepovieš nám, čo si o ňom myslíš ?

  11. Miro Veselý 23. marca 2012

    vierka ja som o tom ešte nepočul, takže nemám ani názor.

  12. vierka 26. marca 2012

    ok, ďakujem, že si zareagoval.

  13. Igor Ico 30. apríla 2012

    ..cvikla je užastná …dám vám moj názor čo si myslím o chudnutí …som športovec a tréner mi všetko čo sa tyka stravy vysvetlil ….ranajky je najdoležitešie jedlo dna…chcem len doda´t že ak chce niekto chudnuť naj najdoležitejšie je aby večera bola ľahká a zdravá a podavala sa minimalne 3 hod. pred spaním ..fakt to pomáha

  14. Vierka 6. mája 2012

    Ahojte,
    kúpila som halogénový hrniec a zdá sa , že za tých 50 éčiek to asi stálo.
    Pochopila som, že je to vlastne náhrada rúry do chát a garzóniek a na varenie pre 1-2 osoby. To my chudnúci takto osamelí sme – varíme často iba sebe. Má muchy, ktoré treba vychytať. Úplne všetko, čo je v reklame nie je pravda, ale zdá sa, že /kým sa niekde nedozviem, že halogénové žiarenie je nezdravé,/ je to spôsob úpravy jedla možno aj zdravší ako na pare, nehovoriac o tom, že aj pariť sa v ňom dá. Cviklu som v ňom ešte neskúšala, ale kura, zemiaky bezmasti ale chrumkavé
    boli z neho super. A koláč v tortovej forme sa tiež vydaril. Keď som hrniec v nayke kupovala predavač vykladal, že si ho berú hlavne aziati.

  15. šumichrast 2. novembra 2012

    Zdravím blogera

    Raz dávnejšie som uvidela obrázok vysmiateho chlapíka a recept na ryzu. Tak zo srandy som článok otvorila a teraz úplne vážne iný recept ako jeho nepoužívam. Občas niečo doplním.
    Teraz cviklový návod určite vyskúšam. Píšete vtipne bez fráz a srší z toho chuť sa podeliť s inými… v jednoduchosti je krása a s humorom se kuchtí líp… díkes

  16. marta 10. novembra 2012

    vcera som na veceru naservirovala takuto pecenu cviklu celej rodine.najprv ohrnali nosom no potom sa nevedeli dojest.priznam sa,ja som sa musela pretvarovat.teda nieze by mi cvikla nechutila,ta bola super-ale len do momentu pokym som ju nepoliala olivovym olejom.cele som to jedlo pokazila.nemozem si skratka na ten oliv.olej zvyknut.zda sa mi hnusny a jedlo s nim pokazde skonci ako cista katastrofa.kupila som kvalitny-borgers.to vsetky chutia tak odporne?alebo su rozdielne?moze vobec obstat zdrava kuchyna bez olivoveho oleja? ze by som pouzivala len sezamovy,lanovy,tekvicovy-tie sa mi zdaju chutnejsie.a este sa chcem mirko vas spytat,aky olej pouzivate na tepelnu upravu?nie na vysmazanie,ale na orestovanie napr,cibulky.dakujem vam.

  17. Miro Veselý 10. novembra 2012

    marta olivových olejov je veľa druhov a chutí, niektoré sú štipľavé, horké, iné s jemnnejšou chuťou. ja kupujem najradšej nefiltrovaný, občas dostať. na chuť sa dá rýchlo zvyknúť. Môžete skúsiť aj iné oleje, repkový napríklad. Alebo tekvicový, ľanový na studenú kuchyňu. Olivový sa odporúča preto že má vhodne vyvážené zloženie mastných kyselín. Na kratšiu tepelnú úpravu sa dá pokojne použiť aj olivový, ak to nie je nadlho a ak sa z neho ani trocha nedymí.

  18. martina 3. februára 2013

    ahoj Miro. podla tvojej knihy ide aj moj manzel na chudnutie. Jeho vaha je 150kg. Prosim ta kolko kalorii by mal denne prijat,aby chudolzdravo.Aj ked on by chcel velmi rychlo. A neviem zostavit sala vhodny jedalnicek. Kolko gr cca masa a kolko priloh na obed.?

  19. Miro Veselý 4. februára 2013

    martina v knihe je to popísané všetko, odporúčam, aby si ju najskôr celú prečítal a bude vedieť. Pri hmotnosti 150 kíl pôjde dole rýchlo, muži chudnú ľahšie ako ženy. Nech to ale neurýchľuje priveľkým obmedzením stravy.

  20. Viera 9. augusta 2015

    Pre milovníkov cvikly.Svojho času som mala rada majonézové šaláty, veď vďaka tomu som sa dopracovala aj k obezite. Ale v rámci rozumného stravovania som našla jeho perfektnú náhradu. Recept má názov cviklový šalát s kukuricou a našla som ho na stránke mimibazar.sk, len v skratke zlozenie cvikla, kukurica, grécky jogurt- je hustejší, trocha nastrúhaného syra /napr. 20 % ementaler boryna/, soľ, čierne korenie = presný recept na uvedenej stránke.Je výborný a zjedia ho aj osoby, ktoré cviklu neznášajú.

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: