Miro Veselý, chudnutie-ako.sk

Varenie v pare

Píše Miro Veselý od roku 2004. Kontakt...

Parný hrniec sa v zdravej výžive spomína veľmi často. Má to svoj dôvod – varenie v pare patrí medzi najzdravšie spôsoby prípravy jedla. Pritom nejde o nič nové. Už dávno sa u nás robievajú parené buchty či knedle. To sú však potraviny, ktoré do zdravej stravy rozhodne zaradiť nemôžeme. Sem – tam naň dostane chuť každý z nás. Potom sa dá pripraviť ich celozrnná alternatíva – celozrnné knedle sú vynikajúce. Ale to sme tuším trocha odbočili. Už by som sa nadžgával knedľou a pritom sme chceli hovoriť o parných hrncoch a zdravej strave.

O prospešnosti jedál pripravených na pare dnes už niet pochybností. Jedlo je uvarené zdravo, bez tuku, s minimálnou možnou stratou vitamínov a minerálov. Suroviny si zachovajú krásnu farbu a aj typickú chuť. Aj sami s prekvapením možno zistíte, že nepotrebujete toľko soli ako pri bežnom varení.

Niektoré jedlá sa dajú jesť aj variť BEZ pridania soli. Skúste umyté zemiaky ružiaky uvariť v koži v parnom hrnci. Nepotrebujete ich posoliť. To hovorím z vlastnej skúsenosti.

Varenie v parnom hrnci má výhody

  • Jedlo si zachová svoju prirodzenú vôňu a chuť.
  • Pri varení v pare nedochádza k veľkým stratám vitamínov, minerálov a živín, ktoré v potravinách sú.
  • V parnom hrnci nepracujete vôbec s tukom. Do potraviny tak nepridáte ani kvapku mastnoty. To sa nedá ani porovnať s opekaním, vyprážaním či smažením. Môžete si jedlo po skončení parenia na tanieri pokvapkať olivovým, tekvicovým či ľanovým olejom. Skvelá chuť + priaznivé účinky na zdravie.
  • V niektorých situáciách sa dá variť bez soli a jedlo bude chutné. (Nie pre človeka, ktorý je zvyknutý soliť niekoľkonásobne viac, ako potrebuje!)
  • Elektrický parný hrniec len zapnete a o viac sa nestaráte. Príprava jedla tak môže trvať napríklad 3 plus tri minúty práce plus čas varenia. Hrniec však netreba strážiť.
  • Jedlo neprihorí. Nikdy.
  • Varením v pare nevznikajú žiadne škodlivé látky, ktoré poznáme z opekania, či smaženia. (Tie červené opražené kúsky čo sú najlepšie sú, žiaľ, zdrojom škodlivín.

V návodoch na parné hrnce často uvádzajú niečo takéto: “Šťava, ktorá sa z jedla čiastočne vyplaví (a obsahuje časť živín + chuť) steká po stenách parného hrnca do zásobníka. Túto šťavu môžete zliať a použiť neskôr pri podlievaní jedál, ktoré budete pripravovať inokedy bežným spôsobom. Takýto vývar skladujte v mrazničke.” V mojej praxi táto “šťava” nemá zaujímavú chuť. Veľká väčšina tej tekutiny je totiž len kondenzovaná para zo stien hrnca a nie vývar. Dalo by sa to síce následne na panvici redukovať, ale neosvedčilo sa mi to. Z mojej skúsenosti je tá šťava skôr mdlej chuti.

Prejdime si teraz nielen výhody, ale aj nevýhody parných hrncov.

Nevýhody varenia v pare

Tak, ako všetko, aj varenie v pare má svoje problémy. Za tie roky, čo si tak pripravujem jedlo som našiel nasledovné možné výhrady, na ktoré sa pripravte vopred, ak o tom uvažujete.

  • Chuť jedla je jemná. Výrazne prevláda chuť samotného pokrmu. To môžete označiť za skvelú výhodu. Zaradil som to medzi negatíva – takto to totiž bude vnímať človek, ktorý doteraz jedol jedlá starých materí. Opekané, oškvarené a silne posolené jedlo má výrazne silnejšiu chuť. Je to síce skôr chuť soli a opražených častí ako samotného jedla, ale počítajte s tým.
  • Jedlo je suchšie. Ak ste boli zvyknutí na významne omastené jedlá, varenie v pare vám sprvu nebude chutiť. Jednoducho vyprážaný syr s hranolkami v pare nespravíte. Ak “smažák” porovnáte proti dusenému pstruhovi so zemiakmi a brokolicou, asi spočiatku nebudete nadšení.
  • Bielkoviny z mäsa sa často prichytia na dne parného hrnca a dosť ťažko sa umývajú. V umývačke riadu to ide pomerne dobre, ale ak to chcete spraviť ručne, je to problém na dlhé minúty.
  • Parný hrniec zaberá miesto. To v menšej kuchyni určite nepoteší.
  • Niektoré parné hrnce sú značne neskladné. Rôzne misky a medzikusy sa môžu zle umývať a obsluhovať. K tejto téme mám samostatnú kapitolku neskôr v tomto článku.

Som presvedčený, že tieto nevýhody sú len malou daňou za to, aké výhody vám prinesie varenie v pare.

Je to záchvatovitý typ spotrebiča. Raz budete týždeň variť v pare, potom vás to omrzí. Potom príde záchvat varenia šunky. Neskôr zas bude v strede kuchyne tróniť pekáreň na chlieb

Moja skúsenosť je taká, že sa striedajú obdobia kedy sa pre parenie nadchneme a potom každý deň niečo varíme v paráku. No a potom zas pár týždňoch po hrnci ani pes nebrechne.

Ako si môžete parenie vyskúšať zadarmo?

Možno sa neviete rozhodnúť pre varenie v pare. Bude vám to vôbec chutiť? Investícia do kvalitného parného hrnca nie je práve najlacnejšia záležitosť. Mňa kedysi dávno od nákupu dosť odrádzalo viacero nevydarených investícií do vybavenia kuchyne, ktoré sa neosvedčili. Koľkokrát ste už vrazili nemalý finančný obnos do niečoho o čom ste si mysleli že vám to pomôže? A výsledok? Nulový? Aj ja mám v skrinkách kopu “pomocníkov”, ktorí sa však zmenili na zaberače miesta.

Nemusíte hneď kupovať niektorý drahý parný hrniec. V mnohých domácnostiach nájdete malé sitko, ktoré je určené na prihrievanie knedlí. Do hrnca dáte trocha vody, také sitko. Zakryjete, varíte.

  • Nevýhodou takého sitka je zvyčajne to, že je pomerne nízke. Malá hladina vody = zakrátko sa odparí. Ak teda chcete variť dlhšie, musíte vodu dolievať.
  • Ďalšou nevýhodou je, že vám nikto nepripomenie, že máte jedlo už uvarené. Proti tomu ak varíte v špeciálnom hrnci, cinkne na vás. A vypne sa sám.

Na prípravu jedla parením je preto podľa mojej skúsenosti najvhodnejšie použiť špeciálny parný hrniec. Na trhu dnes nájdete veľké množstvo druhov a veľkostí týchto hrncov s rôznymi prídavnými funkciami. Môžete v nich pripravovať čokoľvek. Mäso, ryby, zeleninu, hríby, ryžu, vajíčka, nákypy … a aj už spomenuté buchty a knedle.

Ja sám som tiež spočiatku váhal. Najskôr som mal kúpený ten najlacnejší parný hrniec, čo sa dal zohnať. Potom som po pár rokoch naopak kúpil najdrahší. V obidvoch prípadoch to bol Philips. Rovnako nespravíte chybu ak siahnete po overených značkách ako Electrolux, Fussell hobbs či Eta. Dnes by som volil zlatú strednú cestu.

  • Najlacnejší hrniec bude mať slabší výkon. Variť budete dlhšie. To je najväčšia nevýhoda.
  • Najdrahší hrniec bude mať asi o milión tristo päťdesiat tri funkcií viac, než naozaj potrebujete. Aj tak si to nezapamätáte a návod sa nikomu nechce študovať.
  • Stredná cenová trieda bude mať výborný výkon a všetky základné funkcie. Z prehľadom i rozbehom stačí.

V praxi počítajte s tým, že v paráku NEBUDETE VARIŤ DENNE! Jednoducho sú jedlá, ktoré sa nevaria v pare. Cestoviny, ryža, vývary, kuskus, bulgur a iné jedlá budete často variť normálnou cestou. Preto nekupujte takýto hrniec ako jednoúčelové zariadenie. Skôr sa zaujímajte aj o myšlienku kúpiť nejakú mikrovlnnú rúru s funkciou varenia v pare. Tam sa ale obávam, že by to bolo energeticky náročnejšie.

Tip zo skúsenosti: pri kúpe vyberajte taký parný hrniec, ktorý sa dobre rozoberá a každý jeden diel môže pomerne normálne stáť aj samostatne. Momentálne, napríklad, mám hrniec, ktorý je riešený veľmi nešťastne. Ukážem prečo.

Začnem od konca. Práve ste uvarili. Chcete tento hrniec odložiť? Je úplne horúci a je v ňom voda. Vodu z neho vylejete len veľmi neprakticky, pretože musíte obrátiť hore nožičkami dno celého hrnca = kam dáte všetky ostatné súčasti? Takže po varení s týmto hrncom vždy padajú nadávky alebo citoslovcia.

Tento spodný diel je pevne spojený s elektronikou, na umývačku riadu si môžete nechať zájsť chuť. A teraz sa v čase vrátime a začíname variť. Aby ste do odparovača naliali vodu, musíte hrniec presunúť do umývadla. Samozrejme, dalo by sa to tam pekne načrpkať pohárom, alebo z kanvice, ale to je práca a kvapkanie navyše. V čase, kým hrniec plníte vodou je však potrebné nasledujúci medzikus niekam dať.

Je to nádoba, ktorá zbiera kondenzovanú vodu. Ak máte stiesnené pomery v kuchyni, nemáte to veľmi kam položiť. Navyše niekde ešte máte položené naparovacie misky.

Tvar tohto dielu parného hrnca nie je šťastný. V normálnom drese ho neumyjete, to skôr ošpliechate všetko ostatné. Chce to mimoriadne slabý prúd vody a veľa trpezlivosti. Kopa záhybov, ktoré ak chcete udržiavať v čistote zaberú veľa času. Ja som to vzdal. S jedlom táto časť do styku neprichádza a tak zaschnutý vodný kameň nie je až taký problém. Uznávam, keď to vidím na fotke, aké to je už špinavé… Na druhej strane slúži už najmenej 10 rokov, možno viac.

Nuž a nakoniec ešte ukážka ako vyzerá zatvorený systém. Aj tu je kopa nahromadeného vodného kameňa. V tej zbernej miske by sa mala kondenzovať voda. No ak varíte niečo väčšie, alebo je chladno a voda sa viac kondenzuje, nie raz sa už stalo, že hrniec pretečie. Priestor na kondenzovanú vodu totiž nemá odtok a ak sa naplní, horúca voda sa rozlieva pekne pod hrniec.

Ako sa teda vyhnúť aspoň tým najmenej praktickým výrobkom? Nemusíte hneď hľadať fórum o parných hrncoch. Položte si sedliackym rozumom takéto otázky:

  • Ako ľahko do hrnca nalejem vodu?
  • Ako ľahko sa dá nahromadená kondenzovaná voda vyliať počas varenia? V mojom nešťastnom hrnci nijako. Jedine hrniec celkom rozobrať. Ak sa vytvorí veľa kondenzovanej vody pri dlhšom varení, pod hrncom vznikne neutešená horúca mláčka.
  • Zmestí sa niektorý z väčších komponentov do umývadla? Bude sa dať relatívne normálne umyť?
  • Aký dlhý to má prívodný kábel? Teraz je moderné dávať k spotrebičom polmetrové káble. To je možno bezpečné a určite pre výrobcu veľmi výhodné. Ale krátky kábel limituje možnosť kam parný hrniec môžete postaviť. Práve kvôli riziku, že pretečie ho iste nechcete postaviť kamkoľvek.
  • Ako ľahko a presne sa hrniec zatvorí? Ak zle niečo nasadíte, voda môže vytekať a obariť vás.
  • Je v hrnci vyriešené čo sa stane, ak sa voda vyparí rýchlejšie? Pôjde naprázdno? Vypne sa? Alebo zamorí kuchyňu pachom spáleného plastu?
  • Ako ľahko sa vyleje voda po uvarení pokrmu? Ako a za čo sa chytí horúci hrniec? Neobarím sa pritom? Nebude treba hrniec ponechať po varení hodinu chladnúť, kým ho môžem zbaliť?

Nakoniec ešte jeden tip z praxe: ak nevaríte pre regiment, asi vám postačí aj menší hrniec. Viem, marketingovo dobre vyzerá ak vidíte, ako na jeden šup spravíte v jedinom hrnci celý obed, aj s polievkou. V praxi ale takto asi budete variť možno raz v živote. Určite vám preto postačí menší hrniec a nie obluda na pol kuchyne. Je fajn, ak sa doň zmestia tak štyri kukurice, alebo veľká ryba. Prípadne dve brokolice či kilo šampiňónov. To sú typické zložky z receptov na varenie. Parným hrncom si zvyčajne skôr pomáham pri jednej zo zložiek. Nevarievam v ňom všetko naraz.

Ako to vlastne celé funguje

Parný hrniec pripravuje jedlo na pare. Predstavte si ho ako väčšiu rýchlovarnú kanvicu, kde zahrievanie vody má jediný cieľ – výrobu pary. Para je potom privedená k potrave. V hrnci teda máte nádobu na vodu, ktorá sa ohrieva a po dosiahnutí varu na 100°C sa premieňa sa na paru. Para preniká dierkami na dne a tak postupne ohrieva priestor v miskách so surovinami. Takto dochádza k tepelnej úprave jedla.

Parný hrniec má niekoľko “poschodí” parných misiek. Na každej miske môžete pripravovať inú potravinu a takto uvariť kompletný obed naraz. Pokojne dajte

  • do jednej misky mäso,
  • do druhej zeleninu a
  • do tretej zemiaky.

Nemusíte sa obávať, že sa jednotlivé vône jedla zmiešajú. Para pachy neprenáša. Aj šťava z vareného jedla sa vylučuje len veľmi málo, takže “nekvapká” z poschodia na poschodie. Z mojej skúsenosti môžem dať takýto tip:

  • Dole, kde vychádza teplo dávam mäso, alebo ryby.
  • Na vyššie pozície v parnom hrnci dávam prílohy, tie nekvapkajú vôbec. Zeleninu, alebo zemiaky.

Táto skúsenosť sa však ani tak netýka kvapkania, ako skôr umývania. Ak totiž z mäsa budú trocha kvapkať bielkoviny, nech je veľmi špinavá len jedna miska. Misky, v ktorých ste parili zeleniny potom stačí len zbežne opláchnuť.

Parný hrniec stačí len zapnúť, nastaviť čas parenia a o viac sa už starať nemusíte. Každý parný hrniec je vybavený časovačom a vypne sa hneď ako uplynie doba, ktorú ste na ňom nastavili.

Jediné na čo budete musieť dohliadať pri dlhšom varení, je voda. V parných hrncoch sa zvyčajne dá variť najviac hodinu – zodpovedá tomu aj objem nádobky na vodu, ktorá je v hrnci a zohrievaním sa z nej vytvára para.Väčšina hrncov má indikátor, ktorý vám dá vedieť, že je potrebné vodu doplniť. Môžte ju doplniť aj počas prípravy jedla. Hodina parenia je postačujúca na prípravu akéhokoľvek jedla (hydina, bravčové, zelenina, ryža,…)

V parnom hrnci môžete pripraviť jedlo pre seba, ale aj pre celú rodinu. Objem sa pohybuje od 3 do 12 litrov a najčastejšie majú 3 parné misky. Dobré parné hrnce aj 4.

Tip z praxe: Vyberte si taký parný hrniec, ktorý nemá pevné dno na žiadnej miske (okrem spodnej). Vďaka tomu potom uvaríte aj objemnejšie potraviny. Dáte preč dná, ale postavíte všetky “poschodia”. Tak môžete variť napríklad väčšie klasy kukurice. Mimochodom kukurica varená v pare je chutnejšia, ako varená vo vode.

Ak ste sa rozhodli stravovať sa zdravo len vy stačí ak si kúpite menší model parného hrnca. V trojlitrovom parnom hrnci si pohodlne pripravíte jedlo pre 1 – 2 osoby. Ale uvidíte, že po čase sa k vám asi pridá aj zvyšok rodiny. Chrumkavá a farebná zelenina, chutné dusené (!) steaky a neodolateľná chuť rýb priláka množstvo hladných krkov. V tom prípade sa radšej hneď obzrite po väčšom parnom hrnci.

Tip: presadiť zdravú stravu v rodine nebýva väčšinou ľahké. Najmä, ak ste ich predtým rozmaznali údeninami, sladkosťami a maškrtami. Kým budú mať “hladoši” možnosť voľby medzi tučným, presoleným tradičným jedlom a fádnym “diétnym” jedlom, vždy vyhrá tá horšia alternatíva. Ak si niekto dá vyprážaný rezeň, nebude mu druhý deň chutiť jemná chuť lososa na pare. Ako to teda riešiť? Varte v rodine len zdravo. Tí, čo chcú nezdravé varianty nech si ich varia sami. Väčšinou zvíťazí lenivosť. Nuž a na zdravú stravu sa dá zakrátko zvyknúť a začne vám chutiť. Len to nesmiete striedať – koncept podvádzacích dní vám neodporúčam.

Niektoré parné hrnce majú komôrku pre prísady. Môžete do nej dať korenie, alebo bylinky, ktoré bežne používate pri varení. Pri parení čiastočne prejde vôňa z nich do jedla. Ak chcete aby vôňa byliniek prenikla do jedla hľadajte parný hrniec s flavour booster (parné hrnce z komôrkou pre prísady). Z praxe si myslím, že to je zbytočné pánske huncútstvo. Jednoduchšie bude ochutiť navarené jedlo čerstvými bylinkami. Alebo vyrobte trocha šťavy. Môžete si pozrieť môj recept na demi glace – urobíte, zamrazíte a máte v malých miskách pripravené.

Ak neviete ktorú potravinu ako dlho pariť obzrite sa po parných hrncoch s predvoľbami na tepelnú úpravu potravín. Stačí stlačiť príslušné tlačidlo a hrniec už bude vedieť ako dlho má danú surovinu pariť. Ak budete pripravovať rybu, stlačíte gombík s rybou, ak zeleninu tak gombík so zeleninou. Nemusíte sa trápiť s časovačom.

Pri chudnutí väčšina ľudí počíta kalórie. Snažia sa obmedziť príjem kalórií a zvýšiť ich výdaj. Nemusíte hladovať, stačí upraviť jedálniček a pozmeniť prípravu jedla.

Kalórie pri varení v pare

Ak si pozeráte kalorické tabuľky, potom vás parák určite zaujme. Ak postavíte varenie v pare proti pomerne šetrnému opekaniu na panvičke, para vždy vyhrá. Do jedla sa totiž nedostane ani tých niekoľko málo gramov tuku z dna panvice.

Príklad jedla pečené varené v pare
Kuracie prsia bez kože 690 kJ 460 kJ
Pstruh 740 kJ 550 kJ

Buďme seriózni a korektní – porovnajme len porovnateľné. Na internete sa často šíria aj porovnania, ktoré už smrdia manipuláciou a demagógiou. Napríklad vyprážanie. Ak porovnáte vyprážané jedlo proti parenému, porovnávate celkom rozdielne jedlá. Do vyprážanej suroviny pridávate často dvojnásobok energie a viac. Trojobal samotný obsahuje sacharidy v strúhanke a vajíčka. Navyše vyprážaním sa do jedla dostáva dosť veľa tuku, ktorý vsiakne do obalu. Také porovnanie s varením v pare nie je fér – sú to celkom iné jedlá. Ale pre ilustráciu:

Príklad jedla vyprážaný varený v pare
Karfiol 1100 kJ 80 kJ
Bravčový rezeň 2000 kJ 870 kJ

Jednoducho varenie v pare je síce zdravé, ale hovoríme o celkom inom jedle a to aj v zmysle jeho zloženia. Potom je len logické, že človek ktorý má chuť na šťavnatý vyprážaný rezeň nebude spokojný, ak mu dáte parený kus suchšieho bravčového mäsa.

Avšak po opulentnom jedle (rezne, hranolky, majonéza, maslo, smotana…) je vyššie riziko, že skončíte v nemocnici či už so žlčníkom, alebo problémom so srdcom. Nevhodný tuk môže pár málo hodín po jedle spôsobiť rôzne zdravotné ťažkosti.

Recepty pre váš parný hrniec

Nakoniec si spravíme rýchly prehľad o tom, čo a ako môžete pariť. Píšem z dosť dlhej skúsenosti, tak vám to môže prísť vhod. Aj táto skutočnosť je veľmi zaujímavá najmä pre vás čo ste nekuchári. Varenie v pare totiž nevyžaduje žiadne znalosti a skúsenosti. Jediné, čo odporúčam je nakuknúť do návodu na použitie. V ňom sa dozviete, koľko minút máte variť ktorú potravinu, aby nebola surová.

Losos na pare

Losos na pare je rýchle a veľmi chutné jedlo. Lososa buď v celku, alebo filet vložíte do parného hrnca. Môžete veľmi jemne osoliť, iné ochutenie pre čerstvú rybu ani nie je potrebné. Krátko podusíte. Pre tých, čo solíte málo: nesoľte vôbec. Losos jemne slanú chuť má a ak nemáte chuťové poháriky ohlušené z presáľania, budete spokojní aj bez pridania soli.

Hovädzí steak na pare

Kus hovädziny vložíte do parného hrnca. Trocha posolíte a riadne okoreníte. Je dobré, ak mäso necháte pred varením nejaký čas naložené v slanom a korenenom stave. Krátko podusíte.

Žiaľ, počítajte s tým, že väčšina bežne kúpenej hovädziny je takmer celkom čerstvé mäso. Inými slovami: bude tvrdé ako podrážka. Počítajte s tým. Ak chcete mäkké hovädzie, potrebujete odstáte mäso. To sa zháňa ťažšie. Chce to tak 3 týždne nechať v chlade u mäsiara a až potom predávať. Niektoré firmy tak dodávajú mäso. Predaj v chladnom prostredí, vákuovo zabalené s dátumom výroby. Napríklad v rakúskom Kittsee v Shopping K1.

Dusená zelenina

Zeleninu nakrájajte na kúsky a vložte do parného hrnca. Môžete dochutiť bylinkami, ale nie je to potrebné. Ani soliť často netreba, chuť býva delikátna. Duste podľa toho, ako chrumkavú chcete zeleninu mať. Pri chudnutí je lepšie ak bude najmä mrkva uvarená menej. Bude sa z nej pomalšie vstrebávať cukor.

Brokolica na pare 

Recept na brokolicu alebo aj karfiol je jednoduchý. Opláchnuť, vložiť do hrnca a podusiť.

Pri recepte pre zeleninu platí, že ak ju dusíte v pare, prakticky všetko zostáva v jedle. Naopak, ak varíte vo vode, veľká časť živín sa vyplaví do vody. Ak je to polievka, potom je to v poriadku. No ak to je len spôsob ohrievania, je škoda vyliať podstatnú časť vitamínov a minerálov zo zeleniny.

Mrazená zelenina na pare

Ďalším receptom je extrémne rýchle jedlo. Mrazená zelenina má aj svoje výhody – zvyčajne ju vždy dostať. No a zvyčajne je v lepšom stave ako to neduživé zvädnuté zúfalstvo v hypermarketoch. Potom je mrazená zelenina chutná. Odporúčam voliť z drahších značiek, majú skvelú chuť a menej sa rozvaria. Málo chybných kúskov. Mrazenú zeleninu je lepšie trocha rozmraziť a až potom dusiť. Čas prípravy zistíte na dva – tri pokusy vo svojom hrnci.

Mrazená zelenina na pare je chutná aj len tak. No môžete ju jemne ochutiť korením, alebo ľahko posoliť.

Parené šampiňony (portobello)

Ak zoženiete v dobrej cene šampiňóny, dajte ich do parného hrnca na pár minút. Možno 10. Ochutiť ich môžete veľmi lakomým posolením prípadne dajte trocha čerstvo pomletého čierneho korenia. Ak bežne nesolíte, netreba ich soliť vôbec – dusené šampiňóny v pare sú dokonalý recept pre váš parný hrniec. Poslúžia ako fantastická príloha. Chuť je delikátna, ale bohatá. Varením v pare sa totiž chuť udrží v hubách. Pri chudnutí môžete dusené šampiňóny jesť bez obmedzenia. Energeticky sú v podstate nula, takže ak si dáte trebárs štvrť kila, tak jediné čo trocha zaplače, bude asi peňaženka.

Pokiaľ čakáte hostí, môžete kúpiť šampiňóny portobello. Sú to väčšie huby zaujímavého tvaru. Aj tu platí že recept pre parný hrniec je vložiť, možno trocha posoliť a okoreniť čerstvo namletým čiernym korením. Zapnite hrniec na nejakých 10 minút.

Pstruh na pare

Pstruha parte podobne ako lososa. Len čo najkratšie – mám skúsenosť, že ak to preženiete s varením, budú sa z neho ťažšie odstraňovať kostičky. Pstruh znesie jemné posolenie a môžete v ňom dusiť vetvičku rozmarínu. Pridá jedlu lahodnú chuť.

Tip: ohromujúca kombinácia je práve pstruh s šampiňónmi. Jemné chute sa krásne dopĺňajú. Ako príloha môžu byť zo tri zemiaky varené v šupke.

Makrela na pare

Makrelu tam proste vložíte a o nič iné sa nemusíte starať. Nesoľte ju, je dosť slaná. Má výraznejšiu chuť – netreba ani koreniť. Niektorí ľudia však chuť makrely nemajú radi. Možno aj preto ju často výrobcovia radšej údia – to prekryje tú chuť. Skúste, uvidíte. Makrela je ideálnym zdrojom pre telo správnych tukov. Aj počas chudnutia!

Zemiaky

Zemiaky sa v parnom hrnci dajú pripraviť v šupke, ale aj nakrájané. Ak ich uvaríte v šupke, budú mať vlastnú dokonca jemne slanú chuť. Je to neporovnateľné s tým, ak zemiaky uvaríte vo vode. Do vody sa vyvaria všetky živiny aj chuť.

Filé

Kúpte si dobré filé. Mne sa osvedčila šťuka. Niektoré druhy netreba soliť – ryby už svoju jemnú soľ v sebe majú. Udusením v pare získate jemnú rybu rýchlo a bez jedinej kvapky prepáleného tuku z panvice.

Varenie na pare pre deti

Takýto druh varenia sa považuje za zdravú stravu. Preto patrí k tomu najlepšiemu, čo môžete variť aj pre svoje deti, manžela, či rodičov. Naučte ich jesť jemné chute a máte dobrý základ pre to, aby sa vaša rodina tešila zdraviu.

Možno môžete s varením pre deti či rozmaznaného manžela začať práve po malých krokoch. Nech majú čas prispôsobiť sa.

  1. Neoznámte, že idete prechádzať na zdravšiu stravu. To by vašu obeť vyplašilo. Znepokojená srna sa ťažšie naháňa.
  2. Pár týždňov vedome znižujte v jedlách množstvo soli a tuku. Soľnička nech nie je poruke. Sójové omáčky skrývajte. Poruke nechajte korenie, či papriku.
  3. Začnite pridávať efektnejšie, ale zdravé jedlá. Napríklad dusené šampiňóny, alebo ryby.
  4. Prestávajte variť najmenej zdravé jedlá. Počítajte si to. Ak predtým boli všetky jedlá do týždňa skôr nevhodné, každý týždeň varte o jeden deň v týždni menej nevhodných jedál.

Možno sa občas ozvú hlasy, prečo nie sú buchty, alebo krkovička. Ak ale zjedia vaše zdravšie jedlo, je to skvelé.

Ak sa rodina naje zdravého jedla, už nebudú hľadať to nezdravé. 

Takže variť v pare pre rodinu sa dá, len to spravte pozvoľna.

To sú typické jedlá, aké sa varia v parných hrncoch. Sú to zároveň jedlá vhodné aj pri chudnutí. Myslite však na to, že pri varení v pare nepridávate do jedla žiaden tuk. Ak si teda spravíte filé so zemiakmi, pokvapkajte zemiaky trochou olivového, alebo tekvicového oleja. Pokiaľ je na tanieri mastnejšia ryba, tuk pridávať nemusíte.

Jedlá z parných hrncov sú však nielen málo tučné, ale aj bez šťavy. Tento problém sa dá riešiť niekoľkými cestami.

  • Môžete jednoducho zjesť suché jedlo. Nič zlé na tom nie je. Je to len vec zvyku. Šťava nie je podmienkou.
  • Šťava sa dá vyrobiť vopred. Už som spomínal demi-glace. Rovnako dobre si môžete spraviť kurací alebo hovädzí vývar. Ten zredukujte, aby bol hustý. Zamrazte v malých téglikoch.
  • Neraz stačí, ak si jedlo pokvapkáte olivovým či tekvicovým olejom. Prípadne balzamikovým krémom.
  • Šťava sa dá vyrobiť prepytujem zo sáčku. V článku moje najobľúbenejšie potraviny uvádzam omáčku demi glace z prášku. Nie, netvrdím, že toto je zdravá kuchyňa. Ale nechcem to ani démonizovať. Ak si na zdravé jedlo dáte polievkovú lyžicu pripravenej omáčky, nie je to až tak zásadný problém. Chuť to celkom pekne podčiarkne.
  • Vyrobte si zálievku. Môžete vyrobiť trocha šťavy tak, že opečiete trocha zeleniny na olivovom oleji. Podlejte to červeným alebo bielym vínom a nechajte väčšinu odpariť. Môžete priliať trocha sójovej smotany a máte neutrálnu zeleninovú šťavu. Nuž a znova – spravte toho veľa naraz a do mrazničky s tým. Nabuduce siahnete po hotovom.

Jednoducho, ak chcete mať šťavu, dá sa to zariadiť na mnoho spôsobov.

Toľko článok o parných hrncoch a varení v pare. Dúfam, že bol pre vás užitočný a praktický. Ak sa vám páčil, budem rád ak ho budete zdieľať.

Miro Veselý

 

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: