Počas chudnutia je užitočné, ak použijete v kuchyni niekoľkých suchých spojencov. Za tento návrh ma nebudete mať radi, ale ak poslúchnete, tak schudnete zdravšie. O čo ide? Ide o to, že väčšina druhov prípravy jedla je mastných. Počas chudnutia je však výhodné variť takpovediac nasucho. Aj môj jedálniček je nastavený na nízke olejovanie.
Veľmi dobrým suchým spojencom sú parný hrniec a ryžovar. Vlastne s nimi vystačíte. V ryžovare totiž stačí naliať vodu a nasypať ryžu. Trocha korenia a šťuknete vypínačom. O pár minút vás čaká hotová, perfektná ryža. Nemusíte na tuku opekať cibuľku. Ja viem, že mastené je to lepšie. Ale nie je to lepšie, ak chcete schudnúť. Takže ak máte ryžovar, dnes si v ňom uvaríte úplný obed a v kuchyni nezabijete viac, ako 5 minút.
Druhým suchým spojencom pri chudnutí je parný hrniec. Umožňuje varenie v pare. To znamená, že ingrediencie, ktoré chcete zjesť proste vložíte do hrnca a počkáte asi 20 minút. Hotovo, môžete jesť. Žiadne opekanie na "kvapke" tuku (čítaj = naglgať na panvicu aspoň štvrť fľaše oleja). Jedlá sú chuťovo jemné a mimoriadne zdravé.
Takže poďme na príklad jedálnička na chudnutie vhodný na jeden deň. Jedálniček je vypočítaný približne na denný príjem 8300 kJ (2000 kcal). Vzrastom menšie a staršie ženy môžu jesť o niečo menšie porcie, muži o trocha väčšie porcie jedál. Tento jedálniček je prevzatý z prvého vydania knihy Jedálniček na chudnutie. Ak chcete, pozrite si zoznam jedál ako ukážkový jedálniček na chudnutie na týždeň.
Myslite na to, že jedálniček by ste si mali vedieť zostaviť samostatne, inak sa vám nepodarí dlhodobo udržať si hmotnosť. Ak používate jedálniček, nenaučíte sa princípy, prečo to vlastne funguje. A byť odkázaný na jedálničky to nie je nič príjemné.
Banánovoľanový jogurt. V miske popučte jeden banán, najmenší biely jogurt, asi 30 gramov namletých ľanových semien a malú hrsť (20 gramov) ovsených vločiek. Osladiť môžete pridaním stévie. Ochutiť môžete malou lyžičkou škorice. Pred podávaním neublíži dať si mrkvu, alebo trocha inej zeleniny.
Tymianový rožok. Grahamový rožok rozrežte na polovice. Vnútro lakomo natrite pestom. Vložte asi 40 gramov 20-percentného syra, napríklad Ementaler boryna 20 %. Pred jedlom si ale dajte jedno väčšie jablko.
Uvaríme si automatické rizoto. Do ryžového hrnca nasypte asi 50 gramov celozrnnej ryže. Vážte ju v pohári. Získate tak mierku – ryžu zalejte dvojnásobkom vody. Množstvo bude asi ako šálka kávy. Do hrnca nasypte vrecko kvalitnej mrazenej zeleniny. Z chladničky vyberte polovicu tofu, ktorá vám zostala a nakrájajte na menšie kúsky. Hrniec zapnite. Asi o 30 minút je rizoto uvarené. Po otvorení ho dochuťte. Veľa tymianu, lyžica olivového oleja, kurkuma, alebo kari korenie. Trocha soli a malá trocha sójovej omáčky. Ak nejdete do spoločnosti, cesnak spraví zázrak. Dôkladne pomiešajte a všetko z hrnca môžete zjesť.
Keďže v jedle je zeleniny dosť, nemusíte jesť predjedlo.
Na 60 gramov knäckebrotu položte na tenké plátky nakrájané tofu. Asi 100 gramov. Ak máte v mrazničke, alebo na balkóne bylinky, nasypte pod tofu tymian. Pokiaľ sa nechystáte do spoločnosti, natrite na knäckebrot trocha cesnaku a získate výbornú lahôdku.
Ako doplnok si dajte menší pomaranč.
Môže byť aj 20-gramový kúsok horkej čokolády ako horká bodka.
Což takhle dát si špenát? Dúfam že neuvidím dlhé nosy! Uvarte si 400-gramový špenát. Pridajte trocha korenia, cesnak. Nedával by som tam zápražku ani smotanu. Ale môžete dať sójovú smotanu, ak máte radi mäkkú chuť. Aby sme to trocha ochutili pridajte kúsok kocky (nie celú kocku) na vývar, napríklad Masox. Upozorňujem, je tam glutaman sodný, takže kto nesolí, alebo žije zdravo, kocku nedáva.
Ak špenát nemáte radi, skúste po uvarení pomocou ručného tyčového mixéru špenát vyhladiť. Hmota zosvetlie a dostane výrazne lahodnejšiu chuť.
K špenátu si dajte vajce varené natvrdo a uvarte si jeden až dva sladké zemiaky v šupe. Majú trocha inú chuť, ako normálne zemiaky.
Jedla je hojnosť, preto nie je potrebné predjedlo.
Kto má vyštudovanú vysokú školu, oblasť organickej chémie, má šancu porozumieť tejto téme. My ostatní asi najlepšie urobíme, ak si zapamätáme len závery a výsledky, čo máme robiť.
Všetky tieto oleje sú rastlinné a majú vhodné zloženie.
Slovo do bitky je potom ešte rybací olej. Dá sa kúpiť v lekárni a málokomu chutí. Proti nemu hovorí to, že môže obsahovať rôzne nečistoty, alebo dokonca stopy ťažkých kovov. V drahšom prevedení sa dá kúpiť aj v tobolkách. Potom nesie označenie ako Omega-3, EPA, alebo DHA a podobné názvy.
Tuky sú pri chudnutí dôležité. Správny druh, správne množstvo však kontrolujte prísne.
Na ochucovanie jedál odporúčam často bylinky. Sú nielen chutné, ale mnohé majú aj priaznivý vplyv na zdravia.
Pestujte si bylinky na balkóne. Rozmarín, tymián, bazalka, majoránka. Celé leto vám budú rásť. Ak sa premnožia, zozbierajte ich a zamrazte. Z mrazáku sa dajú vytiahnuť a použiť ako celkom čerstvé.
V niektorých hypermarketoch sa dajú kúpiť čerstvé bylinky. Aj tie si môžete zmraziť a máte pripravené lahôdkové príchute do šalátov.
Veľké zrýchlenie (a zjednotenie) ochucovania jedál nám dávajú polievkové kocky. Nie však hocijaké. Dnes sa už dajú kúpiť aj zeleninové vývary a to bez soli a bez glutamátu sodného. To znamená, že aj tí, čo kvôli srdcu nemáte soliť, môžete takýto výrobok použiť.
Pri varení môžete občas siahnuť po rôznych hotových polotovaroch. Napríklad robíte rýchlo opečené kuracie prsia. Z nich veľa šťavy nezískate.
Priznávam sa, že v kuchyni striedam aj takéto menej zdravé doplnky. Hotové šťavy, sójovú omáčku, rôzne polievkové „kocky“ typu kafilérka. Nie veľa, nie často. Spestrí to chuť. V jedálničku na chudnutie však tieto menej zdravé lahôdky nepoužívam.
Hľadajte efektné spôsoby ochutenia, ktoré vám spestria jedlo. Bylinky, korenia. Niekedy sa dajú objednať skvelé korenia zo zahraničia – bez éčok, bez soli. Je dôležité, aby vám jedlo chutilo.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.