Miro Veselý, chudnutie-ako.sk

Jedálniček na štvrtok

Píše Miro Veselý od roku 2004. Kontakt...

Príklad jedálnička na chudnutie vhodný na jeden deň. Ceny sú počítané orientačne v roku 2015. Jedálniček je vypočítaný na denný príjem 8300 kJ (2000 kcal) a odporúčam ho dodržiavať. Vzrastom menšie a staršie ženy môžu jesť o veľmi málo menšie porcie, muži o málo väčšie. Tento jedálniček je prevzatý z knihy Jedálniček na chudnutie. Ak chcete, pozrite si ukážkový jedálniček na chudnutie na týždeň.

Príklad jedálnička na jeden deň

Myslite na to, že jedálniček by ste si mali vedieť zostaviť samostatne, inak sa vám nepodarí dlhodobo udržať si hmotnosť. Ak používate jedálniček, nenaučíte sa princípy, prečo to vlastne funguje. A byť odkázaný na jedálničky to nie je nič príjemné.

  • Banánovo­ľanový jogurt
    Príprava: 5 minút
    Porcia: 1 €
  • Tymianový rožok
    Príprava: 5 minút
    Porcia: 1,20 €
  • Automatické rizoto
    Príprava: 5 minút + 30 minút varenie
    Porcia: 1,60 €
  • Tofu na knäckebrote
    Príprava 5 minút
    Porcia: 1,50 €
  • Což takhle dát si špenát?
    Príprava: 20 minút
    Porcia: 1,80 €

Raňajky

Banánovo­ľanový jogurt. V miske popučte jeden banán, najmenší biely jogurt, asi 30 gramov namletých ľanových semien a malú hrsť (20 gramov) ovsených vločiek. Osladiť môžete pridaním stévie. Ochutiť môžete malou lyžičkou škorice. Pred podávaním neublíži dať si mrkvu, alebo trocha inej zeleniny.

Desiata

Tymianový rožok. Grahamový rožok rozrežte na polovice. Vnútro lakomo natrite pestom. Vložte asi 40 gramov 20-percentného syra, napríklad Ementaler boryna 20 %. Pred jedlom si ale dajte jedno väčšie jablko.

Obed

Uvaríme si automatické rizoto. Do ryžového hrnca nasypte asi 50 gramov celozrnnej ryže. Vážte ju v pohári. Získate tak mierku – ryžu zalejte dvojnásobkom vody. Množstvo bude asi ako šálka kávy. Do hrnca nasypte vrecko kvalitnej mrazenej zeleniny. Z chladničky vyberte polovicu tofu, ktorá vám zostala a nakrájajte na menšie kúsky. Hrniec zapnite. Asi o 30 minút je rizoto uvarené. Po otvorení ho dochuťte. Veľa tymianu, lyžica olivového oleja, kurkuma, alebo kari korenie. Trocha soli a malá trocha sójovej omáčky. Ak nejdete do spoločnosti, cesnak spraví zázrak. Dôkladne pomiešajte a všetko z hrnca môžete zjesť.

Keďže v jedle je zeleniny dosť, nemusíte jesť predjedlo.

Olovrant

Na 60 gramov knäckebrotu položte na tenké plátky nakrájané tofu. Asi 100 gramov. Ak máte v mrazničke, alebo na balkóne bylinky, nasypte pod tofu tymian. Pokiaľ sa nechystáte do spoločnosti, natrite na knäckebrot trocha cesnaku a získate výbornú lahôdku.

Ako doplnok si dajte menší pomaranč.

Môže byť aj 20-gramový kúsok horkej čokolády ako horká bodka.

Večera

Což takhle dát si špenát? Dúfam že neuvidím dlhé nosy! Uvarte si 400-gramový špenát. Pridajte trocha korenia, cesnak. Nedával by som tam zápražku ani smotanu. Ale môžete dať sójovú smotanu, ak máte radi mäkkú chuť. Aby sme to trocha ochutili pridajte kúsok kocky (nie celú kocku) na vývar, napríklad Masox. Upozorňujem, je tam glutaman sodný, takže kto nesolí, alebo žije zdravo, kocku nedáva.

Ak špenát nemáte radi, skúste po uvarení pomocou ručného tyčového mixéru špenát vyhladiť. Hmota zosvetlie a dostane výrazne lahodnejšiu chuť.

K špenátu si dajte vajce varené natvrdo a uvarte si jeden až dva sladké zemiaky v šupe. Majú trocha inú chuť, ako normálne zemiaky.

Jedla je hojnosť, preto nie je potrebné predjedlo.

Oleje, tuky

Kto má vyštudovanú vysokú školu, oblasť organickej chémie, má šancu porozumieť tejto téme. My ostatní asi najlepšie urobíme, ak si zapamätáme len závery a výsledky, čo máme robiť.

  • Používajte čo najčastejšie olivový olej. Je vhodný pre studenú kuchyňu. Kupujte drahší, taký, ktorý je označený ako extra panenský olej. Ak výrobca sľubuje lisovanie za studena a správne skladovanie (v tme, v chlade) olej bude mať potrebné vlastnosti.
  • Tekvicový olej je tiež vynikajúci. Keď môžete, používajte ho. Žiaľ, nie je vždy ľahké vybrať si značku. Často sa stretnete s rôzne riedenými olejmi. Tekvicový olej je veľmi tmavý, silne farbiaci a má lahodnú chuť.
  • Ak máte možnosť, striedajte občas aj ľanový olej. Môže však ľahko zhorknúť. Kupujte ho len ak bol krátko skladovaný. Musia byť v chladničke a v tme a to aj v obchode. V hypermarketoch a neraz aj v špeciálnych predajniach bývajú, žiaľ, zhorknuté. Preto je asi lepšie jesť ho vo forme mletých ľanových semien.
  • Často sa odporúča aj makadamový, pupalkový či repkový olej.

Všetky tieto oleje sú rastlinné a majú vhodné zloženie.

Slovo do bitky je potom ešte rybací olej. Dá sa kúpiť v lekárni a málokomu chutí. Proti nemu hovorí to, že môže obsahovať rôzne nečistoty, alebo dokonca stopy ťažkých kovov. V drahšom prevedení sa dá kúpiť aj v tobolkách. Potom nesie označenie ako Omega-3, EPA, alebo DHA a podobné názvy.

Tuky sú pri chudnutí dôležité. Správny druh, správne množstvo však kontrolujte prísne.

Tipy: bylinky a korenia

Na ochucovanie jedál odporúčam často bylinky. Sú nielen chutné, ale mnohé majú aj priaznivý vplyv na zdravia.

Pestujte si bylinky na balkóne. Rozmarín, tymián, bazalka, majoránka. Celé leto vám budú rásť. Ak sa premnožia, zozbierajte ich a zamrazte. Z mrazáku sa dajú vytiahnuť a použiť ako celkom čerstvé.

V niektorých hypermarketoch sa dajú kúpiť čerstvé bylinky. Aj tie si môžete zmraziť a máte pripravené lahôdkové príchute do šalátov.

  • Tymián a oregano majú výbornú chuť. Dávajte ich hojne do šalátov, na mäso, ale sú výborné aj do bagety. Okrem toho majú priaznivé účinky na zdravie.
  • Kurkuma je známa ako mimoriadne zdravé korenie. Používajte ju buď priamo, alebo v karí korení. Pozor, jej žlté farbivo síce prospieva zdraviu, ale môže vás aj poraziť, ak sa vám dostane na vašu obľúbenú bielu blúzku.
  • Škoricu dávajte do ovsených vločiek, alebo domácich proteínových tyčiniek. Okrem iného pomáha znížiť glykemický index potravín a môže prispieť aj pri znižovaní cholesterolu.
  • Cesnak používajte tak často, ako vám to spoločenská situácia dovolí. Vytlačený, alebo nakrájaný nechajte 10 minút „prevetrať“ až potom ho použite. Až potom obsahuje tie správne účinné látky. Sušený cesnak značky Kotányi sa tiež hodí mať poruke.
  • Zázvor má tiež veľa priaznivých vlastností. Dá sa strúhať, môžete z neho spraviť čaj, použiť ako dochutenie.
  • Korenie, rascu kupujte vcelku. Meľte až tesne pred použitím. Nekupujte zomleté, nemá to chuť ani vôňu.

Veľké zrýchlenie (a zjednotenie) ochucovania jedál nám dávajú polievkové kocky. Nie však hocijaké. Dnes sa už dajú kúpiť aj zeleninové vývary a to bez soli a bez glutamátu sodného. To znamená, že aj tí, čo kvôli srdcu nemáte soliť, môžete takýto výrobok použiť.

Dochucovanie jedál – umelo či prirodzene?

Pri varení môžete občas siahnuť po rôznych hotových polotovaroch. Napríklad robíte rýchlo opečené kuracie prsia. Z nich veľa šťavy nezískate.

  • Zdravý variant: Prílohu môžete ochutiť inak. Lyžica olivového oleja do panvičky. Pretlačte cesnak, pridajte trocha tymiánu a kurkumu. Tak vznikne mimoriadne chutná, prirodzená a zdravá omáčka. S ryžou, či zemiakmi je výborná.
  • Menej zdravý variant: Siahnete po hotovej omáčke pre šéfkuchárov. Pridáte jej trocha do šťavy, ktorá zostala na panvici. Pridáte trocha oleja a máte lyžičku chutnej šťavy. Šéfkuchár v reštaurácii si toto dovoliť nesmie. On je platený za varenie omáčky. Vy doma len ťažko vyrobíte demi glace, či inú omáčku – potrebujete jej možno jednu lyžicu.

Priznávam sa, že v kuchyni striedam aj takéto menej zdravé doplnky. Hotové šťavy, sójovú omáčku, rôzne polievkové „kocky“ typu kafilérka. Nie veľa, nie často. Spestrí to chuť. V jedálničku na chudnutie však tieto menej zdravé lahôdky nepoužívam.

Hľadajte efektné spôsoby ochutenia, ktoré vám spestria jedlo. Bylinky, korenia. Niekedy sa dajú objednať skvelé korenia zo zahraničia – bez éčok, bez soli. Je dôležité, aby vám jedlo chutilo.

 

Komentáre k článku: Jedálniček na štvrtok

  1. radka 23. mája 2009

    6 jedal denne? vsak aj 5 je dost ked si to zoberiete tak, ze kazde tri hodiny sa najete. zoberme si to takto, teoreticky vstavam o 7 hodine naranajkujem sa o stvrt na osem. desiatu mam 10:15 obed o 13:15 olovrant o 16:15 a veceru o 19:15. za dalsie tri hodiny uz idem spat a nemam kam vopchat to sieste jedlo. tych 6 jedal je pre tych ktori nespia? dakujem za odpoved:P

  2. Miro Veselý 23. mája 2009

    radka je to pre tých, čo nedodržiavajú všetko presne na chlp. Preto radšej počítame buď s “druhou večerou” alebo podľa potreby. Ale ak o 19:15 zješ jedlo a zaspíš, tak paráda. Ja, napríklad, dávam ešte o 21 jedlo.

  3. radka 24. mája 2009

    aha. inak ja sa snazim jest najneskor do 6 hodiny. takze ked vstanem o 7 tak to nie je mozne dodrziavat 3 hodinove prestavky medzi jedlami tak to nie je mozne dodrzat tych 5 jedal. ja mam skor tak tie 2 – 2.5 hodinove prestavky. ale to idem spat o 22:00. tri hodiny po jedle sa snazim ist spat. nejskor. ale ked uz neviem vydrzat tak si dam nejaku zeleninu pred spanim.. je to v pohode? asi hej ked ty napriklad jes este o 21:00. a kolko by som mala ako 168 cm 65 kilova baba zjest kj? vzdy si tie nestastne calorie preratavam:Dach…
    a nieviem asi na den streda abo utorok som citala, ze jeden ti tu hovori, ze sa normalne cuduje, ze ako si mohol zhodit. tak to ma trosku nastrsilo. on to myslel, tak , ze denny prijem jedla v tvojom jedalnicku je privela aj na chlapa?

  4. sofia 15. júna 2009

    som rada že je tu takýto jedálniček . Len sa chcem spýtať, či je to overené a naozaj schudnem? :)

  5. Miro Veselý 15. júna 2009

    Ak to skúsiš len mechanicky opakovať, tak neschudneš, pretože za pár dní ťa to prestane baviť.

  6. Zuzana 8. augusta 2011

    tá zelenina sa jedáva surová alebo parená či varená ? zemiaky surové asi nie, ale kaleráb, karfiol…
    mrkva sa môže jesť aj keď je sladšia ? varená či surová ?

  7. Miro Veselý 8. augusta 2011

    Zuzana ako ti chutí, tak jedz. Je to jedno.

  8. Zuzana 8. augusta 2011

    Ďakujem, idem ešte čítať o športe…

  9. martin 7. marca 2012

    Zdravim. Prosim Vas o radu. Moja praca ma nepravidelnu pracovnu dobu. Tyzden je napr. taky. Pon: 7.30-19.30, ut: 19.30, st: volno, stv: 19.30-7.30, pia: 19.30:7.30, sob: volno, ned: 7.30-19.30. Po nocnej spim do 14tej. Ked mam 2 al. 3 nocne zasebou, spim cely den. V case volna sa sa snazim sportovat. Ako by som sa mal stravovat? Hlavne cez nocne a po nocnych. Robim uz 6 rokov takymto sposobom a kusok po kusku som pribral 10 kg. Dakujem za radu.

  10. žaňa 9. marca 2012

    Ahojky,prosím poradte mi či sa mám dať na ryžovú diétu sestra ju teraz má a láka ma na ňu, no má ju 4 deň a  už sa cíti lepšie alebo to mám skúsiť inou diétou?som tučko a chcem to zmeniť!!!!vďaka.

  11. marka12 9. marca 2012

    Ahoj Žaňa. Držala som ryžovú dietu vlani – nie kôli schunutiu, ale na očistenie lebo som mala zdravotné ťažkosti a už som sa chytala všetkého, pretože pre lekárov som bola asi simulant ( súdiac podľa prístupu). Schunete, váhu po diete si neudržíte a ak máte aj skryté problémy s niektorými vnútornými orgánmi, tak sa zvýraznia no proste sa ozvú. Ja som skončila so strašným exemom okolo očí (asi je to pečeň), ktorý svrbel bolel a dlho som sa ho nešla zbaviť ….pred dvomi rokmi som sa stravovala štýlom ako je popísaný na tejto stránke a je to určite oveľa zdravšie a aj dlhotrvajúcejšie…. tak si vyberte… ja znovu začínam, lebo som bola lenivá a porušila som tento stravovací režim :)

  12. Peter 9. apríla 2012

    Všade tu je jedálniček na 6 jedál. Ked si spravím BMI je tam rozpísané na jedál 5. Je v tom nejaký závažnejší rozdiel?. Pred 3,5 týždňami som začal z 5 jedlami ktoré som si sám vymyslel aby boli rýchlo pripravené a neomedzovali ma v práci. Zatial som schudol 4 kilá a cítim sa celkom dobre. Moja partnerka začala zarovno so mnou ale vyšlo jej že má denne jesť 6500kj. Niekde som sa tu dočítal že nieje dobré ísť pod 7 000. Som jej to dal na 7 000 a zatial schudla 2 kg. Denne my vychádza okolo 80-100 g syru, nieje to privela? Ďakujem

  13. Petra 10. augusta 2013

    Jest kazde 3 hodiny nie je nutne. A nie je to moj vymysel. Staci si pozriet stranky vyzivarov, odbornikov na stravovanie. Mnohi z nich propagovali podobny pristup, viac jedal a castejsie. Dnes priznavaju,ze 5-6 jedal denne alebo 3 denne vyjde narovnako. Kaloricky deficit nepusti.Je to individualne. Niekto potrebuje zobkat casto a menej a niekto chce vacsie porcie menej casto. Pre mna to bol vzdy obrovsky problem a vzdy som sa bala, ze ak budem jest menej casto, tak neschudnem. Chudnem posledny rok s tromi jedlami a mam dole 17 kg.

  14. Miro Veselý 10. augusta 2013

    Petra sú rôzne “výživárske” školy a ak vám 3 jedlá denne sedia, je to režim, ktorého sa môžete držať. Trojhodinový cyklus je vlastne celkom bežné a staré známe raňajky – desiata – obed – olovrant – večera. Má to svoj význam. Mnoho obéznych má ťažkosti ktoré majú znaky začínajúceho diabetes, alebo podobné radovánky a tam potom toľko jedál má zmysel pretože sa podarí držať hladinu inzulínu na stále rovnakej úrovni. To je hlavný cieľ. Ak sa to podarí, nie je prítomný hlad a človek sa vďaka tomu ľahšie ovládne ak ide okolo lahôdky.

    Je pravda, že niektorí ľudia nemôžu jesť tak často, pretože ak jedia len o málo viac ako treba, časté jedlo už môže spôsobiť energetické plus. No a naopak, ak je cukrovka, niekedy sa osvedčilo jedávať dokonca každé dve hodiny.

    Takže ďakujem za podnet a dávam zapravdu – ak komukoľvek vyhovuje jesť 3 krát denne a nie je s tým problém, tak je to celkom v poriadku. Spravidla to bude znak, že ide o inak zdravého človeka :-)

  15. Aďka 21. apríla 2014

    Ahoj Mirko ja jedávam 5 jedál denne a cez týždeň ráno po tréningu ešte akoby 6-te potréningové jedlo. Mne to vychádza jesť zväčša každé 2 hodiny. Večeru mávam o 17tej, lebo o 20tej už chodím spať – ráno vstávam o 4tej na tréningy tak aby som mala 8 hodín spánok. Myslíš, že to nie je často jesť každé 2 hodiny? Ďakujem za odpoveď.

  16. Miro Veselý 21. apríla 2014

    Aďka jesť každé 2 hodiny je, naopak, veľmi výhodné. Bežne to využívajú ľudia s diabetes pri chudnutí. Nepríjemné na takom režime je, že jedlá musia byť o niečo menšie, to niekomu môže prekážať a ak si pridáva porcie, potom to nemusí fungovať. V takom režime by to malo fungovať. Pozorujte to pár týždňov a ak budú dobré výsledky a budete sa pritom cítiť vitálna, tak to máte jasné. Držím palce.

  17. babča 5. decembra 2015

    Dobrý deň,
    v recepte na rizoto je uvádzaná mrazená zelenina v  množstve – 1 vrecko.
    Zaujímala by ma skutočná gramáž. Vrecká majú rôznu váhu : 350g, 400g, 500g, atď ? Inak Vaše návody skvelé aj na you tube.
    Neviem či je ešte tento blog aktívny?
    Ďakujem

  18. Miro Veselý 5. decembra 2015

    babča na presných gramoch zeleniny nezáleží, okolo tých 400 gramov je bežné vrecko a tak som to aj v recepte myslel.

  19. imen 19. januára 2016

    zdravym pan mirko.zijem v zahranicy,takze mam ine znacky a jedla ako vy.uprimne povedane.uz som aj pozabudala tu moju rodnu rec.chcem sa vas opytat.stravujem sa kazdy den cca2 tyzdne.5 krat denne.ak mam, vzdy zjem salat pred jedlom.(paradajka,obyc.zeleny salat,cibulka….olivovy olej),potom 4 krajce cierneho chleba so semiackami,syr,kusok ryby,ci hydiny.ratam si to, mam mat 1950 kj na jedlo.pijem aj vela vody 3,5 l.moje jedla sa skladaju z takyhto surovin.yogurt,ovsene vlocky atd,zdravo….citim sa lepsie;) ,este som nezhodila kila,a mam aj nafuknute brucho.nerobim niekde chybu??dakujem za odpoved

  20. imen 19. januára 2016

    este jednu otazocku,strukoviny ako fazulu,ci sosovicu tepelne upravenu:ta sa rata ako zelenina ci ako jedlo.na sacku pisu 100g= 1470kj.dakujem za vasu odpoved

  21. Miro Veselý 19. januára 2016

    imen strukoviny určite rátajte ako jedlo, majú dosť energie. Ak sa vám nedarí dať dole ani kilo za 2 týždne, z toho neviem posúdiť, čo sa deje. jediné čo treba vedieť, či sa mení pás, ak klesá, je dobre. Otázka je či máte aj denne rýchlu prechádzku aspoň tú hodinku alebo iný mierny šport. bez toho sa totiž chudne veľmi ťažko. a ešte ak ste doteraz skúšali diéty, tak aj tu môže byť problém v tom, že môžete mať spomalený metabolizmus. potom treba na normálnej strave vydržať týždne aj mesiace kým telo začne noramalizovať svoje procesy. niekedy nezaškodí konzultovať to s lekárom

  22. imen 19. januára 2016

    dakujem za vasu odpoved.budem pokracovat zdravo a pravidelne jest.chodzu mam rada,momentalne je zima a deticky nechat sediet v kociku pri minuse.sa moc neoplati.mozno aj ta cibula ma nafukuje.idem zistovat.este raz velmi pekne dakujem

  23. Miro Veselý 20. januára 2016

    imen cibula môže. niekedy to zmiernia probiotiká, niekedy nie. každopádne zima nezima, pohyb treba. aj keby doma. ale srdiečko treba pohnať nad 100…

  24. imen 20. januára 2016

    tak to urcite, bez pohybu niesu vysledky.som zena v domacnosti.4 deturence.pred prvym tehotenstvom v 2007 som vazila 72kg,a teraz mam 81kg.rada by som zisla na moju vahu.myslim ,ze som si aj zle vyratala bmi.vybrala som strednu fyzicku zataz.skusim dat slabu.pretoze sa citim, extra plna po kazdom jedle.a to su prevazne salaty,nemam vobec hlad.tak jem na silu.sladke vobec ani len chut;stane sa mi,tak si dam vlocky s yogurtom.dietu, ked som skusila iba som pribrala.Vzdy som pravidelnym jedenym bez diet po porode zisla na moju vahu(plus 2 ci 3 kg)potom opat tehotenstvo.viem,viem ten tuk co mi ostal treba vypotit.uz si mydlim ruky ,ked si najmensiu v septembri odnesiem do skolky.konecne zacnem behavat pravidelne,ako pred tym.nie som leniva a ani neznesiem byt tucna. iba tych 9 kiiiiil.dakujem za vas cas a trpezlivost

  25. Richard 24. februára 2016

    Ahoj Miro, všetko je OK, ale neznášam tofu. Čím ju môžem nahradiť? Sója? Nemôžem namiesto toho jesť ryby?
    Ďakujem.

  26. Miro Veselý 24. februára 2016

    Richard akékoľvek iné jedlo bez tofu. Alebo tam kam ide tofu sa dá natrieť napríklad cícerová alfabio nátierka alebo nízkotučný 20% ementál. Prípadne aj ryba môže byť, trebárs tuniak je vynikajúca bielkovina.

  27. Marika 18. októbra 2016

    Zdravím Miro, chcem sa Vás opýtať, či používanie kokosového oleja je vhodné pri chudnutí.

  28. Miro Veselý 19. októbra 2016

    Marika kokosový olej sa v tele správa rovnako ako nasýtený tuk a preto ho pri chudnutí nepoužívame podobne ako ani po chudnutí. Viem, výrobcovia a predajcovia kokosového oleja teraz zaplnili éter senzačnými správami aký nevyhnutný je pre naše zdravie. Takže ľudia tomu teraz veria. Odporúčam, aby ste prednostne používali kvalitný olivový olej lisovaný za studena. Výborný je aj tekvicový, ale ten sa trocha ťažšie zoženie. Stačí si inak spraviť rýchlotest. Dobrý olej vám aj v chladničke zostane tekutý. Ak dáte schladiť kokosový olej tak stuhne. Nie tak ako šmalec, ale je to znak, že obsahuje menej tých zložiek, ktoré v oleji práve chceme mať.

  29. Marika 11. novembra 2016

    Pekne pozdravujem, chcela by som sa opytať či je z nejakého dôvodu dôležité pomlieť ľanové semienka keď ich dávam do jedla. Ďakujem

  30. Miro Veselý 11. novembra 2016

    Marika áno, ak ich nezomeliete, prejdú telom bez akéhokoľvek efektu. Ak ich len pohryziete, niektoré sa otvoria, ale väčšina nie a tým pádom z nich telo nevie vytiahnuť obsah. Najvýhodnejšie je dať ich do trieštivého mlynčeka na kávu, tak sa zomelú bleskovo.

  31. Marínka 21. februára 2018

    Zaujímalo by ma čo poviete na kokosovy olej ten teraz doporučujú denno denne moc,všade ho chvália je to vobec pravda lebo v knihe sa píše že tento olej nie prečo?dakujem

  32. Miro Veselý 21. februára 2018

    Marínka kokosový olej neodporúčam a to z toho dôvodu, že sa v tele správa ako nasýtený tuk. Pri chudnutí je potrebné tuk obmedziť na čo najmenšiu mieru a potom už je zásadne dôležité to, aby to bol prednostne tuk o ktorom sa vie, že má priaznivé účinky na zdravie. No a to práve nasýtený tuk nesplní. Viem, kokosový olej je teraz hit a veľký trend. Čo už, treba vydržať, tá móda pominie. Olivový olej, orechy, ľanové semená sú zdroje tuku, ktoré zdraviu prospejú.

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: