BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky
Jedálniček na chudnutie

Polievky na chudnutie

O tom, že polievky sa na chudnutie nie vždy hodia som už písal. Problémom sú najmä zápražky, tuk, smotana, maslo a iné „povinné“ ingrediencie, ktoré z bežnej polievky spravia lahôdku.

Pokiaľ chcete rýchlo schudnúť, môžete na to využiť aj polievky. Varia sa rýchlo a výsledky sú výborné. Stačí, ak dodržíte niekoľko základných príkazov.

Polievka pri chudnutí môže splniť 3 základné funkcie.

  1. Ako predjedlo môže nahradiť surovú zeleninu. Spravíte si brokolicový krém (brokolica + vod + soľ + tyčový mixeér) a zjete tak štvrť kila brokolice. Potom si dáte normálne jedlo a ste vybavení.
  2. Môže sa sama stať jedlom. Spravte si hustejšiu šošovicovú polievku a zjedzte ju. Šošovica obsahuje dostatok bielkovín a sacharidov. Nasýti vás a dodá vhodné množstvo energie ako celé jedlo.
  3. Môže sa stať lubrikantom. Po slovensky to znamená, že polievka spôsobí lepšie kĺzanie inej potraviny. Napríklad chleba. Spravte si ľahký a riedky zeleninový vývar. Ten potom môžete zjesť s veľkou porciou celozrnného chleba (s ničím iným).

Všetky tri použitia polievky sú celkom v poriadku a aj pri rýchlom chudnutí ich môžete pokojne využívať. V zásade platí že

  • Riedke polievky jedzte bez počítania a obmedzení.
  • Husté polievky považujte za hlavný chod jedla.

Teraz sa pozrime aké parametre by mala mať polievka, aby podporila rýchle chudnutie. Najskôr ale obligátna pasáž určená pre tých, čo máte vyšší tlak.

Tuk v polievke pre rýchle chudnutie

Pre rýchle chudnutie je tuk nepriateľom. V polievke sa ho dá skryť nečakane veľké množstvo.

  • Bežná domáca hovädzia či kuracia polievka s neveľkými okami môže mať aj 25 gramov tuku.
  • To je poldenná dávka tuku, aký by ste mali pri rýchlom chudnutí zjesť.
  • Navyše je to tuk celkom nevhodný. Je živočíšny a dlho tepelne potrápený.

Aj keď nerobíte mäsový vývar, stačí restovať cibuľku a hneď tam ide olej. Pre rýchle chudnutie je dobré tuk drasticky znižovať. Oplatí sa mať poruke papierové utierky.

  1. Keď je polievka uvarená, vyberte z nej zeleninu tak, aby ste dobre videli celú hladinu v hrnci.
  2. Tesne nad polievku pripravte papierovú utierku.
  3. Fúknutím rýchlo presuňte papierovú utierku tak, že zakryje celý povrch polievky.
  4. Rýchlo strhnite papierovú utierku a vyhoďte ju.

Takýmto spôsobom veľmi rýchlo zbavíte polievku tuku. Ak vám vyhovuje iný spôsob, použite iný. Keď máte zeleninový vývar úplne zbavený tuku, môžete ho podávať.

Ak v jedle nemáte nič iné tučné, pridajte do taniera kávovú lyžičku olivového alebo repkového oleja. Pokiaľ sa snažíte o rýchle chudnutie, dajte len pol lyžičky oleja.

Polievky pri chudnutí a množstvo soli

V polievke sa dá ukryť neuveriteľne veľa soli. Stačí ak dáte vyvariť viac petržlenu a mrkvy a polievka dostane sladkú chuť. Tam môžete sypať soľ do nekonečna a ani ju nebudete poriadne cítiť.

Problémom ale je, že tam tá soľ jednoducho je. Ak máte ťažkosti s krvným tlakom, musíte soľ škrtiť. To sa týka aj použitia rôznych ochucovacích kociek. Dajú sa zohnať kocky bez soli a bez chemických dochucovadiel. Tie používajte koľko vám to dá. Základom obmedzenia solenia je výrazná základná chuť.

  • Chcete šetriť? Dajte málo ingrediencií a veľa soli. Výsledkom je presolená ale chutná lacná polievka. Nič zdravé.
  • Dáte veľa zeleniny a byliniek? Nebojíte sa pridať chilli a veľa korenia? O to menej soli potrebujete na to, aby ste vyhnali chuť „hore“.

Základné tajomstvo nízkeho obsahu soli teda znie: bylinky, korenie. Veľa.

Ja polievky varím tak, že začnem úplne bez soli.

  1. Orestujem zeleninu, hnedasté karamelizované okraje chuti pomáhajú. Potom varím.
  2. Keď je vývar úplne hotový, zeleninu vyberiem a nechám vývar redukovať. Časť vody sa tak odparí a o to hustejšia polievka z toho bude.
  3. Vývar zároveň zbavím úplne všetkého tuku, ak tam nejaký bol.
  4. Teraz je čas soliť. Pridám niektorú ochucovaciu kocku zeleninového vývaru. Ak je kocka určená na pol litra polievky, tak jednu hodím na dvojlitrový hrniec. Pridám niečo štipľavej omáčky, korenie, cesnak a začínam chutnať.

Ak sú chute vývaru silné, nie je potrebné veľmi dosoliť. Polievka nemá síce tak iskrivú chuť ako poriadne posolená, ale je fajn. Keď si na to zvyknete bude vám úplne chutiť. Skúste si niekedy zrátať, koľko soli dáte do polievky. Budete možno prekvapení, že je to dosť veľa. Gram soli na jeden tanier nie je nič mimoriadne. Pri problémoch s tlakom to už je ale veľa.

Dôležité je nekonať mechanicky. Niektorí ľudia si polievku solia automaticky bez chutnania. Ak patríte medzi takých čo málo slanú polievku na chudnutie nechcú a zároveň máte vysoký tlak, potom radšej polievky vôbec nejedávajte. Ono sa to nezdá, ale nie je problém v jednom tanieri polievky zjesť celodennú dávku soli. A to naozaj nie je nič zdravé. Mimochodom – ak vám málo slaná polievka veľmi nechutí, aspoň nebudete pahltní a nezjete 4 taniere.

Plnivo do polievok pri chudnutí

Varená mrkva má vyšší glykemický index, nejedzte jej veľa. Ostatnú zeleninu môžete jesť koľko chcete. Čím ešte môžete polievku zahustiť?

  • Pokiaľ polievka má byť hlavným chodom, môžete si do nej nasypať celozrnné cestoviny, asi 80 gramov surových je na jednu porciu akurát.
  • Alebo si vyrobte nokerlíky zmiešaním celozzrnnej múky a vody. Aj tu tak 80 gramov múky bude akurát. Pridajte tymián a bude to fantastická záležitosť.
  • Bleskovým pomocníkom je kuskus. Sypnete za hrsť do taniera, zalejete horúcou polievkou. Kým sa bude dať jesť, kuskus je uvarený. Aj tu bude 80 gramov magickým číslom.
  • Rôznym pečeňovým knedlíčkom sa nemusíte brániť, ak vám neprekáža že pečienka nepatrí medzi odporúčané potraviny. S celozrnnou múkou to je veľmi dobré.
  • Na zápražke nemusí byť nič zlé ak nie je veľmi hustá. Predsa len je to pár gramov múky navyše. To netreba démonizovať. Ale keďže sa často robí aj s tukom, polievku pred podávaním tuku zbavte.
  • Smotana pri rýchlom chudnutí na stôl ani do taniera nepatrí. Takisto maslo. Jednoducho nič tučné. To sa týka aj sójovej smotany. Pri normálnom chudnutí je trocha tuku v poradku. Ak ale chcete schudnúť rýchlo, túto mňamku si odpustite.

Tajomstvo nových chutí – tyčový mixér

Kto ste to ešte neskúsili, skúste to. Tyčový mixér vytvára celkom nové chute. Ako príklad zoberme klasický špenát, alebo špenátovú polievku. Kúpite pretlak a uvaríte ho. Dobré, ale čosi tomu chýba. Často tam je akási trávová pachuť.

Stačí ak polievku či špenát riadne rozmixutete. Aj v prípade že pretlak už bol vlastne rozmixovaný, chuť odrazu bude oveľa lahodnejšia. Mixér tie chute spojí.

Krémové polievky môžete vyrobiť aj z hrášku, fazule, cíceru či sladkých zemiakov. Vždy to bude lahodný tanier ku ktorému sa hodí krajec celozrnného chleba. Ako vždy – 80 gramov by mohlo byť akurát, ale ak je polievka zo strukovín, tak oveľa menej chleba.

Spravte si celozrnný chlieb na železnej platni ako topinku – teda nasucho. Keď chlieb stmavne, potrite ho cesnakom a veľmi jemne posoľte. (Ak môžete soliť). Získate výbornú pochúťku, niečo ako veľký krutón do ruky. Hodí sa ku krémovej polievke.

Tajomstvo nových chutí – mažiarik

Skúsené gazdiné to dávno vedia. Ale my, neskúsení amatéri v kuchyni sa vyberieme a kúpime si mažiarik.

Ak chcete do polievky dať korenie, buď použite mlynček, alebo ho v mažiariku roztrite na prášok. Chuť a vôňa sú celkom inde. Nekupujte melté korenie. To otvoríte a za pár hodín je stuchnuté.

V mažiariku môžete s korením rozotrieť aj bylinky, ak trebárs dávate sušenú majoránku či tymián, zvýrazní sa tak ich chuť.

Mäsové vývary áno a či nie?

Nakoniec som si nechal poslednú kontroverznú tému.

Mäsový vývar si občas môžete dopriať. Ale nerobil by som to často. Z mäsa sa totiž uvoľňujú aj látky ktoré môžu zhoršovať ťažkosti s kĺbmi. Pokiaľ teda trpíte na bolesti kĺbov, mäso si radšej zakážte v akejkoľvek forme. Ani vývary.

Keď občas robím vývar pracujem rovnako ako som už popisoval vyššie.

Polievku uvarím celkom bez soli a až potom po redukcii začnem s ochucovaním. Mäso bez posolenia nemá atraktívnu chuť a tak ho aspoň nezjem. Varenému mäsu z polievky by som totiž asi neodolal a objedol sa... A viete koľko tuku také mäso s kosťou v sebe ukrýva.

Mimochodom: Dokážete to mäso potom vyhodiť? Do polievky sa často dávajú lacnejšie a mastnejšie druhy mäsa. Dokážete sa zaprieť a vyvarené mäso vyhodiť? Pretože ak zjete aj ten najmenej mastný kus hovädzieho, prijmete dosť tuku ktorý nevidíte. Kuracie prsia by boli v poriadku, ale ich chuť z vývaru asi nestojí za pozornosť.

Ak teda chceme znížiť množstvo živočíšnych bielkovín a produktov, ktoré konzumujeme, potom je lepšie zamerať sa na zeleninové vývary.

Napísal
Miro Veselý 
21. januára 2023
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.