O tom, že polievky sa na chudnutie nie vždy hodia som už písal. Problémom sú najmä zápražky, tuk, smotana, maslo a iné „povinné“ ingrediencie, ktoré z bežnej polievky spravia lahôdku.
Pokiaľ chcete rýchlo schudnúť, môžete na to využiť aj polievky. Varia sa rýchlo a výsledky sú výborné. Stačí, ak dodržíte niekoľko základných príkazov.
Polievka pri chudnutí môže splniť 3 základné funkcie.
Všetky tri použitia polievky sú celkom v poriadku a aj pri rýchlom chudnutí ich môžete pokojne využívať. V zásade platí že
Teraz sa pozrime aké parametre by mala mať polievka, aby podporila rýchle chudnutie. Najskôr ale obligátna pasáž určená pre tých, čo máte vyšší tlak.
Pre rýchle chudnutie je tuk nepriateľom. V polievke sa ho dá skryť nečakane veľké množstvo.
Aj keď nerobíte mäsový vývar, stačí restovať cibuľku a hneď tam ide olej. Pre rýchle chudnutie je dobré tuk drasticky znižovať. Oplatí sa mať poruke papierové utierky.
Takýmto spôsobom veľmi rýchlo zbavíte polievku tuku. Ak vám vyhovuje iný spôsob, použite iný. Keď máte zeleninový vývar úplne zbavený tuku, môžete ho podávať.
Ak v jedle nemáte nič iné tučné, pridajte do taniera kávovú lyžičku olivového alebo repkového oleja. Pokiaľ sa snažíte o rýchle chudnutie, dajte len pol lyžičky oleja.
V polievke sa dá ukryť neuveriteľne veľa soli. Stačí ak dáte vyvariť viac petržlenu a mrkvy a polievka dostane sladkú chuť. Tam môžete sypať soľ do nekonečna a ani ju nebudete poriadne cítiť.
Problémom ale je, že tam tá soľ jednoducho je. Ak máte ťažkosti s krvným tlakom, musíte soľ škrtiť. To sa týka aj použitia rôznych ochucovacích kociek. Dajú sa zohnať kocky bez soli a bez chemických dochucovadiel. Tie používajte koľko vám to dá. Základom obmedzenia solenia je výrazná základná chuť.
Základné tajomstvo nízkeho obsahu soli teda znie: bylinky, korenie. Veľa.
Ja polievky varím tak, že začnem úplne bez soli.
Ak sú chute vývaru silné, nie je potrebné veľmi dosoliť. Polievka nemá síce tak iskrivú chuť ako poriadne posolená, ale je fajn. Keď si na to zvyknete bude vám úplne chutiť. Skúste si niekedy zrátať, koľko soli dáte do polievky. Budete možno prekvapení, že je to dosť veľa. Gram soli na jeden tanier nie je nič mimoriadne. Pri problémoch s tlakom to už je ale veľa.
Dôležité je nekonať mechanicky. Niektorí ľudia si polievku solia automaticky bez chutnania. Ak patríte medzi takých čo málo slanú polievku na chudnutie nechcú a zároveň máte vysoký tlak, potom radšej polievky vôbec nejedávajte. Ono sa to nezdá, ale nie je problém v jednom tanieri polievky zjesť celodennú dávku soli. A to naozaj nie je nič zdravé. Mimochodom – ak vám málo slaná polievka veľmi nechutí, aspoň nebudete pahltní a nezjete 4 taniere.
Varená mrkva má vyšší glykemický index, nejedzte jej veľa. Ostatnú zeleninu môžete jesť koľko chcete. Čím ešte môžete polievku zahustiť?
Kto ste to ešte neskúsili, skúste to. Tyčový mixér vytvára celkom nové chute. Ako príklad zoberme klasický špenát, alebo špenátovú polievku. Kúpite pretlak a uvaríte ho. Dobré, ale čosi tomu chýba. Často tam je akási trávová pachuť.
Stačí ak polievku či špenát riadne rozmixutete. Aj v prípade že pretlak už bol vlastne rozmixovaný, chuť odrazu bude oveľa lahodnejšia. Mixér tie chute spojí.
Krémové polievky môžete vyrobiť aj z hrášku, fazule, cíceru či sladkých zemiakov. Vždy to bude lahodný tanier ku ktorému sa hodí krajec celozrnného chleba. Ako vždy – 80 gramov by mohlo byť akurát, ale ak je polievka zo strukovín, tak oveľa menej chleba.
Spravte si celozrnný chlieb na železnej platni ako topinku – teda nasucho. Keď chlieb stmavne, potrite ho cesnakom a veľmi jemne posoľte. (Ak môžete soliť). Získate výbornú pochúťku, niečo ako veľký krutón do ruky. Hodí sa ku krémovej polievke.
Skúsené gazdiné to dávno vedia. Ale my, neskúsení amatéri v kuchyni sa vyberieme a kúpime si mažiarik.
Ak chcete do polievky dať korenie, buď použite mlynček, alebo ho v mažiariku roztrite na prášok. Chuť a vôňa sú celkom inde. Nekupujte melté korenie. To otvoríte a za pár hodín je stuchnuté.
V mažiariku môžete s korením rozotrieť aj bylinky, ak trebárs dávate sušenú majoránku či tymián, zvýrazní sa tak ich chuť.
Nakoniec som si nechal poslednú kontroverznú tému.
Mäsový vývar si občas môžete dopriať. Ale nerobil by som to často. Z mäsa sa totiž uvoľňujú aj látky ktoré môžu zhoršovať ťažkosti s kĺbmi. Pokiaľ teda trpíte na bolesti kĺbov, mäso si radšej zakážte v akejkoľvek forme. Ani vývary.
Keď občas robím vývar pracujem rovnako ako som už popisoval vyššie.
Polievku uvarím celkom bez soli a až potom po redukcii začnem s ochucovaním. Mäso bez posolenia nemá atraktívnu chuť a tak ho aspoň nezjem. Varenému mäsu z polievky by som totiž asi neodolal a objedol sa... A viete koľko tuku také mäso s kosťou v sebe ukrýva.
Mimochodom: Dokážete to mäso potom vyhodiť? Do polievky sa často dávajú lacnejšie a mastnejšie druhy mäsa. Dokážete sa zaprieť a vyvarené mäso vyhodiť? Pretože ak zjete aj ten najmenej mastný kus hovädzieho, prijmete dosť tuku ktorý nevidíte. Kuracie prsia by boli v poriadku, ale ich chuť z vývaru asi nestojí za pozornosť.
Ak teda chceme znížiť množstvo živočíšnych bielkovín a produktov, ktoré konzumujeme, potom je lepšie zamerať sa na zeleninové vývary.
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.