Miro Veselý, chudnutie-ako.sk

Čo na obed?

Píše Miro veselý od roku 2004.

Obed je po raňajkách druhé hlavné jedlo dňa. Máme zažité, že ho absolvujeme často spoločne. Či už s rodinou, alebo kolegami v práci. V tej chvíli sa potom z obedu stáva aj niečo ako spoločenská miniudalosť. A to je dobre. Spločné jedlo stmeľuje vzťahy.

Žiaľ, počas chudnutia s obedovaním niekedy nastávajú problémy. Najmä keď ostatní chcú obedovať niečo obľúbené a vy to nemôžete. Potom je problém. Možností, ako to skombinovať je hneď viacero.

  • Varte si vlastné jedlo ako keby ste si robili vlastnú krabičkovú diétu. To je asi ideálne riešenie. Viete, čo budete jesť. Jedlo si môžete pripraviť deň vopred a potom ho už len zjete. Ostatne na to slúži obedár – zvyčajne je to aj lacnejšie než obedovať v reštaurácii.
  • Vyskúšajte stravu v závodnej jedálni. Niektoré jedlá sú v poriadku, iné menej. Vyskúšajte to – najmä ak v práci podávate výkon, nie je potrebné báť sa normálnej porcie obeda. Na chudnutie nie je treba úplne priškrtiť jedlo na minimum.
  • Kombinujte. Niečo môžete zjesť zo závodnej jedálne, napríklad mäso, alebo inú časť jedla. Nezjete ale bielu ryžu s mastnou šťavou. Taký obed je potom v poriadku. Ako prílohu si môžete vytiahnuť vlastný celozrnný chlieb.
  • Ťažšie to býva v reštaurácii. Ak obedujete s klientami, alebo ste v teréne, dá sa skúsiť jesť vhodné jedlá. Šaláty, jednoduchšie jedlo typu placaté mäso s prílohou. Len veľmi často sú to jedlá, ktoré v jednej porcii obeda môžu obsahovať toľko tuku, ako máte zjesť za celý deň.
  • Nuž a ak ste v teréne sami, potom je otázka čo na obed pri chudnutí celkom jednoduchá. Heš do obchodu! Celozrnný chlieb, alebo pečivo. Niektorú rastlinnú nátierku k tomu, alebo nízkotučný syr. Kus zeleniny a váš obed bude relatívne lacný a vcelku chutný.

Samozrejme, problém nastane, ak ste zvyknutí na dobré jedlá. Potom sa vlastne nepýtate čo na obed, ale zaujíma vás aká mňamka to bude. Možno sa považujete dokonca za gurmánov. V takom nastavení však zvyčajne narazáte na ťažkosti, ako sa naobedovať a uspokojiť zároveň. Kuchári totiž môžu kúzliť s maslom, smotanou, slaninou. Pomôžu si cukrom… Nič z toho ale nemáte pri chudnutí “povolené”.

Čo variť na obed pri chudnutí?

Už som naznačil, že záleží na rôznych možnostiach. Ak ste doma, potom je varenie obeda jednoduchá záležitosť. Všetky použité suroviny máte v rukách vy. Bude len otázka, aká kombinácia vám ide na chuť. Ja sa prihováram vždy za jednoduchý obed.

  • Jednoduchý preto, že sa ľahko navarí. Nezabijete pol dňa v kuchyni.
  • Jednoduché chute vás uspokoja, zato však ale nebudete tak horieť túžbou niečo si pridať.

Špagety na štipľavo

Spravme si hneď jedlo aj na zajtra. Dajte variť asi 200 gramov celozrnných cestovín. Červenú cibuľku nadrobno pokrájajte a osmažte na malom množstve oleja. Zasypte ju ďalšou porciou opekaných sójových bôbov. Na osobu teraz stačí menej, takže tých asi 50 gramov sóje postačí na dve porcie.

Glgnite do toho celý rajčinový pretlak, prípadne aj trocha sójovej omáčky. Pre radosť trocha stévie a pre ostrosť trocha čili papričiek. Alebo feferónky. Môžete pridať bazalku, rozmarín, niečo korenia a keď to odstavíte, pretlačte na to cesnak. Nadeľte všetko na dva taniere. Jeden bude na zajtra. Ako predjedlo si dajte kaleráb.

Rizoto na spôsob závodnej jedálne

V ryžovom hrnci dajte uvariť asi 200 gramov celozrnnej ryže a zasypte ju jedným mrazeným hráškom, okolo 400-gramovým. V panvičke na troche oleja opečte morčacie prsia – ak sa máte s kým podeliť. Ak si varíte len pre seba, kúpte si rezne z kuracích pŕs. Na dve porcie stačí opekať nejakých tých 200 gramov.

Kúsky mäsa teda opečte. Ak sa vám chce, začnite restovaním cibuľky. Ak nie, stačí mäso opiecť nasucho. Ochuťte ho kurkumou, oreganom a čiernym korením. Môžete pridať papriku, nech to má farbu. Mäso v našich končinách zvyčajne pustí vodu, ktorou ho výrobcovia radi plnia, keďže sa predáva na váhu. Takže bude asi viac dusené ako pečené. Až tak to nevadí, trocha šťavy sa celkom hodí. Nakoniec všetko zmiešajte. Vzniknú tak dve porcie rizota. Ako predjedlo, alebo prílohu si dajte misku kyslej kapusty.

Celozrnné halušky s vajcom

Trocha zložitejšie jedlo na prípravu, ale chuť stojí za to. Recept je na dve porcie. Dajte vo väčšom hrnci zovrieť vodu. Kým sa zohreje, pripravte si cesto. Môžete dať väčšiu polovicu ražnej múky a menšiu polovicu pšeničnej, ak máte. Múka nech má spolu okolo 200 gramov. Rozklepnite jedno vajce a črpnite do cesta trochu vody. Vytvorte hustejšie cesto na nokerlíky. To akurát zovrie voda v hrnci. Pomocou haluškárne vytvoríte halušky rýchlo. Varia sa pár minút, len kým nevyplávajú na hladinu. Môžete ich zliať.

Na druhej panvičke opečte dve veľké cibule. Radšej nadrobno nakrájané. Tuku dajte málo, lyžička musí stačiť. Veľké množstvo cibule zaručí, že jedlo bude šťavnaté. Keď je cibuľa trocha zafarbená, pridajte dve vajíčka. Ak je vám málo, z tretieho vajca dajte bielok a žĺtok vyhoďte. Soľte tak málo, ako sa dá. Radšej dajte viac korenia, alebo aj čili papričku. Keď to štípe, vyzerá to ako keby to bolo slanšie. Spravte praženicu. Nakoniec do praženice nasypte halušky a riadne to celé zmiešajte. Vzniknú dve porcie výbornej pochúťky.

Lečo

Lečo sa pripravuje trocha pomalšie, chce to veľa hýbania rukami pri krájaní a miešaní. Cibuľu rozkrájajte na malé kúsky a dajte ju opekať. Množstvo oleja je lyžička na jednu porciu. Nedajte viac len preto, že ste v televízii videli, ako nejaký kuchár do panvice naglgal aj pol fľaše s komentárom „na kvapke oleja“. Cibuľu opekajte a zatiaľ, nakrájajte papriku. Ako ju krájate, môžete presúvať do panvice.

Niekoľko paradajok rozrežte na márne kúsky a do panvice s tým. Pridajte toľko čierneho korenia, koľko zvládnete. Pridajte soľ, ale málo. Nechajte to chvíľu pobublať. Zámerne nespomínam množstvo. Dajte tak veľa zeleniny, koľko myslíte, že zjete. (Viem, paradajky sa rátajú skôr k ovociu, ale pri chudnutí ich môžete jesť smelo, veľa a často.) Na druhej panvičke zatiaľ ohrejte celozrnný chlieb na hrianky. Na porciu okolo 100 gamov.

Nakoniec do leča dajte vajíčka. Na jednu porciu dajte jedno vajce a bielok z druhého vajca. Chvíľu povarte a lečo je hotové. Z druhej panvičky zoberte chrumkavý chlieb.

Toto je zeleninové jedlo, nemusíte jesť zeleninu ako predjedlo. Neublíži, ak pri krájaní v najväčšej tichosti zhltnete paradajku a trocha papriky.

Tipy na obed

Skôr než prestriete na stôl, je dobré vopred myslieť na prevenciu. Aby ste si dnes nezjedli všetko čo máte.

Najvýhodnejšie je ak naložíte porciu jedla na tanier a všetko varenie ukončíte. Ideále by bolo, keby ste zároveň do chladničky dali čo sa dá. Aby ste potom nezčali uvažovať o tom, že si priložíte. Viem, to sa ťažko spraví potom, čo ste navarili obed. Naložíte a všetko je horúce. Nedá sa to dať do chladničky.

Čo na obed? Kuskus so zeleninou a kuracími prsiami.

Čo na obed? Kuskus so zeleninou a kuracími prsiami.

Ja to robím tak, že potom, čo uvarím jedlo, tak ho ihneď naporcujem na taniere. Taniere ihneď zabalím do mikroténových vreciek a odteraz čakajú už len na to, ným nevychladnú. Potom poputujú do chladničky. Vtip je v tom, že ak mám pripravenú porciu na večeru, porciu na zajtrajší obed a ešte večeru, tak aj keby som si chcel dnes pridať trocha navyše – nemôžem. To by som si ujedal trebárs zo zajtrajšieho obeda a to by sa mi teda nepáčilo.

Tip: predtým, než začnete variť premyslite si, či sa jedlo dá zjesť aj zajtra. Ak viete, že zajtra budete v teréne, fazuľovú polievku si možno zoberiete ťažšie, než rizoto.

Inak sa varí, ak pracujete z domu a inak, ak obedujete v aute medzi dvoma rokovaniami. Viem, keď to takto napíšem, tak to je jasné a logické. Ale niekedy človek nad tým ani veľmi nerozmýšľa. V meste vidíte nejakú vec, čo vám príde na chuť…

Čo na obed rýchlo a lacno

Ak sa chcete naobedovať rýchlo a lacno, tak vitajte v klube. Takých nás tu je viac. Potom prijmite za svoje moje 3 pravidlá pre obed, ktoré som si vytvoril najmä s ohľadom na to, aby som nepriberal. Je to ale užitočné aj z cenového hľadiska:

  • Žiadne reštaurácie. Jednoducho sa nestravujem v reštauráciách. S jedlom musíte zaplatiť aj servis, nájom, zisk pre podnikateľa a ktovie akých jeho “ochrancov”. Aj tak je reštauračná strava pri chudnutí nevhodná. Nemáte kontrolu nad tým, čo vám položia v rámci obedového menu na tanier…
  • Žiadne bufety. Rovnaké pravidlo sa týka aj iných rýchlych občerstvení. Klobásy, kebaby, pizzerie, McDonald a iné pohostinstvá sa pri chudnutí nehodia. Nemáte kontrolu nad tým, čo podávajú. A keď chcete šetriť náklady na jedlo, tak plaťte za jedlo a nie za služby.
  • Žiadne pozvania. Pozvania na jedlo či ponúknuté jedlo (“daj mi odhryznúť”) sú tiež zakázané. Áno, tu by sme asi hovorili o lacnom obede ak by nám niekto dal bagetu zadarmo. Ale neviete čo v nej je a ak chcete chudnúť, tak také jedlo sa vám nehodí.

Tak! Vylúčili sme z hry pohodlie a vo vrecku nám štrngá pár ušetrených eur. Ale ústa sú stále prázdne. Čo na obed rýchlo a lacno a pritom aby sme dodržali uvedené tri zásady? Zvyčajne budete mať na výber z troch možností:

  1. Varenie. Ak ste doma, môžete si uvariť niečo naozaj jednoduché. Kuskus zalejete vodou, posypete trocha syru a máte rýchly, lacný a ešte aj teplý obed. Podobných jedál sa dá vyrobiť mnoho. Nebojte sa občas využiť konzervu sardiniek, cíceru či vegetariánsku nátierku. Aj praženica re rýchla akcia.
  2. Domáce jedlo z krabičky. Pokiaľ ste v práci, alebo na výlete, majte pri sebe vždy jedlo na obed. Môže to byť niečo varené, ale praktickejšie býva zobrať si bagetu, či domácu proteínovú tyčinku.
  3. Nákup v potravinách. Často je pohodlné nič nenosiť. Ak viete, že budete v meste, jednoducho si nakúpite niečo, čo sa dá zjesť. Zas to môže byť nejaké pečivo a k nemu nátierka, či nízkotučný syr.

Možno vám takéto jedlá prídu trocha provizórne. Najmä, ak ste boli zvyknutí na obed z reštaurácie, alebo z hotelu “Babička navarí”. Jasné, ak chcete na obed polievku s rezančekmi, mäso, zemiaky, šťavu, kompót a možno zákusok a kávu so smotanou a…

…tak to sa potom musíte rozhodnúť či chcete maškrtiť, alebo chudnúť. A hlavne sa nepýtajte čo na obed rýchlo a lacno, ak chcete obedovať veľa a draho.

Čo na obed? Knackebrot alebo activia so zeleninou a kukuricou

Čo na obed? Knackebrot alebo activia so zeleninou a kukuricou

Mnoho ľudí hľadá lacné jedlá do 5 eur. Mne príde 5 eur akože otcu-materi veľa. Riaďte sa týmito odporúčaniami a najete sa aj za menej ako 2 eurá. Dá sa to a navyše pritom budete aj chudnúť.

Recepty na rýchly obed bez mäsa

Ísť bez mäsa je veľmi dobrý nápad. Pri chudnutí to prospieva ešte viac.

Nie som za vegetariánstvo, ako ho občas vídam. Kedy sa vylúči mäso, alebo dokonca niekto skočí na vegánstvo. Niektorí z ľudí, ktoí inklinujú k týmto výživovým štýlom to jednoducho preženú. Ako by im trocha začalo šibať. Všade zdôrazňujú “ja som vegán, kto je viac”. Každého nabádajú, aby jedol len tofu a najradšej by kričali “mäso je bolesť”. Práve takíto fanatici robia medvediu službu tomuto druhu stravovania.

Ak sa teda rozhodnete, že chcete jesť málo mäsa, alebo ho dokonca skúsite vylúčiť, je to dobrý nápad. Ale dohromady nikto o tom nemusí vedieť. Každý, nech je čo chce a nech je podľa toho, čo o strave vie. Mäso – najmä červené – obsahuje viac tuku. Preto sú mäsité jedlá pri chudnutí vždy o niečo rizikovejšie. Ostatné argumenty teraz nechajme bokom.

Čo na obed? Ryža so zeleninou (automatické rizoto) a nízkotučným syrom Boryna

Čo na obed? Ryža so zeleninou (automatické rizoto) a nízkotučným syrom Boryna

Ak sa rozhodnete pre rýchly obed bez mäsa, potom to môže byť nielen chutné, ale aj rýchle na prípravu. A hlavne: nebudete podozriví. Je niečo čudné na človeku, ktorý si dáva cestoviny?

Tu sú 3 recepty na rýchly obed bez použitia mäsa, ktoré sú výborné aj pri chudnutí.

Cestoviny na spôsob aglio e olio

Spravíme dve porcie. 200 gramov celozrnných cestovín uvarte v neslanej vode. Na druhej panvici zatiaľ rozhorúčte dve lyžice olivového oleja. Do nej nakrájajte na tenké plátky veľký cesnak a čili papričku. Ak nemáte papričky, použite práškovú. Krátko restujte a odstavte. Pridajte bylinky, napríklad tymian a ak máte, tak aj bazalku.

Keď sú špagety takmer uvarené, zlejte ich. Po odkvapkaní ich nasypte do panvice, aby sa spojili s ochuteným olejom.

Teraz sú to špagety aglio e olio, ale chýba nám tam trocha bielkovín. Pridajte teda asi 50 gramov parmezánu a ešte raz všetko premiešajte. Okoštujte. Syr pridal slanosť, ale asi to nebude stačiť. Mierne to teda dosoľte.

Nadeľte na dva taniere. Ako predjedlo si dajte trebárs veľkú mrkvu.

Penne pesto

Uvarte celozrnné cestoviny. Môžu byť penne, alebo akékoľvek máte v špajzi. Na porciu tak do 100 gramov surových. Po uvarení na to dajte asi lyžicu pesta. Najviac mi sedí Pesto Genovese od Barilla. V peste je olej, syr aj bazalka, takže nemusíte do špagiet dať už nič iné. Ak pesto nemáte, na špagety nalejte lyžicu olivového oleja, lyžičku parmezánu a bylinky. Veľa tymiánu a ak máte, tak ešte viac bazalky. Pomiešať a skvelá lahôdka je pred vami.

Ako prílohu (alebo predjedlo) si naberte porciu surovej kyslej kapusty.

Fazuľová polievka

Na lyžici oleja opražte asi pol kila zeleniny, napríklad mrkvu, zeler, kaleráb, petržlen. Urýchliť sa to dá použitím mrazenej zeleniny, tú ale netreba ani opekať. Zalejte vodou a chvíľu varte. Dá sa to ochutiť zeleninovou kockou. Pridajte asi 400 gramov uvarenej fazule. Krátko povarte. Ochuťte nakoniec korením, trochou kurkumy, cesnakom a majoránom. Rozdeľte na 2 porcie, jednu zjedzte hneď. Jedlo je pomerne sýte, nemusíte jesť ani prílohu, ani predjedlo. Ale ak predtým zjete červenú paradajku, bude to len dobre.

Aj takýto pomerne jednoduchý obed môže byť výbornou pochúťkou a pritom môžete chudnúť.

Čo na obed v nedeľu?

Nedeľa sa nijak nelíši od ostatných dní. Aspoň z pohľadu chudnutia. Preto aj obed v nedeľu môže byť celkom normálny.

Nemusíte padnúť do pasce stereotypu, že v nedeľu musia byť rezne, či iné sviatočné jedlo. Je fakt, že cez víkend má rodina viac času stretnúť sa. Ak sa už stretnú, niektorá z kuchárok to vycíti ako príležitosť, že treba spraviť sviatočné jedlo. Nakoniec – prečo nie? Ak je celá rodina prevažne štíhla, tak je to pekný a dobrý nápad. Pozrite si článok, ako odmietnuť výživný obed u rodičov…

No ak je viacero členov rodiny obéznych, potom by som odporúčal nedeľné obedy krotiť.

Naozaj netreba na obed 4 chody! Dajte si radšej rýchle chody – do lesa. Tam sa poriadne prejdite a obedujte niečo jednoduché. Dajte si rýchly obed na nedeľu: tymiánová pesto bageta podávaná po trojhodinovej túre.

Nedeľný obed je niekedy spojený s návštevou – u rodičov, starých rodičov a to potom býva ťažšie. Najmä starší ľudia si nedajú vždy povedať, že nemajú variť. Ak by hrozilo, že nezjedením obedu sa rozpúta tretia svetová vojna a pol kontinentu ľahne popolom, potom sa môžete rozhodnúť, že si dáte cheat day, čiže podvádzací deň. Ale obmedzte to len na jediné jedlo, trebárs ten zviatočný obed. Jedno nevhodné jedlo za týždeň zvyčajne nespôsobí vážnejšie problémy.

Načakajte však, že tu nájdete nejaké iné recepty na nedelny obed, než by som odporúčal jesť denne.

Diétne recepty na obed

V článku už zaznelo niekoľko receptov na obed a všetky sú diétne – diétne v zmysle toho, že sú vhodné na chudnutie.

Diét je veľa druhov a niektorí ľudia nemôžu jesť celkom čokoľvek. Potom musí diéta ošetriť prípadné zákazy. Odporúčam, aby ste pri chudnutí neriešili ani tak diétu, ako skúr to aby:

  • potraviny boli z kategórie vhodných
  • množstvo bolo primerané

a potom je takmer jedno, čo presne budete obedovať. Ak je to vhodné jedlo a vo vhodnom množstve, môžete jesť takmer normálnu stravu a pritom budete chudnúť!

Šošovica s vajcom

Uvarte asi 80 gramov šošovice. Pridajte bobkový list a cibuľu. Okoreňte, lakomo posoľte. V druhom hrnci urobte jedno vajce na tvrdo. Všetko môžete zjesť. Ja mám radšej menšie druhy šošovice, tie netreba ani namáčať a varenie trvá možno 10 minút. Ako predjedlo môže byť farebná paprika.

Pri chudnutí sú asi najčastejšie vhodné obedy z kuracích pŕs. Trocha opečiete, cesnak, príloha a máte výborné jedlo. 90 podobných jednoduchých receptov pre začiatočníkov nájdete v mojej knihe Jedálniček na chudnutie.

 

 

Komentáre k článku: Čo na obed?

  1. Ludmila 13. novembra 2017

    Milý Miro, a co říkáš na obědovou variantu koupím si oběd v závodní jídelně s sebou, pak si porci rozdělím na dvě poloviny a ke každé si dám kopec zeleniny.
    Tím získám jídlo k obědu na 2 dny?
    Zdraví Lída

  2. Miro Veselý 13. novembra 2017

    Ludmila dosť záleží na tom, ako a čo varia v jedálni. Zjesť polovicu porcie nie je ideálne riešenie. Zelenina síce brucho pekne vyplní, ale obed by mal obsahovať aj dostatok energie. Navyše jedlo z reštaurácií alebo závodnej jedálne nie je ideálne na ďalšie skladovanie, takže použiť ho až ako obed ďalší deň je otázne. Ak teda je na obed niečo ako mäso s kolienkami tak najväčší problém pri chudnutí môže byť masť v šťave a možno to ž kolienka sú biele. Alebo ak na obed dajú parené buchty, potom to nie je vhodné jedlo ani v malom množstve. Takže nedá sa tak ľahko napísať ako na to. Asi na začiatok by som radil jesť obedové menu v podstate tak ako ho dajú + zeleninu z domu. Pozorujte čo to spraví, môže byť, že to bude v poriadku.

Pridajte komentár:

Napíšte vašu otázku, alebo komentár k článku...

Vyplňte ešte: