Mäso z jatočných zvierat

Píše Miro Veselý od roku 2004. Info...

Mäso nie je jedlo, ktoré by ste mali jesť denne, aj keď je chutné. Obsahuje totiž dosť veľa tuku a to nasýteného tuku, ktorý neprospieva zdraviu. Ak už na mäso máte chuť, zhruba raz, alebo dvakrát do mesiaca si ho môžete dať. Odporúčam, aby ste jedli hovädzie mäso prvotriednej kvality, teda bez akéhokoľvek viditeľného tuku. Napríklad si spravte steak.

Bravčové je podstatne tučnejšie aj v prípade, že ho zbavíte všetkého viditeľného tuku. Obľúbené je asi preto, že ho stačí zjesť menej, aby sa vyvolal pocit sýtosti. (A samozrejme aj pre jeho chuť.) Nemusíte ho z jedálnička škrtnúť úplne. Raz za mesiac jedno jedlo, to je v poriadku. Ak si už dáte, voľte najčistejšie mäso bez viditeľného tuku.

Ak sa dostanete k divine, je to asi najlepšia voľba, také mäso má minimum tuku. Toto mäso má podobné vlastnosti ako mäso hydiny – čiže malý obsah tuku a vysokú nutričnú hodnotu.

Vnútornosti sú problém. Niektoré zdroje pred nimi varujú. Na druhej strane napríklad pečeň obsahuje vitamíny, minerály. Ale aj cholesterol. Takže musíte zvážiť, či ste ochotní zvýšený príjem cholesterolu akceptovať. Ako všade platí – raz za pol roka si dať jednu porciu pečene asi neublíži.

Celkom vylúčte jedenie mäsa pripraveného vyprážaním. Vyprážané rezne považujte za absolútne tabu. Sú energetickou bombou a ani výživovo nie sú práve tým najlepším pokrmom. Časom, keď si na zdravšiu stravu navyknete, zistíte, že vám bude aj z menšieho kusa vyprážaného rezňa zle od žalúdka. To bude pre vás signál, že ste na dobrej ceste a váš organizmus sa bráni jedeniu nevhodných pokrmov.

 

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: