Šalát je typická rastlina, ktorú máme akosi automaticky spojenú s chudnutím. Právom. Samotný šalát je potravina, ktorej môžete zjesť do prasknutia a nepriberiete. Viac energie spálite na jeho trávenie, než by ste z neho získali. Určite by som však neodporúčal zostať len pri šaláte, ako jedinej či hlavnej potravine.
Chudnutie je proces, pri ktorom môže šalát byť výborným pomocníkom, ale sám nestačí. Preto sa odteraz budeme rozprávať o šaláte v zmysle miešaná zelenina s niečím. Zelenina zaplní brucho, dodá minerály a vitamíny. No a to „niečo“ ostatné zas dodá energiu. Tú potrebujete aj pri chudnutí.
Zeleninový šalát na chudnutie neznamená, že ho má byť málo! Naopak. Musí vás zasýtiť a musí dodať všetky potrebné živiny.
Zeleninové šaláty na chudnutie teda môžete naozaj využiť. Dokonca – ak chcete – ich môžete jesť aj ako všetky denné jedlá a bude to fungovať.
Najväčšia chyba, ktorú môžete pri chudnutí spraviť je podvýživa. To sa pri častej konzumácii šalátov ľahko pritrafí. Ak dáte veľa zeleniny, zasýti vás úplne. Budete v podobnom stave, ako keď pred rokmi ženy užívali známy liek proti hladu a následne chradli, lebo nemuseli jesť.
Zeleninový šalát na chudnutie: Rukola, mladý špenát, olivový olej, cícer, parmezán.
Ak by ste si naložili plnú misu šalátu a dali do neho pár kusov cestovín a syr, najete sa. Aj chudnúť začnete. Ale ak cestovín a syru bude príliš málo, ste v podvýžive. Čo sa stane? Vaše telo začne pomaly spomaľovať metabolizmus. Síce aj chudnete, ale poškodzujete si pritom pomaly zdravie. V praxi to znamená, že ak predtým by ste z porcie napríklad 100 gramov chleba nepribrali, po spomalení metabolizmu môžete pribrať aj z porcie 60 gramov chleba. Je to len príklad, samozrejme. Ale funguje to. Žena so spomaleným metabolizmom môže priberať aj keď bude jesť iba tak malé porcie jedla, ako dáva svojmu štvorročnému dieťaťu. Aby nepriberala, bude jesť ešte menej... To nie je riešenie.
Zeleninový šalát pri chudnutí: Mrkva, jablko, olivový olej a nakvapkať citrón. Aby sa z toho stalo plnohodnotné jedlo, chcelo by to trocha bielkovín. Môžete si zobnúť trocha syra, alebo tofu.
Preto zásada číslo jedna znie:
Koľko to je zistíte praxou. Dávka zeleniny do šalátu môže byť vždy rovnaká. Na nej nezáleží. Zelenina neovplyvňuje vašu hmotnosť. Čím viac jej zjete, tým lepšie.
Ingrediencie, ktoré pridáte do zeleniny potom stačí kontrolovať zhruba, žiadna presnosť.
V skutočnosti počítajte s tým, že napríklad šošovica, alebo fazuľa vám dá nielen bielkoviny, ale aj sacharidy. A tak stačí dať do zeleninového šalátu malú konzervu fazule a trebárs hrsť varenej ryže. Pomiešate a bielkoviny + sacharidy sú vyriešené. K tomu olej a zeleninový šalát je hotový.
Ak by ste dali, napríklad, ementál, tak máte trocha problém – syry sú mastnejšie a môžu vám do jedla prepašovať priveľa tuku. To by potom na chudnutie nefungovalo. Živočíšny tuk sa zo všetkých zložiek potravín najľahšie ukladá vo forme tukových zásob. Ani "na zdravie" by to nefungovalo – živočíšny tuk nie je pre telo tak vhodný. Ak ho je priveľa, zhoršuje stav ciev, napríklad. Preto používajte nízkotučné syry (do 20%). Dostať ich v hypermarketoch. Trebárs ementál Boryna. A aj s ním nakladajte lakomo.
Mne sa osvedčil parmezán. Stačí ho dať lyžičku a zaistíte tým dosť chuti.
Tuk je pre zdravie nevyhnutný. Preto ani pri chudnutí nemôžeme ísť do veľmi nízkeho príjmu. Bežne odporúčam okolo 70 gramov tuku na deň a zvyčajne to funguje. Ak ale chcete rýchlo schudnúť, uškrťte práve tento kanál prívodu energie do tela. Stiahnite tuk na 50 gramov za deň, alebo krátkodobo aj trocha menej.
Tu nastane trocha problém pri príprave šalátov na rýchle chudnutie – niektoré ingrediencie už obsahujú tuk samé o sebe. Ak použijete syr, či kvalitnú šunku, pašujete tak do svojho jedla nielen že tuk, ale tuk nevhodný. Preto ak chcete znížiť tuk pod 50 gramov na deň nemôžete jesť takmer nič živočíšne. Mrzutá vec, viem. (Ostanú len kuracie a morčacie prsia, vaječné bielky, tuniak vo vlastnej šťave a občas lakomo trocha syru. Prípadne nízkotučný jogurt.)
Preto do šalátov na rýchle chudnutie dávajte najmä strukoviny a cestoviny. Tie vám spolu dodajú dostatok sacharidov, aj bielkovín. Nebojte sa, naozaj neumriete, ak nebudete stále jedávať syr, alebo mäso. Naopak, možno budete príjemne prekvapení že sa možno stratia niektoré ťažkosti, trebárs bolesti kĺbov, hlavy, rôzne kožné ťažkosti. Môže sa polepšiť aj srdcu a pri niektorých ochoreniach. Skúste na pár týždňov a uvidíte. Ak sa vám aj nepolepší, vždy vás môže potešiť aspoň to, že ste zatiaľ schudli.
Ak takto strategicky takmer zrušíte príjem tuku z mäsa, mliečnych výrobkov či vaječných žĺtkov, môžete pridať vhodnejší druh tuku. Orechy, avokádo, olivový či repkový, alebo ľanový olej. Len málo, aby ste sa zmestili do limitu. Inak by to nebol šalát na chudnutie ale šalát výkrmný. Tuk sa totiž v tele veľmi ľahko a rýchlo mení na tuk zásobný. A to je presne to, čo nechceme. Mimochodom hlavne nasýtený tuk je v tomto problémový – preto ten nepríjemný zákaz živočíšnych mňamiek. Ja viem, údená krkovička má svoju nezameniteľnú chuť, ale účinky sa nám proste nehodia.
Pri tvorbe zeleninového šalátu na chudnutie sa riaďte pravidlom, že vám to nakoniec musí predovšetkým chutiť. A to dosť veľmi. Prečo? Ak máte jedávať šaláty na chudnutie, je to beh na dlhú trať. Možno vás čakajú celé mesiace novej stravy. Ak vám bude chutiť, je oveľa väčšia nádej, že si na také jedlo zvyknete. No a ak vám niečo chutí, nebudete s tým prestávať. To je cesta, ako sa vyhnúť jojo efektu.
Možno si spomínate na rôzne recepty typu tukožrútska polievka a podobné šialenstvá. Povolilo sa jesť trebárs kapustnicu, koľko len chcete. Prvý deň je to fajn, druhý trpíte a po pár dňoch vás pri predstave jedenia stále tej istej gebuziny asi aj napne. Tipnite si, ako dlho ešte vydržíte s takou „diétou“? No a tipnite si, ako by reagovalo telo na dlhodobý prísun jediného druhu stravy? Zdraviu by to asi veľmi neprospelo.
Preto odporúčam, aby ste do zeleninových šalátov na chudnutie vyberali tie najlepšie suroviny. A pestro! Parmezán? Najdrahší čo majú. Balzamikový krém? Najdrahší, aký si môžete dovoliť. Olivový olej? Prvotriedny.
Nebojte sa cien. Do šalátu toho pridáte pomerne málo. Ak kúpite kvalitu, získate chuť. Ak kúpite lacno, musíte dať viac.
A teraz už sa dostávame ku pointe každého dobrého šalátu. Ku chuti. Aj zeleninový šalát môže mať efektnú chuť.
Boli ste zvyknutí na zálievku typu trocha octu, cukru a vody? Tak to naozaj nie je žiadna chuťová revolúcia.
Skúste nové ingrediencie pre váš šalát na chudnutie.
Z takýchto ingrediencií spravíte dresing.
Dobrý zeleninový šalát sa vyznačuje tým, že ochutíte každý kúsok. Zabudnite na to, čo sme zažili v školských jedálňach. Do misky s trochou sladeného riedeného octu šmarili kus špinavého šalátu a tumáš, žer! Nadlho tak mnohých odradili od zeleniny.
Aby ste ochutili každý kúsok šalátu, potrebujete dostatok dresingu. Na to lyžička oleja nemusí stačiť. Preto ju „riedim“ trochou sójovej omáčky. Viem, proti omáčkam a glutamanu sodnému sa dá napísať dlhý pamflet.
Ak ste zeleninu predtým opláchli vodou a vyfŕkali, chute by sa mali dostatočne premiešať so šalátom.
Vľavo majorán, vpravo oregano. Takto vám môžu ingrediencie na šalát pekne rásť celé leto na balkóne, alebo v záhradke.
Petržlenová vňať.
Petržlen je vhodná prísada do šalátov. Môžete si ju nasekať a v mrazničke vydrží aj do času mimo sezóny.
Efekty v zeleninovom šaláte na chudnutie?
No a už viete všetko. Nakoniec ešte niečo. Ak chcete dosiahnuť efektnú chuť, pomôže ak v šaláte zaznejú nečakané chute. Experimentujte.
Ak totiž spravíte šalát prevažne slanej chuti (cestoviny, cícer, zelenina, dresing) tak občas necháte zaznieť sladkú chuť. Je to veľmi efektné.
Takto si viete vyrobiť chutné a mimoriadne sýte jedlo. Objete sa, je to zdravé a ešte aj schudnete. Dobré pre vás!
© Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.