Ak chceš schudnúť, čisti!

Najúčinnejší spôsob, ako môžete chudnúť je jesť veľa zeleniny. Je zdravá a príjemne zaplní časť žalúdka. Potom si môžete dať primeranú porciu jedla a nehrozia rôzne záchvaty obžerstva. Vďaka tomu zjete normálnu porciu a pritom dosiahnete úplný pocit sýtosti.

Zelenina je zle zabalený tovar. Keby som robil recenziu na kaleráb, dostal by veľmi málo bodov za obal.

Pri jeho čistení mám dve možnosti.

  • Čistiť veľmi šetrne a pomaly. To je na šľaktrafenie. Odpad je síce malý, ale dlho trvá, kým sa v mojich nešikovných rukách zablatený kaleráb, mrkva, či zeler zmení na požívatinu.
  • Čistiť nahrubo, rýchlo. Tu mi zas je ľúto veľkého odpadu, zelenina je drahá a nemám rád, ak jej polovicu musím vyhodiť.

A to už radšej ani nejdem hovoriť o takom karfiole, či brokovnici, ktoré sa neraz hemžia húsenicami, slimákmi, chrobákmi, voškami, aj muškami. Všetko sú to nešikovné obaly, ktoré treba umyť, čistiť, niekedy ešte raz umyť a aj potom aby človek dával pozor, kedy z takej reďkvičky vypadne rozospatý červík a prídu ma zatknúť kukláči zo slobody zvierat, z ktorých sa vyliahnu zelení.

Zato taký banánik! Ten chytím, za 4 sekundy je olúpaný a už ho aj spásam. Zlatá medaila za priemyselný dizajn. Lenže s banánikmi sa chudnutiu veľmi nedarí.

Zelenina je preto komplikovaný tovar. V skutočnosti je to len neergonomicky zabalená voda - veľkú časť zeleniny tvorí práve ona.

To pocítite už pri opičích cvikoch, kedy s rukami natiahnutými, ako ako šimpanz nesiete z obchodu igelitky ťažké, ako menšia nadváha. Pár kíl zeleniny sa po ošúpaní zje, ako nič a zajtra môžete znova naťahovať taškám uši na prasknutie.

Ale sľúbil som, že odhalím pravdu o nejedení zeleniny. Áno, takže k veci.

Človeku sa nechce. Ak je na výber, dáme si čokoľvek iné, len nie zeleninu. Banán, rožok, mandarínku, alebo sušené hrozienka. Predstava čistenia zeleniny je nevábna, ešte horšie je spraviť šalát. Fuj, to je robota, k tomu aj kopa odpadu. A zelenina mi preto preventívne ani nejde na chuť.

No ak niekomu pred nos predložíte tanierik už očistenej zeleniny, ani sa nevzdialite a už ochotne chrumká ako zajac.

Práve v tom je možno ukryté tajomstvo chudnutia. Prinúťte sa očistiť si zeleninu! Zjedzte jej denne pol kila (minimálne) a viac, najlepšie pred každým jedlom aspoň jeden kus.

Mimochodom: Je to vlastne šialený paradox. Spraviť si vyprážaný rezeň to zaberie najmenej pol hodinu. To sa chce mnohým. Ale očistiť kaleráb trvá minútu. Tá otrava! Nechce sa mi...

Zelenina je pri chudnutí silný spojenec.

Ale chce to trocha zeleninového porna. Vyzliecť ju donaha.

Chcete schudnúť? Tak potom sa láskavo obťažujte čistiť si denne zeleninu. Keď už je poruke a načistená, zjete ju. A keď ju zjete, zasýti vás. O to menej zjete nezmyselných jedál. Očistená a nakrájaná zelenina sa ľahko zabalí do igelitového vrecka. Môžete ju mať v aktovke, v aute, v práci, na výlete. V prípade, že ste ju nedojedli, dá sa minúť večer. Ak si chcete dať ku obrazovke niečo na chrumkanie, pre proces chrumkania je v podstate jedno, či chrúme pašternák, alebo čipsy. Chrúme oboje. Z jedného sa tlstne. Z druhého schudnete. Voľba je na vás.

Mimochodom číslo dva: Keď sa už rozhodnete, že budete zeleninu strúhať, krájať a čistiť. Myslite na to, že ju predtým aj musíte mať! Znie to ako banalita. Ale poznám to z praxe. Kúpite a miniete za deň či dva. Potom nemáte. Vytvorte si systém, ako nezabudnete nakúpiť vždy radšej o jeden kus viac, než menej.

Poznáme to - chcete schudnúť. Prídete z práce domov a až tam zistíte, že nemáte zeleninu. Alebo celozrnný chlieb. Teraz čo? Vrátiť sa do obchodu to je pol hodina. V takej situácii potom ľudia začnú radšej robiť kompromisy.

Preto si spravte nejaký systém, ktorý zaručí, že budete mať vždy niečo v rezerve.

Tipy na zeleninové zásoby, ktoré vydržia dlho:

  • Kyslá kapusta. Skvelá potravina a ideálne predjedlo.
  • Balená varená cvikla. Kúpite v plaste. Viem, ekologicky je to zverstvo, ale praktické to naozaj je. Vydrží to aj pol roka.
  • Cibuľa. Môžete zo dve cibule nakrájať a rýchlo opiecť na veľmi malej kvapke oleja a máte výbornú príchuť k chlebu, či inej prílohe.
  • Mrkva. V chladničke tiež vydrží dlhšie. Zabzučíte ju v robote na strúhanie s jablkom a máte príjemný šalát.

Takéto "zásobné" zeleniny majte doma poruke. Prednostne jedzte to, čo ste si kúpili dnes a čo by sa ľahšie kazilo.

Napísal
Miro Veselý 
13. januára 2019
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.