BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky
Jedálniček na chudnutie

Keď vás chcú zabiť tí najbližší...

Keď sa pustíte do zdravého životného štýlu, narazíte na odpor. Nebude to len vaše pohodlie, ktoré bude proti vám. Aj vaši najbližší vás začnú nabádať, aby ste sa už poriadne najedli. Len teraz. Len raz, ale poriadne. Len výnimočne.

  • "Aha" - povie vám matka - tu som ti k tej tvojej hladovke upiekla bábovku, čo máš tak rád...
  • Na stole sa zrazu objavia veľké vyprážané rezne – otec pripravil rezervu. „To len keby si si v tom hladovaní chcel spraviť pauzičku“. Hmm. Rezervu v podobe pneumatiky okolo pása už mám. Nestačí jedna?
  • A podobné to bude aj na návštevách – ľudia ako keby boli dohodnutí – núkajú vám zrazu tie najnezdravšie jedlá, ktoré máte tak radi...

Jednoducho ak sa rozhodnete viesť zdravší životný štýl, všetci sa proti vám spolčia. Alebo to aspoň bude tak vyzerať.

  • Vy chcete jesť zdravo. Podľa nich ale jete ako zajac a to nie je normálne.
  • Vy chcete začať cvičiť. Podľa nich ste čudní, pretože zanedbávate povinnosti kvôli zbytočnému pachteniu sa.
  • Vy chcete trocha obmedziť mäso. Tak si raz za týždeň dáte tofu. Podľa nich ste prinajmenej (trikrát fuj) vegetarián. Ale skôr (dvanásť krát fuj + plus si odpľuvnite!) vegán. Toľko tofu nemôže byť zdravé.

Tento kontrast vo vnímaní je silne deštruktívny. Nahlodáva vašu pevnú vôľu.

Ešte horšie to býva počas rôznych rodinných akcií. V lete i zime je vždy dosť príležitstí otvoriť fľašu, vytiahnuť koláče a zabiť niečo živé, aby bolo mäso.

Letné grilovačky a chudnutie

Ak sa u vás bude opekať, pre mnohých je to kategorický imperatív. Niečo, o čom sa nediskutuje. Nie je možné neísť. Nie je možné ísť a nejesť. Argumentácia pritom dáva zmysel: grilovačka je raz za rok. Nechceš si ju predsa nechať ujsť.

Lenže ak sa pozriete do kalendára, tak zistíte, že:

  1. júla griluje Fero.
  2. júla grilujú u Nováčikov a pozývajú nás.
  3. júla je pondelok, ale večer máme prísť ku švagrovi, zastrelili sviňu, budú robiť.
  4. júla je firemná opekačka.

Takto to pokračuje. Každá grilovačka je len jedna. Ale ľudí okolo vás je dosť na to, aby ste niekoľko krát do týžňa mohli riešiť problém, čo s tým.

Okrem toho, avšak, navyše...

...sa idete zvaliť k bazénu. V bufete langoše, klobása, párky, lokše, pivo, kofola. Krekry, lupienky. Vyber si a nezavadzaj. S pocitom, že to vyšpliechate a vyopaľujete, dáte si niečo nevhodné. Aj tak nie je na výber a nalačno by to tiež nebolo ideálne.

Znovu tu hrá svoju úlohu rodina. Keby ste išli sami, asi sa uskromníte s kusom chleba. Ale ostatní pôjdu na zmrzlinu a ak si nedáte, budú padať nepríjemné poznámky.

A najhoršie to je cez sviatky! Narodením ako maku - v každej rodine tak 20 až 40 kúskov do roka. A každé z nich sú "len raz do roka". Keď už máte menín, výročí a iných rodinných orgií plné zuby, príde december. Hlavné zverstvo roka.

Vianoce. To slovo v reči kaprov znamené „poprava“. A v reči ľudí znamená „priberieš jak sviňa“

To je aj obdobie, kedy sa v rodinách podávajú nezdravé jedlá a jedy starcom, dospelým, aj deťom. Nie raz. Ale po niekoľko týždňov v kuse. Raz by neprekážalo.

Zdraviu škodlivé sviatky

Vianočné sviatky a koniec roka v poňatí mnohých rodín predstavuje tvrdý nápor na organizmus. Človek si niekedy kladie otázku, či by nestálo zato prehodnotiť niektoré tradície a upraviť ich. Aspoň do podoby, ktorá neohrozuje zdravie.

Sviatky sú postavené predovšetkým na tradíciách, preberá sa mnoho hodnôt z minulosti. Z obdobia nedostatku, keď jedla nebolo tak veľa ako dnes. Dožičiť si v zime po období práce a nedostatku je fajn. Dnes však robíme fyzicky oveľa menej. Dobrôt je viac ako kedysi, keď ľuďom stačili ryba, oriešky, medovník a jablko. A bola to hostina. Dnes by sme to nazvali skromným predjedlom.

Vianoce vedú aj k tomu, že mnoho z nás celkom nezmyselne a zbytočne naberie na váhe. To je v tomto prípade možno najmenší problém. Stačí sa spýtať lekára, koľkým ľuďom sa štedrosť Vianoc zmení na pobyt v nemocnici, pretože taký nával sviatkov organizmus odmietne prijať a zareaguje.

Pozor na sviatky. Bežný pobyt v domácnosti, ktorá je zamorená lákavou energiou, znamená príjem asi 20 až 30 tisíc kJ na hlavu a deň a to aj v prípade, že sa hodne krotíte. Pribrať 5 kíl len počas Vianoc? Žiaden problém. Nudíte sa, ste doma a poruke sú plechy sladkostí. Odoláte? Ak už máme nakúpené, málokto má tú silu po Štedrom večeri vyhodiť všetko, čo sa nedojedlo. Práve to by malo byť správnym postupom – áno, spravte si dostatok, ale na jeden večer! Užite si to. Ale len raz! Nie na neurčité dva až štyri týž­dne, kým sa z nudy a márnivého prebytku neminú všetky zásoby.

V mnohých rodinách absolvujeme kráľovské hostiny. Každý víkend, neraz aj častejšie. Čo potom chcete kúpiť na sviatky, aby boli ešte výnimočnejšie? Celé prasa? Tortu veľkú, ako práčka?

Chudnúť cez sviatky ani neskúšajte. Iba ak máte odnímateľné nervy.

Pohostinnosť na návštevách

Je zvykom uctiť si hostí jedlom. Tým vyberane najškodlivejším. Škoda, že podobné nápisy ako na cigaretách nevidíme aj na potravinách.

  • Na cukre „Nemierna konzumácia poškodzuje zdravie“.
  • Na údeninách „Častá konzumácia môže navodiť rakovinu“.
  • Na tavenom syre „Zvyšujem krvný tlak a odvápňujem vaše kosti“.
  • Na diétnej saláme a párkoch „Sme slané a rady upcháme vaše cievy“.
  • Na kole „Pozor na vznik závislosti, nápoj nie je vhodný pre deti, mládež a dospelých“.

Možno si niektorí hovoríte, že žiť treba naplno. Telo má ísť do hrobu zhumpľované. O.K. No skúste si to predstaviť v praxi. Nemusí to byť vždy tak, že by ste po dlhom hodovaní z ničoho nič umreli „na počkanie“, trebárs na infarkt.

Mnoho ľudí pred smrťou dosť dlho trpí. Obávam sa, že to utrpenie nezmierni vedomie, ako im v minulosti chutilo. Najmä ak trpia na následky obezity.

Ak sa stretávate s tučnými ľuďmi, oplatí sa, ak sa širokým oblúkom vyhnete akýmkoľvek produktom z ich kuchyne. Ak chudnete a prídete na návštevu, zvyčajne vás so širokou náručou vítajú slovami:

Jedla je dostatok, je dobré a robili ho kvôli nám. Je slušné, ak neodmietnete. Nechcete snáď uraziť tým, že si nedáte. Ak nezjete, obschlo by a vyhodilo by sa.

A vôbec! Chutilo vám? Dajte si ešte! Nechcete? Ahá! Takže vám asi nechutilo.

V tejto konfigurácii má veľa slušných ľudí naozaj vážny problém odmietnuť pohostenie. Stôl sa prehýba pod majonézovými šalátmi, rezňami a oškvarkami, než ovocím a zeleninou. Ak nechcete uraziť a odmietať, čaká vás asi krotké jedenie a pitie?

Navyše...

S babkami, prajnými matkami a inými priľahlými kuchárkami, pekárkami a cukrárkami je problém. Investujú svoj čas, námahu a peniaze do prípravy jedla. Vy im prídete do rany, ako hlavný stravníci. Tak sa pripravte na silný tlak.

  • Daj si, jedna buchta ti neublíži, neokúňaj sa.
  • Tuto, aha, len trocha šunčičky s chlebíkom.
  • Tie makové koláčiky sme piekli len kvôli tebe.
  • Babička by ti nikdy neodpustila, ak by si si nedal.

Často sa namiesto hovorenia dôležitých vecí len papá.

Jedlom sa dá symbolicky vyjadriť pohostinnosť, láska, úcta. Jedlo vytvorí domáce prostredie, každého poteší. Ostatne, o čom sa máme rozprávať so starými rodičmi? O počítačoch? Jedlo je spoľahlivá téma. Uvaria vám ho, ponúknu, budú pochválení. Ak chudnete a odmietnete, začnú vás týrať nekonečným ponúkaním. Ktovie, možno chcú len trocha pochvaly a uznania...

Ak sú vo vašom okolí jedálenskí teroristi, máte smolu. Bude sa vám odolávať veľmi ťažko. Obzvlášť, ak vaše okolie tvoria tuční ľudia, veľmi pravdepodobne si nájdu spôsob, ako do vás nadžgať pokrmy. Proti tomu potom už platí asi len priestorový únik. To môže byť, v prípade rodiny, veľmi ťažké.

Žiaľ, často vidíme, že tuční sú všetci členovia domácnosti. Deťom sa kamaráti vysmievajú, dospelí berú lieky na tlak a cukrovku. Všetci obezitou trpia. No stále ďalej jedia. Že pozdravujeme kuchárku.

Problém, ktorý je tu v hre sa volá zóna komfortu, alebo zóna pohodlia. Ide o to, že niečo nám je nepohodlné a nepríjemné a nechceme to. Avšak zmena by bola pre nás ešte menej pohodlná.

Veľmi presne to vyjadruje tento vtip:

- Sused, prečo váš pes tak kňučí?
- Sedí na klinci.
- Prečo si neodsadne?
- Asi ho to zas až tak nebolí.

Reklama na nadváhu

Niektoré potraviny sa kupujú celé, aby sme si ich doma porciovali. Napríklad chlieb, alebo liter mlieka málokto považuje za porciu, ktorú by hneď začal spásať a prestal s tým až keď treba pozametať omrvinky zo stola. (Či poutierať kvapky.)

Iné potraviny sú balené v menších baleniach, napríklad také sardinky, alebo jogurt. To si človek otvorí a ak je sám, často to sám aj celé zje. Dávka jedného kelímka jogurtu nie je objemovo tak veľká, aby ho hravo nezjedol prakticky ktokoľvek.

Potom však príde do hry konkurencia. Aby výrobca predal, snaží sa kupujúceho zaujať. Často to je práve ponuka úspory v zmysle "za menej viac".

AKCIA: 25% obsahu grátis

Tak takéto ponuky sú veľmi zradné. Lákajú vás kúpiť si väčšie balenie.

Ale čo raz kúpite, to aj spapáte. Na tento "zákon" človek v potravinách často nemyslí. Donesiete si domov balík jogurtov vo väčšom tégliku a niekoľko dní budete jedávať viac energie, než by ste zjedli.

Preto je dobré pri podobných akciách vždy dôkladne zvážiť, či úspora niekoľko málo korún stojí za to, že

  • prijmete viac energie, než ste možno plánovali
  • zvyknete si na väčšiu porciu - o pár dní vám menšia nebude stačiť

Ešte horšie sú na tom rôzne rodinné balenia, ktoré sú cenovo výhodnejšie. Sám viem, aké ľahké je zjesť polkilový jogurt na jedno posedenie.

Alebo sardinky - vždy sa otvorí jedna konzerva a zje sa. Nezáleží na tom, aká veľká je to konzerva.

Akcie nie sú pre ľudí

Vždy keď uvidíte niekde ponuku na akciu, treba si položiť otázku, pre koho je táto akcia výhodná. Len zriedkakedy pre nás, kupujúcich. Väčšinou je za akciou niektorý z týchto dôvodov:

  • Tovar je tak mizerný, že sa ho predajca chce aspoň zbaviť.
  • Predajca má preplnený sklad, chce sa zbaviť ležiakov (ktoré boli možno iba nezmyselne predražené.)
  • Možno je na ceste atraktívnejší tovar a starý by sa už nepredal.
  • Predajca si chce výpredajom spraviť lacnú reklamu. Potom býva na výpredaj len málo kusov tovaru a väčšina zákazníkov ho už nenájde. Ale mnohí z nich si kúpia niečo iné, čím sa "akcia" zaplatí.
  • Končí záručná doba potraviny, treba to rýchlo predať, inak sa skazí. To potom musí rešpektovať aj kupujúci a potravinu zjesť rýchlo.
  • Uvádzanie novej potraviny v nádeji, že zákazník si kúpi lacno, zachutí mu a nabudúce kúpi aj za normálnu cenu.

Žiaľ, nestretnete sa s akciou, prti ktorej by výrobca ponúkol lepšiu cenu s cieľom, aby zarobil - kupujúci. Skôr naopak - mnoho ľudí keď vidí akciu, kúpia aj tovar ktorý pôvodne kúpiť neplánovali. A to je hlavný zmysel väčšiny akcií. Dostať z vás peniaze.

Čím lepšia ilúzia úspory, tým viac peňazí sú ľudia ochotní odovzdať.

Žiaľ často až neskôr si človek uvedomí, že úspora nebola preň až tak výhodná, ako sa to javilo, keď bol obklopený červenými vlajočkami s hrubými písmenami GRÁTIS, AKCIA a podobnými.

Pri potravinách je niekedy úspora niekoľkých korún síce citeľná, ale ak spravíte bilanciu za týždeň, možno sa ukáže že ste zjedli niečo iné, než ste pôvodne chceli. Nehovorím, že sa máte vyhýbať akciám, len bdejte. Neskočte na lep lákavej ponuke produktov, ktoré ste pôvodne vlastne nechceli kúpiť.

V prípade obezity by som povedal, že žiadna úspora peňazí nestojí ani za gram zbytočného sadla na našich pupkoch.

Napísal
Miro Veselý 
13. júla 2018
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.