BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky
Jedálniček na chudnutie

Váha potravín a chudnutie

Najradšej by som vám odporučil, aby ste si jedlo nevážili na váhe. Aby ste jedli NORMÁLNE porcie. Žiaľ, z vlastnej skúsenosti viem, že obézny človek nevie, čo to znamená normálna porcia jedla. Presnejšie povedané: myslel som si, že viem ako má vyzerať obed. 6 až 8 knédlí. Mäso a veľa šťavy. Ak môžem poprosiť, tak aj veľa výpeku - ten mám najradšej... Priznávam, už aj vtedy som tušil, že porcia 4 knédle by bola asi primeranejšia. Dnes však viem, že taká porcia by bola v poriadku, keby som pracoval manuálne. Nie pri počítači.

Od detstva počúvam o tom, aké dôležité je správne sa stravovať. Za môj život už kalórie boli vytlačené z ringu joulami. (Nuž a diétarky kašlú na normy a naďalej sa stravujú radšej kalóriami. Azda im pripadajú diétnejšie.) Vždy som tušil, že zdravé je jesť asi o niečo menej, ale nevedel som „o koľko“ menej. Navyše mi chutilo, takže čo už – chudneme od zajtra, priatelia.

Keď som sa však rozhodol schudnúť, musel som si ujasniť, koľko toho vlastne zjem. Na rovinu vám hovorím, že som bol šokovaný. Proste som sa raz naštval a nahádzal som do kalorických tabuliek všetko, čo som za deň zjedol. Bol som šokovaný tým, ako málo jedla znamená „normálna“ porcia jedla. Pre tučka, ktorý ľúbi papať.

Preto vám predsa len odporučím – kúpte si váhu na potraviny.

Mala by to byť čo najpraktickejšia váha, aby sa vám s ňou pohodlne pracovalo. Dnes za zhrba 10 alebo 15 eur kúpite presnú, digitálnu váhu, ktorá je rýchla.

Zapnete ju a hodíte na ňu jedlo, ktoré práve idete zjesť, alebo položiť na tanier.

Druhá možnosť: položte na váhu tanier, alebo hrnček a vážite priamo tak, že budete nakladať jedlo postupne. Začnite tým, že si budete vážiť úplne všetko, čo zjete. Zapisujte si to.

Čo som zjedol, kým som bol tučný?

Ja som napríklad v taký lepší deň pojedol hojnosť:

  • Raňajky: kakao 5 g + cukor 4 kocky + 3 deci plnotučného mlieka
  • Pri počítači: káva, 2 kocky cukru + arašidy 120 g + 4 deci koly + tyčinka 30 g
  • Desiata: chlieb 120 g + syr ementál 40 g + vajce + dva banány 250 g
  • Obed: 6 rožkov + 160 g veľké sardinky v oleji + asi 40 g olej zo sardiniek, 0,5 litra koly
  • Pri počítači: tyčinka 50 g + chipsy
  • Olovrant: 2 rožky + bryndza 90 g + 3 dcl koly
  • Návšteva: bábovka 120 g
  • Večera: palacinky 300 g
  • Druhá večera: čokoláda 50 g
  • Tretia večera: puding 130 g
  • Štvrtá večera pri televízore: 50 g pistácie
  • Nočný lov: 40 dkg čabajskej klobásky, nech mi je dobre zle.

Takýto jedálny lístok privádza do organizmu viac energie ako treba, a to aj v prípade, že by som namiesto vysedávania pri počítači celý deň rúbal drevo.

Môj súčet bol 28 000 kJ. Takýto denný príjem sa spáliť nedá, nečudo, že som priberal. Normálne by som bol mal zjesť možno 10 tisíc, najviac 12 tisíc kJ.

Podobný zápis si spravte aj vy.

Sadnite si a spočítajte to. Netreba striktnú presnosť. Cieľom je iba vytvoriť si približný odhad, koľko jedla zhruba znamená trebárs 1 000 kJ.

Odporúčam vám: celkový energetický príjem je síce ľahko uchopiteľné číslo, ale nepomôže vám pri chudnutí. Pre zdravie sú oveľa dôležitejšie parametre a to pomery živín. Ako porozumieť vzťahu bielkoviny – sacharidy – tuk, o tom som písal tu. Viem, je menej pohodlné pri varení sa riadiť troma číslami a nie len jedným. Ale verte mi - pár tždňov budete frustrovaní a potom zistíte, že tým vzťahom začínate rozumieť.

V priebehu pár týždňov vystriedate všetky bežné jedlá. Zapamätáte si to. Už budete tušiť, koľko zhruba môžete syra a koľko vločiek. V tej chvíli už netreba vážiť. Už to máte v oku. A to navždy.

Odvážte si porciu, ktorú sa chystáte zjesť

Či už idete jesť kaleráb alebo extrudované chlebíky, mali by ste vedieť, koľko energie plánujete pojať. Nieže si zoberiete do postele celé vrecko ryžových chlebíkov! Ja viem, na obale sa píše, že sú pre štíhlu líniu. Ale ak ich budete vyjedať, tak o štíhlu líniu prídete. Vyrabovali by ste ho skôr, než skončí detektívka. Tým by ste zjedli 1 700 kJ energie „len tak“.

Za pár týždňov váženia potravín môžete váhu pokojne skryť, nebudete ju viac potrebovať. Budete mať v oku množstvá a to stačí.

Nemusíte byť presní v rátaní. Chudnite pri príjme mínus 2 000 kJ oproti primeranému príjmu pre váš vek a prácu. Ako strop si stanovte toľko energie, koľko je primerané vo vašom veku a pri vašom druhu zamestnania. To znamená toľko energie, koľko by ste mali jesť keby ste nechudli.

MIMOCHODOM

Ak vážite výrazne nad 100 kíl, tak sa môžete s prehľadom vykašlať na všetky diétne režimy. Viete, čo stačí? Ak budete jesť toľko, koľko by ste mali jesť, keby ste mali normálnu hmotnosť.

To preto, že ak máte trebárs 120 kíl, tak vaše telo chce viac energie. Aby udržalo tuk, prípadne aby ho riadne kŕmilo. Ak si dáte len toľko energie, koľko by vám stačilo bez nadváhy, to stačí na to, aby sa spustilo pomalé, ale bezpečné chudnutie. Samozrejme, pohyb aspoň vo forme prechádzok bude nutný.

Scenár na jedlo

Jedenie nemôže byť improvizované. Ak chcete schudnúť, mali by ste dnes mať jasné, čo zajtra budete jesť a kedy. Len tak sa dá zaistiť, že budete mať aj dostatok surovín. Osvedčilo sa, ak máte na svoje jedenie vypracovaný normálny scenár. Časy jedál a aj ich názvy + potrebné suroviny. Nestačí však vedieť, o koľkej bude olovrant. V scenári musíte mať jasne určené nasledujúce body:

  • Čo budete jesť,
  • kde to budete jesť a čím,
  • či sa tam dané jedlo dá doniesť,
  • kedy a kto kúpi suroviny na jedlo,
  • kedy a kto jedlo pripraví.

Ide o to, že ak si na olovrant chcete dať vajce natvrdo s dvoma paradajkami a kúskom chleba, musíte mať toto jedlo dostupné v čase olovrantu. Ak ste doma, je to ľahké. Ak ešte v práci, ordinujte si také jedlá, ktoré sa za deň neskazia (ak v práci nemáte chladničku). Paradajky sa nehodia, keď beháte po meste s aktovkou – popučili by sa. Kaleráb je lepší, zas ale pri rokovaniach môže byť nepríjemným jeho pach.

Ak máte denne zjesť pol kila zeleniny, mali by ste aspoň raz za dva dni byť na trhu a odísť s niekoľko kilovou taškou. Inak to nebude fungovať – nebudete mať čo zjesť. A hladný človek volí vždy menej zdravé jedlo.

Napísal
Miro Veselý 
7. augusta 2018
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.