Sójové bodky

Chutné jedlo, ktoré pripravíte aj v prípade, že ste ešte žiadne (chutné, či nechutné) jedlo nikdy nevarili.

Ľahká príprava, málo riadov. Dve zaujímavé veci na jednej kôpke. Kúpte vrecko sójových semien. Uvarte hneď celé balenie. Varí sa to dosť dlho, tak by bolo neefektívne variť málo. Zjete len niečo z toho a zvyšok sa dá zamraziť v niekoľkých téglikoch a budete mať nabudúce.

Sóju teda najskôr namočte.

Zalejte vodou.

Trochu posoľte – toto platí len v prípade, že nemáte ťažkosti s krvným tlakom. Lepšie je neposoliť ich a trocha dosoliť až pred jedením.

Teraz budú tie bodky bobtnať – potrvá im to asi pol dňa až deň. Sója mierne zväčší objem, preto počítajte s rezervou v miske. Aj vody radšej nech je viac ako menej. Lepšie bude, ak vodu párkrát vymeníte a celý špás radšej nechajte v chladničke.

Potom ich varte. To zaberie aj vyše hodiny.

Varenie je neraz zdĺhavé, najmä ak ste namáčali kratšie. Sója je uvarená vtedy, keď semená nie sú úplne tvrdé. Určitú chrumkavosť si ale ponechajú.

Keď sú bodky uvarené, zlejte vodu a nechajte odkvaplať.

Už teraz ich môžete jesť tak ako sú. Netreba nutne ani ochutiť, stačí frknúť soľ. Aspoň mne tak chutia. Nasledujúci úkon z nich urobí lepšiu maškrtu, takže pri tom pozor! Ešte stále ide o komplexnú potravinu, ktorá vás zásobuje energiou.

Môžete ich mierne posypať niektorým korením určeným na grilovanie alebo na bravčové pečené. Ale len symbolicky. Zástancovia eko-bio-vegan-organic pokorenia vlastným korením vypestovaným na organickom slnku.

Alebo aj takéto korenie mi k tomu sedí.

Črpnite olivového oleja, ale málo: tak za čajovú lyžičku.

Teraz na horúcej panvici za občasného miešania vyhrievajte sóju vytrvalo a pomerne intenzívne. To bude trvať asi 15 minút a sójové bodky potom dostanú červenú farbu.

Sú hotové. Nechajte ich trochu vychladnúť a podávajte teplé, alebo studené.

Pre diétudržiaceho je dávka okolo 70 gramov veľmi primeranou – budete sa cítiť poctivo zasýtení, pretože sójové bobuľky sú trochu tvrdšie.  Prídu si na svoje nielen zuby, ale aj krk – budete jasne cítiť, že sa niečím napchávate.

Mimochodom – ak vám tieto bobule zostanú, môžete ich niekoľko hodiť aj do šalátu.

Na tomto jedle je zaujímavé to, že ho môžete jesť ako normálne jedlo, ale ak ho položíte na stôl, nahradí to aj crackery či iné chrumky.

A nakoniec: dezinfo-scéna na internete rozdúchava strach zo sóje. Mužom z nej vraj narastú prsia a stratia plodnosť. Skôr než podobným bludom naletíte, máte pocit, že ázia trpí nedostatkom plodných mužov? Tam sa totiž sója bežne jedáva.

Ďalej sa dozviete, že sója je GMO. V EÚ sa nesmie predávať geneticky modifikovaná sója. Takže ani tento argument nie je celkom k veci.

Nakoniec: koľko sóje zjete za mesiac? Denne to nebude, však? Ak si dáte jednu či dve porcie za mesiac, tak to vôbec netreba riešiť ako problém. Skôr si položte otázku, kto proti sóji vyvoláva tie nepriateľské nálady? Čo predáva?

Miro Veselý

Miro Veselý

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.

17 Odpovedí

  1. To ikaika: je to normálna sója, v 1/2 kg balení.
    Mimochodom, ľudkovia, dnes som to robila, je to strašná mňamka, jeden by neveril. Chipsy sú nič proti tomuto :)). Celá rodina si to brala už z horúcej panvice:)

  2. čo je to za hrsť? a a 70 gramov surovom alebo upečenom staveee?? a mám to jesť samotné? asi so zeleninou že :D.. alebo aj prílohu???ako sacharid myslím…

  3. Mimuška, hrsť je proste tvoja hrsť a s inou ju neporovnávaj. Pre každého je najvhodnejšia tá jeho hrsť. Veľký človek s veľkými rukami môže zjesť za svoju veľkú hrsť (lebo určite potrebuje denne prijať viac kJ)
    Aspoň tak mi to vravelo nezávisle viac ľudí na rôznych školeniach o racionálnej strave. Hoci sa to týkalo vlastne orechov – keďže orechy sú veľmi zdravé, ale treba s nimi tiež s mierou. Tak nám vždy vravievali, že mojou mierou je vždy moja vlastná hrsť – príroda nám dala tú najlepšiu mierku :-)

  4. Mimuška:
    Zelenina sa vždy hodí (na zasýtenie / zvýšenie objemu a vitamínov). Sacharidy už asi nie – soja je strukovina, obsahuje sacharidov dosť aj sama.

  5. doporucujem si prestudovat nieco ine o soji ako sa propaguje, mimochodom, to ze ju vsade v azii konzumuju je tiez len propaganda. skuste si pozriet o soji toho viac nielen na internete ale je uz aj vela publikacii… mimochodom vsimol si niekto, ze od kedy sa “otvorili hranice” a je tu mnoho dovazanych sojovych produktov, stupol pocet ochoreni na stitnu zlazu. osobne po vyluceni sojovych vyrobkov sa mi po 2 rokov zlepsili vysledky , mala som hypot.sz. , samozrejme kazdy jeden ma dostupne informacie, zalezi ako ich kto spracuje a aplikuje v praxi, tot moj nazor

  6. zuzana-tak to si teda pekne mimo.ked sa otvorili hranice,ludia si zacali kupovat chutnejsie pokrmy ako nejake vyrobky zo soje.este aj teraz malo ludi pozna tofu a nemaju ani predstavu na kolko roznych sposobov sa da pripravit.nejem meso,no soju denne.vyrazne sa mi polepsilo zdravie.a netreba riesit len soju za danym vysledkom.su tu aj ine veci ktore ci sa konzumuju alebo nie napomahaju k zlepseniu zdravia.

  7. ja som predsa nenapisala, ze je tofu nechutne, tiez som jedla tofu niekolkokrat do tyzdna chuti, pila som sojove mlieko, ale po tom ako som zacala mat problemy so SZ som sa zacala o soji zhanat viacej info, po tom ako som nasla mnozstvo protichodnych informacii, som zo stravy vylucila vsetku soju, co mi je velmi luto lebo tofu bolo hlavnou sucastou mojej stravy, skus si precitat knihu: pozor! skodlive potraviny od Nikitina, mozno zmenis nazor a mozno nie. ja som zmenila. nevymyslela som si to, ale kazdy ma pristup k informaciam a kazdy si z nich moze vybrat, tak nepis ze som pekne mimo, len som si vybrala. a o tcyh chutnejsich pokrmov ked sa otvorili hranice by som nepisala, kedze pred otvorenim hranic sme o tolkych prechemizovanych potravinach ani nepoculi a podobne by sa k tomu dalo pisat velmi vela, o GMO potravinach a tak. myslim, ze je kazdeho povinnostou starat sa o svoje zdravie, ale kazdy ma aj moznost vlastnej volby ako to urobi. neviem preco utocis. ja som to pisala ako informaciu

  8. Pokoj priatelia dobrej stravy, snad sa tu nebudeme hadat ;-) myslim, ze sojove boby ako ine plodiny v prirodzenom stave (najlepsie genetic.nemodifikovane) su najhodnotnejsou stravou z hladiska energie a vyzivy, kazdy polotovar, najma dehydrovany (t.j. aj sojove kocky, tofu z obchodu a i) ako aj cas spracovania od cerstveho stavu plodu su sice ulahcenim pripravy jedla, ale aj jeho energetickym znehodnotenim. Preto taketo recepty ako tento vitam, lebo je priamo z bobov a nie z polotovaru. Mozno tam je pes zakopany co sa Zuzky tyka, ze jedla vela polotovarovej soje, alebo Zuzi este ma napada stravovanie podla krvnych skupin, ktore je podla mna kvalitny sposob vyberu stravy, ak si napr. krv.skupina 0, mas s travenim soje problem, mohol by to byt tiez dovod Tvojich probl., a este si precitaj o duchovnych pricinach nemoci od Hrabicu “Co nam telo rika”, nase zdr.problemy vraj vznikaju v hlave nevhodnym myslenim ;-)

  9. ludia-ste osprosteni.myslite logicky..soja je strukovina,a sktrukoviny su vseobecne zdrave a velmi prospesne nasmu zdraviu.ak by bola pravda ze soja posobi nepriaznivo na stitnu zlazu tak dlhoveke narody po celom svete-ktore dennne konzumuju tofu v polievkach,v hlavnych jedlach aj dezertoch,by mali ako prvi vazne problemy so zlazou..a aka je pravda? nepoznaju problemy so stitnou zlazou,tlakom,cholesterolom,nepoznaju cukrovku,a rozne ine civilizacne choroby.netrpia obezitou.tak sa zamyslite konecne..a vzdy lepsie spracovana soja,ako spracovane napriklad mliecne vyrobky-farebne jogutiky,termixy,vonave syrecky,alebo suncicky,nehovoriac o vyrobkoch z bielej mucky…tak sa zamyslite a nehladajte chuby v soji ale v tych ostatnych otrovach co denne konzumujete

  10. Tak toto je super vymysel, prave som to spravila. bodky su nielen chutne, aj dobre to vyzera. A aj do salatu to bude lahodka. Mam k tomu len jednu otazku. Kedze viem, ze fazule sa nesmie jest surova, lebo obsahuje cosi, co moze sposobit otravu, pytam sa, soja tuto zlozku neobsahuje a ak aj, myslite, ze nabobtnanie a 15 minutove opekania je dostacujuce? Za odpoved dakujem.

  11. bobka07 fazuľa naozaj obsahuje termolabilný toxín. Sója sa pripravuje tak, že po namočení sa povarí a až potom opeká. S priamym opekaním bez varenia skúsenosť nemám.

  12. Miro, ale v recepte nepises nic o vareni. tak teda ako dlho ju mam povarit, kym ju budem opekat?

  13. jaja pravda… v starom recepte som to možno nevaril, už si nepamätám. Ale teraz to robím tak že im dám nejakú hodinku v kuchte alebo dve vo vode s pokrievkou. Potom je opraženie veľmi rýchle a krátke, stačí doslova pár minút.

  14. tak to by som sa hnevala sama na seba,keby som si problemy so SZ spôsobila sama,pijávala som sójové mlieko denne,ale myslím,že som to zdedila po mame,mám zníženú činnosť SZ,dávam si KELP od f.Jamieson,ktorý sa užíva obdeň,zatiaľ sa to drží rovnako,takže nemusím užívať tbl,a zaujímal by ma presný názov tej knihy skodlivé potraviny od Nikita.

  15. andy hádam nebudete veriť každej somarine. Sója je v poriadku. Ak máte problémy so štítnou žľazou, musí to riešiť lekár. Užívanie kelpu neodporúčam, pretože neviete presne čo to spraví. A hlavne pozor na škodlivé knihy, ktoré sa síce skvelo čítajú, ale môžu vnášať viac chaosu a poloprávd do sveta informácií o potravinách. Sóju a sójové výrobky pokojne jedzte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najnovšie pridané

Alkohol a chudnutie

Alkohol je pri chudnutí nepriateľom, ktorý vám bráni dosiahnuť výsledky hneď viacerými spôsobmi. Preto si vydajte svoj osobný zákaz používania alkoholu. Je to výhodnejšie a

Sacharidy

Jedna z neprávom najviac démonizovaných zložiek potravy sú sacharidy. Tuční ľudia sa boja jesť chlieb, prílohy. Nazdávajú sa, že z nich sa priberá. V tomto

Ako schudnúť

Návodov na chudnutie je už plný internet. Mnohé sú celkom nezmyselné. Väčšina je odpísaných. Ale tento môj návod sa vám nebude páčiť. Síce funguje, ale

Pitný režim

Piť treba. Lenže pitie je záležitosť, ktorej sa moderný človek priam úzkostlivo vyhýba. Za deň vypije tak dve tri kávy a po večeri možno pivo.

Prevod kJ na kcal

Kcal násobte číslom 4,2 a máte hodnotu v kJ. Alebo naopak kJ deľte číslom 4,2 a máte hodnotu v kcal. Príklad: 8 000 kJ = 1

Zdravé a nezdravé tuky

Tuk je jednou zo základných živín v našej potrave. Porozumenie tukom je látka, ktorú prenecháme odborníkom na chémiu. Aj pri veľkom zjednodušení látky to bude

Prečítajte si

Motivačný kurz chudnutia

Prihláste sa na rýchlokurz chudnutia. E-mailom vám pripomeniem váš zámer a navrhnem, čo robiť. Dostanete aj e-knihu 100 tipov ako schudnúť. Kurz je zadarmo.  

Zasielanie kurzu sa dá kedykoľvek zrušiť. Podrobnosti o kurze sú tu… Informácie o ochrane osobných údajov nájdete tu.

Ak vás nezmotivuje tento kurz, ani kniha, tak sa pozrite do zrkadla. Niekedy to stačí.