Sójové bodky

Píše Miro Veselý od roku 2004. Info...

Chutné jedlo, ktoré pripravíte aj v prípade, že ste ešte žiadne (chutné, či nechutné) jedlo nikdy nevarili.

Ľahká príprava, málo riadov. Dve zaujímavé veci na jednej kôpke.

Kúpte vrecko sójových bodiek. Odnímte z nich primerané množstvo – tak asi hrsť pre jednu bytosť a jedno jedlo.

Zalejte ich vodou.

Trochu posoľte.

Teraz budú tie bodky bobtnať – potrvá im to asi pol dňa. Sója mierne zväčší objem, preto počítajte s rezervou v miske. Aj vody radšej nech je viac ako menej.

Keď sú bodky nabobtnané, zlejte vodu a nechajte odkvaplať.

Môžete ich mierne posypať niektorým korením určeným na grilovanie alebo na bravčové pečené.

Alebo obidvoma.

Črpnite olivového oleja, ale málo: tak za čajovú lyžičku.

Teraz na horúcej panvici za občasného miešania vyhrievajte sóju vytrvalo a pomerne intenzívne.

To bude trvať asi 15 minút a sójové bodky potom dostanú červenú farbu.

Sú hotové. Nechajte ich trochu vychladnúť a podávajte teplé, alebo studené.

Pre diétudržiaceho je dávka okolo 70 gramov veľmi primeranou – budete sa cítiť poctivo zasýtení, pretože sójové bobuľky sú trochu tvrdšie.  Prídu si na svoje nielen zuby, ale aj krk – budete jasne cítiť, že sa niečím napchávate.

Mimochodom – ak vám tieto bobule zostanú, môžete ich niekoľko hodiť aj do šalátu.

Na tomto jedle je zaujímavé to, že ho môžete jesť ako normálne jedlo, ale ak ho položíte na stôl, nahradí to aj crackery či iné chrumky.

O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu všetky informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Pred chudnutím je ale vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Dátum aktualizácie článku: 22. októbra 2008

 

Komentáre k článku: Sójové bodky

  1. ikaika 28. januára 2009

    Zdravim,
    tie sojove bodky su nejaky polotovar alebo soja?

  2. broskynka 28. februára 2009

    To ikaika: je to normálna sója, v 1/2 kg balení.
    Mimochodom, ľudkovia, dnes som to robila, je to strašná mňamka, jeden by neveril. Chipsy sú nič proti tomuto :)). Celá rodina si to brala už z horúcej panvice:)

  3. Tibor 29. augusta 2009

    je to super, ale nezabudnite ze soja je strukovina a burka v crevach je normal… :-)

  4. Mimuška 29. augusta 2009

    čo je to za hrsť? a a 70 gramov surovom alebo upečenom staveee?? a mám to jesť samotné? asi so zeleninou že :D.. alebo aj prílohu???ako sacharid myslím…

  5. anumati 6. februára 2011

    Mimuška, hrsť je proste tvoja hrsť a s inou ju neporovnávaj. Pre každého je najvhodnejšia tá jeho hrsť. Veľký človek s veľkými rukami môže zjesť za svoju veľkú hrsť (lebo určite potrebuje denne prijať viac kJ)
    Aspoň tak mi to vravelo nezávisle viac ľudí na rôznych školeniach o racionálnej strave. Hoci sa to týkalo vlastne orechov – keďže orechy sú veľmi zdravé, ale treba s nimi tiež s mierou. Tak nám vždy vravievali, že mojou mierou je vždy moja vlastná hrsť – príroda nám dala tú najlepšiu mierku :-)

  6. Eva 11. januára 2013

    Mimuška:
    Zelenina sa vždy hodí (na zasýtenie / zvýšenie objemu a vitamínov). Sacharidy už asi nie – soja je strukovina, obsahuje sacharidov dosť aj sama.

  7. zuzana 15. januára 2013

    doporucujem si prestudovat nieco ine o soji ako sa propaguje, mimochodom, to ze ju vsade v azii konzumuju je tiez len propaganda. skuste si pozriet o soji toho viac nielen na internete ale je uz aj vela publikacii… mimochodom vsimol si niekto, ze od kedy sa “otvorili hranice” a je tu mnoho dovazanych sojovych produktov, stupol pocet ochoreni na stitnu zlazu. osobne po vyluceni sojovych vyrobkov sa mi po 2 rokov zlepsili vysledky , mala som hypot.sz. , samozrejme kazdy jeden ma dostupne informacie, zalezi ako ich kto spracuje a aplikuje v praxi, tot moj nazor

  8. sona 15. januára 2013

    zuzana-tak to si teda pekne mimo.ked sa otvorili hranice,ludia si zacali kupovat chutnejsie pokrmy ako nejake vyrobky zo soje.este aj teraz malo ludi pozna tofu a nemaju ani predstavu na kolko roznych sposobov sa da pripravit.nejem meso,no soju denne.vyrazne sa mi polepsilo zdravie.a netreba riesit len soju za danym vysledkom.su tu aj ine veci ktore ci sa konzumuju alebo nie napomahaju k zlepseniu zdravia.

  9. zuzana 18. januára 2013

    ja som predsa nenapisala, ze je tofu nechutne, tiez som jedla tofu niekolkokrat do tyzdna chuti, pila som sojove mlieko, ale po tom ako som zacala mat problemy so SZ som sa zacala o soji zhanat viacej info, po tom ako som nasla mnozstvo protichodnych informacii, som zo stravy vylucila vsetku soju, co mi je velmi luto lebo tofu bolo hlavnou sucastou mojej stravy, skus si precitat knihu: pozor! skodlive potraviny od Nikitina, mozno zmenis nazor a mozno nie. ja som zmenila. nevymyslela som si to, ale kazdy ma pristup k informaciam a kazdy si z nich moze vybrat, tak nepis ze som pekne mimo, len som si vybrala. a o tcyh chutnejsich pokrmov ked sa otvorili hranice by som nepisala, kedze pred otvorenim hranic sme o tolkych prechemizovanych potravinach ani nepoculi a podobne by sa k tomu dalo pisat velmi vela, o GMO potravinach a tak. myslim, ze je kazdeho povinnostou starat sa o svoje zdravie, ale kazdy ma aj moznost vlastnej volby ako to urobi. neviem preco utocis. ja som to pisala ako informaciu

  10. vladko 5. marca 2013

    Pokoj priatelia dobrej stravy, snad sa tu nebudeme hadat ;-) myslim, ze sojove boby ako ine plodiny v prirodzenom stave (najlepsie genetic.nemodifikovane) su najhodnotnejsou stravou z hladiska energie a vyzivy, kazdy polotovar, najma dehydrovany (t.j. aj sojove kocky, tofu z obchodu a i) ako aj cas spracovania od cerstveho stavu plodu su sice ulahcenim pripravy jedla, ale aj jeho energetickym znehodnotenim. Preto taketo recepty ako tento vitam, lebo je priamo z bobov a nie z polotovaru. Mozno tam je pes zakopany co sa Zuzky tyka, ze jedla vela polotovarovej soje, alebo Zuzi este ma napada stravovanie podla krvnych skupin, ktore je podla mna kvalitny sposob vyberu stravy, ak si napr. krv.skupina 0, mas s travenim soje problem, mohol by to byt tiez dovod Tvojich probl., a este si precitaj o duchovnych pricinach nemoci od Hrabicu “Co nam telo rika”, nase zdr.problemy vraj vznikaju v hlave nevhodnym myslenim ;-)

  11. lm 5. marca 2013

    ludia-ste osprosteni.myslite logicky..soja je strukovina,a sktrukoviny su vseobecne zdrave a velmi prospesne nasmu zdraviu.ak by bola pravda ze soja posobi nepriaznivo na stitnu zlazu tak dlhoveke narody po celom svete-ktore dennne konzumuju tofu v polievkach,v hlavnych jedlach aj dezertoch,by mali ako prvi vazne problemy so zlazou..a aka je pravda? nepoznaju problemy so stitnou zlazou,tlakom,cholesterolom,nepoznaju cukrovku,a rozne ine civilizacne choroby.netrpia obezitou.tak sa zamyslite konecne..a vzdy lepsie spracovana soja,ako spracovane napriklad mliecne vyrobky-farebne jogutiky,termixy,vonave syrecky,alebo suncicky,nehovoriac o vyrobkoch z bielej mucky…tak sa zamyslite a nehladajte chuby v soji ale v tych ostatnych otrovach co denne konzumujete

  12. bobka07 11. mája 2013

    Tak toto je super vymysel, prave som to spravila. bodky su nielen chutne, aj dobre to vyzera. A aj do salatu to bude lahodka. Mam k tomu len jednu otazku. Kedze viem, ze fazule sa nesmie jest surova, lebo obsahuje cosi, co moze sposobit otravu, pytam sa, soja tuto zlozku neobsahuje a ak aj, myslite, ze nabobtnanie a 15 minutove opekania je dostacujuce? Za odpoved dakujem.

  13. Miro Veselý 11. mája 2013

    bobka07 fazuľa naozaj obsahuje termolabilný toxín. Sója sa pripravuje tak, že po namočení sa povarí a až potom opeká. S priamym opekaním bez varenia skúsenosť nemám.

  14. jaja 29. mája 2013

    Miro, ale v recepte nepises nic o vareni. tak teda ako dlho ju mam povarit, kym ju budem opekat?

  15. Miro Veselý 29. mája 2013

    jaja pravda… v starom recepte som to možno nevaril, už si nepamätám. Ale teraz to robím tak že im dám nejakú hodinku v kuchte alebo dve vo vode s pokrievkou. Potom je opraženie veľmi rýchle a krátke, stačí doslova pár minút.

  16. andy 31. augusta 2014

    tak to by som sa hnevala sama na seba,keby som si problemy so SZ spôsobila sama,pijávala som sójové mlieko denne,ale myslím,že som to zdedila po mame,mám zníženú činnosť SZ,dávam si KELP od f.Jamieson,ktorý sa užíva obdeň,zatiaľ sa to drží rovnako,takže nemusím užívať tbl,a zaujímal by ma presný názov tej knihy skodlivé potraviny od Nikita.

  17. Miro Veselý 31. augusta 2014

    andy hádam nebudete veriť každej somarine. Sója je v poriadku. Ak máte problémy so štítnou žľazou, musí to riešiť lekár. Užívanie kelpu neodporúčam, pretože neviete presne čo to spraví. A hlavne pozor na škodlivé knihy, ktoré sa síce skvelo čítajú, ale môžu vnášať viac chaosu a poloprávd do sveta informácií o potravinách. Sóju a sójové výrobky pokojne jedzte.

Pridajte komentár:

Máte otázku, alebo chcete k článku niečo doplniť? Napíšte to sem. Odpoviem čo najskôr.

Vyplňte ešte: