BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky
Jedálniček na chudnutie

Segedínsky guláš

Recept na jedlo, ktoré síce nesie názov segedínsky guláš, ale v skutočnosti je to asi len hustejšia kapustnica. Každopádne - príprava je smiešne jednoduchá, parametre pre chudnutie vynikajúce, takže sa môžete objedať do roztrhnutia. Aspoň mne teda toto jedlo chutí. Takže poďme variť nepravý segedínsky guláš.

Do veľkého hrnca dajte 4 kilá kyslej kapusty a na malé kocky nakrájané asi kilo morčacích pŕs. Odvážne nasypte červenú papriku, môžete aj korenie a rascu. Ak máte radi štipľavé, je príležitosť použiť štipľavé poznámky, feferónku alebo iné divočiny.

Segedínsky guláš varte asi tak hodinu, alebo dve, podľa toho, kedy si spomeniete, že niečo varíte.

Usilovnejší môžu jedlo začať variť na spenenej cibuľke, ale tá sa musí speniť na oleji a to by menilo energetickú hodnotu. Mne sa nechce čistiť a krájať cibuľu, preto recept na segedínsky guláš uvádzam aj varievam bez cibule. Samozrejme, odpustíme si zápražku a lievanie smotany.

Na rozdiel od bežných receptov na segedínsky guláš - nesoľte - v kapuste často soľ je. Ak bude treba, neskôr sa dá prisoliť, alebo sypnite niečo hubového korenia, to dostať v takom sklenenom mlynčeku v hypermarketoch (Kotányi mlynček s dubákmi). A toto korenie obsahuje glutaman sodný, čiže sodík, čiže o slanú chuť sa báť netreba.

Po uvarení je segedínsky guláš hotový. Jedna porcia jedla môže byť určená tým, že už nevládzete jesť.

Segedínsky guláš

Takto vyzerá 600 gramová porcia. (Fotografia je z roku 2006).

Možno namietnete, čo so zvyšnými 5 kilami uvareného segedínskeho guláša. Je to odhadom 10 porcií. Ak je vás v rodine niekoľko, toto jedlo nestihne postáť ani 2 dni - vtedy je totiž lepšie, ako čerstvo uvarené...

Skladovanie

V prípade, že je vás menej, spravte to inak. Polovicu hneď vložte do téglikov a po vychladnutí dajte do mrazničky. O pár týždňov ako keby ste našli.

Energetické hodnoty pre tento nízkotučný a nízkoenergetický segedínsky guláš:

  • Kyslá kapusta 100 gramov: bielkoviny 1 g, sacharidy 3,7 g, tuk 0,3 g, energia 60 kJ
  • Morčacie prsia 100 gramov: bielkoviny 22,5 g, sacharidy 0 g, tuk 2 g, energia 460 kJ
  • Porcia segedínskeho guláša (hlboký tanier má okolo 500 gramov): bielkoviny 26,5 g, sacharidy 14,8 g, tuk 3,2 g, energia 700 kJ.

Z toho vyplýva, že po tomto jedle by ste ešte mali zjesť niekoľko orechov, aby ste doplnili tuk - toto jedlo je mimoriadne nízkotučné, až príliš.

Dobrú chuť.

Doplnenia z roku 2019

Za tých asi 13 rokov, čo uplynulo od tohto receptu som recept trocha upravil.

Pridávam smotanu. Sójovú.

V obchodoch je už úplne bežné, že dostať sójovú smotanu. Ňou môžete guláš významne zjemniť. Je oveľa menej tučná, než klasická smotana. Určite to neznamená, že jej môžete zjesť o to viac. Pri chudnutí je potrebné príjem tuku strážiť. Ak teda na tanier nalejete zo dve lyžice sójovej smotany, tuk sa zdvihne o niekoľko gramov na porciu, stále však bude v poriadku.

Príloha

Ako prílohu k tomuto jedlu môžete najjednoduchšie položiť pár krajíčkov celozrnného chleba. Nech okolo 100 gramov, to bude OK. Napríklad Slatinský celozrnný chlieb.

Pokiaľ je knedľa nutnosťou, spravte si ju. Ale robte ju z celozrnnej múky. Tu je môj recept na knedľu ktorá je spravená rýchlo a ľahko. Použite však celozrnnú pšeničnú múku, nie bežnú múku.

Teraz ešte soľ.

V článku o solení pri chudnutí som písal podrobnosti. Tu len telegraficky. Soľ treba obmedzovať na minimum.

To pri segedínskom guláši (aj kapustnici) býva problém. Základná surovina - kyslá kapusta - býva presolená. Preto pred použitím kyslej kapusty spravte toto:

  1. Zlejte vodu z kyslej kapusty do hrnčeka.
  2. Kyslú kapustu opláchnite pod vodou. Nebojte sa, nestratíte chuť.
  3. Varte. Ak pri varení zistíte že vám v chuti chýba soľ, alebo kyslosť, môžete priliať trocha šťavy z kapusty.

Zbavte sa tej šťavy a nepite ju. Je to len presolený ocot - nič vhodné pre zdravie. V žiadnom prípade to nepite!

Nakoniec pár slov k mäsu

Ja viem, že segedínsky guláš z morčacieho mäsa vlastne nie je segedínsky. Správne by tam malo byť prasiatko. Lenže bravčové mäso obsahuje oveľa viac tuku, než morčacie. No a ten tuk nie je práve to najlepšie, čo chcete do seba vpratať. Preto robíme tú úpravu v recepte.

  • Ak práve začínate chudnúť a nedávno ste jedli segedín taký ako má byť, asi nebudete až tak nadšení. Je to ľahšie jedlo s menej výrazným chuťovým zážitkom. Ale to len preto že porovnávame "originál" s "ľahkou" verziou.
  • Ak sa pár týždňov stravujete zdravo tak, ako to má byť, budete naopak týmto jedlom nadšení. Morčacie prsia majú textúru, ktorá chuťou aj konzistenciou dosť pripomína bravčovinu. Ak to nebudete príliš porovnávať s originálom, budete úplne spokojní.

Takže ešte raz: dobrú chuť!

Napísal
Miro Veselý 
3. januára 2019
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.